facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Ridge Racer Unbounded
Ревю | 31.03.2012 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Bugbear
Издател:
Namco
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

РС геймърите получават вкус от конзолна серия

в основата си геймплеят работи

редакторът на писти е простичък, но върши работа

минуси

ненужно агресивно АІ, което пречи

скучен и еднообразен град и писти

тромаво управление, което пречи на чувството за скорост

оптимизирана за конзоли

Въпреки че догодина ще празнува своята двадесета годишнина, поредицата Ridge Racer вероятно не е добре позната на повечето РС геймъри. Това е така, защото през годините серията на Namco си остана заглавие, което се появява преди всичко на различни конзоли – от оригиналния PlayStation през Nintendo 64 та до портативното PSP. Ето защо решението на японците да финансират и РС версия на новия Ridge Race Unbounded изглежда малко странно. След като обаче играта вече е факт, макар и след малко забавяне, нищо не ни пречи да направим едно-две кръгчета и да видим дали наистина сме изпускали нещо особено.

Във време, когато повечето рейсъри направиха остър завой към реализъм, Ridge Racer Unbounded се придържа към своите аркадни корени и това става ясно от факта, че работата по играта е поверена на студиото Bugbear Entertainment. Без да са гръмко име в индустрията, финландците са известни със своите три FlatOut игри, които бяха умерено успешни аркадни заглавия. Това, което студиото се е опитало да направи с Ridge Racer Unbounded е да забърка една експлозивна смес между Split Second и Burnout на фона на традиционните дрифтинг елемент от поредицата. Въпреки че като цяло в играта няма нищо фундаментално сбъркано, резултатът от подобен опит не изглежда особено успешен за Bugbear.

Копче, ама важно

Ridge Racer Unbounded не предлага туториъл, в който да запознае играчите с основните механики, което се оказва сериозен пропуск. Така сте изправени пред угрозата да преигравате дори първото си състезание, докато разберете как точно да извлечете максимума от вашия автомобил. А той до голяма степен е свързан с бутона за дрифт и неговото правилно приложение. С една дума, ключът за успеха е неговото постоянно задържане, а не просто еднократно натискане. Когато овладеете тази механика играта определено става по-достъпна, но нивото на трудност определено е проблем. Още от самото начало вашите опоненти са агресивни, а грешките могат да бъдат фатални. Няма съмнение, че някои играчи биха приели с отворени обятия подобно предизвикателство, но е факт, че Ridge Racer Unbounded крие солидна доза нерви по пистите си.

Повечето състезания са от типа Domination, но периодично може да се пробвате в Time Attack, Drift Challenge и Destruction, но независимо от типа на надпреварата всичко се свежда до това да избегнете агресивните напъни на съперниците ви и да се справите с не дотам добре конструираните писти, като междувременно се стараете да напълните вашия power meter. Проблемът с трудността можеше да бъде облекчен от включването на rewind опция, но уви такава не съществува, затова в случай, че изостанете прекалено много най-добрата възможност за пестене на време и нерви просто е да рестартирате състезанието.

Грешки по дизайн

Освен дрифтинга, играта съдържа повече или по-малко стандартни маневри, с които си пробивате път към челото. Скокове, сблъсъци и ловки маневри по улиците на Shatter Bay са част от вашето ежедневие като авто ентусиаст. За съжаление играта повече пречи, отколкото помага за гладкото усещане и адреналина. Управлението не е толкова изчистено, колкото в други добри рейсъри. Непредизвиканите удари са чести, а при тях колата трябва да потегли бавно и отначало, което ви коства ценно време. Дизайнът на трасетата е изненадващо скучен и еднообразен. Въпреки че периодично може да сеете разрушения благодарение на небрежно оставени по трасето газови контейнери, ако се загледате в пейзажите около вас ще откриете грозновати и повтарящи се сгради. Ridge Racer Unbounded се развива в градска среда, но дори ветеран като NFS: Most Wanted предлага по-разнообразни гледки. 

Извън това играта предлага стандартна селекция ат нелицензирани автомобили, вдъхновени от реални модели. Сред тях има мощни и стабилни, но по-бавни коли, както и пъргави леки модели, напомнящи суперавтомобилите от реалния живот. С течението на играта отключвате нови модели, но за всяко състезание може да избирате само между някои бройки. Предвид вече спомената трудност, отварянето на нови коли е задължително, ако искате да сте конкурентоспособни пред безмилостните АІ опоненти.

Да имаш бърз компютър е проблем

Не е нужно да прекарате доста време с Ridge Racer Unbounded, за да разберете, че играта е била оптимизирана за конзоли. Да, на мощно РС тя изглежда по-добре и кадрите в секунда са осезаемо по-високи, но точно това е проблемът, защото понякога се появяват насичания или странни забавяния, очевидно породени от невъзможността на играта да се справи с ускорението. Липсва и поддръжка на волани (може да управлявате вашите коли само с клавиатура или XBOX360  контролера за Windows), но предвид аркадният характер на играта това едва ли е сериозна загуба. Феновете на сериозните симулатори най-вероятно изобщо не биха се занимавали с Ridge Racer Unbounded така или иначе.

Интересно допълнение към основната игра е редактора на писти, който позволява да създадете собствени трасета. Той не е толкова богат, колкото този в ModNation Racers например, но въпреки това е приятна изненада, която си заслужава да се опита.

Независимо дали правите автентична симулация или аркаден рейсър, който не признава законите на физиката, за създаването на добра авто игра са нужни специфични умения. При симулаторите е необходимо педантично изпипване на всеки детайл и внимание към дори най-дребните елементи от управлението, разработени на фона на голям автопарк от суперавтомобили. При аркадните игри лицензът не играе такава роля, но там много зависи от дизайна на пистите и поддържането на непрекъснато усещане за скорост. За съжаление Ridge Racer Unbounded изглежда прекалено обикновено, за да се отличи на фона на силни заглавия, с които геймърите от различни платформи разполагат. Що се отнася до лудото каране, изпълващо с адреналин, поредицата MotorStorm продължава да бъде на върха и момчетата от Bugbear определено могат да научат едно или две полезни неща от Evolution Studios. Въпреки че навремето не заслужи полагащото й внимание, Split Second също остава по-напред в идейно отношение. Там разрушенията бяха допълнителен и приветстван елемент-добавка към солиден рейсър, а тук те са набутани насила. В този си вид Ridge Racer Unbounded е една посредствена игра, която не ви предлага никаква причина да й обърнете внимание.   

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7; CPU: Core 2 Duo E6750 или Athlon II X2 245; 2GB RAM; видео: GeForce GT420 или Radeon HD 5670
напиши коментар
 

127 мнения
профил »
niki9877 каза на 01.04.2012, 11:19 ?. :

Най тъпата игра за последните 3 години!

560 мнения
профил »
dogma каза на 01.04.2012, 11:35 ?. :

Подкрепям! Единственият ми досег с Ridge Racer е онази част, която беше сред launch titles за XBOX360, доста слаба ми се стори тогава, но може би това е, защото съм я играл няколко години, след като излезе.

Сега имам възможност да пробвам RRU веднага и също съм разочарован.

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 01.04.2012, 21:10 ?. :

Аз съм играл само 3-тата част за PS1 и мога да кажа, че и тя е пълен ташак.

8 мнения
профил »
Sublime+ каза на 02.04.2012, 07:53 ?. :

Четейки "ревюто", оставам с впечетлението, че автора е голям почитател на NFS- The Run.

Което, разбира се, значи, че дочитането и е чиста загуба на време.

560 мнения
профил »
dogma каза на 02.04.2012, 10:16 ?. :

Колега, от "коментара" ти излиза, че слагаш Unbounded в една категория с Forza, Gran Turismo и F1, което, разбира се, значи че отговарянето му е и чиста загуба на време.

Кой сега ще ми върне 30-те загубени секунди...

1335 мнения
профил »
sollider каза на 02.04.2012, 16:09 ?. :
Редактиран на 02.04.2012, 16:09 ?.

Xaxa казаха ли ти го, sublime :D

5 мнения
профил »
ivopetrovv каза на 09.04.2012, 14:38 ?. :

xaxxaxaaxxaxa

27 мнения
профил »
rado84 каза на 21.04.2012, 00:29 ?. :

Тая игра е най-голямата простотия, която някой можеше да сътвори. Липсата на туториал не е кой знае какъв минус, колкото фантастиката в геймплея - колата на играча дрифти по завоите, вкл. и когато последният не иска и се старае това да не става, а колите на опонентите са като залепени за пътя и взимат завоите с газ до дупка и включен азот.
Тия от Бъгбеар да почнат да взимат уроци от програмистите на WRC 2 или тези на Race Driver GRID как точно се прави игра и че игра, в която играчът няма дори минимален шанс за победа още в първото състезание, просто масово ще заминава в кошчето и ще кара такива като мен да се радват, че не дават пари за игри, а ги играят кракнати.

14 мнения
профил »
ljusisk каза на 26.04.2012, 18:47 ?. :

За тази игра имам само 3 думи - кражба на NFS!!!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Ridge Racer Unbounded

новини:
Namco Bandai ще забави аркадния рейсър за неопределен етап през годината, тъй като авторите му се нуждаят от още време за доизглаждане на ръбовете.
Студиото Bugbear иска да използва допълнителното време, за да доизпипа мултиплатформения рейсър, който се завръща в игра след известна пауза.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31