facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Resident Evil: Revelations
Ревю | 21.05.2013 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Capcom
Издател:
Capcom
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Технически изпипан порт

Добра атмосфера

Raid mode създава условия за многократно изиграване

минуси

Графиката показва ограниченията на оригинала

Времето за зареждане отново е дълго

Липса на бутон за тичане

Съвременната гейм индустрия познава относително малко случаи, когато оригинална игра за портативна конзола се портва след това за домашни конзоли и РС, но Resident Evil: Revelations е точно такъв случай. Първоначално излязла за 3DS преди година, тя бе едно от най-силните заглавия за конзолата на Nintendo, но само година по-късно вече виждаме неин HD порт за PC, PS3, XBOX360 и Wii U.

Какво представлява


През миналата година излязоха цели три Resident Evil игри, но няма съмнение, че Revelations е най-добрата от тях. От една страна това не говори добре за цялостната стратегия на Capcom и бъдещето на поредицата, но пък от друга ни дава възможност да се насладим на едно доста стойностно заглавие без да е необходимо да притежаваме 3DS.

Въпреки че включва някои познати лица като Крис Редфийлд и Джил Валънтайн, Revelations не е кой знае колко свързана с главната история в хорър серията. Сюжетът тук се върти около терористична групировка, която се готви да разпространи в моретата опасен нов вирус, способен да превърне морската фауна в хищни и кръвожадни чудовища. От тук историята се разделя в различни посоки като от една страна Джил и нов герой на име Паркър са изпратени на изоставен луксозен кораб в Средиземно море докато Крис и партньорката му търсят повече информация за терористичната групировка. Противно на подзаглавието, историята в Revelations не предлага кой знае какви откровения и обрати, но не е и толкова лоша. Като структура тя е разделена на 12 епизода, които може да минете за около 9-10 часа и които представят събитията от различни гледни точки, от различни моменти във времето и от различни локации. Промяната на перспективата върши добра работа и създава по-динамична атмосфера, която се вписваше отлично в портативния формат на Revelations и сега успешно се пренася пред монитора.

Как се играе

Resident Evil: Revelations е хорър игра от трето лице. Без значение на това кого управлявате в даден момент, всеки от героите може да носи до три оръжия (пистолети, помпи, картечници и т.н.), които подлежат на ъпгрейд (стандартни решения като по-голяма мощ, по-бърза стрелба и т.н.), както и гранати. Начинът, по който се управлява инвентара е опростен и мунициите са в достатъчно количество. Ако активният инвентар от Resident Evil 6 не ви допада, тук той изглежда по малко по-различен и по-лесен за употреба начин и не ви се налага да се съобразявате с реещото се пред вас меню, когато сте в разгара на битката Когато вземете нови муниции или предмети, те автоматично се записват към съответния бутон за бърз достъп. Броят на мунициите, които може да носите е ограничен, но не ви се налага да се тревожите за разделения на блокчета инвентар.

В същото време геймплеят определено е по-бавен в сравнение с Resident Evil 6 е това е плюс. Забавянето е наложено поради факта, че вече ви се налага да анализирате околната среда и да търсите и идентифицирате различни форми на Т-вируса. Решението да се пренесе по-голямата част от действието в затвореното пространство на злокобен лайнер определено е печелившо, тъй като тесните коридори, празните складове и зловещото почукване от капещата от стената вода създават напрегната и мрачна атмосфера. Ако пък търсите по-динамичен геймплей за вас е т.нар. Raid mode, който може да ви осигури доста екшън, както офлайн, така и м мултиплейър. В него минавате през различни нива, взети от сингъл кампанията и избивате врагове, за да получите Battle points, които на свой ред се използват, за да отключите нови оръжия и опции за кустомизация.

Как изглежда

Със сигурност не трябва да очаквате порт на 3DS игра да спечели овации за графика и Revelations не се отклонява от това. HD текстурите са реализирани относително добре и очевидно е направено усилие, но с изключение на моделите на главните герои останалите текстури изглеждат мътно и не особено приятно. Не е приятно, но трябва да бъдем реалисти и за не очакваме, че Capcom ще направи прехода от ограничената 3DS резолюция към формат, достоен за HD телевизор или голям монитор. Подобен процес би бил доста бавен и скъп, така че ще трябва да се задоволим с този вид на Revelations.  

Кои са недостатъците


Съвсем в традициите на поредицата Resident Evil играта също има известни проблеми с камерата. Те се проявяват най-отчетливо, когато се движите по тесни коридори и изведнъж ви атакуват отзад преди изобщо да може да успеете да видите какво се случва. Причината за това е фактът, че камерата е позиционирана ниско над рамото на героя и стеснява ъгъла. За да туширате проблема частично може да се придвижвате по-бавно, така че камерата да не изостава, но в много напрегнати битки е съвсем възможно да се окажете притиснати в ъгъла и атакувани от невидими за вас противници. Освен това трябва да извадим точка и за дългото време, което играта губи в зареждане на нивата. То бе проблем на 3DS, но си остава валидно и за порта. Сега чакането е малко по-кратко, но отново присъства и е доста по-странно предвид, че хардуерът този път е много по-мощен. Накрая липсата на отделен бутон за тичане се оказва сериозен недостатък срещу някои от по-бързите врагове.

Resident Evil: Revelations е добра игра. Беше такава на 3DS и все още е на вашето РС или домашна конзола. Недостатъците не са много и в никакъв случай не са свързани със самия порт, който е направено достатъчно добре. С последните си Resident Evil игри Capcom определено показа, че започва да изчерпва идеите си и Revelations е един от малкото приятни поводи да се върнем към тази някога славна поредица. 

 
системни изисквания
OS: Windows XP//Vista/7/8; CPU: Intel Core 2 Duo 2.4 GHz или AMD Athlon X2 2.8GHz; 2GB RAM; видео: GeForce 8800GTS или AMD Radeon HD3850
напиши коментар
 

1335 мнения
профил »
sollider каза на 23.05.2013, 19:45 ?. :

Покрай новия Call of Juarez съвсем забравих, че тая игра излезе. xD

36 мнения
профил »
HITMAN_444 каза на 23.05.2013, 20:06 ?. :

Hовия Call of Juarez , с графика като анимация не благодаря по -добре да играем първата Call of Juarez поне има по-добра графика . За игра от 2013 с такава мизерна графика , просто е гавра с геймърите ,който е мазохист да си е игра е .

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 23.05.2013, 21:11 ?. :
Редактиран на 23.05.2013, 21:19 ?.

Are you fucking retarded!!!Немога да повярвам че някои хора ги интересува графиката,WTF WWTF WTF,Вчера играх Will Rock и се накефих повече отколкото последните Крайзиси,Халота,Арми оф 2,Дед Спейси и тем подобни,така че FUCK Graphics.Тази година еднствените шутъри,които ме впечатлиха най-много като такива(изключвам Метро,защото повече залага на сторито и на хоръра) са Биошок и най-вече Гънслингъра,просто по забавен и динамичен гънплей не бях цъкал от Бордерландс насам,така че ПС Мания трябва обезателно да цапнете едно ревю!!!

П.С. Hitmane само да вметна че тази игра на всичкото отгоре е с лол бъджет,аркада е с 8 часа геймплей само за 15 долара,кво повече искаш.Евала на Убисофт,страхотна стратегия за справяне с пиратството,ако беше някой друг пъблишър щеше да е 70$....

1335 мнения
профил »
sollider каза на 23.05.2013, 21:21 ?. :
Редактиран на 23.05.2013, 21:23 ?.

Единственият аргумент в подкрепа на мнението ти е графиката, така ли? Плюс това графиката си е много шарена и приятна за окото, доста красиви местности видях за времето, през което я разцъках. Но нека споделяме размислите си за CoJ на нейното ревю (надявам се, че ще има такова).

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 24.05.2013, 07:54 ?. :

Винаги много ме е дразнело в гейм медиите че имат унифицирана оценка за графика - според мен трябва да е разделено и да се поставя оценка за арт дизайна, а под "графика" да се оценява самата технология. Ето няколко примера:

BioShock Infinite: графика 4/6, арт дизайн 6/6
ArmA III (alpha): графика 6/6, арт дизайн 3/6
Metro: Last Light: графика 5/6 арт дизайн 6/6

Ако искате причини за поставените оценки, те са следните: Bioshock използва вече остарелия UT3 енджин, моделите са леко ръбести на места и се случват графични бъгове. За сметка на това като арт дизайн играта спира дъха.

ArmA III, която все още не е излязла, е ПЕРФЕКТНА в техническо отношение, дори във алфа версия - водата, техстурите, заглаждането на ръбове, физиката е навсякъде, не видях бъгове. Но огромните открити пространства са определено грозни и не радват окото - все пак това е военен симулатор, така че не може да се очаква друго.

Metro-то получава една единица надолу за технология, защото въпросната е изключително тромава и дори най-надупените видеокарти в момента (nVidia Titan) се задъхват на по-високи резолюции и не достигат заветните 60 кадъра в секунда, необходими за флуидната игра на един шутър. Арт дизайна обаче кърти, атмосферата е завладяваща и определено помага да влезеш в играта.

Та това е моето мнение по отношение на великия спор за графиката. Иначе - ако няма геймплей, ако ще да изглежда по-реално от реалния свят - плюя на него и остава за вечни времена в Steam Library-то.

445 мнения
профил »
goblin каза на 24.05.2013, 10:04 ?. :

Първо два коментара по- статията:

- всъщност има бутон за ходене тъй като героите по дефолт тичат ;)

- относно изчерпването на идеи на Капком. Да си спомним че след слабите продажби на RE3 и особено на Код:Вероника (която засега е най-добрата RE и между другото Dreamcast версията има руски фен-порт за РС), Капком решиха да приключат с поредицата. Оставиха Шинджи Миками и екипа му да довършат RE4 и да сформират ново студио, но изненадващо със засиленят екшън елемент RE4 се превъна в истински хит, така че франчайзът оцеля, но трябваше да се продължи от съвсем нови хора и с неопределен жанр.
RЕ5 бемного добър кооп-шутър, но в сингъла доста неща куцаха. С Revelations заложиха на сървайвъл хоръра, външната продукция Операция Ракун Сити опита рецептата team-based шутър със сингъл колкото да го има и също реализира добри продажби, а RE6 заложи на екшъна (всъщност 3 екшъна и 2 шутъра понеже кампанията на Крис е много различна като геймплей с Пиърс) . При толкова различни жанрове нормално да има недоволни (например аз имам доста забележки по 5, не понасям Ракун Сити, но съм във възторг от другите две)

Играта е основно сървайвъл и експлор. За атмосферата на съспенс допринасят както умело поднасяната история, така и гейм механиките. Оцеляването особено на последните трудности изцяло зависи от овладяването на доджа (можеш да доджваш напред и назад) и от правилния тип гранати в точния момент.

Комбатът е точно наопаки спрямо RE6 където си машина за ръкопашен бой - вместо зашеметяване с хедшот и влизане за меле финишъри, тук номера е да се таймва доджването на противниковите атаки и да се пласират хедшотове.

FoV е увеличен в сравнение с RE5, обзорът и контрлът са доста по-добри (за съжаление също не се поддържа 5-бутонка)

Босовете са продължително бягане, доджване, стрелба в краката им и наливане с олово на слабите точки завършващо с 'уф, оцелях' - коренно различно от 6 където е 'хванах ти цаката копеле, е сега ти разказах играта'

Портът е много добър. Графиката макар и HD не изглежда толкова добре като на 3DS (като изключим Джил ;) ), но геймплея дори надминава този от конзолката (прецизността при прицелването с мишка помага).


За мен това е много силно survival horror допълнение към поредицата, но вкусове най-различни.

42 мнения
профил »
bastard каза на 24.05.2013, 17:40 ?. :

"Времето за зареждане е дълго." Уат. На скапания ми лаптоп(Asus X52JE) със още по скапан хард подкарвам играта на макс и ми зарежда за под 5 секунди.

157 мнения
профил »
blackmaster каза на 24.05.2013, 23:40 ?. :
Редактиран на 24.05.2013, 23:40 ?.

Къде точно е ревюто за RE 6 ?!

388 мнения
профил »
velikana каза на 25.05.2013, 09:02 ?. :

Не си заслужава.

777 мнения
профил »
veluvian каза на 27.05.2013, 10:05 ?. :

Revelations има потенциал, изпреварва миналогодишните провали, добра е, макар и да притежава някои неприятни минуси. Графиката няма да е как по - иначе, защото става въпрос за 3DS порт. Истината е, че ако се предлагаше на леко занижена цена, Revelations направо щеше да си е шедьовър.
Какво да ви кажа, хем така - хем така, някъде играта блести, другаде - издиша. Опитът да се възвърне оригиналната хорър атмосфера е нещо, което с години не беше правено и това е много важно за феновете. От друга страна играта е просто бедна на арт и идеи отвсякъде. Лично от контролите нямам оплаквания с клавиатура и мишка - можеш да стреляш в движение, което е най - важното, а в 4 и 5цата това го нямаше. Така че съм съгласен с оценката за играта в статията, нещо което споделят и повечето западни гейм сайтове.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Resident Evil: Revelations

новини:
Новите версии имат 1080р графика, всички DLC пакети, подобрени кадри в секунда и новия режим The Ghost Ship: Chaos.
Хорърът първоначално бе Nintendo 3DS ексклузив, а събитията в него се развиваха между четвъртата и петата част на поредицата.
Capcom очевидно подготвя продължение на 3DS хита Resident Evil: Revelations, става ясно от появил се на XBOX.com скрийншот.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
Silent Hill: Homecoming 22