facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Resident Evil: Operation Raccoon City
Ревю | 18.05.2012 | автор: Филип Станилавов


оценка:
Производител:
Slant Six Gamea
Издател:
Capcom
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

екшън елементът може да бъде интересен

Versus режимът спасява положението поне донякъде

минуси

прекалено тъмна, трудно се вижда каквото и да било

неравномерна трудност

безсмислена сингъл кампания

тромаво управление

Resident Evil е име, което не се нуждае от представяне. Няколко поколения геймъри са добре запознати с изкованата от Capcom хорър поредица, която ни стряска в продължение на цели 16 години. Проблемът е, че при толкова дълъг път неминуемо идва моментът, в който нещо ще се обърка.

И то сериозно

На пръв поглед Operation Raccoon City всъщност не е кандидат за провал. В крайна сметка имаме основите на една от най-популярните серии в съвременната гейм история, към тях е добавен солиден екшън елемент, за който вероятно тайничко сте си мечтали, докато трескаво броите куршумите си в традиционния сървайвъл хорър сетинг плюс сериозен кооперативен режим, който да разиграете с приятели. И всичко това като екип Umbrella Security Services, проправящ си път из мрачните улички на Racoon City в опит да се справят с епидемията, заляла градчето. По пътя ще видите както познати места, така и такива локации, които не са били показани в Resident Evil 2. Какво тогава може да се случи?

Ами, оказва се, че доста неща. Но нека не избързваме. Operation Racoon City е опит на Capcom да тества нов разработчик като прехвърли работата по играта на канадското студио Slant Six Games. Почитателите на PlayStation познават студиото най-вече като "другото" лице зад тактическата поредица SOCOM и едва ли биха изненадани, че Slant Six Games са се опитали да пренесат донякъде идеите си от тази серия в Operation Racoon City.

Един наистина слаб опит

Проблемите с играта започват в момента, в който я стартирате поради простата причина, че всичко в нея е безкрайно тъмно. Дали това е евтин опит за засилване на атмосферата или просто не е премислено добре не е ясно, но ако не засилите яркостта на своя монитор или телевизор докрай, трудно ще може да различавате всичко, което се случва на екрана. един от героите има т.нар. Sonar vision, който обаче е истинска мъка да се използва, докато при Heat vision зомбитата са практически невидими, което е истинско безумие.

Подобно на доста други игри напоследък, сингъл кампанията е сложена там само за да създава изкуствено впечатление, че играта има дълбочина. Изиграването на кампанията сам е абсолютно непрепоръчително, първо защото цялостната идея на Operation Raccoon City е да се играе в компания и второ, защото нивото на трудност е крайно неравномерно. Дори обикновените врагове поемат изненадващо голямо количество куршуми, а босовете са неприлично трудни за убиване. В идеалният случай ще изиграете кампанията с още трима приятели и тогава нещата могат да се подобрят, но сам човек, посегнал към копие от играта няма да извлече нищо добро от сингъл режима.

Управлението на героите също е тромаво, като веднага можем да посочим начина, по който влизате в прикритие. Момчетата от Slant Six са решили, че всъщност не трябва да имате никакъв контрол върху това действие, поради което прикриването става автоматично... и естествено пълно с проблеми. В сингъл кампанията това е по-скоро дразнещо, но онлайн може да ви скъса нервите.

Към това трябва да добавим още поредица бъгове, които са недопустими в такова относително известно заглавие и които могат да се появят във всеки един момент. Такива бъгове и изключително слабата механика за прикриване би трябвало да бъдат идентифицирани и оправени още при бета тестовете, но очевидно никой не е помислил за това.

По-добре на теория, отколкото на практика

Някои по-закоравели фенове на поредицата вероятно биха казали, че Operation Racoon City изобщо не заслужава да носи името Resident Evil. Други биха я окачествили като евтин опит печалба от известната серия. Истината е, че в играта има някои потенциално интересни идеи, но те никога не успяват да надскочат фазата на прототипа. Ако беше пусната като дигитално издание Operation Racoon City може би щеше да се приеме по-добре. Ако сингъл кампанията бе извадена напълно за сметка на по-качествен онлайн режим това вероятно също можеше да помогне. В този си вид обаче Resident Evil: Operation Raccoon City е просто добро пожелание с далеч не толкова добра реализация. 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7; CPU: Intel Core 2 Duo (или подобен AMD CPU); 2 GB RAM; видео: GeForce GTX 560 или AMD Radeon HD 6950
напиши коментар
 

748 мнения
профил »
rosniak каза на 19.05.2012, 08:21 ?. :

@ автора- heat vision означава "топлинно зрение/виждане". Когато умре даден човек, тялото започва да изстива.И ако е както в играта- да се "възкресиш" под формата на зомби, то тялото няма да излъчва топлина, която да засича този режим на "зрение".

560 мнения
профил »
dogma каза на 19.05.2012, 08:49 ?. :

Мдаа, звучи логично, но тогава пък какъв е смисъла да слагат такова зрение изобщо?!

196 мнения
профил »
White Emperor каза на 19.05.2012, 15:43 ?. :

Всъщност всяко тяло(in general,не само за организъм)излъчва инфрачервени електромагнитни вълни,които се засичат,температурата на зомбитата трябва да е -273,15 C за да не ги отчита.

748 мнения
профил »
rosniak каза на 19.05.2012, 19:06 ?. :

Това не го знаех.

428 мнения
профил »
kamengtaiv каза на 19.05.2012, 08:56 ?. :

само 2 звезди? LOL

48 мнения
профил »
Detox каза на 19.05.2012, 08:57 ?. :

Дайте некоя пиратка за диабло.А относно тази играта-харесва ми.

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 19.05.2012, 09:09 ?. :

Detox > пиши ми лично съобщение....

колкото до Ракуун сити.... малиии само 2 звездички.... :(

95 мнения
профил »
motherfucker каза на 19.05.2012, 09:35 ?. :

И 2 са много. Най-тъпата "игра" на годината.

326 мнения
профил »
Daynov каза на 19.05.2012, 10:33 ?. :

Много са й 2*.

506 мнения
профил »
Azriel каза на 19.05.2012, 10:34 ?. :

Най - слабата част от поредицата.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 20.05.2012, 07:12 ?. :

Както я кръсти 1 приятел-Бастун Сити :D

27 мнения
профил »
Ich Bin Himmler каза на 20.05.2012, 11:15 ?. :

Най-добрата част от поредицата, без излишни псевдо хорър елементи, само чист екшън!

748 мнения
профил »
rosniak каза на 20.05.2012, 18:26 ?. :

Точно заради такива като теб, разработчици развалиха не една и две поредици.

4 мнения
профил »
BG_Scarface_BG каза на 20.05.2012, 17:44 ?. :

Да ме прощавате но всичко след 4 нататък е пълна ш*ибня играта започна като хорор и беше върха но с тва ново поколение което е само от пълни п*ишлемета и искат само да стрелят производителите развалиха поредицата с цел да не фалират защото ако бяха пуснали хорор щяха да са на голям минус не се сърдете на компанията и не псуваите играта те не са виновни виновно е новото поколение за което всичко е пуцаница с много кръв затова има заглавия от преди 5 6 години на чиито пръст не могат да стъпят 90% от днешните игри само се огледайте всяка седмица излиза нова пуцаница с тъпа история и геимплеи от времето на баба ми и за какво само за пари защото иновациите просто не се купуват ей за тва ме е яит .
Коментара стана малко дълаг но като почна немога да се спра ;)

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 20.05.2012, 18:44 ?. :

Хубаво мислиш, обаче на друго мнение е света. Ще поживеем и ще видим какво ще стане.

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 28.05.2012, 08:45 ?. :

Малко ме измъчи писанието ти, но съм съгласен. А, между другото, това не важи само за игри. Игрите - екшън, хиляда убийства, никаква история. Филми - екшън, хиляда убийства, 3D!, никаква история. Музика - е тук е просто никакъв талант. Така че просто нещата като цяло вървят на зле. Естествено не казвам, че няма изключения от това правило. Лошото е, че вече изключенията са indie игри, които не получават изцяло това, което заслужават. Legend of Grimrock е страхотна игра, Minecraft, Limbo, Braid...не мога да разбера защо големите компании се ориентират към безмозъчни екшъни...не мисля, че само това се търси. (XCOM ще е шутър...да им го...).

ПП: Много ме радва цензурата, която използваш, между другото, д*ееба.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Resident Evil: Operation Raccoon City

новини:
Въпреки силните продажби на новите заглавия от няколко свои поредици, японската компания Capcom отчете известни загуби за последното тримесечие.
Злокобното забавяне на играта за платформата бе потвърдено от Capcom, докато за PlayStation 3 и XBOX360 отборният екшън ще излезе в края на месец март.
Отборният екшън на студиото Slant Six, който се опира на легендарната хорър серия едва ли ще продаде повече от две милиона копия, считат от компанията.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58