facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Resident Evil 5
Ревю | 17.09.2009 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Capcom
Издател:
Capcom
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Страхотна атмосфера и визия

Повече екшън

Различна

По-добра от очакванията

минуси

По-кратка

По-малко страшна

Главата на ужасеното момче сякаш пулсираше. Болката го погълна и черепът му се спука, освобождавайки малките, подобни на червеи змии, които сега пълзяха под кожата му. Действията му вече не му принадлежаха.

Уроборос. Змия, захапала опашката си. Обръчът на вечността. Няма начало, няма и край. Вечен кръговрат. Достоен за боговете. И какво по- добро място за едно ново божествено начало от Африка - земята, където животът се заражда?

Пет е щастливото ни число

Новата игра за PC от поредицата Resident Evil излиза на пазара от 15 септември. Една чудесна дата за нови начала. И докато в някаква степен се опасявах, че тя ще ни повлече със страшна сила към старото, познатото и вече силно предсказуемото, тя прави точно обратното. Да - има нещо изтъркано в самата история, която ще резюмирам за вас след малко. Но отвъд него има и нещо впечатляващо, което изстрелва играта на едно от челните места в моята лична класация за жанра. И това не е един плюс, това са набор от елементи, които правят заглавието един от най-успешните портове и дори оставя усещането, че то е създадено първоначално за PC. Най-хубавото е, че дори и да беше, то отново щеше да се класира като попадението, което е.

Magic people voodoo people

Първата страхотна иновация според мен е фактът, че действието в играта този път се развива в Африка, в измислената страна Kijuju. Атмосферата е невероятна. Получава се нещо като видение, което смесва сцени от необятната природа от филма "Кървав диамант" и видео клипа на Thriller на краля на поп музиката. Комбинацията е нетипична, но благодарение на невероятната графика и страхотна детайлност (дори и при разделителна способност 2560х1600), резултатът може да се опише просто с една дума – красота. Пясъкът, дърветата, малките колибки, кръвясалите очи на обезумелите тъмнокожи зомбита. Всичко опира до детайла и начина на показване на случващото се. И е завалдяващо.

Но нека ви кажа защо сте тук този път. Крис Редфийлд е изпратен, за да разследва случай с нова версия на смъртоносния зомбиращ вирус. Тук се среща с новата си партньорка – Шева Аломар. И дуло до дуло, те трябва да се справят с разрастващата се зараза. Дори самият факт, че зомбитата този път са обезумяващи африканци внася нещо ново в цялото. И тъй като всичко е показано по един прекрасен начин и детайлите винаги се набиват в очите, ви е интересно да видите новата порода зомбита. Този път очаквайте да се срещнете с боси живи-трупове на африканци, които ви гонят из прахта. Или пък с цели армии, сред които труповете могат да се похвалят с лопати, брадви и бухалки. Общо взето е малко като на имен ден - хората идват без покани непрекъснато и всеки ви носи по нещо. Фаворити са ми обаче посетителите с резачка или яхналия мотор лошко с верига в ръце, която използва като бич срещу вас. И добре, че има жена да спаси положението.

Като се добави и факта, че както и преди, не можете да тичате, докато зареждате, и стреляте, нивото на забава се покачва. Това на трудност - също. Не самоче трябва да се отскубвате от лапите на зомбираните нападатели, но и впоследствие да се справяте с цели тумби от тях. И както беше казал някой, когато имате шест муниции и дванадесет разярени трупа се скупчват около вас, е хубаво да сте точен - или с хедшотовете, или поне да уцелите капачките на колената. Иначе най-много да им се усладите. Тръпка да става.

Шева Аломар

Вълните нападатели идват една след друга и този път спокойно можем да кажем, че играта залага повече на усещането за екшън от трето лице, а не на сървайвъл хорър, както беше по- рано. За това спомагат не само интензивните екшън сцени и факта, че се хвърляте от битка в битка, но и липсата на преобладаващото дебнене преди, както и това, че сега не сте сами. Трудно е да се пресъздаде чувството на ужас и страх, ако до вас непрекъснато е вашият партньор, който ви пази гърба. Както знаем и малките деца не ги е страх, когато мама е до тях и ги държи за ръка (въпреки, че ако детето е достатъчно лудо, може да се пита дали наистина мама е това, което все още го държи за ръка – простете за офтопика). Така или иначе обаче нивото на стряскащи ситуации е намалено. Не казвам, че ги няма. За сметка на това обаче, както вече казах, е повишен екшън елементът. Сега комуникирате с партньорката си и тя ви помага. Постигнато е много добро ниво на изкуствен интелект и мацката никога не ви се пречка. Тя е страхотно попълнение в екипа и наистина може да ви пази гърба, няма да сгрешите дори и да я пуснете по-напред. Ако пък ви ранят смъртоносно, но тя е достатъчно близо, може да ви спаси. Много готино е, че освен в соло режим, имате възможност да играете и с приятел като съответно си партнирате.

С Шева е забавно и това, че се налага заедно да минавате през всичко. Трябва да си пазите жената. Ако някой от двама ви умре, всичко приключва. Същевременно е интересно и това, че например си помагате за отварянето на дадена врата, като някой стои на пост за лошковци, докато другият отваря. Заедно минавате места, невъзможни за сам човек. От друга страна, след като превъртите играта и видите разни бонуси и али-бали, е интересно да я минете и от гледната точка на девойката. Има и Mercenary режим, който е по-страшничък. Тук всичко, което имате, е ограничено време и непреодолимо желание за живот.

Играйте, не се майте!

Интересно е, че историята, макар и очаквано да минава през теориите за конспирация, характерни за поредицата, и да се лута между екшън жанра и сапунката, в крайна сметка ви загатва и какво се е случило с Джил Валентайн. Ако сте наясно с предишните епизоди от поредицата, поиграйте повечко и любопитството ви ще бъде задоволено. Готиното е, че дори да сте нов играч за тази поредица, пак можете да оцените играта по достойнство. Тази част е осезаемо по-кратка, но интензивна, наситена с екшън, различна и с невероятна атмосфера и графика. Ако до момента не сте пускали заглавие от Resident Evil или сте, но имате някакви предразсъдъци (както впрочем и аз имах), все пак стиснете зъби и опитайте. Шансовете да не съжалявате за това са поне 51%. Опитайте и неусетно ще видите как финалните надписи се търкалят нагоре по екрана и сте се справили с цялото зло на света… до следващия път вероятно, когато отново някой неубиваем изрод с луди виждания за вселената реши да променя света. 

 
системни изисквания
Win XP, AMD Athlon64 X2/Intel Pentium IV, 1 GB memory, Hard Drive 8 GB, Video Memory 256 MB (ATI Radeon HD 2400/NVIDIA GeForce 6800), Sound Card DirectX Compatible, DirectX 9.0c, Keyboard and Mouse, DVD Rom Drive
напиши коментар
 

716 мнения
профил »
Drecher каза на 18.09.2009, 18:19 ?. :

Е, добре че си взеха поука и направиха управлението достъпно и за хората с мишоци. А иначе играта е много злобна. Хващам бас че Ку Кукс Клан са сред най-големите фенове на 5-рката.

69 мнения
профил »
tomblover™ каза на 18.09.2009, 19:09 ?. :

Играта кърти ,няма никакъв расизам нали мацктата е малко черна
Менах я за 1 ден много малка е и е по лесна от 4-та искам да питам дали конзолната версия е по-голяма

777 мнения
профил »
veluvian каза на 18.09.2009, 19:59 ?. :

Не само, че ме връща в младините, когато пуцах всичко от поредицата, ами и се оказа играта, която има наистина чудесни изисквания! Чувал съм, че дори на хора с едноядрени процесори им вървяла много добре!

350 мнения
профил »
Ghost_Leader каза на 18.09.2009, 20:02 ?. :

Играта е страхотна!Превъртях я на един дъх.Графиката е невероятна и наистина оптимизирана,управлението също е много добро.Препоръчвам я на всеки.

117 мнения
профил »
Fang каза на 19.09.2009, 03:37 ?. :

Играта много ми хареса! Управлението е много по лесно от 4- ката, графиката също е много добра, ама как да си сложа лазерен мерник!?

716 мнения
профил »
Drecher каза на 19.09.2009, 05:30 ?. :

Мисля че лазера е само при конзоладжиите. РС-то е с мерника.

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 19.09.2009, 07:13 ?. :

аз не съм фен на хорър игрите но специално тази игра докато четах в РС маниа превюто на конзолните версий на играта и си помислих че играта е яка драпнах си я и видях че наистина играта има много добра графика но ми направи впечатление докато играх кампанията че щом докато се бия с тес зомбирани негри саотборничката ти стои отстрани и те гледа докато се биеш с около 10штина противника и аз таман да ги убия отива един от зомбираните негари удря я един път и тя умира и от тва се разочаровах много слаб искъствен интелект :( зарад тва чакам един фикс да си я вратна в ко-оп с един приятел

П.П. Много добра статия :) браво РС маниа само така :)

6 мнения
профил »
dondomat1 каза на 20.07.2010, 19:48 ?. :

Прочети някоя книга, научи се да се изразяваш не играй игри само.

46 мнения
профил »
kFp_Kamko каза на 19.09.2009, 07:28 ?. :

Понеже съм играл почти всички РИ , а немога да се сетя в коя част се разказва за спомените на Крис в тази част (с Джил , и как тя уж умира от цайсатия ) да ме светнете малко??? В 4рката не е и в Немесис не е (3ката) ,а и в предните 2 не се сещам...

69 мнения
профил »
tomblover™ каза на 19.09.2009, 08:33 ?. :

може би Resident Evil Codename Veronica
а?

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 19.09.2009, 12:32 ?. :

"Magic people voodoo people"

Ахахаах... така не се бях смял от седмица поне =) Имам само една забележка към статията - да се промени жанра от "сървайвъл-хорър" на "екшън-сървайвъл" =) Иначе всичко "ток и жица", наистина играта представя повече от очакваното - визия, история, геймплей.

1 мнения
профил »
Букмейкара каза на 19.09.2009, 13:09 ?. :

Аз съм на мнение ,че играта е разочарование и високите оценки и мнения на повечето народ са заради Резидент Евил като поредица ,а не заради самата игра.

Първо за 5 години (разликата между РЕ4 и РЕ5) единствената промяна е по-добрата графика и липсата на жълтата билка .Геймплея,левелдизайна,противниците абсолютно всичко е 1 към 1 с предната част.Също така геймплея си остава плосък и предвидим.Влизаш в голяма зала,база,площад нападат те всякакви гадини и единственият възможен изход е една врата ,която разбира се е заключена и ключа се държи от най-голямото,грозно и трудно за убиване създание ...... след като елиминирате всички ви предстои 2-3 мин. обикаляне на стаи със съндъци за да се запасите с билки и патрони докато ви излезе надписа CHECKPOINT и пак се озовете в поредната зала .......................
Сторито донякъде е докарано и не мога да кажа ,че съм разочарован ,като трябва да призная имаше цял Чаптър ,който успя да ме върне към първите части на поредицата.Кооператива е интересен особено ,ако си намериш приятел с който да играеш ,но така се пренебрегват "самодивите" които искат да се затворят вечерта в стаята си и да си цъкат просто САМИ ,но АИ-то на Шева е доста спорно особено в последните етапи на играта.Също така дразня се от факта ,когато по време на игра ви се изпрече някой"страшен" сандък ,който нашият корав и напомпан Крис не може да прескочи и трябва да изгуби 30 минути в откриване на мистичният бутон ,за да вдигне изпречелият ни се предмет ,а през това време ще се появи "изненадващо" някоя нова гадина ,която предварително ни държи в напрежение с кръв по стените и тишина.
Ако беше излязла през 2003-2005 година бих дал 9/10 на играта ,но дефакто има прекалено малко новости дори да се нарече Експанжън на РЕ 4 ,а камо ли самостоятелно заглавия и то след такъв голям период от време.Лично мен ме дразни факта ,че от невероятен хорор поредицата се превърна в сравнително приятен екшън ,където събираме злато,огърлици и часовници ,за да можем после да си закупим рокетлаунчер от мистичен продавач в центъра на Нищото .Няма я и пишещата машина ,която се превърна просто икона не само в поредицата ,но и като цяло в гейминдустрията.Вероятно има и още неща ,които ме дразнят ,но просто не мога да се сетя и се надявам коментара ми да създаде интересна дискусия.

Лична оценка 5/10 заради липсата на иновации,харизмата на първите части и твърде нелепият геймплей на моменти за игра от 2009 година с претенции.

6 мнения
профил »
dondomat1 каза на 20.07.2010, 19:53 ?. :

Напълно съгласен!

68 мнения
профил »
The Real Slim Shady каза на 19.09.2009, 15:16 ?. :

Може ли някой да каже как става да се играе split screen че аз не успях да разбера?

43 мнения
профил »
BloodStF каза на 19.09.2009, 18:56 ?. :

basi rasporih tikvite na tezi bezmozachni zombita --naistina igrata te ispalva s ek6an preporachvam na tozi koito mu se e nasabralo v pove4e i e v kofti nastroenie , neka da probva tazi igra (: shte mu mine :D

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 20.09.2009, 06:46 ?. :

CAPCOM знаят определено как се прави екшън

4 мнения
профил »
leon_kennedy22 каза на 09.08.2010, 14:52 ?. :

прав си наистина знаят

61 мнения
профил »
Mercer каза на 20.09.2009, 12:29 ?. :

Играта току-що я превъртях,мога да кажа просто страхотна,невероятна!Capcom,наистина знаят как се прави екшън! :)

370 мнения
профил »
des каза на 22.09.2009, 09:19 ?. :

Това, което Resident Evil 5 е, е една страхотна игра, въпреки че се води Хорър по жанр, я поставям в графата "За разпускане". Играта си е чист екшън, самото присъствие на Шева прави играта съвсем не-страшна. Четворката беше в пъти по страшна и гнусна...тук те обграждат зомбита, а Шева е достатъчно умна, за да пази гърба на Крис (главния герой). Иначе като графика играта е адски добра, особено на dx10, обаче на звук не го докарва толкова фрапиращо, както Ре4. Въпреки всичко, смятам, че всеки себеуважаващ се геймър трябва да я превърти. Аз даже покрай нея се замислих дали да не почна №4 отначало :)

20 мнения
профил »
DeViL_19 каза на 22.09.2009, 12:54 ?. :

SEGA Q PREV1RTAME S EDIN PRIQTEL MNOGO E QKA TEGLETE Q OT ZAMUNDATA !!!

20 мнения
профил »
DeViL_19 каза на 22.09.2009, 12:56 ?. :

извинете че писах на английски няма да се повтори!!!

46 мнения
профил »
kFp_Kamko каза на 23.09.2009, 15:40 ?. :

На английски ли писа ??? Хубав "английски" имаш :)

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 24.09.2009, 11:15 ?. :

Много висока оценка сте сложили.

21 мнения
профил »
krisko_97 каза на 14.11.2009, 11:03 ?. :

Управлението е дърво. На 4-ката беше по добро.
Иначе играта изцяло ме кефи.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 15.02.2010, 11:58 ?. :

Много готин екшън! ДА ЖИВЕЕ CAPCOM!

1 мнения
профил »
danchy каза на 29.06.2010, 12:18 ?. :

Пиши на кирилица!

4 мнения
профил »
leon_kennedy22 каза на 09.08.2010, 15:07 ?. :
Редактиран на 09.08.2010, 15:08 ?.

може ли с джойстик да се играе? че аз сам се загледал по поредицата и съм врътнал 3-ката, 4-ката и Код:Вероника и много ми харесаха а другите не ги намерих:(

2 мнения
профил »
иван андонов каза на 25.08.2010, 15:37 ?. :
Редактиран на 25.08.2010, 15:38 ?.

Една от любимите ми игри. Демоните( Majini) са много добре изпипани, че дори подозрително приличат на реални личности. Едно от маджини е изпипан като Садам Хюсеин, или пък онова изрусеното маджини прлилича на Еминем и т.н. На пс3 играта, според мен изглежда най-добре, също ако към конзолата е включен lcd телевизор.

2 мнения
профил »
KVK96 каза на 03.10.2011, 11:54 ?. :

АЗ ПЪК МИСЛЯ ЧЕ RE5 НЕ Е ЛОША,НАПРОТИВ ЯКА Е ИТО МНОГО-ГРАФИКАТА,ГЕИМПЛЕЯ,СЮЖЕТА.АМА НЯМА ОСЕШТАНЕТО(ША ОМРА АМА И ВАС ША ВЗЕМА С МЕН)КОЕТО ГО ИМА В RE4.НАДЯВАМСЕ МЕ РАЗБИРАТЕ.ЗА МЕН RE4 МИ ОСТАВА ФАВОРИТ;).

757 мнения
профил »
soti_n каза на 06.03.2012, 16:59 ?. :

Извинявам се, но тези изисквания хич не са истинските за мен. С добър компютър за тогава я инсталирах. Играта беше красива и страшно много сечеше.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 17.10.2012, 22:44 ?. :

Е не знам на каква база са тия високи оценки, които получава тази игра, но... превъртях я току-що и мнението ми за нея изобщо не е крайно положително. Банален сюжет, безинтересен и на моменти излишно труден геймплей, кофти камера, управлението на героя е терсене, а и не на последно място - малоумното A.I. на зомбитата и на партньорката Шева. Единственото хубаво нещо, което мога да призная без да си кривя душата е графиката - доста детайлна и изваяна във визуален стил, но за съжаление това не е достатъчно. И понеже май май само аз споделям това мнение ще ми натресете минусите. В крайна всеки има собствен поглед върху нещата, а това е моят. ; )
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Resident Evil 5

Тактика:
В дебрите на Африка всеки куршум е ценен. Дали обаче сте взели правилното оръжие? А знаете ли как да комбинирате лечебните треви? Ето няколко полезни съвета.

новини:
Японската компания Capcom отново доказа негативното си отношение към РС гейминга, забърквайки се в поредната неловка ситуация.
Екшън-хорърът от 2009 г. е продал 6.5 милиона бройки и с това постижение застава начело на богатия каталог от игри в историята на японския издател.
Нямате търпение да се спуснете в мрачните дебри на Африка и да видите какво ви чака там? Не е зле първо да хвърлите едно око на системните изисквания на играта.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Resident Evil 4 14
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
The Walking Dead: Survival Instinct 29
The Walking Dead 22
Silent Hill: Homecoming 22