facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Red Ocean
Ревю | 20.05.2007 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
DTP Entertainment AG
Издател:
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Нелош убиец на време

Подводна обстановка

минуси

Липса на оригиналност

Липса на превозни средства

Цамбур, бълбук, КАБУУМ!

Точно когато от гърдите ми щеше да се изтръгне развеселен вик „H2O!” (идва от „Ха! Двама олигофрени!”) и се приготвих да вкарам в телата им повече олово, отколкото кръв имаха в момента, всичко се сгромоляса. Тоновете вода, надвиснали над главите ни като Дамоклиев меч, нахлуха в помещението. Внезапно ледената пелена ни погълна, нямах добра видимост, но оставаше надеждата, че на повърхността ще открия някакъв въздух. Е, там нямаше...

Джак Хард ((интересно име indeed :-)) си мислеше, че това ще е поредното гмуркане, което щеше да направи като гид. Той беше инструктор-гмуркач и търсач на съкровища. Минути по-късно загуби партньора си от поглед, а може би и от този свят. Случи се нещо непредвидено и се наложи да потърси убежище. И го откри. Откри го в голяма метална конструкция, запазена под водата. В нея имаше и въздух, и какво ли не. Дори влакове, при това движещи се. Като се огледа, му се стори, че тук има необичайно много неща и са необичайно запазени...

И в крайна сметка това пътуване се оказа най- важното за него до момента, ала с неизвестна последна гара и значимост от световен мащаб. Терористична организация бе се настанила охотно в изоставената подводна руска разузнавателна станция от времето на Студената война и подготвяше необезпокоявано

биологично оръжие за масово унищожение

Именно този план трябваше да разгроми Джак. И нямаше да му е лесно.
Първоначално въоръжен само с нож, нашият човек се ориентира с невероятна скорост в обстановката. Малко по малко, започвайки от най-стандартни деструктивни играчки като пистолет и пушка, героят ни трупа завиден инвентар, който постепенно се разширява и до свръхмодерни гърмялки. Към края на битката си срещу злото той вече може да разчита и на плазмено оръжие, на различни картечници и т.н. Всяко от гърмящите ви приспособления, освен стандартния начин на стрелба, предлага и алтернативни режими, както и zoom опции, които да внасят още интерес в мелето.

От гореизброените чудесийки, сами разбирате, че от вас се очаква непоколебимо да сеете смут, разруха и суматоха в душите на опонента. Но нека бъдем по-конкретни - авторите са ви подготвили основно три типа противници, като в техните редици има и разновидности. Ще срещнете работници с гърмялки, пазачи, които имат значително по-добра екипировка и елитни групи от бойци, които носят още по-тежка артилерия. Ако това не ви е достатъчно (а според мен не е), можете да потърсите допълнително удовлетворение при битките с босовете. Имайте предвид също така, че броят и разположението на противниците често си казва думата.

На пръв поглед всичко това може да ви звучи доста посредствено, но има някаква доза забавление в геймплея, защото се налага да се дебнете с гадинките сред

непрекъснато променящ се терен

Сред нещата, които мога да определя като по-добри хрумки, е идеята, че можете неочаквано да бъдете погребани под водата (именно първата сцена, описана в статията). Ефектно и интересно е.

Посредством водата стават достъпни и нови зони от терена, до които не можете да припарите просто така. Допълнително напрежение вкарва и фактът, че имате и постоянно намаляващ въздух. Готиното е, че всичко, което си е било в помещението, практически пак е там, но е разместено от водата. Например, че противниците ви също са живи и готови да ви притесняват в новосъздалата се обстановка.

Водата

ви дава и други преимущества, свързани с геймплея. Както разбирате, тя е основен и движещ фактор при това заглавие. Тя ви позволява да се криете в нея, да изплувате незабелязано като упорито като парче тоалетна хартия и също така натрапчиво и нежелано да досаждате на опонентите си. Освен че можете да дебнете враговете си, можете и да ги давите в нея. Издателите също така обещават, че човек ще се сблъска с водата като заплаха във всички нейни агрегатни състояния. До момента лично аз я срещнах само в течно и под формата на гореща пара, но явно ще има още изненади по пътя ми към финала.
Но стига за водата! Да поговорим малко и за

самия лабиринт

Ще бродите из гигантски комплекс, изграден на много нива. Оборудван е с аларми, които се задействат супер злобно и проглушително. Целият е опасан с еднорелсови влакови линии, които все още работят. Понякога свирепата мотриса е готова да ви размаже и затрие най-неочаквано, изскачайки внезапно иззад врата или пък пресича пътя ви. Във всеки случай серпентините на линиите опасват всичко и има нещо стряскащо в това, че често те са единственият ви изход

Освен на влаковете, редно е да обърна внимание и на експлозивите. Знам, че ги споменах, но следва да ви помоля да им обърнете по-специално внимание, тъй като ще има доста „Кабуум” в тия подводни тунели. Друго интересно нещичко, което ще откриете, е пристанището за подводници. С тъга трябва да отбележа, че няма да управлявате никакви превозни средства в тази игра.

Във визуално отношение играта е приятна и ефектите са ок. Не бих казала обаче, че е изключителна. Енджинът, който е използван, се нарича Gamebryo и не предлага нещо кой знае колко революционно. Музикалното оформление също е ок, но отново няма да има чудеса и загубили връзка с реалността от възхита играчи.

Описвайки ви различни елементи от геймплея по-горе, се опитах да ви предам и нещата, свързани с него, най-вече като факти, без да влагам лични емоции. Причината е, че достойнствата на играта я поставят в категорията "непретенциозен FPS". За съжаление тя не е достатъчно оригинална. По мое мнение е по-скоро неангажиращ и лежерен начин да загубите някакво време или игра за тези, които наистина държат да изпробват всички заглавия от този жанр. Липсата на мултиплейър и не чак толкова нестандартния геймплей не могат да изстрелят Red Ocean в класациите на топзаглавията. Това обаче не я прави безинтересна, а просто стандартна. Затова, ако съм разчовъркала любопитството ви, най-добре е да запретнете крачоли и сами да наджапате в Червения океан. Преценете дали това е вашата бира.... Ъм... Вода? 

 
системни изисквания
1.8 Ghz CPU, 512 MB RAM; 64 MB Video
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58