facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Red Faction 2
Ревю | 15.05.2003 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Outrage Games
Издател:
THQ
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

Преди доста време излезе една маниашка игра. Тя се наричаше Red Faction и кажи-речи си беше следващото стъпало в жанровата еволюция на триизмерните шутъри. Играта използваше уникалния енджин GeoModе, който позволяваше деформиране на околната среда в такава степен, че дори можехте да копаете тунели из нивата благодарение на своята ракетохвъргачка... Съвсем нормално бе да последва и продължение. И ето, около година и половина по-късно, имаме удоволствието да се запознаем с негово величество Red Faction II -

по-красив, по-динамичен и по-земен

Всеки, който е играл първата част, трябва да си спомня, че действието се развиваше на Марс. Надявам се, че всички привърженици на Червената планета и нейната атмосфера няма да се разочароват от факта, че битките в Red Faction II ще се водят изцяло на родната Земя. Но и тук положението не е по-розово. Въздухът е силно замърсен, а хората от Commonwealth живеят в развалини. На всичко отгоре народът е потискан и от корумпирания канцлер Виктор Сопот, който води множество безсмислени и безмилостни войни.

Диктаторът обаче прави една голяма грешка. Той решава да осъди на смърт шест войници. На пръв поглед в това няма нищо фатално. Работата е там, че те са елитни бойци, решават да обединят силите си и да го свалят от власт. Става дума за Алиас, Шрайк, Тангиер, Куил, Репта и Молов.
Red Faction II предлага с превъзходен геймплей. В соловата кампания ще поемете управлението на един от споменатите по-горе войници (Алиас) и ще се сблъскате с  голямо количество мисии, разпокъсани на множество малки парченца. Въпросният подход е доста сполучлив, тъй като по този начин разработчиците създават усещане за динамика и успяват да “залепят” геймъра за PC-то, без да го отегчават и да го карат да се лута в огромни и необятни нива.

И в Red Faction II е пълно с какви ли не

превозни средства

Има от всичко по-малко. Ще се возите на хеликоптер, стреляйки по противниците в невероятна футуристична обстановка, ще се дундуркате в танк, с чиято помощ ще си проправяте път и ще избивате гадове наред. Ако си падате по необятните морски дълбини, ще останете очарован, когато поемете управлението на специалната мини подводница, която е същинско унищожително приспособление. На ваше разположение ще бъде и свръхмодерната роботизирана броня, която ще “обличате” на няколко пъти в играта. Веднъж влезли в нея, ставате почти неуязвим, но местата, където може да ходите, са ограничени заради огромните й размери. Тя напомня за роботоидното устройство  в “Пришълци”, с което Сигърни Уивър размаза кралицата майка. Разликата е, че тази в Red Faction II кибернетичната броня е снабдена с две картечници, гранатомет и т.н. 
Изкуственият интелект на противниците ви е на прилично високо ниво. Те променят държанието си в зависимост от терена, на който се намират. Повечето от тях атакуват предпазливо и дебнат зад всеки ъгъл. Други се възползват дори от факта, че могат да разрушават стени и правят всичко възможно, за да се докопат до вас.

Шестте супер войници

Всеки един от тях е тясно специализиран в различни области на бойните умения. Алиас например е експерт във взривовете. Той е ветеран от специалните части и има голям опит във всякакви видове акции. Шрайк е специалист от авиационния отдел на армията и е маниак на тема транспортиране. Тангер е едната от двете жени в екипа. Тя е спец по безшумното проникване и електрониката. Втората мадама в отряда е Куил, която е богиня на снайпера и може да улучи муха в окото от един километър. Репта е здравенякът, без който не може нито един истински боен отряд. Благодарение на отлично развитата си мускулатура той се справя най-добре с тежкото въоръжение. Последен е Молов - шефът на отряда, който е еднакво добър във всички от по-горе изброените области на бойните техники.

Подновеният Geo-Mode енджин

допринася за невероятната атмосфера в Red Faction 2. Хората, които са играли първата част на играта, знаят, че той позволява да се руши почти всичко. Сега, след като е понесъл множество сериозни поправки, той е станал още по-добър. Унищожаването на стени е ключова част в геймплея. Има много места, на които трябва просто да се досетите, че единственият начин е да минете през някоя преграда, за да продължите напред. В мултиплейър пък този енджин е същински бог. С всяка измината минута нивата, на които отнасяте главите на дружките си в мрежа, изглеждат все по-различно, когато изгърмите половината стени с някой гранатомет. По време на сингълплейър мисиите пък многократно ще бъдете изненадан от противникови войници, които, пробивайки дупки в тавана, се спускат с въжета и понякога ви издебват доста лошо.

Red Faction II разполага с арсенал от петнадесет невероятно смъртоносни и разрушителни оръжия. Всички са адски ефективни и изглеждат невероятно. Към тях прибавете и очилата за нощно виждане, без които в някои случаи сте направо загубен. Повечето от оръжията, макар и много модифицирани, са правени по реален образец, но има и едно-две, които са доста встрани от действителността. Но какво от това, все пак събитията се развиват през XXII век. Едно от най-полезните пуцала, което ви препоръчвам, е N.I.C.W. Nanotech Individual Combat Weapon. То се използва от някои от вражеските отряди, но попадне ли във ваши ръце, е адски смъртоносно. Въпросното оръжие комбинира 7.62mm карабина с 40mm гранатомет и може да се използва за засичане врагове от разстояние. Чрез него ще забелязвате противниците дори и през стени и ще получавате информация за техните жизнени точки.

Музиката (която на моменти е малко потискаща), звуковите ефекти и професионално направените междинни филмчета допринасят за тоталното потапяне в света на “Червената фракция”. За слаби точки тук и дума не може да става. В съчетание с отличния геймплей и превъзходната графика играта се превръща в една отлична комбинация, гарантираща безусловно забавление. 

Ахилесова пета

Единственият недостатък на тази така хубава игра е нейният мултиплейър. Всъщност той е невероятен с тази разлика, че може да се пуцате единствено с ботове. В мултито няма опции за игра в Интернет или LAN. Защо? Един Господ знае! Това, което можем да направим, е да се утешаваме с нейния превъзходен сингълплейър и да се надяваме скоро да излезе пач, коригиращ този проблем.

Напоследък се издават все по-качествени триизмерни шутъри. А какво означава това? Конкуренция! А тя е най-добрата предпоставка за добри продукти. Така че нека се надяваме, че темпото, с което се правят игрите напоследък, ще остане същото. И дори да се увеличи, за да се засили конкуренцията и да се покачат изискванията към хубавите игри. От всичко това намазват както големите фирми-производители, така и милионите геймъри по света. И нека повторя: Red Faction II е една невероятна игра, която е способна да ви заплени още в първите минути, прекарани с нея. 

 
системни изисквания
500 MHz, 128MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Red Faction: Armageddon 39
Red Faction: Guerilla 18
Red Faction: Guerilla 12
Red Faction
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69