facebook facebook
 
 
ИГРИ » Xbox One, PS3
 
   
 
Red Dead Redemption - PCM2.0
Ревю | 23.04.2014 | автор: PCM 2.0


оценка:
Производител:
Rockstar San Diego
Издател:
Rockstar Games
Жанр:
Екшън
Платформа:
Xbox One, PS3
сайт на играта »

плюсове

най-доброто уестърн изживяване в игра, правено някога

разнообразни персонажи и мисии

огромен жив свят с множество неща за правене и извън главната история

минуси

(забавен) бъг с физиката на двуколесните каручки

Дивият запад - една наистина интересна тематика, слабо използвана в игрите от край време. Но преди няколко години сякаш почти от нищото Rockstar San Diego направиха най-пълното уестърн изживяване, което сме виждали до момента. В следващите редове ще разберете причината за това смело изказване.

Годината е 1911. Мястото - Дивият американски запад. Запознайте се с Джон Марстън - бивш бандит, който е решил да стане част от по-примерната прослойка на обществото. Имащ жена и дете, но и тъмно минало, заради което Бюрото за разследване го вербува. Накратко - предложена му е сделка, която гласи, че ако намери и предаде на закона бившите му приятели от бандата, с която се е движел, ще бъде помилван за предишните си деяния. С развитието на историята ще видите как представителите на закона далеч не са примерни хора, а Марстън е оставен почти без избор относно "сделката", ако иска да има нормален живот. Всъщност героите, които ще срещнете по време на приключението, са изненадващо колоритни - от шериф на град, през мексикански революционер, до преподавател в Йейл - и това са примери само от главната история. По време на обиколката ви из света ще попаднете на немалко странници, които също допринасят за изграждането на света, но за този аспект на играта след малко. Озвучаващите актьори са подбрани отлично - мъжете като цяло имат грубовати гласове, отражение на суровата реалност, а слушайки жените рядко може да се каже, че са изискани дами.

Играта започва сравнително клиширано - тръгвате да заловите първия от бившите си приятели, но след неразбирателство бивате прострелян и оставен под горещото слънце да умрете от раните си. И тук започва същинската игра - за ваше щастие, добродушна млада фермерка ви намира и помага да се изправите на крака. Вместо да ви хвърлят веднага в следващата престрелка, разработчиците умело ви правят част от света - в знак на благодарност, ще изпълните няколко задачи за фермерката, докато през това време ще се научите как работят някои от механиките в играта, ще се разходите в околността, ще отидете в първия град и така малко по малко ще се върнете към основната сюжетна линия.

Дивият запад се свързва с два типа местности - типичните градчета и пустиня. Rockstar явно добре са си свършили работата, защото по време на странстванията ще видите не само пустини с храстчета и кактуси, но и много повече - хълмове, планини, долини, по някое ранчо тук-там, разрушени и изоставени градове, гробища, мини. Тъй като придвижването тук става на кон, колкото и да са бързи тези животни (ако прекалите със сръчкването им обаче, ще бъдете изхвърлени на земята), те не са автомобили, така че не очаквайте невероятните скорости, които един спортен автомобил от GTA може да развие. Точно заради този факт, картата ще ви се стори огромна. Заради разнообразието от терени обаче тя е далеч от еднообразна. По пътя си ще видите диви животни, като например птици (дори има challenge, при който убиването им ви прави по-точни), диви коне и мечки, които можете да ловувате - убийте ги, вземете им кожата и я продайте в магазина в близкия град за малко бързи пари. Но не е изключено някои от животните да нападнат вас, което може да доведе до неприятен край за коня ви (но в типичен уестърн стил можете да си хванете див кон с ласо и с мини игра да го подчините... или да откраднете нечий от завързаните пред кръчмата в града, но ако прекалите с това може да изпратят ловци на глави след вас) и дори самите вас, но пък доставя една сладка тръпка, докато галопирате към следващата си дестинация. Най-добре разбирате колко голяма е картата, когато отидете в горния край на някой хълм и погледнете на юг към Мексико - изглежда на десетки хиляди километри надолу, а гледката е невероятна със своите мащаби.

Мотаенето из голямата местност нямаше да е толкова приятно, ако играта не изглеждаше добре - дори днес графиката е адекватна. Красивото голямо небе, топлите залези и студените нощи - сякаш почти можете да ги усетите през телевизора (или монитора) си. Ясно ще виждате, когато изведнъж пред слънцето премине облак - над вас се смрачава, а отпред е осветена част, допринасяйки за усещане за минаващо време в пълния цикъл на ден и нощ.

Геймплейно играта е без забележки, главно защото всичко, което очаквате да има в един уестърн, го има и тук. Свободно яздене и ходене от град в град, игри с карти и зарове (а след това можете да станете и да надупчите партньорите си), сбивания, пиене на уиски в бара, дуели по улиците, масивни престрелки с множество бандити, стреляне с онези стари картечници, които трябва да "навивате", дори и няколко стелт мисии, а противниците ви сравнително адекватно се прикриват, местят се, викат - всичко това присъства. Арсеналът в играта е достатъчно богат - от култовия Colt и подобни на него пистолети, през стандартни за Дивия запад пушки, през полуавтоматични версии на тези оръжия (все пак е 1911-а) и тихи, но смъртоносни ками за мятане и коктейли „Молотов", та до споменатите картечници, всичките със звуци, каквито се очакват, допринасяйки за страхотната атмосфера. За реалистичното поведение на простреляно NPC и търкаляне при падане от склонове се грижи физичния енджин Euphoria (както и за забавното залитане на героя ви, когато се напиете до козирката). Играта е изградена върху енджина собствено производство RAGE на Rockstar, но за разлика от GTA IV, която ползва същото дуо софтуер, тук графиката е кристално чиста, докато във втората има един лек ефект на размазване.

Друг аспект, доразвит от GTA IV, са случайните срещи с хора - ще намерите всякакви чудаци , които ще ви молят за услуга. Някои от тях имат поредица от свързани мисии, което прави светът да изглежда като много повече от просто игрална площадка за вашия куест и нищо повече. Понякога в тези мисии ще можете да решите дали да помогнете или не, а в свободното странстване пък действията ви ще афектират системата за "чест" (Honor). Когато натрупате повече, ще имате например намаления в някои магазини и ще получавате двойно повече пари от изпълнение на странични задачи. Ниската "чест" пък ще ви даде намаления в бандитския град Thieves' Landing и вместо да поздравявате хората, ще ги обиждате безочливо. Приятен детайл тук е, че ако си сложите кърпа за лице (bandana), очевидците няма да разпознаят кой сте и нивото на честта ви няма да се промени. Популярността (Fame) е допълнителна система към тази за честта, която, ако редовно взаимодействате с хората из света, изпълнявате предизвикателства и играете карти например, ще ви направи famous hero или infamous villain, давайки ви малки бонуси, като повече време за преследване на вашата цел, ако сте ловец на глави, или пък безплатни питиета в баровете.

Музиката в играта е просто перфектна - изпълнена главно от инструменти, характерни за онова време. Бавни спокойни мелодии звучат по време на странстванията ви, а в мисиите бърза надъхваща музика ще ви държи в атмосферата, карайки ви да се чувствате като badass каубой.

И въпреки всичкото това съдържание, Rockstar отново са добавили малки детайли, които завършват картината на този страхотен свят. Например, можете да отключвате и други костюми, а когато играете продължително, облеклото ви става видимо прашно. Поплувайте малко в близката река и дрехите ви пак ще са като нови. Друг пример е напълно работещата влакова система в играта - влаковете спират на спирките, а вие можете да се качите, да седнете и да проследите пътя до следващата гара, или да се мотаете в купетата по време на движение. Разбира се, тъй като говорим за игра със истинска свобода, можете да правите и всякакви щуротии тип GTA - например в случая да сложите двуколесна каручка заедно с коня на релсите и да видите какво ще стане, когато влакът дойде.

Всъщност има един много забавен бъг в играта - някои от тези двуколки понякога започват да подскачат, сякаш имат хидравлика. Ако се чувствате смели, можете да се пробвате да се качите, но има шанс да бъдете изстреляни във въздуха, което прави бъга още по-забавен. Освен този, някои са имали проблеми с черен екран на играта и нужда от рестартиране на мисията, но по време на моите 35 часа видях само един мексиканец, който излизаше от стена, така че е впечатляващо колко чиста от бъгове е играта като цяло.

Само преминаването през главната история ще ви отнеме 20-ина часа, но ако искате да видите всичко, удвоете това число, което за не-ролева игра е масивно. Ако това не ви стига, има и мултиплейър с прогрес и отключване на благинки. С още 15 човека можете пък да се правите какво ви душа иска в света, а Mexican Standoff престрелките са ужасно забавни (особено ако сте умел с джойстика).

Дори в момента, 4 години по-късно, Red Dead Redemption със своя страхотен жив свят, интересна история, чиито завършек ще ви накара да запомните героя завинаги, и множеството неща за правене, все още стои като най-доброто уестърн изживяване, пресъздавано в игра. Нека го кажа така: ако тази игра беше пусната в продажба днес, 4 години по-късно, аз пак щях да съм впечатлен. Това е една от топ игрите за последните 10 години и задължителна, ако притежавате конзола.

-----------------------------------------------------------

Статия е написана от Константин Иванович, който след това се качи обратно на коня си и отпраши обратно в пустинята. Това е поредната статия, създадена от читател, която публикуваме като част от новата PC Mania 2.0. Ако досегашните са ви харесали, имаме още добри попадения!

Искаш да публикуваме и твоята статия? Възможно е! Всички подробности ще намериш тук. 

напиши коментар
 

47 мнения
профил »
ProfessionalSpammer каза на 24.04.2014, 06:28 ?. :

Супер! Винаги съм искал ревю на тази игра!

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 24.04.2014, 07:07 ?. :
Редактиран на 24.04.2014, 09:07 ?.

невероятна игра! а момента на пристигането в мексико е един път!

http://www.youtube.com/watch?v=5oWKCp102ic

399 мнения
профил »
venenum каза на 24.04.2014, 16:31 ?. :

...тоя клип супер много ми напомня на пристигането в Дамаск в първия асасин...музиката,слънцето,изправяш коня на два крака(изцвилва).Като в приказка от 1001 нощи

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 24.04.2014, 07:33 ?. :

Най-якият край в игра https://www.youtube.com/watch?v=-9832BrE2q4

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 25.04.2014, 08:49 ?. :

Има и още =) Не се вижда всичко тук.

150 мнения
профил »
t-ru каза на 24.04.2014, 08:03 ?. :

В един вълшебен, кратък момент като видях заглавието си помислих, че идва за РС.

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 24.04.2014, 12:37 ?. :

Май вече е крайно време да си я взема.

89 мнения
профил »
Lakando каза на 24.04.2014, 18:53 ?. :

Няма да съжаляваш.

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 25.04.2014, 00:18 ?. :

Пишете освен имената на автора и ника му та да знаем кой е аджеба. :) Препоръка и към самите автори да не се свенят и да си казват никовете - току виж станали известни.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 25.04.2014, 08:13 ?. :
Редактиран на 25.04.2014, 08:33 ?.

Това е Токсик сигурно.Само той може да направи минус на плюс :D

134 мнения
профил »
Terwell каза на 25.04.2014, 22:23 ?. :

Пишем, когато автора споменава какъв е ника му и иска да го обявим.

6 мнения
профил »
OpenWorldGames каза на 26.04.2014, 22:10 ?. :

Спокойно, Токсик няма нищо общо със статията. Нито някой от останалите познати ви конзолни потребители тук. ;)

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 25.04.2014, 08:41 ?. :

Игра с много добра история, страхотна атмосфера, но и много бъгове.
https://www.youtube.com/watch?v=DC0lKwttOj0

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 25.04.2014, 10:38 ?. :

a gta4 е неиграема...:D

https://www.youtube.com/watch?v=KCXmNyjYB s8

1128 мнения
профил »
vanmx каза на 25.04.2014, 19:12 ?. :

Хич не ме грабна RDR. За мен играта GUN от 2005-та e по-добрата игра с уестърн тематика.

А най-якото "уестърн изживяване" е в последния Call of Juraez :)

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 26.04.2014, 12:39 ?. :

Най жалкото за тази игра е, не е и за РС!

554 мнения
профил »
igra4 каза на 26.04.2014, 21:26 ?. :

Няма и да излезе за ПеЦе.

Red Dead Redemption e шедьовър шапки доли пред божествата от Рокстар.

554 мнения
профил »
igra4 каза на 26.04.2014, 21:46 ?. :

"Поплувайте малко в близката река и дрехите ви пак ще са като нови. "

В играта не може да се плува... не знам автора как е плувал.

6 мнения
профил »
OpenWorldGames каза на 26.04.2014, 22:08 ?. :

Да, не може, лош избор на думи (и моя грешка, извинявам се). Имал съм предвид ако погазите във вода. Сега виждам, че и в уикито на играта дори го пише (в Overview) - http://reddead.wikia.com/wiki/Outfits .

554 мнения
профил »
igra4 каза на 27.04.2014, 08:13 ?. :

Ок, не се обиждай ;) Само отбелязах иначе ревюто ми харесва, браво :)))

242 мнения
профил »
angelsx каза на 28.04.2014, 13:03 ?. :

Играта не съм я играл от няколко години и това ревю ме накара да си я пусна пак.Няма такава игра дано скоро обяват RDR 2.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Red Dead Redemption - PCM2.0

новини:
Издателят Take Two е завел съдебен иск срещу разработчиците
След близо година на слухове и спекулации, най-накрая стана ясно, че Red Dead Redemption 2 пристига за PC.
Авторите на проекта обаче обвиняват издателя в неморални практики, чрез които те са оказали натиск.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Shank 53
Dragon's Crown 29
Grand Theft Auto V 29
Red Faction: Guerilla 18
Grand Theft Auto: Chinatown Wars 17
Killer is Dead 12
Shadow Complex 9
God of War 8
Anarchy Reigns 7