facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Re-Volt
Ревю | 04.10.1999 | автор: Владо Георгиев


оценка:
Производител:
Acclaim
Издател:
Acclaim
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

В последните години производителите на компютърни ралита се опитват (и в повечето случаи успяват) да ни изненадат с какви ли не причудливи варианти на този така експлоатиран жанр. Заради безбройните игри тип Формула 1, класическите ралита, пистовите състезания и странните футуристични надбягвания с невиждани досега подобия на автомобили започнах да смятам, че е трудно да бъда изненадан с нещо в света на виртуалния рейсинг. Това обаче направиха и то по много приятен начин хората от Acclaim с тяхната Re-Volt. Като гледате заглавието, не си мислете, че играта има нещо общо с бунтове и въстания, просто става въпрос за състезание с малки радиоуправляеми колички. Когато чух за съществуването на такава игра, си помислих, че това сигурно е поредният опит някой да се направи на интересен и по този начин да припечели нещо, но опасението ми се разсея много бързо, когато видях точно за какво става дума.

Всъщност Re-Volt се оказа изключително добре и оригинално замислен, перфектно изглеждащ и с чудесен геймплей рейсинг, който до този момент няма конкуренция. На първо място сред многото причини за тази оценка, бих поставил изключително ниските системни изисквания за зрелище от такъв вид. Оказва се, че творбата на Acclaim в никакъв случай не може да бъде определена като “гълтач” на системни ресурси и така без особени усилия с нея се справят и системи отпреди две години. Липсата на набиващи се на очи бъгове също е едно от големите достойнства на играта и до този момент единственият публикуван patch е за притежателите на компютри Gateway, което едва ли ще засегне особено българския геймър. 

По отношение на графиката мога да кажа само суперлативи. Оформлението на пистите е изключително като идея и изпълнение. Редуването на открити и закрити писти, невероятните пейзажи, богатите и живи цветове правят от Re-Volt впечатляващо зрелище, което няма аналог сред конкурентните заглавия.

Притеснението ми за малкия размер на автомобилите и очакването да видя по трасетата някакви групички движещи се пиксели, които наподобяват автомобили, бяха разбити на пух и прах. RC (радио-контрол)-количките са моделирани перфектно, всяка от тях е с уникален дизайн и динамични характеристики. Като отворих въпроса за колите, участващи в Re-Volt, трябва задължително да спомена, че те са 25 на брой. Разбира се, както може би и вие очаквате, повечето от тях не са достъпни от самото начало, но това не бива да ви отчайва, тъй като можете да започнете с 8, от които със сигурност ще успеете да изберете някоя, която да ви допадне.
RC-автомобилчетата се отличават освен по външния се вид и по показатели като максимална скорост, ускорение, брой задвижвани колела и не на последно място по тегло. Тежеста им е особена важност, тъй като по-голямата маса гарантира по-малко неприятности при непрестаните сблъсквания. Идеалният модел, с който най-лесно може да спечелите, е с голямо тегло, добро ускорение и висока максимална скорост, но не се опитвайте да го търсите сред първите осем, които имате на разположение. За да имате възможността да се пробвате с такова автомобилче, ще трябва да спечелите сериозен брой състезания, което не става съвсем лесно.  Може би сами ще забележите, че определени модели са по-подходящи за някои писти от други, но авторите са решили, че когато започвате шампионат, ще трябва да го довършите само с избрания от вас автомобил. Иначе шампионатите са четири – бронзов, сребърен, златен и платинен. Както може да се очаква, първият шампионат може да се спечели без особени проблеми, но това в никакъв случай не може да се каже и за останалите. За да се надявате на краен успех, ще трябва доста сериозно да потренирате. За тази цел авторите от Acclaim са предвидили и възможността, наречена Practice, където ще можете да покарате различните автомобили по пистите, които са ви достъпни. Със сериозни трудности ще се сблъскате още в битката за сребърната купа, където ще ви се наложи да се борите срещу автомобили, до които още нямате достъп и които са по-бързи и по-тежки от вашия. Като капак на всичко ще трябва да сътворите някоя печеливша стратегия, в която място трябва да намерят както изборът на автомобил и ниво на трудност, така и събирането и употребата на различните оръжия и защити, които ще намирате по пистата под формата на pick-ups. Само по този начин можете да разчитате на някакво по-смислено представяне. Важно е да се подчертае, че само класиране между първите трима ще ви даде правото да опитате сили в битката за следващата купа. Нивата на трудност са четири – Junior RC, Console, Arcade и Simulation. Те се различават по наличието или липсата на ограничение на скоростта и по това доколко реални са сблъсъците между автомобилите. Ако изберете ниво Simulation, ще усетите всички трудности на едно RC – състезание – деликатното управление, изключително бързото ускорение, чувствителността на автомобилите към всеки сблъсък.

Освен шампионатите са предвидени още няколко варианта на ралито с радиоуправляеми колички. Ако имате желание, можете да опитате единично състезание срещу противници в Single Player или пък да поставите рекорд за време в Time Trial. Малко необичайно е състезанието, наречено от авторите Stunt Arena, където ще трябва да изпълнявате акробатични номера и да събирате за тях точки. Не са забравени и любителите на виртуалните ралита срещу истински противници. Включеният режим Multiplayer позволява игра в мрежа, директна модемна връзка и през Интернет.

За тези, които искат да направят своя писта, е предвиден и така нареченият Track Editor. А ако имате желание, можете да изтеглите от сайтове на почитатели на Re-Volt множество писти, скинове на автомобили и какво ли още не.

Като цяло впечатлението ми от Re-Volt е повече от приятно. Играта е с изключително красива графика, много приятен и добре балансиран геймплей, а голямото разнообразие от автомобили, писти и форми на състезание със сигурност ще ви задържат дълго време пред екрана на вашия компютър. 

 
системни изисквания
Pentium 166 16 MB RAM
напиши коментар
 

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 15.02.2012, 12:13 ?. :

Играта е БЕЗСМЪРТНА!!!

7 мнения
профил »
thegreenkrs каза на 17.02.2012, 12:03 ?. :

Олдскуул трепач
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31