facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Rayman 3: Hoodlum Havoc
Ревю | 15.05.2003 | автор: Орлин Широв


оценка:
Производител:
Ubisoft
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Джъмп енд рън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Много добра графика

Много интересен геймплей

Яко чувство за хумор

Невероятно добър свят

минуси

Някои от задачите не са интуитивни

Екшънът втръсва на моменти

Неприятни камери

Първо искам да кажа колко много се радвам, че от Ubi Soft не забравиха моята скромна личност и бях удостоен с честта да тествам Rayman 3 преди премиерата й. Още повече се радвам пък, че тъкмо на мен се падна да пиша за тази супер весела игра - имах възможността да си припомня емоциите, които изпитвах, разджитквайки старите части. Интересното нещо е, че почти нищо ново не е едно към едно със старото (с малки изключения де). Държа да отбележа, че новите приключения на Реймън са малко по-различни като стил от предишните. За да не ви стряскам обаче, смятам първо да ви започна с недотам интересното заплитане на историята.

Приключенията на Реймън този път започват по един странно наивен начин. Оказва се, че един червен lum (светеща червена топка, отразяваща положителни енергии:)) изненадващо се става черен. Това, естествено, не е голям проблем, но се превръща в такъв, след като

всички червени lum-ове стават черни!

Естествено нашият герой е тук. Неговата е задачата да върне червените lum-ове в естественото им състояние и да спре настъплението на мрака. Реймън прави това с помощта на своите верни приятели и естествено на безмилостните си юмруци. За разлика от предишната част The Great Escape тук всичко е доста по екшън ориентирано. Събитията се случват на бързи обороти и ще ви се наложи да действате доста бързо и динамично, за да минете задачите. В Hoodlum Havoc има много повече бой и наистина може на моменти да ви втръсне да убивате гадове. Поклонниците на поредицата сигурно помнят, че в The Great Escape се наблягаше повече на скачането, тичането и събирането на lum-ове, така че тук наистина ще ви се наложи да промените стила си. За радост с повечето тупалки се свиква много лесно и се съмнявам, че някой фен на предишните части ще бъде недоволен.

Сега пък искам малко да се отклоня от темата и да разсея едно малко лъжливо убеждение. Обикновено, който чуе за Реймън, решава, че това е перфектната игра за сестра му или за малкото му братче. Аз пък не смятам, че това е най-подходящото заглавие за подрастващи. Първо: малкото ви братче едва ли ще може да разбера перфектното чувство за хумор, което са вкарали авторите. И второ: едва ли сестра ви ще си падне по игра, където се натискат по 3-4 бутона едновременно и постоянно се убиват гадове. Не искам да кажа, че тези ваши роднини няма да се изкефят. Напротив, имам предвид това, че те едва ли ще усетят играта в цялата й прелест. Затова не търсете на кой да подарите Реймън 3, а я пробвайте лично! Сигурен съм, че ще ви допадне!

В новата част на Реймън има над 50 вида различни гадове. Естествено, както е нормално за този тип игри, първо ще се биете с по-лесните, а с течение на времето ще достигнете и до истински трудните лошковци! Най-готините агенти, естествено, са босовете. Не искам да ви развалям кефа и да ви разказвам за много тях. Затова само ще ви кажа, че

босовете са от изродски по-изродски

Мога да ви гарантирам, че по-оригинални мегагадове в РС игра досега едва ли е имало. Системите за убиването на някой от тях не са сред най-простите и изискват малко повече от бързи рефлекси и много стрелба. Това е още една причина да твърдя, че тази игра не е най-подходящата за малкото ви братче.

Както и преди, и тук ще можете да се справяте с гадовете благодарение на вашия изстрелващ се юмрук. Имате възможност и за фалцов удар благодарение на strafe функцията. Ще можете да убивате някои гадове само с негова помощ. Освен това ще можете да си помагате и с един куп приставки за юмрука, които правят малкото дебилче да изглежда като Супер-Рей или нещо подобно. Приспособленията са много интересни - едно от тях ви превръща в бомба и благодарение на нея можете да взривявате подходящи предмети. С друго можете да се хващате за специално пригодени приставки във въздуха и да скачате като Тарзан по лианите. Общо взето може да сте сигурни, че и за миг няма да скучаете и винаги ще се изненадвате от разните новости.

Отделно от боя в Реймън 3 има и много тичане, скачане, катерене, плуване, гмуркане и т.н. Освен това, навсякъде по нивата са пръснати скъпоценни камъни, които можете да събирате. Те нямат никакво значение, освен че ви дават точки, с който да отваряте

бонус нивата

А те наистина са много интересни. Представляват нещо като мини игри. С тях също можете да прекарате доста време и затова е препоръчително да си събирате скъпоценностите и да трупате точки. Бонус нивата са общо девет.

Иначе общият брой на мисиите в самата игра е около 50. Те са разделени в различни светове, които са общо 11. Структурата на целия Реймън 3 е общо взето следната: Изпълнявате дадена задача и продължавате веднага към следващата. Така след 4-5 задачи минавате в друг свят и там схемата се повтаря...

Графично Rayman 3: Hoodlum Havoc изглежда почти перфектно. Визиите, които ще можете да видите в новото творение на Ubi Soft, са наистина магически, което между другото си е традиция за игрите от серията. Най-хубавото нещо е, че всичко изглежда адски шарено и яко! С една видеокарта от ранга на GeForce 2 Mx400 ще можете да се насладите на почти всички графични красоти.

Саундът също е на много добро ниво. Музиката е адски небрежна и въобще не се натрапва, което, естествено, е най-важно за такава игра. Още повече, че във всеки от 11 свята озвучаването е различно и осигурява още по-интересни и по-истински преживявания. Персонажите пък са озвучени много добре и някои от тях имат наистина атрактивни гласове. Те говорят с акценти, фалцети и използват всякакви други прийоми, които правят разговорите в по-голямата си част адски забавни.

Общо взето май Rayman 3: Hoodlum Havoc е може би най-добрият jump'n'run, излизал за РС през последните няколко месеца (да не казвам година). Като се вземе предвид, че в оригинал тази перфектна геймка струва $19.99 и се продава заедно със 4-бутонен джойпад, със сигурност може да се каже, че е перфектна инвестиция. Ако не за вас, то поне за малкото ви братче или сестра ви. Приключенията на малкото дебилче с отделени от тялото крайници за пореден път могат да послужат за еталон в жанра. Затова спокойно можем да кажем: кралят е мъртъв, да живее кралят! 

 
системни изисквания
Pentium II 500 MHz, RAM 128 MB
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Rayman 3: Hoodlum Havoc

новини:
Някогашната PS2/XBOX игра на Ubisoft ще получи графично освежаване за нов конзолен дебют тази пролет, който ще се разпространява през онлайн платформите.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Rayman Legends 55
Trine 46
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Mini Ninjas 16
Rayman Origins 12
Bionic Commando 12
NyxQuest: Kindred Spirit 11
Lylian - Episode 1 8
Били Блейд: Храмът на времето 5
Bugs Bunny: Lost in Time 2