facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Ratatouille
Ревю | 05.08.2007 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
THQ
Издател:
Heavy Iron Studios
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
59.95 лв.
купи играта »

плюсове

Реми е пич

Супер ниски системни изисквания

Шарена графика и неангажиращ геймплей

минуси

Опасност от разболяване с морска болест (проблемът с камерата)

В един момент започва да омръзва

Мно-о-о-го грозни начални менюта

Да живее манджата, и ние покрай нея!

Внимание, плъх в кухнята! Е, какво от това, ще се наяде и ще си тръгне. "Като е плъх, да не е сто кила", би казал непукистът със сурово изражение на лицето.

Реакцията на повечето хора обаче би била различна – замеряне на ножове, преследване с импровизирана горелка (за минутка сглобена от газов котлон и други кухненски уреди), крясъци и “пожелания” по адрес на целия род на пухкавия гризач. Съществуват обаче и други възможности за изход от ситуацията – плъх в печката, плъх на скара, плъх главен готвач... плъх главен готвач ли казах?!. Ако не вярвате, ваша си работа, явно не сте гледали Ratatouille - най-новата анимация на Pixar.
На пръв поглед

Реми е най-обикновена мишка

която живее в компанията на многобройното си семейство – стотици безименни братовчеди, баща му Джанго и по-големия брат Емил.
В действителност обаче нашият главен герой Реми е различен от себеподобните си. Той притежава изключително развито обоняние и афинитет към вкусната храна. Благодарение на тези качества непрекъснато води спорове със своя брат, който има неприятния навик да яде всичко, което попадне в ръцете му.

Законът на мишото общество изисква от всеки негов член да има конкретни задължения. Реми изпълнява функция на качествен контрол по храната – подушва всяко парче, намерено от неговите другари и преценява дали то става за ядене или е опасно за здравето. И така безгрижният живот на мишето паство си тече, както се казва, по мед и масло, докато в един момент всичко не се обърква. Реми се отделя от семейството си и попада в Париж, където получава реален шанс да постигне своята съкровена мечта – да стане истински готвач.

За да се превърнете в майстор-готвач, вселявайки се в скокливата мишка, трябва да минете през множество изпитания. За целта, преди да започнете същинската игра, ще се изправите срещу няколко задачи, които изпълняват ролята на не особено сложен туториал. В него ще се научите да скачате напред-назад, да надушвате разни важни за вас предмети, да се катерите по стените, да ходите по въже и други полезни умения. Когато свършите с обучението си, което за съжаление не включва курс по бойни изкуства при вашия братовчед – учителя на костенурките нинджа, ще можете да се впуснете в истинското приключение.

Специалната рецепта

по която разработчиците от Heavy Iron Studios са създали Ratatouille, е следната – към основната екшън плънка са добавили малко приключенски елементи и получената смес са овкусили с щипка джъмп-енд-рън подправка. Резултатът не е никак лош, но за съжаление има един изключително дразнещ недостатък – неадекватно поведение на камерата. Благодарение на него в много ситуации, когато сте близо до стена или по голям предмет, не можете да въртите свободно погледа си във всяка една посока.

За сметка на това с управлението се свиква за нула време. Въпреки че се използват само няколко клавиша, при първите си сблъсъци с играта може да усетите леко затруднение при уточняването на незначителната подробност кой бутон за какво се използва.

Объркването сред много от играещите се получава, защото в ингейм менютата не съществува подобно нещо като настройка на клавишната конфигурация. Единственият начин да видите кой бутон за какво се използва е да излезете в десктопа и да стартирате отново играта. Тогава ще се появи меню, което ще ви позволи да се доберете до заветната конфигурация.

Въздействащи образи

Дори и да не сте запалени фенове или фенки на плъховете, това може да се промени, след като срещнете персонажите, участващи в това приключение. Образите са пресъздадени с много старание и въздействат силно върху играчите (или зрителите, ако говорим за филма). Реми има добродушно излъчване на мечтател идеалист; брат му Емил е леко глупав и винаги гладен, а бащата е обобщаващ образ на строгостта и реда в редиците на мишето общество. За удачното пресъздаване на характерите има голяма роля професионалното озвучаване и приемливата графика. Казвам приемлива, защото на пазара определено има заглавия, които изглеждат пъти по-добре.

Ако съпоставим обаче системните изисквания на Ratatouille с някои от игрите, притежаващи визия, достойна да се нарече съвременна, можем спокойно да заключим, че за това, което изисква като хардуерен ресурс произведението на Heavy Iron Studios, изглежда супер.

И още...

Очакват ви множество ключови сцени от анимацията на Pixar. Повече от тридесет сингълплейър мисии; десетки мултиплейър предизвикателства; забавни мини игри и разбира се щипка шарено настроение. Ако сте достатъчно пораснали, за да не се притеснявате, че се кефите на анимационни герои или ако сте достатъчно млади, за да е присъщо за вас да се забавлявате в компанията на рисувани филмчета, то и в двата случая Ratatouille ще ви легне на сърцето. Приятна игра. 

 
системни изисквания
Pentium 800 MHz, 256 MB RAM; 64 MB Video (GeForce 3/ATI Radeon 7500)
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58