facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
RalliSport Challenge
Ревю | 17.12.2002 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Digital Illusions
Издател:
Microsoft Game Studios
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

Преди около половин година Microsoft Game Studios и Digital Illusions създадоха страхотен състезателен off-road симулатор Rallisport Challenge, но само за Xbox. За отрицателно време той успя да се прочуе и популяризира сред притежателите на въпросната "кутия" на Бил Гейтс със своята зрелищна графика и високоскоростен геймплей. Добрата новина е, че тази наистина маниашка игра е вече на разположение за разцъкване и на мултифункционалните ни персонални компютри.

Не правете това на пътя!

Една от най-добрите страни на Rallisport Challenge е, че успява да съчетае в себе си четири разнообразни типа състезания. Всяко едно от тях представлява различно предизвикателство и за най-опитните геймъри в този жанр. Става дума за Rally, Hill Climb, Ice Racing и Rallycross. Целта в Rally е не да направите определен брой обиколки, а да стигнете от точка A до точка Б на дадено трасе за възможно най-кратко време, но без да се съревновавате директно с други противници. В Hill Climb нещата стоят горе-долу по същия начин, с тази разлика, че терените, по които трябва да карате, са доста по-сурови. Често пътищата са с много остри завои в близост до различни планини и хълмове, край които зеят огромни пропасти. Едно погрешно движение и сте out of the game. Ice Racing пък ще ви предостави възможността да се съревновавате директно със своите противници, но по заледени терени за определен брой обиколки. Тук се налага да установите контрол над своята кола, преодолявайки множество коварни и хлъзгави завои, за да станете част от някоя пряспа сняг. Последният тип е Rallycross. В него вие се изправяте срещу група от трима нахъсани шофьори. Ще демонстрирате своите автомобилни умения, карайки своите машини по смесен тип терени. И не забравяйте, че победителят може да е само един.

След това кратко представяне на отделните типове състезание, най-вероятно вече сте се зачудили какви точно возила ще имате възможност да подкарате. В Rallisport Challenge присъстват над двадесет официално лицензирани коли, произведени от фирми като "Ауди", "Тойота", "Ланчa", "Пежо", "Форд", "Субару", "Мицубиши" и т.н. Ще се натъкнете на автомобили като Mitsubishi Lancer Evo VI, Audi Sport Quattro S1, Citroen Xsara Rallycross, Opel Astra T16 4x4, Ford Focus Rallycross, Suzuki Grand Vitara Hill Climb и прочее. Списъкът може да продължи още няколко реда надолу. Разнообразието е очевидно и естествено е добре дошло.
Всяка една кола е меко казано красива и детайлно изрисувана, а стремежът на Digital Illusions е да пресъздадат максимално реалистично поведението й на пътя и по-специално особеностите й на всеки различен терен - кал, пръст и лед. И според мен са успели.           

Кариера и Time Attack

В така наречената "кариера" имате възможност да започнете съревнованието в поредица от турнири. Стартирате от ниво Pro с възможност за избор на ограничен брой писти и коли. Турнирите се състоят от няколко последователни нива, като в края на всяко едно от тях печелите точки, които се изчисляват на базата на това колко е пострадала колата ви, коя е била най-високата скорост, с която сте се движили, и какво е вашето най-добро време за една обиколка. И така, малко по-малко, ще преминавате през нивата Expert, Classic и Unlimited. Колкото по-нагоре отивате, толкова по-нови писти и коли ще се отключват. 

Ако не сте почитатели на подобен тип игра, можете да пробвате уменията си в режим Time Attack. В този случай ще се състезавате сами със себе си и ще подобрявате поставените от вас рекорди за време. Това се прави на която от отключените писти си пожелаете, без да имате възможност обаче да отваряте нови.

В състезанията от типа Rally и Hill Climb в колата ви ще има и навигатор, който седи до вас и ви дава упътвания за това, което ви предстои по пътя. Информацията излиза под формата на иконки, изникващи на вашия екран. Те ще ви предупреждават за опасни завои, за мостове и отскоци, за тесни пролуки и т.н. От изключително значение за вашето благополучие е да следите внимателно тези подсказки.  

Sights & Songs

Огромно предимство на Rallisport Challenge е нейната графика. Може дори да се поспори дали тя не е една идея по-добра дори от наскоро излязлата Need for Speed: Hot Pursuit 2. Много от пистите са гигантски, а вашият път ще минава край живописни природни картини. Сякаш карате през и покрай истински гори, хълмове, планини и езерца. Понякога ще е облачно и ще вали дъжд, понякога ще е рано сутрин и слънцето ще грее ярко, понякога ще се свечерява и видимостта ще бъде съвсем леко намалена. "Зрелищна" е най-доброто определение за подобен тип игра.

Това обаче си има своята цена. И тя е доста висока. Играта има жестоки системни изисквания и едва ли изобщо ще тръгне на компютърна конфигурация, която няма видеокарта с най-малко тридесет и два мегабайта RAM. Не е случаен и фактът, че Rallisport Challenge се разпространява на цели три диска. По отношение на звуковото оформление пък мога да кажа само, че на моменти е адски монотонно, а понякога дори и дразнещо. То обаче се компенсира от маниашки електронен саундтрак, състоящ се от четиринадесет убийствени парчета. 
Освен всичко изброено до момента Rallisport Challenge предлага и мултиплейър режим за четирима играчи, които могат да изпробват шофьорските си умения през LAN карта или в Интернет.

Единственото нещо, което ме подразни в този "майкрософтски" продукт, е следното. Когато се отдалечите на няколко метра от основния път, играта автоматично ви връща на мястото ви. В това няма нищо лошо, с тази разлика, че тя понякога се престарава и най-лекото кривване встрани се оказва фатално за вас и забавя вашата кола. И това се случва доста честичко. За нещастие не успях да открия откъде се изключва тази опция (ако въобще има подобна възможност). Може би някоя кръпка ще премахне този проблем за в бъдеще.  

Финални размишления

От сърце препоръчвам тази игра за всички любители на off-road състезанията. Очакват ги дълги и интересни часове на пътя. Като единствен и най-главен проблем се оказват големите системни изисквания. Те могат и да изядат с парцалите голяма част от потенциалните фенове на тази игра геймъри. Въпреки това изживяването напълно си заслужава. Пък все пак има и геймклубове. :) 

 
системни изисквания
entium 733 MHz, 128 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
RalliSport Challenge

Ревю:
В Rallisport Challenge присъстват над двадесет официално лицензирани коли, произведени от фирми като Ауди, Тойота, Ланчa, Пежо, Форд, Субару, Мицубиши и т.н.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31