facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Rage of Mages
Ревю | 08.10.1998 | автор: Ник Мортимър


оценка:
Производител:
Nival Entertainment
Издател:
Monolith Productions
Жанр:
Ролева игра, Стратегия в реално време
Платформа:
PC

Нов хит се задава на хоризонта! Американската компания Monolith (помните Blood, нали?) току що пусна на американския пазар играта Rage of Mages, която може да бъде определена най-точно като “Diablo meets Warcraft”! Правенето на нова игра чрез комбинирането на два стари хита е изтъркан номер - и обикновено резултатът е също толкова изтъркан - но този път се е получила игра, която заслужава да получи много-много внимание! И сега любопитното:

Производителят на играта, световно неизвестната компания
Nival Entertainment  е… руска фирма!

Първоначално играта бе пусната на руски език през пролетта на тази година, след което бързо-бързо бе прилапана от американците, които освен че я преведоха на английски, промениха и оригиналното заглавие (което бе Allods: The sealed mystery). И забележете - играта е ЗАКУПЕНА от Monolith, което означава големи суми в брой, cash, в зелено… (или ако предпочитате - няколко самосвала рубли)! Това ми дава повод да си припомня една унгарска софтуерна компания, която също успя  да пробие на световния пазар още преди няколко години с футуристичната стратегия Reunion (доста прилична игрица между другото)…

Всъщност направата на една хитова игра като Rage of Mages не изисква да си Сид Майер… достатъчно е да се спазят няколко елементарни принципа и да се добави огромно количество от добра графика с поне 16-битов цвят.

А в тази игра добрата графика е в действително огромни количества - дори и да не споменаваме факта, че

може да се играе в режим 1024x768

ако видеокартата ви го позволява! Ще срещнете градове, села, колиби (които при това могат красиво да горят), различни видове дървета, треви и храсталаци, поточета, водопади, извори, фонтани… зелени поляни и обширни wastelands (и гробища също)… При това всяко същество е добре изографисано и анимирано, а пък вашите герои променят външния си вид, когато ги екипирате с различни облекла, брони и оръжия - въобще направо си е радост за окото! Много добри са и интерфейсът и управлението, нищо ново, но пък са обмислени и свястно изпипани - в сила са обичайните  Warcraft/C&C-правила за групиране на units; можете да издавате сравнително разнообразен набор от команди - cast, attack (на точно определен единичен враг), swarm (атака на всички врагове в обсега на видимост), guard (place), defend (person), ground (неподвижен) и retreat. Курсорът е “интелигентен” - променя се в зависимост от възможните действия, а ако премине върху нещо “интересно”, веднага в десния долен ъгъл на екрана се появява увеличено (и много добро) изображение на въпросното “нещо” - било то NPC, враг или просто някакъв елемент от местността. Разбира се, ще имате обичайните ядове с тъпия AI - сигурно 90% от изгубените битки ще бъдат такива заради хаотичните движения на собствените ви units... Но това е типично за всички RTS и би трябвало вече да не ни прави впечатление.

Естествено играта си има и доста приличен сюжет!

Действието се развива в древното кралство Kania (Long live the Emperor Valir IV), което на практика обаче се управлява от Великия Маг Tenses. Само че нещо с магията е тръгнало накриво - и страхотни катаклизми са разтърсили кралството! Останали са годни за обитаване само няколко доста големи острова (allods), всеки от които все още съществува единствено поради магическите щитове, поддържани с големи усилия от местните магьосници. Да, но някакви странни и опасни процеси са започнали в Uimoir (в играта по неизвестни причини се среща написан и като Umoier) - островът на Великия Маг Skrakan - ето защо вашата група се озовава пред дворцовия телепорт - единственото средство за пътуване между островите… Задачата е да се доберете до Umoier и да узнаете, WTF става там! Телепортът като че ли продължава да работи нормално… само че когато пристигате, се оказвате самичък - от спътниците ви няма и следа… всъщност има… ей там се търкаля един двуръчен меч… Изглежда в началото ще трябва да разчитате само на собствените си сили - поне докато се доберете до Plagat - главния град на Umoier и разберете какво е станало с групата!

Това е началото и на първата ви мисия, която като графика и на пръв поглед е точно тип Warcraft… но по същество е изкопирана от Diablo! Персонажът ви има 4 основни характеристики - body (strength), agility, mind и spirit, отделно притежава някакви умения за използване на различни оръжия - blade, axe, bow и т.н. плюс resistance на различните типове магия (които са общо 5); героите ви spell-casters пък имат умения във всяка от петте области на магията, както и (естествено) някакво количество mana points. Когато се доберете до град Plagat, ще можете да купувате и продавате оръжия, брони и магически предмети в местния shop и ще имате възможност да похарчите някоя и друга жълтица за тренировка. В града има и

кръчма - естествен сборен пункт

за изгубените ви другари и за многобройните кандидат - mercenaries. Разбира се, кръчмата е и местният информационен център, така че си дръжте ушите и очите отворени и едва ли ще останете без работа! Поне първите ви мисии ще изглеждат съвсем случайни и несвързани една с друга, но постепенно ще започнете да узнавате все повече и повече неща и да придобивате някаква представа за това, какво точно става на този остров! Aко заедно с познанията придобивате и съответните умения, може би дори ще успеете да се справите с всички мисии (около 30) и да възстановите равновесието в Umoier! Като изпълнявате задачите е добре да помните една особеност: oбикновено можете да намерите няколко способа да изпълните една мисия - с използване на mercenaries, с най-елементарна груба сила, като примамите противника в засада или просто като се опитате да го заобиколите, при това често не е необходимо и да обхождате цялата карта; обаче дори след като си изпълните задачата,

не бързайте да използвате опцията victory,

а отделете допълнително време и си заврете носа във всяко кътче на картата и се справете (ако ви е по силите), с всеки враг - това ще се отрази крайно положително върху торбичката ви със злато и върху натрупаните от героите ви experience points. А сега ето и ви и още малко
допълнителни

hints and tips

които (надявам се) ще облекчат донякъде прощъпулните ви стъпки:

1. Първоначално трябва да изберете героя си измежду fighter male/female и mage male/female; имайте предвид обаче, че независимо от това с кого ще започнете след края на втора мисия ще получите за другарче доста слаба физически mage female и едва по време на мисия шеста към вас ще се присъедини и сравнително добър fighter. Това на практика означава, че ако започнете с магьосник, то поне за първите няколко етапа ще се наложи да разчитате най-вече на mercenaries за ръкопашния бой.

2. Естествено можете да използвате предварително готови персонажи, но ако решите да модифицирате някого, обърнете специално внимание на показателя agility - той освен другото определя и с каква скорост героя ви може да се движи (и да бяга обсипвайки със стрели или магии неприятеля).

3. Последно - за да не бъдете неприятно изненадани - всички герои от групата ви са равнопоставени (независимо с кого точно сте започнали) - това на практика означава, че ако ви умре който и да е от тях, ще трябва да изпълните онази вълшебната команда “load” или дори “replay mission” (естествено, трябва да правите разлика между герои и mercenaries - смъртта на някой от последните няма някакви отрицателни последствия освен това, че в бъдеще ще се лишите от неговите услуги; понякога дори смъртта на някой наемник е доста изгодна - особено ако разполагате с два-три ценни предмета).

И за последно - добрата новина - хубаво ще бъде по-бързичко да натрупате повече опит и познания, защото Nival Entertaiment не са си губили времето да се тупат по гърдите и да се радват на успеха си, ами вече са започнали яка работа по Allods II: Master of Souls и едва ли ще се наложи да очакваме особено дълго време продължението на тази действително великолепна игра! 

 
системни изисквания
Pentium 133 32 MB RAM
напиши коментар
 

957 мнения
профил »
Serious Sam каза на 23.12.2012, 19:06 ?. :

Четеш статия за тази игра, която никога не си играл и ти става едно топло, умилително...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Rage of Mages II: Necromancer
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78