facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
RAGE
Ревю | 09.10.2011 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
id Software
Издател:
Bethesda Softworks
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Страхотни оръжия

Динамични битки

Яки състезания

Прилични ролеви елементи

минуси

Псевдоотворен свят

Множество технологични проблеми

Почти невъзможно е да умрете

Id Software. Една легенда. Студио, което допринася с уникалния си талант за развитието на шутърите от първо лице – такива, каквито ги познаваме днес. Wolfenstein, Doom, Quake. Нужно ли е да продължавам?

През последните години обаче то сякаш лежеше на стари лаври. Поне до появата на RAGE – игра, която е на крачка от това да се превърне в истински шедьовър. Но всичко по реда си…

23 август 2029 г. Астероидът Апофис удря Земята

Загиват милиони, а малцината оцелели са принудени да започнат нов живот буквално от нищото. Малки селища, своеобразни оазиси, изникват сред пустошта. Жителите им са принудени не само да търсят начини за препитание, но и да се отбраняват срещу бандитите и мутантите, пълзящи из Земята. 

Вие сте един от оцелелите. Събуждате се 106 години след удара на Апофис. Прекарали сте цялото това време в непробуден криогенен сън своеобразен Ноев ковчег. Специално подземно убежище, което е част от мащабен международен проект, наречен Eden. Стотици „ковчези“, всеки от които побира 12 души, са били заровени под земята с надеждата за ново начало. Всеки един от хората в него притежава специално умение, което, в комбинация с характеристиките на останалите хора в, ще допринесе за изграждането на ново общество. Проектът Eden обаче се оказва провал. Вие сте единственият оцелял във вашата капусла. Когато се събуждате, сте в окаяно състояние. Не знаете кой сте, нито каква е вашата цел. А когато отваряте вратата на и излизате на повърхността, ви посреща един суров постапокалитипчен свят. 

Тук започва и вашето приключение… 

Първото нещо, което ще ви направи впечатление, е визията. Целият този свят, който буквално ще се пръсне по шевовете от детайли, е изграден благодарение на енджина Tech 5, който ще захранва и Doom 4, следващият проект на id Software. RAGE обаче не е просто някакво технологично демо, което трябва да ни впечатли единствено и само със своята визия. Напротив – под всички тези лъскави текстури ни очаква един изключително зарибяващ геймплей, който ви грабва още в първата секунда, когато буквално от нищото ви напада озверен мутант.  Важно е да отбележим, че RAGE не е просто най-обикновен шутър от първо лице. Id Software са се постарали да изградят 

псевдоотворен свят, примесен с динамични битки и RPG елементи

Подобно на Borderlands, градовете в RAGE изпълняват ролята на своеобразни хъбове, чийто жители ви пращат на различни задачи. Те никога не са прекалено трудни, нито пък твърде кратки или досадно дълги. Напротив – представляват перфектната комбинация от зрелище и изненада. 

Разбира се, RAGE не е Fallout 3 в никакъв случай. Това е един страхотен шутър от първо лице, който ви предоставя второстепенни задачи, които да изпълнявате по ваше желание, докато се движите по основната и линейно зададена цел. Все пак id Software знае какво иска масата от играчи – да стреля по десетки чудовища с готини оръжия.  На пътя ви ще се изправят  т.нар. „призраци“, които скачат срещу вас и избягват куршумите ви с финес. Ще се сражавате и с Gearheads – един от бандитите в света – които използват високотехнологични съоръжения, за да направят живота ви по-тежък. А, да – и определено са запознати с концепцията за „прикриване“. Почакайте да се изправите и срещу силите на „Властта“ – мистериозна организация, която контролира света на RAGE. Разликата между тях и останалите противници е чувствителна по отношение на сила. 

Както и сами виждате – отделните противници в играта се различават доста един от друг. В това отношение концепцията „опознай врага“ е от ключово значение и всяко едно оръжие е от значение. Особено любимо ми е своеобразният бумеранг, който мятате по противниците ви и ги обезглавявате.

Самите престрелки са изключително задоволително пресъздадени. За разлика от повечето съвременни игри, в RAGE може да носите 9 оръжия по време на вашите пътешествия. Повечето от тях разполагат с два или повече вида муниции. Разликата между тях понякога не е твърде впечатляваща (т.напр. един от куршумите на картечницата на „Властта“  просто пробиват бронята по-бързо). Но все пак я има.

Наред с различните огнестрелни оръжия, ще може да ползвате и специален арбалет. Освен всичко останало той може да се зарежда и с електрически стрели. Подобно на BioShock, може да ги изстрелвате във вода, пълна с мутанти, което ще доведе до пълен електрошок. 

И все пак – приликите с Fallout 3 са прекалено очевидни

Постапокалиптичен свят, пустош, бандити, мутанти, занаятчийство… Да, светът не се е превърнал в пустош вследствие на ядрена война, но все пак. Основните разлики между Fallout 3 и RAGE обаче си проличават в начина, по който са поднесени самите ролеви елементи. В шутъра на id Software те са съсредоточени предимно върху вашия автомобил, а не върху неговия шофьор.  Да, можете да си купувате нови брони и ъпгрейди за оръжията (по-големи пълнители, стабилизатори на мерника и т.н.), да произвеждате свои собствени муниции и т.н. Но в по-голямата част от времето си ще се съсредоточите върху подобряването на своето возило, с което кръстосвате света или участвате в специални състезания. В RAGE няма нива, които качвате, а просто постоянен стремеж за нови ъпгрейди, които ви правят по-добри, по-бързи, по-издръжливи.

Дали id Software са създали постапокалиптична версия на Deus Ex? Не. В RAGE не правите избори. Тя е състезателна игра, просто защото в определен момент ще трябва да се състезавате. RPG е, защото понякога ще трябва да си купите нов двигател. Засипва ви с история, когато е необходимо, и ви вкарва в средата на жестоки престрелки, за да задържи вниманието ви. Пътят пред вас е огромен, но отклоненията не са възможни. И въпреки това всички отделни елементи в RAGE сработват идеално. Състезанията са динамични, битките – брутални, а занаятчийският елемент – увлекателен. Съберете всичко това на едно място и получавате изключително разнообразен шутър, който ви държи пред екрана напук на своята линейност.

Въобще, RAGE предлага за всеки по нещо

Тук обаче проличават и основните й недостатъци – особено когато отделните компоненти започват да се припокриват и да влизат в конфликт помежду си. Да вземем за пример начина, по който възстановявате кръвта си. Чрез тази health система Id Software са се опитали да привлекат както RPG маниаците, така и феновете на шутърите (и аркадни, и по-сериозни). В RAGE използвате аптечки. Ако забравите да си купите, преди да излезете от града, можете спокойно да си ги направите сами. Т.е. на теория никога няма да останете без аптечки. Но дори и да ви свършат – не е проблем, здравето ви се възстановява автоматично. Дори и това да не ви помогне и да умрете, пак няма проблеми – идва мини игра, която ви позволява да гърчите противниците си, за да регенерирате. Дори и да оплескате нещата, пак няма проблем – вероятно сте направили някой quick save. Забравили сте? Споко – има множество чекпойнтове, в които RAGE сама ви записва. Накратко – почти невъзможно е да умрете в света на играта, което отнема и част от предизвикателството и атмосферата й.

В техническо отношение обаче RAGE може да бъде истински кошмар

Особено за собствениците на карти на ATI. Графичните бъгове са в изобилие дори и след инсталирането на първия пач и всички фиксове за драйверите на видео картите. Доста потресаващ бе и факта, че в своя премиерен ден RAGE не ни позволяваше да бърникаме в графични настройки, което за PC игра от този ранг е просто непростимо. Разбира се, опциите бяха добавени впоследствие.

Въпреки техническите си проблеми обаче RAGE си остава една изключително забавна и зарибяваща игра. Винаги има какво да правите. Писна ви от задачите на жителите в града? Вземете участие в някое състезание. Не ви се шофира? Слезте в подземните канали и започнете да избивате мутанти. Или пък накарайте ваш приятел да се присъедини към в вас в кооп режим (макар и да не предлага особена дълбочина на геймплея).

В заключение – RAGE не предлага нещо кой знае колко ново на пазара. Не надскача летвата и в технологично отношение. Въпреки това новата игра на id Software е добра. Дори много добра най-вече защото комбинира няколко успешни елемента в едно страхотно цяло. 


Състезанията в света на RAGE

Състезанията в RAGE се организират от отегчени NPC-та във всеки един от хъбовете в света. Те не засягат основната история директно. Но ако се представите добре, печелите кредити, които впоследствие използвате, за да поддържате и оборудвате вашето возило с нови технологии. Състезанията се разделят на няколко вида. В Time Trail например от вас се изисква максимална прецизност, за да поддържате висока скорост през цялото време. Други състезания пък включват доза бруталност, тъй като междувременно вашите противници помпат колата ви с ракетомет или други огнестрелни оръжия. Те са и значително по-трудни, особено Rocket Race.
 
системни изисквания
Intel Core 2 Duo или подобен AMD CPU, 2 GB RAM, GeForce 8800, Radeon HD 4200 или подобен GPU, 25 GB свободно място на твърдия диск, Windows XP SP3, Vista, 7
напиши коментар
 

1 мнения
профил »
bokoplo каза на 10.10.2011, 11:27 ?. :

Много се извинявам но за играза която съм дал 79 лева и още не мога да играя заради това че някой я е разработвал 10 години и спал повече от оценка 1 не мога да дам

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 10.10.2011, 11:41 ?. :

http://www.youtube.com/watch?v=Sffh2Nn82MM Много зверска

216 мнения
профил »
MoonFlame каза на 10.10.2011, 13:20 ?. :

iddqd спри се с тези клипчета, разбрахме, че играта ти носи много душевни оргазми, ама то ебаси и фенщината. Иначе съм съгласен със статията. Става за един път.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 10.10.2011, 13:36 ?. :

Гъза ти става за 1 път хахаха

149 мнения
профил »
fridge каза на 10.10.2011, 17:52 ?. :

ххахахаха

104 мнения
профил »
Huku каза на 10.10.2011, 13:22 ?. :

На мен играта общо взето ми хареса :) С Nvidia видеокарта съм, доста старичка, но играта ми вървеше с стабилните 60 fps. Мега текстурирането върши работа явно, но не може да се състезава с други шутери по красота като Кризис например. Геймплеят е приличен, но пък геймплея на Бордерлендс ми допадна повече. Изобщо това е едно прилично пост апокалиптично шутърче което можеш да играеш с удоволствие. Но не е революция :(

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 10.10.2011, 13:39 ?. :

И мен ме кефеше бордерса ама сега ми изглежда като неква бета тест на игра в сравнение с това. Пък енджина на кризис е 30 кадъра енджин с новия пач и е пълен с бгове, не става за игра.

92 мнения
профил »
copogame каза на 10.10.2011, 13:53 ?. :
Редактиран на 10.10.2011, 13:53 ?.

iddqd слаба ти е машината моето дете. Rage е една изключително грозна игра като става дума за текстури и някои от обектите са толкова ъгловати и издялкани, че няма накъде. IdTech 5 си се оказа един конзолно ориентиран двигател. Пусни си сега пак Doom 3 и виж Id какво постигнаха преди 6 години с IdTech 4. Къде къде по-красива - поне има динамично осветление, а не всичко да ти е нарисувано на текстурата.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 10.10.2011, 14:33 ?. :

Ахахаха доста куха лейка

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 10.10.2011, 14:00 ?. :
Редактиран на 10.10.2011, 14:01 ?.

Страшно готина игричка! Вярно е пълна зарибявка. Както и в предишни постове съм споменавал компа ми е кошник и играх на "пълен садо- мазо режим" понеже имам проблем с бавно зареждане на текстурите и си беше мъка, но я врътнах. Жалко само беше пълните недомислици като например гледаш винени бутилки (така си пише на мерника като ги фокусираш), а вземеш ли ги, в инвентара пише - beer bottles. -.- Крафт системата е готино измислена, но реално малко от нещата се налагат да крафтиш през целият геймплей. Още нещо, което остави горчив привкус е крайното филмче и въобще завършекът. Мини игрите са много добри, но реално си струва само да цъкаш на "монополито" със зомбита. Светът е много красив, но наистина линеен. Можеш да щъкаш, но новите територии се посещават, само тогава, когато играта го изисква и няма смисъл да се връщаш веднъж, щом изколиш народа там и изпапаш плячката. Абе... да- за един път е ОК игрицата.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 10.10.2011, 14:35 ?. :

Все пак са казали че играта е 3д шутер, а всички дуги елемнти са сложи просто за разнообразяване. Лично на мен рейсинг елемнта ми се стори нещо повече от разнообразяване но трябва да приемрш играта като 3д шутер.

23 мнения
профил »
donev_go каза на 23.10.2011, 10:12 ?. :

На кое точно викаш монполи със зомбита 8-| ???????

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 10.10.2011, 14:34 ?. :

Поздравления за статията и оценката! За разлика от превюто, ревюто е страхотно.
Естествено имам някой забележки ама всеки си има мнение. Като плюс беше задължително да споменете графиката/енджина ВЪПРЕКИ проблемите, те ше се оправят, а всъщност вече са почти оправени и играя с АТИ карта. Как може да не го сложиш в плюс като видиш какво е. Каква зашеметяваща визия която върви на ВСИЧКО. Моя ПС е 3+ години и в момента сигурно е 30+ кадъра държи. А имам съмнения че пускам една опция която май не ползва дуал кора на процесора а само сингъл, но не съм сигурен. Демек след следващите нови драйвери вероятно ше литне играта. Най добрия енджин правен някога за мен. Най мазното глатко движение. За тея индианци дето виждали размазани лоу рез текстури, ако са чели малко повече ше знаят че за ПС ше се пусне dlc със супер хи рез текстури. Даже спомена Кармак за нива. Все пак 20 гиги как да е 40? Индианците от индия ше я свалят от стийма 1 седмица ;д

1220 мнения
профил »
vasito каза на 10.10.2011, 15:07 ?. :

Всеки си има мнение и за тва ни псува в форумът?!

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 10.10.2011, 15:44 ?. :

псувам който и когато си поискам.. все пак съм израстнал с Redneck Rampage. виж wiki виж youtube че си още зеленяк ;д

412 мнения
профил »
Serious Sam 1.0 каза на 11.10.2011, 14:48 ?. :

И забележките които имаш към ревюто се отнасят за това, че има забележки към играта, нали? :lol:

188 мнения
профил »
Spook4o каза на 13.10.2011, 11:58 ?. :

Не се занимавайте с тоя. Не си е пил лекарствата скоро.

25 мнения
профил »
Paranoidcho каза на 10.10.2011, 15:24 ?. :

Това е най-издъхналата игра на света. Няма да си хваля излишно параметрите на Пц-то, но на силен модел карта на Ати, невероятните бъгове и ми писна. Сложиш видеокарта 7600 ГТ (че събира прах) клокнах я малко и играта тръгна с 30 кадъра. Тези поп-ъп текстури не знам как толкова време не се сетиха да ги бутнат. Играта спокойно може да се излъже през 3д Анализер и да бъде спряно постоянното рефрешване на текстури и графика и тогава си личи на места колко е ръбата графиката, дори с включени всички опции. Подобни проблеми имаше и Сталкер в началото, но там просто беше проблема в зареждане на отвореният свят, а тука просто са си оставили ръцете. Много неоптимизирана и некадърна и това да си правим сами цфг файловете е велико :)

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 10.10.2011, 15:35 ?. :

7600 гт за рейдж? Ти си ебати оптимиста. Играта си иска силен комп или конзола. Виж на моето клипче как се играе.

40 мнения
профил »
rijankoo каза на 11.10.2011, 09:29 ?. :

iddqd аре тихо ве сме6ник кат гледах клипа са смях !!! Нау4и са да стреля6....ку4ето ми по-добре играй от тебе !!!

180 мнения
профил »
asen96 каза на 11.10.2011, 11:34 ?. :

Остави го де :( Свикнал си е да му влиза направо в устата :D

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 11.10.2011, 15:30 ?. :
Редактиран на 11.10.2011, 15:35 ?.

покажи ти как стреялш? Ако ти тръгне играта. Или стреляш най-добре на игри дето не ти вървът. Знаеме ги тоя тип ирачи.

40 мнения
профил »
rijankoo каза на 12.10.2011, 10:15 ?. :

Get a Life !!!

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 10.10.2011, 15:38 ?. :

Честно да призная, аз предпочитам да не мога да умра, а не едва-едва да преживявам срещите с противници!

35 мнения
профил »
baiF каза на 10.10.2011, 16:01 ?. :

Wingsticks rock!

25 мнения
профил »
Paranoidcho каза на 10.10.2011, 16:30 ?. :

Да и за мен парадокса беше голям, просто клока който сме ударили е доста стабилен :) играта не иска силен комп, а е малоумно оптимизирана :)

85 мнения
профил »
sis0 каза на 10.10.2011, 17:04 ?. :

Аз сън с АТI и ям кривака, само качват някви некадърни пачове ... от дозареждане на техтурите стана на Квадрати картината ... абе гадна работа, иначе исках да я изиграя се пак е на Id :)

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 10.10.2011, 17:28 ?. :
Редактиран на 10.10.2011, 17:31 ?.

виж в форума съм написал нещо за ати пробвай

квадрати какво значи? артефакти или няма текстурите... има опции в играта за текстурите.

35 мнения
профил »
VladoSkyFox каза на 10.10.2011, 17:15 ?. :

Не знам, но играта е изключително красива, левел дизайна е перфектен, а и след пача всичко е безпроблемно с текстурите. Не знам на какви компютри се мъчите да я играете, но играта без проблем върви и на слаби машини. Не знам за вас, но мене лично много ме впечатли с добра графика и така добре вървяща игра. Според мен е доста добре оптимизирана.

378 мнения
профил »
dakovi4 каза на 10.10.2011, 18:02 ?. :
Редактиран на 10.10.2011, 18:04 ?.

Ревюто този път наистина си го бива браво.
Тука мога да кажа няколко неща: Играта е Страхотна !!! Знаех си , че пичовете от id software ще се справят и в крайна сметка според мен наистина са успели. В една мисия се почуствах в обстановка на Return to Castle Wolfenstein със тези мутанти и превозните средства са много готини. Естествено си имаше и недостатъци но няма да ги коментирам , с нетърпение очаквам продължение (DLC или Експажън)...... :)

81 мнения
профил »
любчо каза на 10.10.2011, 18:15 ?. :

Имах коренно различна представа за играта, но за съжаление съм разочарован от нея! Изпълняваш мисии на някакви си босчета все едно за тях си някаква п..ка (магистралка) Така и не разбрах историята на тази игра? Падаш от небето и после почваш да трепеш някакви скачащи тарзанчета? И нещото, което много ме ядоса на тази е игра е, че ти не знаеш кои си всъщност в играта? Трепене и трепене..... почвам да съжалявам, че си купих нова щайга....

638 мнения
профил »
generalan1 каза на 10.10.2011, 20:51 ?. :

lol

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 10.10.2011, 21:34 ?. :
Редактиран на 10.10.2011, 21:36 ?.

Как може да има толкоз много трепане в един 3д шутер и аз не мога да ги разбера. Вместо да наблегнат на любов и секс, драматичен сюжет с романтични обрати. По този начин са изпуснали всички бабички и лелички като евентуални купувачи на играта.

247 мнения
профил »
ivaillo.asenov каза на 10.10.2011, 18:37 ?. :

Много ме кефи тая игра

108 мнения
профил »
The Stunna каза на 10.10.2011, 18:41 ?. :

PC mania ревюто е добро, но чакам ревю на NBA2K12 :(.

297 мнения
профил »
Hurricane922 каза на 10.10.2011, 18:42 ?. :

Чакай...

1 мнения
профил »
TNT каза на 10.10.2011, 19:03 ?. :

Това просто не са ID ,сигурно гадните извънземни Strogg ги избиха и сега са сложили жалки клонинги да ни саботират.

638 мнения
профил »
generalan1 каза на 10.10.2011, 20:50 ?. :

Strogg?

188 мнения
профил »
Spook4o каза на 13.10.2011, 12:00 ?. :

Вразите от quake.

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 10.10.2011, 21:12 ?. :

Ревюто ми хареса,ще се играе.Само едно ми направи странно впечатление-астероид Апофис?! :D

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 12.10.2011, 07:40 ?. :

Вероятно id са гледали много Старгейт... ;)

707 мнения
профил »
sturba каза на 10.10.2011, 21:23 ?. :

Доста бързо ревю.Преполагам причината е, че iddqd е спонсорирал по някакъв начин за да излезе ревю и то с такива суперлативи. :d

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 10.10.2011, 21:33 ?. :

най яката игра правена някога

180 мнения
профил »
asen96 каза на 11.10.2011, 13:13 ?. :

Трололо Най-тъпото нещо евър меид бияч :D
Това , разбира се в кръга на шегата , другарю , в момента ми се инсталира на PS3-то .

200 мнения
профил »
Hibernate каза на 10.10.2011, 21:34 ?. :

Днес превъртях играта. Като цяло съм доволен, но е твърде кратка, а и края не ми се понрави много. Всичко останало е супер.

9 мнения
профил »
Bradata каза на 10.10.2011, 21:38 ?. :

Да, да ама и малко не!

Подкарах ги гадините, къде по основната линия, къде по RPG заданията - иди не знам къде, донеси не знам какво...

Докарах я до Wellspring и изненадка... За да си подобриш бъгито ти трябва съответен тунинг, респективно ъпгрейд. Обаче за тази цел трябва да се състезаваш. Ако не успееш да се впишеш в двете минути и намколкоси секунди... ядец. А онези отвън те цепят с по две картечници и са двама.

Много се ядосвам на разработчиците в последните години, които решиха да смесват един куп жанрове в една игра и тя започва да заприличва на тюрлюгювеч!

Ако си спомняте последния Дюк си беше в едно 50% от времето някакъв "джъмп енд рън". Сега имаме вече RPG с елемент на шутър от първо лице.

Значи, ако исках (и харесвах) рейсърите - има колкото искаш. Обаче за тях има и дивайси - волан, педали и т.н. Да се състезаваш с някакво адски шавливо бъги, по терен, където пътя е малко по широк от колата ти и от двете страни са скали и то само за да ПРОДЪЛЖИШ напред с така наречения шутър си е гавра с хората, които са се подлъгали по означения на кутията жанр.

На мен не ми се удават рейсърите. Не, че няма да мина някакъв ресинг от 2, 5 или 15 път..., но не ги харесвам и затова не ми се ловкат. Бива ме в други неща. Това е все едно да пуснеш в състезание по плуване щангист...

Не вървят на добре нещата!

219 мнения
профил »
khassad каза на 10.10.2011, 23:51 ?. :

+1

23 мнения
профил »
donev_go каза на 23.10.2011, 10:07 ?. :

На мен пък ми хареса рейсинг елемента. Състезанията не са чак толкова трудни, че да ги минаваш от 15ти път. Това, което не ми хареса е, че тези разнообразни елементи са за сметка на прекалено кратка сюжетна линия. И края на играта е простоооо... нямам думи, както се казва - Да ти умре коня от мъка! :D

13 мнения
профил »
feniks13 каза на 10.10.2011, 21:49 ?. :

Добро ревю.

213 мнения
профил »
Стойчо каза на 11.10.2011, 06:22 ?. :

Завишена оценка на слаба игра. Става да попуцаш час-два, но нищо повече.

216 мнения
профил »
MoonFlame каза на 11.10.2011, 08:45 ?. :

Абе вие не разбрахте ли, че това е най - великата игра на годината, ако не и изобщо правена някога питайте Nine Inch Nails и iddqd. Никой не разбира гения и винаги си остава ощетен и в страни. Тази игра просто няма конкуренция :D

120 мнения
профил »
daninini каза на 11.10.2011, 09:57 ?. :

Аз си я записах пиратска за бокса, ама се оказа, че е на френски език. На англ. щяла да излезе след месец за бокс. И сега се чудя дали да я врътна на френски, или да чакам англ. версия. Историята интересна ли е, за да трябва да я разбирам, или пуцането му е майката?

216 мнения
профил »
MoonFlame каза на 11.10.2011, 10:04 ?. :

Пуцане и пак пуцане и само пуцане. Но пък както винаги пуцане запазена марка id.

80 мнения
профил »
NNkGX каза на 11.10.2011, 11:02 ?. :

Страхотно ревю!Поздравления!

173 мнения
профил »
Gen.Toast каза на 11.10.2011, 11:41 ?. :

Много хубаво си пишете статии за хубави, очаквани игри ама моля отдайте малко почит и на Red Orchestra 2 и Men of War: Vietnam.

62 мнения
профил »
zirol каза на 11.10.2011, 12:10 ?. :

iddqd,зверски тъпо парче си,друго нямам какво да ти кажа :D.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 11.10.2011, 14:43 ?. :

Щом само това може да кажеш занчи ти си тъпия

188 мнения
профил »
Spook4o каза на 13.10.2011, 12:07 ?. :

iddqd ми пълни душата всеки път като отговори на някой. Рядко се срещат такива тъпи пърчета, ама ме разсмива всеки път. Продължавай да ми правиш кефа човек. Сериозно, такива глупаци рядко се срещат.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 13.10.2011, 12:10 ?. :

И такива умници като теб са рядко срецани.

188 мнения
профил »
Spook4o каза на 13.10.2011, 13:17 ?. :

Продължавай да пишеш брат. Не ми пречиш, нито ме бъркаш. Ти си само едно развлечение дето ми прави кефа в pcmania. Но ако може не прави правописни грешки.
Очаквам с нетърпение бъдещите ти смехории.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 13.10.2011, 22:52 ?. :

А ти си безличен и безинтересен. Нито може да си смешен, нито забавен, нито дори да кажеш нещо по играта. Тъпо ми е, че не си ми забавен, ама кво да правя. Не може всеки да е забавен, трябва да има и скучни и безлични хората, иначе ние забавните нямаше да сме забавни ако ви нямаше вас не забавните и отегчителни сиви хора.

188 мнения
профил »
Spook4o каза на 14.10.2011, 12:29 ?. :

Не обичам да се повтарям, но какво да се прави. Аз не се опитвам да съм смешен. Ти си смешника, заради това ти се кефя толкоз.
Другото хубаво нещо е, че имаш и достатъчно голямо самочуствие, че да се мислиш за забавен.
А пък това, че от всичките ти 1600+ коментара нямаш нито един компетентен, е друг въпрос.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 14.10.2011, 12:33 ?. :

Мисля, че ти си този които пише тук не по темата. Следователно ти си не компетентния и на всичко отгоре не си нито забавен, нито интересен. Ти си абсолютно излишен в слуечея. Флудиш в тема за игра и се мислиш за куул. Сори по-скоро си царвул.

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 11.10.2011, 12:56 ?. :

Доста добра игра. Не съм я довършил, разбира се, но засега съм с добри впечатления. Върви гладко на не много мощната ми машина, изглежда добре, играе се добре. Обаче (аха, има "обаче") това я прави само и единствено много добра игра и е много далеч от най-добрата игра правена някога, както казва лудото фенбойче малко по-рано.

ПП: Не, не мога да кажа коя е най-добрата игра правена някога, не е моя работа да го определям, но със сигурност не е Rage.

360 мнения
профил »
Fallout FAnbOY каза на 11.10.2011, 19:40 ?. :

УОУ, в Metacritic юсерите са дали оценка 3,7. Май доста е мразена.

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 11.10.2011, 20:27 ?. :

момчета кажете нещо ново, всички знаем че RAGE заедно с DooM и Quake са най великите

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 11.10.2011, 20:44 ?. :

Абе ънриала измести куейка отдавна. Иначе ДУУМ и РЕЙДЖ са си друга работа.

6 мнения
профил »
georgi.kotov каза на 12.10.2011, 00:26 ?. :

Ибаси яката игра.Не мога да стана от компа.

278 мнения
профил »
fizo каза на 12.10.2011, 07:25 ?. :

Една пуцалка за да стане номер 1 трябва да има лесен, достъпен и много приятен multiplayer това направи quake1-2-3,doom2,CS,unreal толкова играни.

Иначе играта определено е добра ! От хилядите пуцалки които излизат тази ми задържа вниманието и интереса. Много е красива и супер оптимизирана. Бих искал да я играя в multiplayer.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 12.10.2011, 10:17 ?. :

"Почти невъзможно е да умрете

Не съм я играл още, но това е солиден минус в един шутър. А вярно ли е всъщност?

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 12.10.2011, 13:26 ?. :

Да, за съжаление... С няколко бууста за увеличение на максималните точки HP, бързо автоматично лекуване и реално предоволен брой аптечки, които не само се намират не особено трудно, а и се крафтят ултра лесно играта придобива лесен геймплей. Не съм 100% сигурен, но "аптечките" даже лекуват 100% здравето ти и то изведнъж. Даже няма постепенно лекуване. Имаш временен бууст да се лекуваш автоматично още по- бързо... Гадовете бият добре, но са малоумни- трябва ти само да се скриеш зад 1-2 ъгъла от стаята, където те цепят- там си кибичиш спокоен- те няма да се сетят да дойдат. Мен като ме заблъскаха в едно ниво- скатах се буквално в другия край на един коридор, излекувах се и отидох до WC. Като се върнах онея още залягаха в стаята и не бяха се сетили дори да идат до началото на коридора дето съм. :D "He's gone! No visual contact!" ...

200 мнения
профил »
Hibernate каза на 12.10.2011, 16:09 ?. :

Ами не ги ползвайте бе :) Аз чак на края на играта разбрах, че има аптечки.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 12.10.2011, 16:12 ?. :

Ми коепелета аз аптечки не съм ползвал. Препочитам да ми активно некво бумеранг или гранат на мястото на аптечка. Мисля, че като стане акшън докато включа на аптечка и натисна да пълня кръв вече ще съм мъртав, и един бумеранг или гранат по-би ми била от полза за ад оцелея.

188 мнения
профил »
Spook4o каза на 13.10.2011, 21:50 ?. :

Маниак си бате, разбиваш ме от смях всеки път.

707 мнения
профил »
sturba каза на 12.10.2011, 19:02 ?. :

О да щото е много трудно да си assign-неш аптечката примерно с f1 и за секунда да смениш от граната или бумеранг на аптечка.
Аз си я почнах на най-висока трудност щото бях чул, че е лесна и на нея си е супер.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 12.10.2011, 19:26 ?. :

Ми докато натсинеш ф1 и после Q си умрял бате. За това по-добре си сложи оръжя там. Гранати, бумеранг, Емп гранати, и дори може да сложиш аптечки, но не са много практични, понеже кръвта ти е малко и ако тръгнеш да се лекуваш докато те помпат е малко безмислено. Най-добре да бяхаш ако те поразбият и да търсиш прикритие от което да мяташ бомби докато кръвта ти сама се възстанови.

707 мнения
профил »
sturba каза на 13.10.2011, 06:52 ?. :

Може би не си забелязъл факта, че можеш да си прикачаш и към f2 f3 f4 на мен са ми гранати, бумеранги, емп, аптечки.

296 мнения
профил »
TheOnlyHero каза на 13.10.2011, 08:00 ?. :

Играта определено върви по-зле на Ати карти. Дори с този пач дето го пуснаха има много проблеми. Id просто се подиграха с нас , това не може да са хората правили Doom , трагедия .

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 13.10.2011, 11:33 ?. :

То кво очакваш да вади повече кадри на АТИ ли? Ати не знаят какво е опън джи ел.
Освен това не поддържат
CUDA is NVIDIA's parallel computing architecture. It enables dramatic increases in computing performance by harnessing the power of the graphics card to perform tasks that would take significantly longer on a CPU. In Rage, id Software uses a compressed texture format to hold tens of gigabytes of assets in 12GB of files in the game’s virtualtextures directory. Each time a texture is required in-game it is uncompressed via DXT, a texture compression algorithm originally developed by S3 Graphics, a company known for its Savage GPUs in the late 90s.
As this process requires a significant amount of computational power, and is used every second as the player moves around the world, the CUDA GPU Transcoding feature offloads much of the work from the CPU to ensure that is completed as quickly as possible in an attempt to prevent texture streaming and pop-in issues. As the GPU has to also render the in-game graphics, the CPU is left with 25-40% of the calculations, which as you’ll see later can be tweaked to further improve streaming performance.

180 мнения
профил »
Grubiqn каза на 14.10.2011, 03:14 ?. :

Абе не е кой знае колко новаторско,но е интересно.Плюс това не очаквам да видя в скоро време нещо уникално,уникалните неща бяха когато започна гейм индустрията,сега вече са по умерени безинтересни един вид.Мен лично ми харесва,изключително лека за качеството на текстурите,но това pop in ли какво е е ужас,сега ще видя пач ли какво има дали ще свърши работа.И още нещо,безкрайно уважавам фирмите които си изпипват нещата и тогава пускат игра.Игра без бъгове никога няма да има това е пределно ясно,но поне минимум да са.Откъм този аспект id са се пооакали.Да видим пача какво ще свърши и пак ще драснем нещо.

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 14.10.2011, 19:43 ?. :

Айде сега.Играта е добра ама не толкова,че да ми я наричат играта на годината.Има много по-стойностни заглавия и то дори още не са излезли (Skyrim например)

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 15.10.2011, 00:03 ?. :

Има по-стойностни заглавия, но те още не са излезли. Лол браво е тва е истината.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 06.11.2011, 18:02 ?. :
Редактиран на 06.11.2011, 18:06 ?.

Човекът е намекнал, че тези заглавия напоследък са по-обсъждани, не е казал нищо за самите игри. Правиш ли разлика, iddqd?

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 15.10.2011, 01:40 ?. :

мухахаххахаа

1 мнения
профил »
ludpensioner каза на 16.10.2011, 22:47 ?. :

RAGE може и да не е перфектна относно техническата част, но относно престрелките няма равна. Засега не съм виждал в коя да е друга игра толкова плавно "преливане" на анимациите - евала на id Software, че не са прибегнали до някакъв елементарен ragdoll. Графиката може и да не е на нивото на Crysis 2, но за сметка на това артът е далеч по-добър, за света и персонажите да не говорим. Стигнал съм до Subway Town и засега нищо не ме е накарало да се разочаровам от играта.

9 мнения
профил »
topple каза на 02.11.2011, 09:02 ?. :

Id software могат да ми цункат задника.

508 мнения
профил »
Ragnarous каза на 03.11.2011, 21:00 ?. :

Влязох само да видя дали съм сложил crack и излязох след 30 минути игра. НЕВЕРОЯТЕН ПРОДУКТ! Това си заслужава парите! Не бях виждал такъв FPS от години! Нямам думи! С пач съм, за да избегна бъговете максимално...

1336 мнения
профил »
sollider каза на 04.11.2011, 11:41 ?. :
Редактиран на 05.11.2011, 18:11 ?.

Знам, че с този коментар ще си навлека гнева на феновете на Rage и че ще се превърна в обект на критики, но тъй като всеки има правото на мнение, няма да се спирам само заради псувните, които ще отнеса:

На мен рейджа ми тръгна перфектно, за разлика от повечето хора, обаче ИЗОБЩО не ме изкефи. Ако не знаех кои са създателите на играта никога не бих предположил, че ID Software имат пръст в нея... Нито графиката е нещо невиждано досега, нито пък двайсетте гигабайта торент или дългият период, през който я разработваха по някакъв начин се оправдават от това, което играта ни предоставя като геймплей... Оттук надолу усещам яко хейтърски коментари...

508 мнения
профил »
Ragnarous каза на 04.11.2011, 18:39 ?. :

Не уважаваш себе си, и другите няма да те уважават. Имаш странен поглед върху себе си...

1336 мнения
профил »
sollider каза на 05.11.2011, 01:47 ?. :
Редактиран на 05.11.2011, 01:57 ?.

Ако това се отнася за мен, ето го моя отговор:

Не е така. Просто в този сайт съм се нагледал на всякакви коментари от страна на хора, които не могат да приемат чуждото мнение като мнение. И понеже знам, че голяма част от тукашните регистрирали се стават агресивни, щом се каже крива дума за любимата им игра... просто не ми се влиза в излишни спорове. Иди на темата за Battlefield 3 и/или Modern Warfare 3 и си припомни за какво става въпрос. А предвид факта, че в конкретния случай аз съм от малкото, които не харесват, и дори "имат дързостта" да оплюят тази "страхотна" игра, не виждам какво друго ме чака, освен някой засегнат фен :D Както казах - не ми се спори, но ако все пак обстоятелствата го наложат, няма да стоя с кръстени ръце - готов съм да се АРГУМЕНТИРАМ, за разлика от повечето, които имат гадния навик да намесват нечия майка в разговора. (Мисля, че всеки разбира какво намеквам, и че надписът по-долу за добрия тон стои по задължение, без никой да се съобразява с него.)

508 мнения
профил »
Ragnarous каза на 05.11.2011, 13:21 ?. :

Казваш "Ходи да пърдиш на кочани...", "Курац", "Ебал съм та" или нещо от сорта и да не ти пука. Аз съм играл само 20 мин. Rage и ми харесва засега, въпреки, че виждам слаби страни които можеха да бъдат избегнати. Графиката и стабилният FPS ми мажат очите. Ще видим по-нататък как е...

1336 мнения
профил »
sollider каза на 05.11.2011, 15:14 ?. :

В скоро време нищо чудно на започна да псувам като хамалин, тъй като тука трябва да се разговаря на техния език, в противен случай не разбират от дума. Що се касае до играта - вече се изказах за нея, но с голямо нетърпение чакам тази, която е на аватара ти. :)

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 05.11.2011, 19:10 ?. :

мозъчето ти е прекалено малко за да видиш нещо, ако въобще компа ти позволява това. това мога ти кажа, за единственото дето си споменал като "аргумент", графиката. и се върни при тези игри дето си играеш, сигурно диабло, уоу, уаркрафт и тн. и няма да си разочарован. не че имам нещо против диабло напротив, но съм забелязал ограничените хора като теб които немогат да "излязат" от един такъв тип игри.
виж само колко си тъп. заедно с това пишеш че щяли да те псуват. сигурно си свикнал ако пишеш и на други места такива тъпотии. ти спомена повече за псуване и едва ли не знаеш какво ше напишат хората за тебе, а за играта написа... кфо написа че забравих ? нищо, не те кефи и толкова. еми ок продължавай да си живееш в твоя свят, няма лошо
бтв това мнение ми за тебе не е крайно или лично, нямах ни най малко намерение да те коментирам ама видях че продължаваш и продължаваш, иначе такива като тебе има хиляди. няма седне някой ти се обяснява като те види че немаш мозък

1336 мнения
профил »
sollider каза на 05.11.2011, 20:50 ?. :
Редактиран на 05.11.2011, 21:04 ?.

Сериозно? Като ти гледам правописа май някой друг страда от липса на мозък... А щом видях аватара още в по-горните ти постове си знаех, че ти ще си първата маймуна, решила да защити любимата си... "игра" е силно казано, затова нека го наречем "посредствена пуцалка". Защо ще се спра да изразя лично мнение - само заради такива като теб ли? Съжалявам, ама индивиди, подобни на твое височество "засегнатото фенче" са по път и край път - демек МНОГО. Ако за всеки един от вас започна да си спестявам по един коментар, то значи не трябва да се доближавам до клавиатурата през близките 20-30 години. А освен графиката бих могъл да ти изброя куп други аргументи - например AI-то - за малкото време, което отделих на тая игрица се сблъсках с нереално много малоумни изпълнения от страна на зомбитата - скрил съм се зад някаква щайга, а зомбито, което допреди минута-две беше доста настървено в опита си да ми види сметката, изведнъж забави хода на вървене и реши да направи една маневра, с която целта му по-скоро беше да разгледа витрините, отколкото да предприеме някакви действия да ми блокира атаката. Не и не - явно доста ще му се е доходило, щом без да се притеснява, че е на мушка си обикаляше наляво-надясно. В най-общ план е това, без да изброявам дребните технически бъгове, които като се съчетаят с първокласните сбъгясани елементи от основния геймплей, стават вече прекалено много. А що се отнася до написаното с псувните - точно ти си ярък пример за твърдението ми - хора, които явно говорят с гъзовете си. Вземи излез малко от тоя филм, в който си се вкарал и помни, че един продукт, какъвто и да е той, НЯМА как да се хареса на всички. Ами, какво друго мога да ти кажа... поздравявам те за стра'отната логика и бъди все така безкомпромисен. ;)

65 мнения
профил »
the goon каза на 06.11.2011, 11:23 ?. :

Помирете се бе хора!Какво ви става?

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 06.11.2011, 19:04 ?. :

един енджин не е само хи рез текстури. ако седне човек да заглежда некакви статични дребни детайли ще намери винаги за какво да реве. в 20 гиги толко. за мен това е най добрия еднжин правен до сега в FPS. минуса му е че неможе да рендва Global Dynamic Lighting, няма ден нощ цикъл. но и това ще стане.

508 мнения
профил »
Ragnarous каза на 06.11.2011, 20:17 ?. :

Няма нощ в играта? На мен приятел ми каза, че енджинът е такъв, че от далеко красиви обекти, като се приближиш - леко замазани - вярно ли е?

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 09.11.2011, 03:54 ?. :

.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
RAGE

Превю:
Голямото завръщане наближава, а постапокалиптичният свят никога не е изглеждал толкова добре. Ще стигне ли това обаче на играта, която чакаме толкова години?

Интервю:
Творческият директор на проекта Тим Уилиц в разговор за това с какво Rage е различна от останалите шутъри. Датата на излизане остава все така неопределена.

новини:
Прославеният ветеран се отказа окончателно от ангажимента си към студиото след като напоследък се увлича повече по Oculus Rift и други негеймърски проекти.
Рано или късно id Software ще върне към своя постапокалиптичен шутър, убеден е Тим Уилиц от компанията.
Gamereactor UK публикува изказване на Тим Уилиц, творческият директор на id Software, още от E3. На въпроса какво се случва с RAGE, той отговаря, че...
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68