facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
R.U.S.E.
Ревю | 18.09.2010 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Eugen Systems
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв
купи играта »

плюсове

Можеш да блъфираш и мамиш

Огромни и детайлни бойни полета

Оптимизиран енджин

Стабилен мултиплейър

минуси

Целият потенциал на играта не може да блесне в соловата игра

Някои от вас вероятно ще погледнат към R.U.S.E. и ще си кажат – само това ни липсваше, хиляда и първата стратегия по Втората световна! Други пък едва ли ще я вземат на сериозно заради асоциациите с едноименния български град в Северна България...

И в двата случая обаче ще сгрешите, защото ще пропуснете едно наистина прилично заглавие. Откъдето и да погледнем нещата, R.U.S.E. успя да инжектира доза иновация в този позаспал тип игри по един изключително елегантен начин. Постижение, с което много малко WWII-стратегии могат въобще да се похвалят.

„Изкуството на пълководеца е изкуството да мамиш” -

убеден е китайският стратег и мислител Сун Дзъ. Идея, обгърната с две ръце и от френския разработчик Eugen Systems, който вероятно повечето от вас асоциират със заглавието Act of War. Именно тази древна максима отличава R.U.S.E. от всички останали игри на пазара.

С други думи - онези от вас, които обичат да блъфират и да мамят, ще се почувстват като у дома си. В R.U.S.E. големината на армията ви не е от първостепенно значение. По-важното е дали ще успеете да излъжете вашия противник и впоследствие, възползвайки се от неговата глупост или невнимание, буквално да го размажете! Но за това след мъничко…

Всяка битка в играта, независимо дали се развива в северна Африка или в сърцето на Германия, се разиграва (буквално) на

карта, разгърната на маса в тайна военна стая

Ако погледнете бойното поле от разстояние, ще видите, че войниците представляват малки пластмасови пулове, сякаш това е най-обикновена настолна игра. Приближите ли обаче, ще станете свидетели на неподозирани детайли – както на единиците, така и на терена - на които и най-модерните стратегии в реално време биха завидели. Ефектът, макар и създаден основно с идеята да улесни конзолните геймъри при управлението на техните армии, е доста приятен. Това обаче не означава, че и ние, PC геймърите, не можем да се възползваме от него, най-малкото за да добием по-ясна представа за ситуацията на картата и да преценим по-внимателно следващия си ход.

Между другото собствениците на PlayStation 3 вероятно ще останат доволни от факта, че R.U.S.E. може да се контролира и чрез новия контролер на Sony – т.нар. Move. Той изпълнява ролята на мишка – чрез него избирате единиците и им посочвате къде да ходят или кого да атакуват. Приближите ли го към екрана, ще зумнете към полесражението, а когато разположите пойнтера над някой противник, специалната топка на Move ще светне в червено.

Що се отнася до

бойните полета – те са просто огромни

Именно на тях можете да създавате всевъзможни бойни единици – разузнавателни машини, тежки танкове, самолети, прототипни разработки и какво ли още не, независимо с коя от шестте игрови фракции играете – СССР, Франция, Германия, САЩ, Великобритания или Италия.

Строенето на бази също не е пренебрегнато. Разполагате с една щаб квартира, откъдето може да издигате административни сгради, генериращи долари, да правите казарми за вашите пехотинци и т.н. Въобще – всичко, което ще ви бъде необходимо за натрупването на масивна армия.

Както вече стана дума обаче, не е важно количеството

От по-съществено значение е какви трикове сте скрили в ръкава си

Именно тук идва и „оригиналността” на R.U.S.E., загатната още в нейното заглавие. Играчите разполагат с т.нар. „русета” – карти с всевъзможни специални характеристики, които могат да използват по време на игра, за да скриват информация от врага, да го объркват, създавайки фалшиви сгради или единици, и не на последно място - да научават повече за неговите планове. Заглушете радио вълните и армията ви ще остане скрита за окото на врага. Изпратете примамки в определени части на бойното поле или използвайте контраразузнаване, за да накарате противника да си мисли, че вашите най-обикновени пехотинци всъщност са въоръжени до зъби танкове (или пък обратното). Всейте ужас в бойните редици на пехотинците и те ще се разбягат. Издигнете фалшиво летище и накарайте врага ви да си мисли, че готвите атака по въздух, след което го изненадайте в гръб с тежки танкове. Това са само малка част от русетата, които може да използвате по време на игра.

В един момент обаче просто ще ви писне да лъжете компютърно управляемите противници. За да се възползвате пълноценно от механиката на игра, разработена от Eugen Systems, ще трябва да си намерите приятелчета, с които да разцъквате R.U.S.E. в мултиплейър. Именно тук оригиналността на стратегията успява да блесне най-добре.

Това разбира се не означава, че няма и солова кампания. Напротив. Тя дори е доста дълга и сравнително качествено поднесена – с множество прилични междинни анимации и малко или много позната история. Просто едва ли ще успее да задържи вниманието ви кой знае колко време, предвид факта, че истинският кеф се крие в онлайн съревнованията с истински хора.

С други думи – очаквам ви на бойното поле! Кой знае с какво русе ще ви изненадам! 

 
системни изисквания
Процесор: 2.8 GHz Intel Pentium 4 или AMD Athlon 64 3000+; Оперативна памет: 1 GB за XP / 2 GB за Vista и Win7; Видео карта: ATI Radeon X1000/GeForce 6 Series или по-добра; ОС: Win XP (стс Service Pack 3), Win Vista (със Service Pack 2) или Win 7
напиши коментар
 

92 мнения
профил »
Въртолета каза на 19.09.2010, 17:43 ?. :

Бива си я.

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 19.09.2010, 18:48 ?. :

Имато е R.U.S.E.!Щом има точки не означава ли че е някакво съкращение?

43 мнения
профил »
Gadulka каза на 19.09.2010, 20:20 ?. :

Не, това е пълното име на играта. Да, това е оскверняване на литературата.

399 мнения
профил »
Dreadz каза на 20.09.2010, 19:56 ?. :

Колегата е прав, точките в името са само за ефект.

Иначе името на играта съвсем й поджожда:
"ruse: an action intended to mislead, deceive, or trick; stratagem"

1565 мнения
профил »
n00b каза на 20.09.2010, 07:33 ?. :

Игрицата е качествена и увлекателна.

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 23.09.2010, 06:44 ?. :

Факт...И към края на кампанията става доста трудно...Без триковете няма минаване.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 20.09.2010, 08:44 ?. :

Хмм. Можеш да играеш с Франция. Предполагам че всичките им РУСЕ-та ще са предавам се без бой :Р Звучи като интересна игричка, но някак си не ми се играе в момента нещо на тематика Втора Световна Война.

37 мнения
профил »
peika каза на 11.10.2010, 18:45 ?. :

На мен играта ми хареса,с толкова големи бойни полета.Надявам се да има втора част.

Хм, някой спомня ли си една игра, която се казваше M.U.L.E. :D


942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 12.10.2010, 08:00 ?. :

Ако някой не знае да го светна че има такъв военен термин Russe of War (на френски) който означава действие или маневра което да подлъже противника.

4 мнения
профил »
AcE каза на 21.10.2010, 20:09 ?. :

Ruse на френски означава хитрост,а играта си я бива особено мултиплейъра.

1 мнения
профил »
digmon каза на 23.11.2010, 13:07 ?. :

Следя играта още от бетите . В момента разбирасе я имам,но по темата наистина ''триковете'' или както трябва да се наричат Русе карти наистина са неизбежна част от играта това е смисълът и изобщо. Иначе унитете са много уравновесени (освен някои от Американските) до такава степен че дори в моменти нереалистично например анти-танкс не може да убие анти-въздух а може да го направи с Тигър (един от най-добрите танквое във войната) поради простата причина ,че анти въздух се води като пехота а анти танк не може да бие пехота (което е логично експлозивите му не взривяващи се а просто пронизват броня) тук идва въпроса защо анти -въздух са пехота ето и отговора - за да могат да бъдат бомбандирани от бомбардировачи ако те имаха проня нямаше да има смисъл от бомбардировачите ( всъщност има и анти въздух които има проня ,но такъв имат само америкаците а другите нации го получават по доста труден начин а дори някои въобще нямат)

П.П.С Относно Франция не ги подценяваите всепак деволъпърите са Французи ;)
П.П.С 2 Мултито е супер яко особено ако намериш точните хора за съюзници
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
R.U.S.E.

новини:
Ubisoft пусна за сваляне The Manhattan Project Pack – ново и безплатно DLC, предназначено за реалновремевата стратегия R.U.S.E.
Иновативната реалновремева стратегия на Ubisoft дебютира на първо място в класацията за най-продаваните игри, следвана от оригиналната Amnesia: The Dark Descent
Mafia 2 сякаш не оправдава очакванията и сега е ред на французите от Ubisoft да зарадват скучаещите геймъри с цели две нови заглавия, идващи следващата седмица.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28