facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
R.C. Cars
Ревю | 31.07.2003 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
CREAT Studio
Издател:
Gramis
Жанр:
Състезание, Аркада
Платформа:
PC
сайт на играта »

Мдааа, разкошотия. Разплул си се на хавлията на плажа, морно отпиваш от хладното коктейлче и задиряш с поглед красивите извивки около теб. Извивките на облаците, динята, топната наполовина да се охлажда в моренцето... И говорейки за дини, не можем да не споменем двечките, набутани зад стегнат черен бански Speedo, точно под носа ти, принадлежащи на скъпата съученичка… да я кръстим Ники. Просто идилия, братче.
Тъкмо си забил замечтания си поглед в нежните полукълба, когато свиреп вой на форсирано двигателче се разнася под шезлонга. Нещо малко и нагло се забива в крака на Ники, карайки я да подскочи и да разлюлее прелестите си. Хмм, значи от ония щураци все пак имало полза.
Е, успях ли да ви заинтригувам? Нека продължим тогава. В напеченото лято дори и леденият трон на виеличната фирма не можа да разхлади обстановката. Та затова реших да разпусна с малко колички. Но не какви да е, а в стил ReVolt. Да, фенове на радиоуправляваните машини – имаме достоен наследник на един от най-добрите аркадни рейсъри излизали изобщо. И то на български.

Жега е

Ако още не сте схванали, ще трябва да се превъплътите в пилот на малки машинки с железни нерви и още по-железни пръсти (нужни да стискат радио контрола.... как да станат железни – ами и сами можете да се сетите за няколко вида тренировки). Да си изберете модел, да си го оборудвате според своята собствена воля и финансови средства и да се впуснете в луди надпревари под прежурящото слънце на хавайските плажове.
В зависимост от настроението, желанието и времето си можете да започнете с някой от следните режими на игра. В бързото състезание ще можете да си изберете кола и писта по желание, както и нивото на трудност за опонентите ви. После се спускате в надпреварата. С течение на времето ще отключвате нови писти и коли.
Доста по-интересен е кариерният режим. В него започвате с избор на мутра и име на пилота си (Бат’ Башо е добро :)). Имате и кредит от сто долара или местния еквивалент на конвертируема парична единица. С тези кинти освен да си стегнете гумите на возилото и да се впуснете в някое от по-advanced състезанията, не можете да направите нищо друго.
Следват първите няколко надпревари. Участието в тях не ви струва нищо, освен разходите за тока за компютъра, докато играете. Плаща ви се, ако се класирате на едно от първите три места, но в началото наградните фондове са мизерни. Направих проста сметка, че ако искате да си купите топ модела количка, ще трябва да навъртите около 270 победни обиколки на първата писта. Ако завършите успешно състезанието, ще можете да продадете модела си и с получените пари да си купите нов или да подобрите стария.
Закупувайки нови чаркове, ще ъпгрейдвате скоростта, стабилността и управлението на радиоуправляемата си играчка. Понякога един добре ъпгрейдант слаб модел може да издуха на пистата непроменяни топ коли. Преди всяко състезание ще можете да си врътнете колкото ви душа иска пробни обиколки, най-малкото да знаете къде са ви чекпоинтите.

Особености на играта

За тези от вас, които са свикнали на по-реалистичните симулатори (в смисъл с реални коли тип TOCA и ND4S), управлението може да им се стори малко странно. Играта е доволно трудна и се иска повече от една тренировка, за да свикнете, че на екрана и под ръцете ви не е стандартен и тежък автомобил, а няколкокилограмово бъги, летящо с 40 км. Физичните закони са други, моделът на поведение на возилото е различен, препятствията са нестандартни. Но от момента, когато овладеете управлението, ще зависи само от вас дали ще успеете да си изсмучете нужната доза фън. Интересно е, че компютърният опонент не само си действа по предварително записания скрипт, но и гледа replay-ите ви като по този начин се учи… или поне така пише на обложката :) Това е може би първата по-особена страна на RC Cars.
Втората характерна черта е системата на състезанията. Нямате писта – просто тотален Off-Road. Все пак, за да отчетете обиколка, трябва да минете през определен брой чекпоинти. Как ще стигнете до тях, това си е ваш проблем – пътищата са много. Именно те играят доста голяма роля по време на състезание. Като минем през факта, че ако пропуснете някой, не можете да завършите състезанието, тяхната главна функция е, в случай, че се обърнете или дадете фира (както често ще ви се случва), да се преродите именно на последния чекпоинт, за да продължите рейс.
Тук идва и един тънък стратегически трик, ако имате шанс да прецакате водача или просто колата пред вас, то номерът е да го направите малко преди следващия пункт. Така опонентът ви практически губи играта, нареждайки се на много задна или дори последна позиция. В същото време разчупените терени и многото обекти по “пистите” дават доста богато поле за експерименти с маршрутите, а на някои места и доста зрелищни стънтчета.
Да не забравяме и местата, където се провеждат състезанията. Било плажче с опнати по пясъка мазни тела, или приятна алейка до пясъчната ивица с накацали по кейчето рибари – постоянно ще има множество обекти, с които да взаимодействате. Така че не се учудвайте, ако при замотаване в краката на някое гадже тя пробва да ви тегли някой шут, или пък някое злобно настроено русокосо момиченце ви хване и хвърли запрати пистата. Избутването на опонент в кутия кока-кола или диня също може да се окаже полезно занимание.

Летни красоти

Графиката на играта е приятна, но не чак революционна. Въпреки това не мога да не отбележа, че публиката не е под формата на 2D спрайтове, а си и участва активно в състезанието. Не ме разбирайте неправилно – просто авторите са решили да не затормозяват машините ни с ненужни, и най-често пропускани от окото при висока скорост графични бонбони. А и все пак най-важната цел на визията е не да накара видеото ви да запуши, а да създаде атмосфера. А тук атмосфера има, и мога смело да твърдя, че е реализирана чудесно. Лятното настроение лъха още от първата писта и малко по малко събужда желанието ви да се пренесете на онзи готин плаж, с динята в морето, мацката под чадъра и лимонадата в ръка.
НО, засега това са само мечти за близкото бъдеще. Като за финал съм ви оставил едно от най-вкусните нещица в тортата RC Cars – музиката. На мен ми хареса, но ако идолът ви е едно момче с кърпа на главата и очила на име Шишо Мамара, то по-добре да я изключите. Не’а смисъл да ‘абите ‘убавата жица. Peace! 

 
системни изисквания
PIII 600, 128MB Ram, Dx 8.1 Win all, 1xPC CD-Rom
напиши коментар
 

89 мнения
профил »
Lakando каза на 04.01.2014, 10:39 ?. :

Още си пазя 10-годишния диск и я играя понякога.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31