facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Puma Street Soccer
Ревю | 02.06.1999 | автор: Владислав Маринов


оценка:
Производител:
Sunsoft
Издател:
Sunsoft
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

След 1998 година, когато на пазара се появиха три вариации на тема “FIFA”, като че ли ни поомръзна печеленето на най-различни футболни купи. Electronic Arts успяха да създадат една поредица от спортни игри, които останаха без конкуренция и като че ли това положение щеше да се запази дълго време, но дойде моментът, в който се появи новата спортна симулация - Puma Street Soccer. Въпреки че авторите от Sunsoft не са успели да достигнат в технологично отношение гиганта Electronic Arts, те все пак са създали много оригинален продукт, който ще намери почитатели.

Доста хора си падат по “кварталните мачлета” в събота и неделя, но малко са тези, които са наясно какво означава понятието Street Soccer. Всъщост правилата са доста прости. Играе се в отбори от по трима души и вратар. Вратарят няма право да напуска наказателното поле, а противниковите футболисти да влизат в него. Игралното поле е с доста по-малки размери от тези, на които се играе стандартният футбол, това важи също и за вратите. Засади няма, дузпите се изпълняват не от познатите 11 метра, а от центъра, по начина, по който това се прави в хокея. Страничните хвърляния са заместени от странични ритвания:-), липсват червени и жълти картони, като на терена ги няма и мъжете в черно, които да ги раздават. Последното донякъде ме изпълни със съжаление, тъй като очевидно тук ще липсват гледки като от познатите ни български стадиони...

В Puma Street Soccer ще имате възможност да участвате в четири различни варианта на турнири. Първият е реално съществуващият Puma World Cup, в който участниците са разпределени в осем групи от по четири отбора, които играят по системата “всеки срещу всеки” и за следващата фаза се класират първите два отбора. По-нататък състезанието се развива по правилото на директното елиминиране - 1/8, 1/4, полуфинали и финал. Вторият вариант на турнир е така наречената лига, в която отборите играят един срещу друг по стандартната шампионатна схема, като всеки събира точков актив, който определя победителя. Третата игра е за спечелването на купа, която се връчва след директни двубои с елиминиране. Последното състезание, което ни предлагат от Sunsoft, е изпълнението на дузпи. В духа на Street Soccer-a по български щеше да е чудно авторите да бяха предвидили и състезания като “всеки лаком за гол” или познатата на всички игра на “гъзеница”, но това го няма, така че да се върнем към нещата, които имаме на разположение.

По отношение на геймплея Puma Street Soccer изненадва много приятно. Можете да избирате между отбори - представители на 32 държави, между които за моя голяма радост присъства и нашата. Имената на българските футболисти са като че ли в противоречие с цивилизационния ни избор. Те са: Бурян, Григорий, Юстин, Пьотр... Контролите са подобни на тези от поредицата FIFA, така че с тях едва ли ще имате особени проблеми. Проблем обаче е често хаотичното движение на футболистите, което може да доведе до големи неприятности, особено като се има предвид, че уличният футбол се отличава с особена динамика. В определени ситуации гол може да отбележи и вратарят, опитвайки се да подаде топката колкото може по-навътре в противниковата половина. Изкуственият интелект на компютърните противници е доста висок. Дори в играта на най-ниско ниво на трудност ще можете да забележите, че липсват повтарящи се схеми на игра и компютърните футболисти могат да ви изненадат във всеки момент с някое нестандартно отиграване на ситуацията. Ако искате да печелите, е желателно да се научите да използвате мантинелата, която е като на хокейно игрище. Най-силното оръжие, с което разполагате, е наречено от авторите Super Shot и наподобява до голяма степен удара, който на махленски жаргон може би сте чували като “боц”. С негова помощ можете да простреляте вратаря така, че да не разбере откъде е минала топката или да повалите с топката някой противников играч. Не бива да очаквате, че ще можете да откриете и да използвате някакви особени тактики, които да ви доведат до успех, тъй като Street Soccer-ът е игра на много малко пространство и с прекалено малък брой играчи, така че определящи са по-скоро физическите и техническите качества на всеки от футболистите. За съжаление в Puma Street Soccer няма да имате възможност да променяте показателите на футболистите, така че ще трябва да се задоволите с това, което са подготвили програмистите от Sunsoft.

В графично отношение Puma Street Soccer е странно съчетание от нескопосана, грубовата анимация на футболистите и изключително прецизно и стилно моделирана околност. Футболистите са оформени доста ръбесто, непрекъснато се поклащат, движенията им са на ниво от преди три-четири години, а лицата им просто са загатнати. Това е първата спортна симулация, където публиката не е изградена от двуизмерни текстури, стоящи като декори, а е анимирана - наистина оскъдно, но дори в този вид около терена се създава доста атрактивна атмосфера. За разлика от FIFA’99, където топката отскачаше от публиката като от стена, то тук при някое по-неточно воле ще прескочи мантинелата, или ще цопне във водата. Терените, на които можете да поритате, са пет: летище, паркинг, парк, пристанище и градска улица. Всеки от тях е оформен по много оригинален, в унисон с духа на уличния футбол начин. За това допринася и звуковата атмосфера - в зависимост от това на кой терен играете, ще чувате клаксоните на автомобили, бученето на корабни сирени, крякането на морски птици и др. Публиката е озвучена също по много добър начин, коментаторите пускат реплики и възклицания, които рядко можете да чуете по телевизията.

Puma Street Soccer е далеч от класата на спортните симулации като FIFA’99, NBA Live’99, но въпреки това тя е едно приемливо начало на серия от игри, които спокойно биха могли да се конкурират с продуктите на Electronic Arts като геймплей, а защо не и като графика. 

 
системни изисквания
P166 16MB RAM 4MB 3D Video
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Colin McRae: DiRT 2 44
Need for Speed: The Run 44
Pro Evolution Soccer 2013 38
Split/Second 38
FIFA 13 38
Blur 31