facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
Pro Evolution Soccer 2017
Ревю | 08.10.2016 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
PES Productions
Издател:
Konami
Жанр:
Спорт
Платформа:
PS4
сайт на играта »

плюсове

плавен и реалистичен геймплей

различните тактики и формации имат стойност

Player ID внася реализъм

подобрения при вратарите и реферите

минуси

системата за селектиране на играчи понякога ви изневерява

селекцията от лицензирани отбори може и да е по-голяма

В последните години Pro Evolution Soccer определено започна да настига FIFA в традиционната надпревара на футболните симулации. За поредна година Electronic Arts и Konami отново са единствените, които имат футболно заглавие в каталога си, така че феновете отново ще трябва най-вероятно да избират между двете игри. И този път Pro Evolution Soccer 2017 има сериозна заявка за геймърското внимание. Въпреки че формулата остава като предната година, играта запазва всички добри основи от поредицата и разширява това, което ключови компоненти като МyClub и Master League ви предлагат.

Темпото в PES 2017 е много бавно

То е методично, опипващо и прави мачове да се чувстват истински и аналогични на това, което виждаме в реалния живот, защото начинът, по който се развиват два мача никога не е същия. Въпреки че като цяло скоростта на игра е бавна, това не се отнася за всеки отбор и всяка среща. Бавното темпо позволява на различните системи и тактики да изпъкнат и да се усети тяхната ефективност. Ако решите да заложите на контраатаките и светкавично бързите крила, а опонентът ви играе бавно и с повече пасове, това се вижда съвсем нагледно на терена. Отбор, който играе с бързи пасове и търси пробивите изглежда коренно различно от такъв, който е приел играта в своята половина и търси извеждащи подавания в дълбочина. Всичко това означава, че PES 2017 има много различни тактики и постройки и те не са само естетично различни, но и позволяват коренно да се промени начина на игра.

Същото това по-бавно темпо означава, че головете се постигат по-трудно, особено когато играете на по-висока трудност. Свиквайте с резултатите от 0-0, защото ще ги срещате често. Но това пък значи още, че борбата за попадение е още по-яростна, а радостта след това - почти като при истински гол.

Свят широк, отбори всякакви

Така както отборите в PES 2017 имат специфичен стил и предимства в една или друга област, така и самите футболисти се различават доста. Това става благодарение на функцията Player ID, която използва данни от реалния живот и представяне на играчите и ги захранва във виртуалните им копия. Това означава, че те се държат, играят и стоят на терена по-автентично отвсякога. Ако един майстор на дългите пасове в реалния футбол може да даде топката по конец на 30-40 метра, то напълно възможно е и вие да изиграете такова положение в играта. Грациозните полузащитници като Лука Модрич буквално се носят по терена и боравенето с топката с тях е удоволствие. Всички по-големи звезди са достоверно пресъздадени и имат своите автентични силни и слаби страни, които лесно може да откриете.

Едно от нещата, което веднага ще оцените в PES 2017 е това, че финтовете и майсторските изпълнения зависят повече от движението на играчите и създалата се ситуация, отколкото от прецизното боравене с аналоговия стик. Разбира се, това също е опция, но някак си е по-трудно и често забавя атаката. Когато успеете да преминете някой защитник с хитър финт между краката винаги е зрелищно, но пък по-ефективният начин си остават маневрите и позиционирането. Бързите обръщания и леките залъгващи движения могат да ви дадат пространство, което да използвате за пас или удар към вратата. По този начин и самата игра става по-реалистична, а геймплеят - по-органичен. Преодоляването на съперника иска повече умение от простото завъртане на десния стик в предварително запаметена посока.

Подобренията не са продминали вратарите, които все повече се приближават към реалистично поведение и майсторски спасявания, както и съдиите, които този път са по-строги.

Режимът Master League също е ъпдейтнат и има повече дълбочина. Всички негови елементи от скаутовете, младежките отбори, тренировките и преговорите са получили заслужено внимание и въпреки, че не са на нивото на Football Manager, тук има доста богато съдържание. Няма да е пресилено да кажем, че за пръв път от доста време, играта предлага възможност да се запалите и по мениджърската роля.

Да извадим лупата за грешки

Никоя игра не е съвършена и PES 2017 също има своите проблеми, но те наистина не са сериозни и се касае по-скоро за някакви дребни неща, които са дразнещи, но не и страшни. Имаме забележки към начина, по който работи системата за избиране на играчи - често се случва да натиснете няколко пъти бутона за смяна на активния футболист и играта да ви предложи всеки друг, но не и този, който искате. Същото важи и в ситуациите, когато губите топката; играта избира някой, който е по-далеч, въпреки че този, с който сте играли досега най-често е в отлична позиция да си върне владението.

Присъстват и други типични за поредицата негативи като слабичкия коментар, бързо омръзващите празненства след гол и все още ограничената селекция от реални отбори. Особено дразнещо е, когато някои национални отбори са пълни с измислени футболисти.

Последен съдийски сигнал

Ако всичко изказано по-горе не ви е убедило, нека го заявим направо - PES 2017 е страхотна игра. Тя е футболна симулация, която изглежда като такава във всяко едно отношение. От шпагатите през пасовете и дрибъла до майсторските попадения, тя е всичко, което характеризира любимата ни игра. Ако имате дори малък интерес към футбола - а кой у нас няма?! - не я пропускайте!

Ревю копие на Pro Evolution Soccer 2017 за PlayStation 4 ни бе любезно предоставено от нашите приятели и партньори от верига гейм магазини "Пулсар"
 

напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Pro Evolution Soccer 2017

новини:
Ъпдейтът, който вече е наличен, ще ви позволи да се наслаждавате на 4К визия при 60 кадъра в секунда на ъпгрейдната конзола.
Не забравяйте, че и този път се борите за една страхотна награда, осигурена ни от нашите приятели от магазини "Пулсар".
В Steam при повече от 340 ревюта, PES 2017 има "смесени" резултати, а мнението е, че визуално играта просто не е на нивото на PS4 и XBOX One оригинала.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
UFC Undisputed 2010 20
Virtua Tennis 2009 (PS3, X360, Wii) 12
2014 FIFA World Cup Brazil 7
Driveclub 6
Fight Night: Champion 6
Burnout: Dominator 2
Mario Strikers Charged 1
Top Spin 3
Harley Davidson Motorcycles: Race to the Rall
Fight Night Round 2