facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Pro Evolution Soccer 2015
Ревю | 17.11.2014 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
PES Productions
Издател:
Konami
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

FOX енджин става все по-добър

myClub е режим с потенциал

силна презентация и графика

минуси

ах, тези лицензи

и тази версия е по-скоро алтернатива на FIFA

Някой би изтъкнал, че появата на Pro Evolution Soccer 2015 два месеца след новото издание на „другата“ футболна поредица означава, че Konami не смее да мери сили в пряк двубой с Electronic Arts. Истината обаче е, че Pro Evolution Soccer 2015 е една отлична футболна симулация, на която може да се порадвате сами или в компанията на стар приятел, да пиете по една тъмна бира, да изиграете няколко мача и да изпитате както носталгия, така и истинско next-gen усещане.

Както е традиционно за поредицата, ще оставим бързо зад гърба въпроса с лицензите. Естествено някои геймъри отново ще бъдат недоволни от липсата на някои „истински“ имена, както и от отсъствията на цели национални отбори. Дори Copa Sudamericana и някои други международни турнири страдат от липса на пълни лицензи и тук-таме грешки в изписването на имената. За щастие отново може да редактирате практически всичко и много запалени геймъри ще се възползват от тази възможност, за да внесат нужните корекции в имената на играчи, отбори и всичко друго, което не изглежда достоверно, преди да се впуснат в игра.

Нека след това да се съсредоточим върху нещата, които се забелязват веднага. Менютата са доста по-интуитивни и лесни за навигация спрямо миналата година. Дори екранът с тактическата селекция е претърпял преработка към по-добро. Друго нещо, на което няма как да не обърнете внимание е приликата с реалните играчи, която е докарана при някои от техните виртуални копия. Звезди като Кристиано Роналдо и Гарет Бейл са изобразено с невероятна точност както като външен вид, така и като поведение. Някои от постиженията на motion capture технологията и сканирането на лица наистина са зашеметяващи. Konami е преработила доста играчи по този начин, а AI-то също е подобрено благодарение на  FOX  енджина, който позволява на футболисти и цели отбори да се държат, както го правят наистина.

Когато най-сетне излезете на зеления килим, зоркото око бързо забелязва още нюанси. Всеки играч се държи доста различно и това внася истинска непредсказуемост при отиграванията. Не всеки пас завършва с точен удар и не всяка изкуствена засада е успешна. Футболистите могат понякога да объркат нещата, да провалят иначе перфектна атака или да извършат глупав фаул.

Close control беше отлично допълнение миналата година, но тук наистина намира пълноценно приложение. Много зависи от това какви са качествата на играча, който владее топката, но е възможно и за геймърите да упражнят отличен контрол над коженото кълбо. Физичният енджин също е с доста по-осезаемо присъствие, което се усеща най-вече при единоборствата и пазенето на топката. Те стават истински физически дуели, изходът от които се решава с комбинация от субективни статистики и обективни умения.

Пасовете в PEs 2015 също са много добри независимо дали ползвате виртуалния помощник за тях ги направлявате изцяло сами. Нищо не носи по-голямо удоволствие от извеждащият пас, който изпреварва противниковия защитник със стотна от секундата. При статични положения като фалове и ъглови удари вече имате помощ при изпълнението, но отново балансът между обективно и субективно е перфектен и позволява да промените всяка ситуация, ако имате достатъчно умения. Накрая завършващите удари са още по-удовлетворяващи и може да очаквате някои доста ефектни попадения. Дори когато топката профучи на метър от гредата, това пак се усеща доста реалистично и в унисон с общия реализъм в играта.

Всички тези тънкости при играта могат да бъдат отработени в тренировъчния режим, който ви награждава с медали според това колко ефективно се справяте със задачите. Дори ветераните в поредицата няма да сбъркат, ако отделят малко време за този режим, за да се адаптират към новостите в PES 2015.

Интересно е, че нещата не се изчерпват с играчите и публиката също радва с някои красиви гледки по трибуните на 17-те стадиона в играта. Konami е отделила специално внимание на визията на европейските отбори и това си личи от песните на техните привърженици и от поведението на мениджърите край страничната линия. За съжаление това все още не се отнася до всички, но определено е готино да видиш колко силно застъпена е презентацията.

По отношение на налични режими, PES 2015 предлага обичайните заподозрени като Master League и поредица от купи и турнири. Football Life и Become a Legend ви позволяват да създадете и развиете собствен играч и да си проправите път нагоре във футболната кариера. Новостта е myClub, където Konami предоставя напълно функционален онлайн режим, конкурентен на FIFA Ultimate Team. Използвайки виртуалната валута, давана за реализирането на различни постижения, играчите могат да си купуват звезди и да попълват селекцията си.

На този етап myClub навярно няма да бъде истински съперник на Ultimate Team, но е добра отправна точка. Онлайн може да премерите сили в срещи от един на един до 11 на 11 и да се борите за точки и по-предно класиране в различни лиги.

Pro Evolution Soccer 2015 не открива топлата вода, но е забележимо подобрение спрямо предното издание с някои особено добри фини механики, които доближават играта до все по-желаната реалистичност. Докато next-gen версиите изглеждат с една идея по-добре, геймплеят е идентичен във всички варианти. FOX енджинът само ще става по-добър, а с него и борбата между FIFA и PES, която до неотдавна изглеждаше като предрешена ще се разгаря с нов и още по-силен пламък. А от това печелят само геймърите. 

 
системни изисквания
OS: Windows 8.1 / 8 / 7 SP1 / Vista SP2; CPU: Intel Core 2 Duo 1.8 GHz (AMD Athlon X2 240 or equivalent processor); Memory: 1 GB RAM Graphics: nVidia GeForce 7800 / ATI Radeon X1300 / Intel HD Graphics 2000 or better
напиши коментар
 

47 мнения
профил »
Mozez каза на 18.11.2014, 17:02 ?. :

Пичове играта е яка, ама дайте малко разяснение защо така са орязани интро сцените и изобщо ингейм сценките за PC версията, много кофти така.

13 мнения
профил »
AntrAcsA каза на 18.11.2014, 17:14 ?. :
Редактиран на 18.11.2014, 17:16 ?.

Оакаха графиката за РС, защото през годините за РС играта винаги е била по добра и по добре изглеждаща, тази година искаха да убедят хората ,че наистина правят " нескт ген игра " . Всеки ще я сравнят с РС версията, затова .. се постараха РС версията да изглежда по зле от Супер Марио за НЕС :D

А и PS4 версията им носи повече печалба, затова бутат всички към нея .

296 мнения
профил »
TheOnlyHero каза на 19.11.2014, 08:38 ?. :

Попринцип съм фен на ПЕС, но 2015 не предлага нищо ново. Лицата не са ужасни като 2014 но все пак не са някак си точни копия на играчите. Интересно , защото старите версии имат доста реалистични лица. Тази година минавам на фифа , хареса ми демото и благодарение на ignite енджъна най-сетне и на ПС играта изглежда като конзолната версия ( толкова съм им завиждал и ме е било яд,че пс версията няма тоя енджън и изглежда в пъти по-зле фифата на пс )

1 мнения
профил »
hknbey каза на 19.11.2014, 20:08 ?. :

Сори момчета, ПЕС-а тази година е по-добра от ФИФА-та.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 21.11.2014, 00:19 ?. :

ФИФАТА кога е била по добра от ПЕС-а ??? ! НИКОГА ...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Pro Evolution Soccer 2015

Превю:
Konami обяви официално следващата версия на футболната симулация и ние веднага се отправяме към зеления терен, за да видим какво ново се задава.

новини:
PES 2016 все още не е официално обявен като игра, но би трябвало да видим футболната симулация през есента, най-малкото във версии за PS4 и XBOX One.
Издателят на Metal Gear и Silent Hill получава официалните права да включи отбора от Разград във всички свои игри на футболна тематика.
Японската компания Konami обяви системните изисквания за футболната Pro Evolution Soccer 2015.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Need for Speed: The Run 44
Colin McRae: DiRT 2 44
Split/Second 38
FIFA 13 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31