facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Pro Evolution Soccer 2010
Ревю | 28.10.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Konami
Издател:
Konami
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Невероятна прилика на повечето играчи

Гъвкав геймплей

Футболна атмосфера на игрището и извън него

минуси

Тактическите опции се забравят бързо

Коментарът е меко казано слаб

Лицензите, ах, лицензите

Ако се съди по продажбите до момента, EA Sports и FIFA 10 са новите царе на футболния терен и пазарните печалби. Но в Konami спокойно могат да си направят собствено празненство, защото новият им Pro Evolution Soccer 2010 със сигурност е забавно и автентично футболно приключение, подходящо както за дългогодишните ветерани в поредицата, така и за тези от вас, които за пръв път посягат към играта.

Футбол като на живо

Когато отборите излязат на терена, пред вас се разкрива красотата на футболната магия. Както вече имахме възможност да споменем в нашите първи впечатления от играта, графиката в PES 2010 е на високо ниво и с лекота може да разпознаете любимите си футболисти от отбори като Ливърпул и Барселона например. Моделите на играчите са претърпели качествена промяна и сега изглеждат наистина като живи играчи. Но не само те впечатляват; стадионът, публиката и климатичните ефекти допринасят за атмосферата наравно. Истинско удоволствие е да видите как следобедното слънце огрява терена, докато двамата капитани извеждат отборите си и играчите заемат места – гледка, която вероятно бихте пропуснали набързо във всяко друго заглавие.

От Konami са помислили за геймърите с различно ниво на умения и предлагат няколко степени на трудност. Бързам да кажа, че стандартната трудност, допълнена от използването на прости тактики, няма да ви затрудни твърде много и спечелването на Шампионската лига ви е в кърпа вързано. Ето защо препоръчвам на всички, които са имали досег с предните части на поредицата, да се захванат с по-високо ниво на трудност.

Дрибълът на 360 градуса 

не толкова шумно рекламиран, колкото в новата FIFA, но пръв а поредицата – се усеща веднага. Правилното движение и маневриране е от ключово значение за разгръщането на атаките, стига да не бъдете спрени без време от реферите. Решенията на мъжа със свирката в играта понякога изглеждат повлияни от неговите реални събратя в българското първенство. Сред по-видимите недостатъци са прекомерните картони и отсъжданията на авантаж, които пък са доста по-редки от преди.

Друга област, в която можем да бъдем критични, е поведението на вратарите. Въпреки предварителните изказвания на Konami, че този път играчите с номер 1 на фланелката ще проявяват небивала интелигентност, отново ще станете свидетели на някои откровено глупави изяви. Така например те често пъти стоят неподвижни в моменти, в които излизането напред е решаващо, за да се скъси ъгъла на стрелба или оставят топката да профучи покрай тях, без да реагират навреме. Комично е и допринася за нелепи ситуации, но не е особено комфортно, особено когато играта иначе е отлична.

Тактически прийоми

В предните издания на поредицата, за да изстискате максимума от своите играчи, трябваше да изучавате техните умения, представени чрез многоъгълни фигури, за които ще стане дума по-надолу. Сега спокойно може да използвате системата за т.нар. Player cards, които ви позволяват да правите фини настройки в начина, по който футболистите ви се държат на игрището. Има три вида карти от този тип – Attack level cards, Playing style cards и Skill cards. Първият например показва до каква степен даден играч ще се включва в атаките на отбора или ще се задържа повече в своята половина, като може да избирате между три стойности.

Ако пък искате да определяте поведението на целия отбор, продължете към Team cards. Те ви дават възможност да настройвате поведението на единайсеторката ви като това доколко играчите сменят позициите си, колко стегната е постройката им и т.н. На теория всичко това е интересна концепция, която ви позволява да контролирате движението и пласирането на играчите си, когато не владеете топката.

Проблемът и на двете системи е, че са по-добри на теория, отколкото на практика. Това са опции, които вероятно не бихте погледнали, ако не знаехте предварително, че се намират някъде в менютата. Освен това първоначалните им настройки са достатъчно смислени и само хардкор геймърите биха се занимавали с тях. Макар и интересни като идея и за занимавка, спокойно може да играете PES 2010 без тях, тъй като предимствата им не са достатъчно видими, когато играете.

Състезания и лицензи

Броят на отборите, участващи в играта с лицензирани състави, отново е увеличен, но и PES 2010 е далеч от истината в това отношение. Диамантът в короната на играта – Шампионската лига – е тук, но странно защо, не всички от отборите, които участват в нея са, лицензирани. Така Манчестър Юнайтед и Ливърпул ще се представят с целия си блясък на оригиналните си екипи и емблеми, но London FC – в който по-досетливите от вас веднага ще разпознаят Челси – излиза с безлични чисто сини фланелки. И докато сме на темата „автентичност”, малко критика за съставите: не може да не се запитаме защо, след като трансферният прозорец затвори в самото начало на септември, има груби неточности в клубната принадлежност на някои играчи. Така ще откриете Ариан Робен в Реал Мадрид, а Ричард Дън все още е в защитата на Ман Сити.

За щастие Master League е подобрена и дава повече контрол върху съдбата на клуба ви. Сега вече може да се занимавате със спонсорите, което внася допълнителен елемент, въпреки смешните и измислени компании. Трансферната система е достатъчно реалистична, като се има предвид, че това не е футболен мениджър. В повечето случаи ще може да закупите и продадете съответните играчи за относително реалистични цени и като се има предвид, че Manager Mode в тазгодишната FIFA се оказа по-калпав от обикновено, тук Konami печелят точка

Луд на шаренко се радва

За игра, действието в която се развива изключително на зеления терен, PES 2010 предлага много подобрения в останалата част. Изглежда, че Konami най-сетне са успели да напипат правилния начин за дизайн на менютата. В резултата цялата презентация в играта – от основните опции до тези с уменията на играчите – изглежда много по-добре и позволява лесно и интуитивно да се ориентирате в света на PES. Абстрактните многоъгълници, които трябваше да представляват способностите на футболистите ви, сега са заменени от по-лесни и рационални менюта с числа, отразяващи нивото на уменията. Наистина тези причудливи фигури изглеждаха интересно и може би в Konami ще решат да ги върнат като допълнителна опция в следващото издание, но определено това решение е по-ефективно и позволява да се ориентирате в индивидуалните и отборните статистически данни много лесно.

Звуковото оформление прави впечатление, особено когато отбележите на чужд терен – тогава публиката масово остава безмълвна и почти може да чуете шепата фенове на вашия отбор, които се радват. Коментарът в играта обаче продължава да бъде от дразнещите черти, които определено се нуждаят от подобрение. Разбира се, трудно е да се направи предварително универсален коментар, който да покрива по-голямата част от мачовете, но каквито и усилия да се положат в тази насока, ще бъде само от полза. Коментарът на моменти е толкова нелеп, че става дори комичен, но нивото наистина е лошо. Тук Анди Грей и Мартин Тайлър от FIFA 10 са победители.

Pro Evolution Soccer 2010 е солидно заглавие, което спокойно можем да определим като най-доброто в дългата поредица на Konami. Да го сравняваме с FIFA 10 няма да е честно, защото и двете игри имат достатъчно твърдолинейни почитатели. Но ако все още не сте решили на чии виртуален терен да изявите футболните си амбиции, PES 2010 е отличен избор за всеки. 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista; CPU: Intel Core 2 Duo 2 GHz; 2 GB RAM; Video: GeForce 7900 GT или ATI Radeon 2400 с 256 RAM
напиши коментар
 

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 29.10.2009, 09:12 ?. :

Така аз останах доволен :) играта е много добра но имам един проблем Мога да я играя само в Ehtabition Ако опитам да почна да играя шампионска лига или нещо др играта ми забива защо става така ?

Много добра статия :)

407 мнения
профил »
Theron Fears каза на 29.10.2009, 11:06 ?. :

Браво Г-н Цеков, и моят любим отбор е NORTH LONDON ;]

68 мнения
профил »
A.C.A.B каза на 29.10.2009, 11:34 ?. :

според мен тази игра е не беше това което очакваха от нея. аз лично предпочитам старата версия и моята лична оценка е 3,5/6

25 мнения
профил »
Paranoidcho каза на 29.10.2009, 12:11 ?. :

Как може Пес и Фифа да са с еднакви оценки в ПЦ мания не мога да разбера ? Изобщо като пишете статии, играете ли ги тези игри? Или на базата на някакви филмчета си правите анализа...
Геймплея на Пес-а е просто уникален... Графиката е повече от страхотна. Има както винаги още какво да се желае. За да се усетят всички тънкости на играта, вярно трябва джойстик и прекалено много щракане за да се постигне всичко по-красиво...
Но не може да става дори и дума за сравнение между Пес и онова пошло заглавие Фифа.

34 мнения
профил »
Napster каза на 29.10.2009, 18:01 ?. :

Статията е добра, но имам забележки:
1. Можехте да нашишете повече за Master League
2. За съставите и трансферите излизат пачове, пропуснали сте да го напишете.
3. Оценката на FIFA10 e равна на тази на PES2010 и PES2009 Oo Това е нереално глупаво... То си го и казаха преди мене.

150 мнения
профил »
Алми каза на 29.10.2009, 18:35 ?. :

Fifa ftw :)
Така и не му свикнах на този PES..

2 мнения
профил »
shark961 каза на 06.11.2009, 06:59 ?. :

само ми е много чудно защо в англииската лига само манчестър и ливърпул са с истинските си икони ?????

ианче играта е велика ;)

16 мнения
профил »
i_love_games каза на 15.04.2013, 17:29 ?. :

Лицензи...

4 мнения
профил »
Fr0zenDrag0n каза на 06.11.2009, 19:23 ?. :

според мен играта е добра , но пък ако имаше повече отбори щеше да е още по-добра
това което не ми харесва в нея е че е малко сложна докато си настроиш контролите защото не знаеш кой бутон за какво е и другото нещо което е че ми се струва че тичат малко странно ( ходят като некви педераси ...)

23 мнения
профил »
diesel93 каза на 07.11.2009, 15:44 ?. :

Наистина е най-добрия фудболен симулатор

11 мнения
профил »
Nikola9511 каза на 12.11.2009, 11:57 ?. :

Горе доло играта бива.

47 мнения
профил »
Ins0mn1a каза на 25.01.2010, 16:52 ?. :

Искам да попитам един може би малко глупав въпрос-мога ли да си сменям отбора в master league?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Pro Evolution Soccer 2010

Превю:
"Нов сезон, напълно нова игра" е мотото на това издание на футболния симулатор. Да видим дали наистина е така в това ексклузивно превю специално за вас.

Чийт:
Задочната битка за виртуалната футболна корона продължава. Този път идва ред на новия PES 2010, който най-добрият от цялата поредица досега и с камара трофеи.

новини:
Настана времето за Aniventure 2010 – и PES България ще отправят поредното предизвикателство към вас. Заповядайте на втория исторически турнир по двойки на PES.
Ако все още не сте научили – на 11 юни (петък) ще се проведе първия летен турнир по Pro Evolution Soccer 2010. Участвайте и спечелете 700 лв.
На 1 ноември в София ESL България и PES-BG организират третото Pro Evolution Soccer Opening Party. То ще включва турнир и много награди от "Пулсар"!
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Pro Evolution Soccer 2009 3
Pro Evolution Soccer 2008 1
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Need for Speed: The Run 44
Colin McRae: DiRT 2 44
Split/Second 38
FIFA 13 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31