facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Pro Evolution Soccer 2009
Ревю | 31.10.2008 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
KONAMI
Издател:
KONAMI
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
59.95 лв.
купи играта »

плюсове

Познатият автентичен геймплей отново е на лице

Увеличен е броя на лицензираните отбори

Мощен едитор

минуси

Шампионската лига е бледо подобие на оригинала

Все още е силно усещането за безлична игра поради липсата на достатъчно лицензирани клубове

Историята познава много велики съперничества – спомнете си само за противоборството между Атина и Спарта, между Мохамед Али и Джо Форман, за FIFA Soccer и Pro Evolution Soccer. Макар и не чак толкова известно на широката публика, последното е не по-малко ожесточено и упорито от останалите. Когато първата игра от поредицата FIFA дебютира преди повече от десетилетие, феновете на най-обичания по света спорт получиха за дълго време напред един непрекъснато еволюиращ продукт, който им позволи да се насладят на футбола пред копютърния екран. За известно време напред серията FIFA нямаше достоен съперник, но това започна постепенно да се променя след 2001 г., когато конкурентите от KONAMI пуснаха първият Pro Evolution Soccer. Оттогава двете игри непрекъснато си съперничат и въпреки от временните спадове в качеството отдавна са се превърнали в еталон за футболна симулация.

Крачка напред, две назад

За разлика от повечето жанрове, където разработчиците на игри непрекъснато се стремят да представят нововъведения, футболните игри са доста консервативна територия. Компаниите залагат на сигурното и всяка следваща версия се отличава предимно с козметични поправки като актуални трансфери и едно-две допълнителни първенства. Това неминуемо оказа негативно влияние върху предлаганите игри, които в последните няколко години заприличаха по-скоро на ъпдейти, отколкото на нов продукт. Ето защо, като се имат предвид не особено убедителните FIFA 08 и PES 2008, всички очакваха новите издания най-накрая да напомнят за качеството, което ги превърна в така любими на милиони фенове по света.

Pro Evolution Soccer 2009 бе широко рекламирана от KONAMI като революционна стъпка напред в серията. Причината – преди няколко месеца японската компания обяви, че новото издание на PES ще включва увеличен брой на лицензираните отбори и нещо повече, най-комерсиалният футболен турнир на света – Шампионската лига. Феновете на играта и футбола въобще затаиха дъх от вълнение, защото този анонс изглеждаше като небесен отговор на техните молитви, отправяни години наред. Нима може би най-големият проблем с PES не бе именно липсата на достатъчно реални клубове и играчи?! А добавянето на Шампионската лига бе просто черешката на тортата, защото KONAMI обявиха, че са си осигурили нищо по-малко от четиригодишен договор с УЕФА.

Когато играта най-накрая излезе, стана ясно, че без да са излъгали, японците просто са създали погрешни очаквания у феновете. На първо място се оказа, че правата върху Шампионската лига – най-очакваното нововъведение – се отнасят само до турнира, но не и автоматично до всички участващи в него отбори. Казано на по-прост език, от английските отбори например, само Ливърпул и Манчестър Юнайтед присъстват в Лигата с истинските си играчи. Двете нови и лицензирани първенства пък се оказаха първите дивизии на Холандия и Франция, което не е особено впечатляващо. За сметка на това, реалните отбори от силни първенства като Висшата лига и Примера дивисион се броят на пръстите на едната ръка. А за мое голямо съжаление, любимата ми Бундеслига изобщо не е представена. Подобно на своите предшественици, PES 2009 също разполага с едитор и всеки, който разполага с нездраво количество време и ентусиазъм може спокойно да промени отборите, така че да съотвестват на действителността. Това обаче е по-скоро ненужно, отколкото удобно и определено разваля удоволствието.

Всичко се решава на терена

От край време силата на PES е била не в автентичността на отборите, а в реалистичния геймплей. Новото издание не прави изключение и играта е на познатото ниво. Наред с това PES 2009 включва и известни подобрения по физиката на топката и играта като цяло. Нейното движение при пас и траекторията при изстрел са изключително реалистични и определено създават усещане, близо до реален футболен мач. Въпреки все още съществуващите леки неточности, играта изглежда много по-балансирана и приятна. Играчите са с повишена индивидуалност, която пряко влияе на поведението им на терена. Тези, които имат специални умения могат – при положение, че се справите с контролите – да правят съответните трикове. Това спомага за една от запазените марки на серията - бързите атаки, които може да осъществите само с няколко паса в коридор. изобщо цялостният геймплей възнаграждава бързата игра и като цяло спомага за повишаване бпоя на вкараните голове. При директни единоборства физиката на играчите също е от значение – по-мощните физически печелят и отнемат топката далеч по-лесно, дори и без да извършват фал. Говорейки за фалове, прави впечатление и поведението на съдиите, при които AI-то на моменти е по-добро от това, което сме свикнали да наблюдаваме поне по българските стадиони. Те не показват картони автоматично при всяко нарушение, а реагират според ситуацията. За сметка на това обаче, още една от широко рекламираните иновации – т.нар. Teamvision, които трябва да помага на опонента да променя поведението си спрямо вашата игра – се оказа малко прехвалена. На моменти е очевидно, че играта на компютърния ви противник се определя по-скоро от предварително заложени модели, отколкто от по-сериозен интелект.

PES 2009 включва и т.нар. Be a legend mode, който е пряк отговор на Be a pro mode, познат ни от FIFA. В него вие имате възможност да изиграете собствена кариера, изкачвайки се от най-ниското стъпало до върха на футболния пантеон. Започвате като резерва – нападател или полузащинтик - в измислен отбор, но след като впечатлите дошлите да ви гледат скаути с добри прояви ще ви бъде предложен договор с нов, по-силен отбор. Преди обаче да получите достатъчно игрово време, ще ви се наложи да потренирате доста пред суровия поглед на вашия треньор. За сметка на това, когато най-сетне получите право да влезете в игра, чувството ра прогрес, реализъм и добре свършена работа е неописуемо. Оттам насетне всичко вече е във вашите ръце – или по-скоро крака – а от представянето ви зависи дали ще се окажете достоен за най-висшата чест за всеки футболист – капитанската лента на националния отбор. Сред другите присъстващи характеристики е и добре познатата Master League, както и възможността да играете в мултиплеър режим със своите приятели.

Размисли и страсти

Практиката показва, че феновете на двата футболни гиганта са доста праволинейни. Почитателите на FIFA изобщо не искат да погледнат продукта на KONAMI, тези на PES считат FIFA за прекалено евтина и повърхността. Ето защо двете компании явно са решили да се придържат към установената формула, така че да не отблъснат верните си фенове. В резултат Pro Evolution Soccer 2009 отново представлява своеобразен пример за нереализиран потенциал. Вечният проблем с лицензите – или по-скоро с липсата на такива – отново е тук, а широко рекламираната Шампионска лига е нищо повече от един евтин заместител. Чисто технически играта, подобно на своите предшественици от серията, е добре изпипана и ще ви допадне. Известна критика може да бъде отправена към анимациите, които на моменти не са достатъчно гладки, както и към звука, където игровият коментар и повтарящата се мелодия на Шампионската лига определено ще ви досадят не след дълго. Така въпреки наличните нововъведения, трудно ще се отърсите от чувството за нещо, което вече сте правили и не ви е харесало чак толкова много. 


Националните отбори в PES 2009

Освен на клубно ниво, футболните фенове ще могат да премерят сили и с редица национални отбори. Тук от KONAMI са се прадставили малко по-добре, като са осигурили лиценз за настоящите световни (Италия) и европейски (Испания) шампиони. Наред с тях може да изберете и сили като Англия, Холандия, Франция и Португалия, всички от които представени с актуалните си състави. България не е включена в този списък, но като се има предвид представянето на нашите момчета напоследък, това може би не е чак такъв недостатък.
 
системни изисквания
PIV, 1 GB RAM, GeForce 6800, Win XP, Vista
напиши коментар
 

34 мнения
профил »
Napster каза на 08.04.2009, 20:37 ?. :

Статията като цяло е добра, но има някои неща които не мога да разбера:

1. Какво означава "Шампионската лига е бледо подобие на оригинала"? Защо Шампионската Лига е минус?

2."Ман Юнайтед разполагат с Роналдо, но не и с Бербатов" (под един от скрийншотовете)
Явно не сте запознат с играта достатъчно, за да знаете че почти всеки месец се пускат ъпдейти. При първия бяха обновени всички състави (и новите им екипи).

3. Тук ще цитирам цял абзац, за да се разбере контекста:
"За разлика от повечето жанрове, където разработчиците на игри непрекъснато се стремят да представят нововъведения, футболните игри са доста консервативна територия. Компаниите залагат на сигурното и всяка следваща версия се отличава предимно с козметични поправки като актуални трансфери и едно-две допълнителни първенства. Това неминуемо оказа негативно влияние върху предлаганите игри, които в последните няколко години заприличаха по-скоро на ъпдейти, отколкото на нов продукт. Ето защо, като се имат предвид не особено убедителните FIFA 08 и PES 2008, всички очакваха новите издания най-накрая да напомнят за качеството, което ги превърна в така любими на милиони фенове по света."

Тук се говори как последните игри били много еднакви и почти нямат разлика. Автора ако може да каже прилика между PES 6 и PES 2008... некомпетентност. А колкото до FIFA-та, тя вече си е еднаква.

4. Коментара за Шампионката Лига не е точен. В датата на излизането си, играта нямаше всички отбори. Както по-горе споменах, КОНАМИ ъпдейтват своята игра с пачове. Шампионската Лига има всички отбори. Пак некомпетентност :)

5. Новият режим не се казва Be A Legend, а Become A Legend. И не е "пряк отговор" на играта на ЕА. Този мод присъства в футболните игри на КОНАМИ много преди да е замислен като идея от ЕА. :)

6. Лицензите... КОНАМИ взимат всички лицензи, които мога. Ограничението не е в парите, а в това че ЕА са платили за екслузивни лицензи. Тоест колкото и пари да предложат от КОНАМИ за лицензи на БФС, никога няма да ги вземат, защото имат екслузивен договор с ЕА. Не е ясно до коя година, но когато и да е това дано никой да не вземе екслузивен отново :)

Това е, ако съм бил прекалено критичен, за добро е. Добра статия :)

4 мнения
профил »
Etien каза на 15.06.2009, 22:43 ?. :

h t t p : // w w w . pes-bg . com

Официален Фен сайт на PES за България

11 мнения
профил »
Nikola9511 каза на 10.11.2009, 19:00 ?. :
Редактиран на 01.02.2010, 16:41 ?.

Играта никак не е лоша.Става оште по хубава когато се добави пача pbl.Обаче хората в играта не са с толкова реалистични лица както на фифата.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Pro Evolution Soccer 2009

Чийт:
Ако си се затъжил по класическия състав на любимите си отбори, ето какво трябва да направиш.

ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Pro Evolution Soccer 2010 12
Pro Evolution Soccer 2008 1
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Colin McRae: DiRT 2 44
Need for Speed: The Run 44
Pro Evolution Soccer 2013 38
FIFA 13 38
Split/Second 38
Blur 31