facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Precipice of Darkness: Episode 1
Ревю | 30.06.2008 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
Hothead Games
Издател:
Hothead Games
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Размазващо чувство за хумор

Лек и зарибяващ геймплей

Пребиваш мимове!!!

минуси

Прекалено е кратка-а-а, бухуху-у-у :*(

Блок частта изисква усъвършенстване

Убийствена повтаряемост на места

Хъх! Ами... не знам откъде да започна, а това за мен е нещо изключително рядко. Чудех се дали да не прасна стихчето, сложено в началото на играта. Ми-и-и - не, звучи тъпо. Най-малкото мястото ми е прекалено малко. Та, да карам по учебниците. Precipice of Darkness е първият епизод от първата игра, вдъхновена от уеб комикса Penny Arcade. Ако не си чувал още това име - марш да търсиш карето, в което е обяснено. Та играта е.. ами... УАУ, велика - най-доброто парче гейминг, до което съм се докосвал от много време насам, едновременно дразнещо сетивата ми с добре прицелени порцийки наслада и зараждащо чувство за несигурност и ужас. Защото това е толкова кежуъл игра, колкото ти душа поиска и в същото време ме залепи по-бързо към себе си, отколкото прословутия кибернаркотик, известен с трибуквената абревиатура WoW.

Историята...

или поне трошичката от нея, която ще ви разкрия, е следната. Живуркате си тихичко и кротичко и се чудите дали ще спечелите войната с изпопадалите листа, колонизиращи ливадата ви, когато огромен робот превръща дома ви в грозен отпечатък. Покрай вас прехвърчават Tycho и Gabriel - главните герои на Penny Arcade. Избеснели по адрес на тенекиеното чудо, нарамвате вярната си вила... гребла... както и да е, тръгвате да го гоните и вие. В крайна сметка се сблъсквате с Tycho, Gabe и една мързелива котка и започвате да разплитате мистерията. Допълнително объркване внасят малките роботчета, които имат навика да правят неприлични жестове и да... някой от дизайнерите да сложи 18-ца в червена точка тука... да пенетрират портокали, и да ви препикават с прясно изцедения фреш.

Героя си го създавате сами. Има само един клас - вила уориър. От вас зависи само дали ще е готино изглеждаща мацинка или загубеняк на средна възраст. Постепенно ще се сблъскате и с останалите герои на играта, всеки измъкнат от бруталните въображения на Jerry Holkins и Mike Krahulik (кои са те - виж в карето). Нека ви представя само един - бившия експерт уролог. Въпреки че ще е доста трудно да го разприказвате, преди да е приключил с невероятно важния за цялото човечество (или поне простата му) уринален експеримент. Както се сещате, в него е включена известна доза... телесна течност.

Ще можете да се щурите из улиците на Нова Аркадия съвсем спокойно. Придвижването се случва само и единствено с мишката за облекчение на претръпналата от WASD лява ръка. На всеки игрови екран има сума ти обекти, с част от които можете да общувате (т.е. да ги счупите) или разгледате. Поне в първите няколко часове игра си заслужава да преслушате всяка кофа или сандък.

И портокалите си го отнесоха...

Мдам, май този материал е недостатъчен, за да обгърне грандиозността на заглавието... определено. Значи ще се разхвърля епизод по епизод - нещо, като четиво с продължение. Precipice of Darkness е ролева игра с куест и екшън елементи, абе манджа с грозде в общи линии. Бойната система е олекотен микс от тези на уеб базираните и японските RPG-та. Инвентарът - също. Системата за придвижване и интеракция с околния свят се случва на принципа посочи-и-цъкни, а някои от специалните движения и мини игрите изискват бързи реакции и помпане на определени клавиши в типично аркаден стил.

Когато се натъкнете на враг, това ви бива оповестено от огромен, червен изскачащ екран в стил "Опасност", "Готови за тупаник", "ПРОСТО МНОГО ГОЛЯМ НАДИС" и т.н.. След това в зависимост от инициативата, вразите и екипът ви се редуват да удрят. Всеки един от персонажите има две атаки - нормална и тежка, както и достъп до инвентара. В общи линии на едно зареждане на тежката атака можете да направите 2 нормални или 4 пъти да си влезете в инвентара. Номерът е, че при всяко действие цялата ви инициатива се нулира и започва да се наглася наново. Ако пък повече от един от подопечните ви изроди се е "напомпа" за супертупаник, можете да направите комбо или дори Overkill, перманентно увеличаващ щетите ви.

По време на кютек ще можете да се възползвате от един от десетките тоници, които правят практически всичко - от бързо вдигане на... бронята и силата ви, до снижаване на бойните показатели на лошковците и нанасянето на директни щети. Ще можете да използвате и помощници в битките. Първият ви спътник е една брутално мързелива котка (дори за котешките стандарти), която опръсква всички гадове с дъжд от бълхи. Въпреки че коефициентът й на полезност клони към пълната нула, тя е... забавна. Вторият помощник в първи епизод е племенницата на Тycho (който напълно изперква в един момент и почва да говори с безумен речников запас) - фино малко момиченце, със синя поличка на маргаритки, плитчици, сладки лачени обувки и Е*АСИ ОГНЕПРЪСКАЧКАТА!!!

Ретро

Действието на играта се развива в паралелна вселена, заседнала някъде в 60-те години на миналия век. Всичко е анимирано в 3D, имитиращо анимационния стил на комикса и резултатът е повече от вдъхновяващ. Атаките и движенията на персонажите, милиардите дребни детайлчета в заобикалящата ви среда - Precipice of Darkness е създадена с много, ама наистина много желание. Показателен е фактът, че няма да срещнете две еднакви къщички, разхождайки се из необятните квартали на Нова Аркадия.

А, какво, пропуснал съм озвучението? За звука, е-ех звука... всъщност него почти го няма. Присъства най-вече под формата на различни саунд ефекти. И доколкото компетентността ми ми позволява да преценя, е достатъчно реалистичен. Стига да приемем хипотетичната ситуация, че вече съм чувал звука от робот, далечен братовчед на R2-D2, който клецка портокал. Мда-а-ам, айде пак червена точка за текста с номерче в нея. Между другото, фоновите мелодийки са сърцераздирателно лежерни.

P.S. - 10-те часа геймплей, напълно си заслужават. Искам още! 


Комиксът първоизточник

Създаден през 1998 година от Jerry Holkins и Mike Krahulik, "Penny Arcade" е един от... най-могъщия..., брилянтна чинийка с наслада, покрита с... абе религия, за всеки поне малко зарибен по уеб комиксите с гийк тематика. Всъщност, започнал като нърд/гийк комикс (радвай се, ако не знаеш значението на тези два термина и не питай...), PA в момента не се притеснява да се шегува с абсолютно всичко от света на гейминга. Ако за обикновения читател не винаги е ясно точно какво е смешното в даден шийт, то всеки, докоснал се поне веднъж през живота си до игра, би изпаднал в истеричен кикот. Всеки понеделник, сряда и петък новите броеве се постват онлайн. Покрай тях са се пръкнали колекционерски карти (като Magic The Gathering) настолна игра, няколко автономни комикса с герои, родени на "страниците" на оригиналния и вече една истинска, пълнокръвна компютърна игра. Пътьом на няколко пъти Penny Arcade са били съдени за прекалено големите гаври, които си правят, но нито веднъж не са били осъждани. Как да не ги обича човек?!

P.S. - Ще ги намериш на www.penny-arcade.com

 
системни изисквания
1.6 GHz processor, 512MB RAM, 64 MB Videocard, 400 MB HDD, Win XP/Vista
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78