facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Portal 2
Ревю | 26.04.2011 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Valve
Издател:
Valve
Жанр:
Приключение, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Един шедьовър в логическо отношение

Множество нови елементи

Увлекателна история

Умопомрачаващо чувство за хумор

Кооперативен режим

минуси

Много дребни технически проблеми и досадно дълги зареждащи екрани

Изминаха почти три години и половина от появата на едно от най-неочакваните и необикновените инди заглавия, което промени индустрията със своята оригиналност, непретенциозност и чувство за хумор и плени вниманието на хиляди геймъри по цял свят.

По онова време Portal бе най-обикновена притурка към един по-голям пакет от заглавия, сякаш сложено там, за да запълни мястото на DVD-то. Днес неговото продължение е самостоятелно високобюджетно заглавие, което се опитва да се прицели още по-нависоко. Основният въпрос е дали в крайна сметка успява.

Феновете на първата част няма как да не останат доволни от факта, че този път

сингълплейър кампанията е поне три пъти по-голяма отпреди


Отново поемаме управлението на безгласната Чел, която виждаме единствено през порталите, които правим. Отваряте очи след дълъг хибернационен сън и се оказвате в Аперчър Сайънс. Не ме питайте как е възможно това – особено предвид края на първия Portal (макар че Valve обнови играта тази година, добавяйки нов край към първата част).

Едно от първите неща, които ще се изпречат на пътя ви, е разговорливият, но леко глупав и страхлив робот с английски акцент на име Wheatley, който ще се опита да ви помогне да се измъкнете. Разбира се, нищо не е твърде елементарно – особено бягство от Аперчър Сайънс – и много скоро се оказвате очи в очи със стар враг (да, GLaDOS оживява!), който ще ви накара да изпълнявате поредица от все по-сложни и по-сложни тестове.

Историята отново е едно от най-интригуващите неща в играта

В рамките на приключението ще научите повече за съдбата на Чел, за Аперчър и за героите в Portal 2, спокойно. А диалозите, по-скоро монолозите на GlaDOS и Wheatley (Чел никога не говори), са потресаващи. Сарказъм, садизъм, идиотизъм и дебилизъм струят от колонките ви във всеки един миг. Случваше ми се на няколко пъти да преминавам през едно ниво по няколко пъти, само и само за да чуя    

В геймплей отношение Portal 2 е запазила основите на своя предшественик. Чел е „въоръжена” с оръжие, което изстрелва два вида портали – син и оранжев. Ако влезете през единия, излизате през другия. В първите нива ще ви се стори, че притежавате най-високия коефициент на интелигентност, но дайте малко шанс на играта… В колкото по-напреднали тестови стаи се озовавате, толкова по-сложни загадки ще трябва да решавате. Не веднъж и два пъти са гледал с отчаяние към монитора, чудейки се кой ли малоумен дизайнер е направил това ниво, защото то просто няма решение. Сигурно е някакъв бъг, техническо недоглеждане, просто не е възможно. И точно, когато нещата изглеждат най-мрачни, ме спохожда божественото провидение и откривам как да достигна до изхода.

Феновете на първата част ще открият и няколко нови механики

 които правят Portal 2 доста по-сложна. Такива например са огледалните кубове, с помощта на които променяте посоката на лазерите и отваряте определени врати или пък унищожавате кули, които ви обстрелват. Мостовете от „твърда светлина” са друга новост. Те могат да бъдат удължавани и насочвани посредством портали в стените, като по този начин ще достигате иначе недостъпни за вас места.

По-късно ще се натъкнете и на три вида гелове. Белият е най-прост. Той ви позволява да боядисвате стените в цвят, който е подходящ за създаването на портали. Синият пък създава повърхности, от които може да отскачате, докато оранжевият ускорява хода ви, когато се движите по него. Не на последно място – ще си имате вземане-даване и със своеобразен тунел, пълен с блестящи и частици. Ако попаднете в него, ще започнете да се движите в определената от него посока, преодолявайки по пътя си всички закони на гравитацията. Подобно на мостовете и тук може да използвате портали, които да удължават и наставляват тунелите.

Колкото по-напред в играта отивате, толкова по-големи нива ще трябва да преодолявате. Изведнъж всички гореспоменати елементи започват да участват в разрешаването на конкретен пъзел, а вие, междувременно, започвате да се чудите глупави ли сте си по природа или просто играта е прекалено сложна.

Когато преминете през сингълплейър кампанията обаче, приключенията ви не свършват.

Portal 2 разполага и с кооп за двама души

който може да бъде изигран за 6-7 часа. Вие и ваш приятел поемате управлението на два робота – Atlas и P-Body. Тук кампанията е съвършено различна от сингъла, защото реално ви принуждава да работите заедно през цялото време, за да постигнете каквото и да било решение на проблема. Може да комуникирате помежду си с войс чат, но временните маркери, които поставяте из нивата, са не по-малко важни. С тяхна помощ може да кажете на партньора си къде да отиде или къде да постави портал.

Във визуално отношение играта изглежда изключително прилично – нивата са разнообразни, а анимациите ефектни и изключително гъвкави (особено в моментите, в които GlaDOS възстановява определени секции от стаите). Озвучението е не по-малко добро. Както вече стана дума, репликите на героите са поразително смешни. За това се грижат Стивън Мерчънт (Wheatley), познат ни от сериала „Офисът”, Елън Маклейн (GlaDOS) и Дж. К. Саймънс от„Джуно”, който озвучава основателят на Аперчър.

Въобще – това е игра, която никой себеуважаващ се геймър не трябва да пропуска. Ако сте фенове на първата част, ще останете изключително доволни от новата част – както в геймплей отношение, така и като развитие на сюжета. Ако тепърва прохождате в света на Portal пък – очаква ви нещо наистина незабравимо. 

 
системни изисквания
3.0 GHz P4, Dual Core 2.0 (или по-добър) или AMD64X2 (или по-добър), 1GB XP / 2GB Vista, ATI Radeon X800 или по-добра / NVIDIA GeForce 7600 или по-добра / Intel HD Graphics 2000 или по-добра, Windows 7 / Vista / XP
напиши коментар
 

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 27.04.2011, 08:16 ?. :

Определено попадение за Valve. Много добра презентация, изчистена от бъгове.
С бавното зареждане, не съм се сблъсквал. Че е често зареждането, да, честичко е.
Графиката и сенките са неочаквано добра комбинация за този стар енджин.
Пъзелите са лесни в началото(от гледната точка на човек, който е играл единицата), но стават приятни в последствие. Това много го оценявам в тази игра - приятните пъзели и това как те карат да мислиш като машина.
Финала беше wow! Пичовете се сещат за нещата които трябва :)
Някои хора твърдят, че е по-лигава в сравнение с единицата. Но според мен, всичко си е точно. И единицата беше лигава!
Coop-а няма да коментирам... МАНИЯ!
Озвучаването е wow! На нивото на единицата - и като диалози и като музика за фон.
И песничката на надписите е достоен наследник на тази от единицата!
Като обобщение:
MUST BUY, дори и да не я пипнеш...

174 мнения
профил »
t3h_MaSt3r каза на 27.04.2011, 21:22 ?. :

+1 Абсолютно съм съгласен. Мога да добавя само 1 нещо: Space? SPAAAAAAACE!!!

153 мнения
профил »
nephalem каза на 27.04.2011, 08:33 ?. :

Valve отново си направи магията... Сега се надявам да се срещна с Нея(GLAoDOS) поне още веднъж, но едва ли... :'(

2 мнения
профил »
Kooky каза на 06.01.2013, 01:02 ?. :

Защо слагаш "o" в GLaDOS

191 мнения
профил »
MartoG каза на 27.04.2011, 08:38 ?. :

Както каза Дани, тази игра е (почти) перфектна. Сингъл-а и особено Ко-Опа са ЕПИК ФЪН. Айде чакаме 3-ка вече. :Д

88 мнения
профил »
undacova каза на 27.04.2011, 09:40 ?. :

Перфе е играта...особенно чувството за хумор.Старият енджин не пречи изообщо и изживяването с играта слага в малкия си джоб половината лъскави заглавия излезли напоследък ;))

115 мнения
профил »
vmaster каза на 27.04.2011, 09:45 ?. :

Страхотна е! Ако имах парите бих си я купил. Такива игри просто трябва да се подкрепят

123 мнения
профил »
turbo_4i4ka каза на 27.04.2011, 10:13 ?. :

Ей го на, Portal 2 вече изкараха, а за Half-Life 3 никой нищичко не споменава... Относно играта, явно наистина си я бива като гледам отзивите, но не е мой тип.

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 27.04.2011, 10:49 ?. :

Не съм се забавлявал от доста време, така както с Co-op режима на тази игра. Просто е невероятен. Не знам за другите, но за мен този Engine си остава най-добрият до момента! Единственият недостатък, който мога да посоча, са нивата, в които трябваше да си извадя очите, за да видя къде може да се сложи портал X)

36 мнения
профил »
Danisimo каза на 27.04.2011, 11:36 ?. :

"досадно дълги зареждащи екрани" Моля? Не знам от какъв калкулатор сте го играли ама на мен зареждането ми беше почти инстант.

88 мнения
профил »
undacova каза на 27.04.2011, 12:23 ?. :

Тук минусът е сложен, съпоставяйки нереално късите нива, а именно малките нива, стаи, коридори и въобще "големината" на самото ниво с времето за зараждане на същото такова. Не е "нереално" дълго, но според мен е неоправдано дълго. секунди е, но има игри с повече текстури, физика, обекти и т.н., които зареждат по-бързо.

36 мнения
профил »
Danisimo каза на 27.04.2011, 19:28 ?. :

Не знам. Все пак ми звучи глупаво. Има къде, къде по неоптимизирани игри, за чиито лоудинг нищо не се споменава в статиите. Според мен това е тук просто за да има минус. Аз останах с впечатлението, че играта е супер добре оптимизирана. Графиката може да не е директ хикс 11, но не е и лоша. Това, което ми направи впечатление е, че дори с vsync кадрите не падаха под 59 а без него минаваха 200. Според мен е глупаво да се заяждаме за 1,2 секунди.

113 мнения
профил »
Celebtuile каза на 27.04.2011, 11:55 ?. :

Страхотна игра, никакви недостатъци поне според мен, освен това трябва да отбележа, че от няколко години не бях виждал не PC-exclusive игра с толкова опции по графика. Поклон, Valve.

757 мнения
профил »
soti_n каза на 27.04.2011, 12:37 ?. :

Много добра. С интересна история; по-дълга от оригинала; с нови екстри, мазила, гелове и трамплини; и разбира се с поука ;]

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 27.04.2011, 13:09 ?. :

Не ми хареса много, трябва и повечко екшън.

188 мнения
профил »
Spook4o каза на 27.04.2011, 13:47 ?. :

Искаш повече екшън в игра създадена предимно да ти напрегне мозъка?

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 27.04.2011, 14:02 ?. :

Ми, да.

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 27.04.2011, 19:26 ?. :

Екшън в логическа игра? Ти успя да ме разсмееш.

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 28.04.2011, 13:37 ?. :

Е, в Daqrksiders и в PoP има препядствия за които трябва да си напреднеш мозъкът, но има и много екшън.Не виждам лошо и в Portal 2 да има.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 28.04.2011, 14:37 ?. :

Portal и PoP/Darksiders са коренно различни игри...

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 29.04.2011, 16:18 ?. :

Ама се изисква мислене във всичките,

188 мнения
профил »
Spook4o каза на 02.05.2011, 22:11 ?. :

Това, че на теб ти трябва да се напрегнеш да помпаш 2 копчета ....

369 мнения
профил »
emsito каза на 27.04.2011, 13:29 ?. :

Tъкмо се питах дали въобще ще видим Ревю на Portal 2 и хоп изненада. Иначе готино ревю хареса ми аз в момента играя самата игра струва ми се по лесна от първата част (понякога) поздравления отново за доброто ревю

408 мнения
профил »
boilera каза на 27.04.2011, 13:40 ?. :

Добре, че я изкараха тази игра, че евентуално да може вече да видим Episode 3. Аман пък от разни L4D, портали и други шитни. Искам half-life вече!

132 мнения
профил »
StoryMaker каза на 27.04.2011, 13:47 ?. :

Шитня си ти мойто момче, защото това е страхотна игра и е за мислещи геймъри. Жалко че има тапанари като теб, които даже не са я играли, а изказват мнение. А и да си я играл, сигурно си се отказал, защото ти е била мн "трудна".

210 мнения
профил »
Dr.Falus каза на 27.04.2011, 14:52 ?. :

Всички видяхме колко си умен ти,тАпанар. :)

А по играта:Не е мой тип,но и дивелапърите осъзнаха простият факт,че съвременният геймър е като бебе:Дай му една проста дрънкалка и ще се смее и радва до немай.Но и аз бих направил същото :)


408 мнения
профил »
boilera каза на 27.04.2011, 15:20 ?. :

Играта я минах отдавна вече. Лесна и неангажираща. Прекалено много високи оценки за едно що-годе добро заглавие.

Както и да е, - добре, че излезе, че евентуално да може Valve да се съсредоточат върху Episode 3.

132 мнения
профил »
StoryMaker каза на 07.05.2011, 07:29 ?. :

др-ре Видяхме те и ти колко си умен. Щом мислиш, че една буква показва колко е умен...

556 мнения
профил »
ciborg каза на 09.05.2011, 21:34 ?. :

"осъзнаха простияT факт" и дотам ти четох коментара. Много ме кефите като почнете да се заяждате за правопис. :D :D

369 мнения
профил »
emsito каза на 27.04.2011, 13:43 ?. :

Между другото на нивото от 9-тия скрииншот незнайно защо се затрудних най много :D

2 мнения
профил »
tomatolaw каза на 28.04.2011, 16:47 ?. :

Даааа, но след това, като го минеш, си се чудиш на акъла... :D

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 27.04.2011, 13:51 ?. :

Не е мой тип, не съм я пробвал, но и скоро няма да я пробвам. Готин енджин иначе.
Аз чакам след 10тина дена Brink

380 мнения
профил »
Alaster каза на 27.04.2011, 13:55 ?. :

Wheatley rules!

942 мнения
профил »
vesko18 каза на 27.04.2011, 14:05 ?. :

Само да добавя за тези, които не знаят двата различни края на Portal 1.
При този преди споменатия ъпдейт, Шел просто лежи и гледа в нищото неподвижна.
Линк - http://www.youtube.com/watch?v=XqpfhrlDJR0
Ето го и новият край - http://www.youtube.com/watch?v=YXAq34TrVXM
Тук Шел бива изтегляна обратно от някакъв робот. Аз също се зачудих как се е завърнала в AS, после се разчетох из нета и ето, че Valve са се поправили. Евала!

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 28.04.2011, 10:18 ?. :

Това обяснява нещата. А какво, Валв само като клип в нета ли са го пуснали?!

942 мнения
профил »
vesko18 каза на 29.04.2011, 12:42 ?. :

Не, преди година и нещо пачнаха като цяло Portal 1 да има този край.

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 27.04.2011, 14:06 ?. :

Невероятна игра! Сега играя сингъла за втори път, за да чуя отново диалозите (монолозите) на героите. Ко-оп ми предстои да играя, но и той изглежда забавен. Единствения минус, за който се сещам е, че в ранните трейлъри имаше много динамични пъзели, които изискваха бързина.

21 мнения
профил »
Soviet каза на 27.04.2011, 14:31 ?. :

Има "Wheatley quotes" 5 части в ютууб по 15 минути всичките му реплики.

107 мнения
профил »
JaddF каза на 27.04.2011, 15:26 ?. :

Като гледам навсякъде хората са на мнение за следните неща :

- Графика същата
- История готина
- трудност 2 пъти по-лесна от предходната ...
- Дължина - сингълплейър кампанията е поне три пъти по-голяма отпреди. Единицата ми отне час и 30 минути в най-лошия случай , т.е към 4-5 часа портал 2 ...

Следователно играта е прията за изиграване , лесна е и дори видни идиоти от псмания и замунда могат да я изиграят , но като цяло не си заслужава 70 те лева . Ще чакам да падне до 30 лева и тогава ще си я купя за да запълня тъй или иначе пълната ми колекция от игрите на Valve :)

п.п Коментарите са базирани на клипове и мнения от най-различни сайтове като gameinformer / kotaku / steam forums / GT и прочие :)

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 27.04.2011, 19:52 ?. :

Днес изиграх първия портал и изобщо не се затрудних, според мен Portal 2 е много по-трудна. Има места, където казват, че е дълга само 4 часа, а други - 10-12 часа. Аз я превъртях за 11.

801 мнения
профил »
Ajax fen каза на 27.04.2011, 15:44 ?. :

Браво PC mania страхотно ревю!Играта си е чист шедьовър!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 27.04.2011, 17:07 ?. :

В PS3 версията на играта имало код и за PC/MAC версията за теглене през Steam. Може ли някой да го потвърди?

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 27.04.2011, 17:54 ?. :

Голяма далавера :)

180 мнения
профил »
asen96 каза на 27.04.2011, 18:05 ?. :

Пъзелите бяха ужасно лесни , а шегите просто бяха тъпи (гласът на Glados беше изключително дразнещ) поне малкото роботче беше готино

348 мнения
профил »
dprime каза на 27.04.2011, 19:05 ?. :

Можеше да се въздържиш от този коментар.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 27.04.2011, 19:13 ?. :

Напротив гласа на GLaDOS е много добре изпипан.

233 мнения
профил »
dareas каза на 05.05.2011, 13:27 ?. :

Пъзелите са ужасно лесни, като гледаш walkthrough-та... Я се пробвай сам да ги минеш.

348 мнения
профил »
dprime каза на 27.04.2011, 19:03 ?. :

Уникална игра!

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 28.04.2011, 06:37 ?. :

+1

107 мнения
профил »
sub_zero01 каза на 28.04.2011, 12:08 ?. :

Мога да кажа само че е уникална, всеки друг коментар би бил излишен.

1 мнения
профил »
svetlio_naruto@abv.bg каза на 29.04.2011, 14:22 ?. :

za6to ne mi se izliza igrata

348 мнения
профил »
dprime каза на 29.04.2011, 16:39 ?. :

Ко' каза?

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 01.05.2011, 23:11 ?. :

защото не си си купил цветна халва май...

380 мнения
профил »
Alaster каза на 30.04.2011, 20:15 ?. :

Като погледнеш всички негативни коментари и след това профилите на авторите, най-вече възрастта им, и всичко става ясно...

35 мнения
профил »
Gamer_93 каза на 01.05.2011, 17:19 ?. :

много добра игра евала на Valve

6 мнения
профил »
zmeio каза на 01.05.2011, 18:36 ?. :

Играта е супер. Стори ми се по-лесна от първата, но по-кратка. После врътнах и 1вия портал, и разбрах че греша - много по-кратък е.
Да ви питам, момчета, във филмчетата се виждат въздуховоди които вдишват разни неща, дори околоните стени понякога, а не ги срешнах в играта. Какъв е случая, да не би да са само в кооператива?

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 01.05.2011, 19:48 ?. :

"Страх отвисоко" трябва да е "страх от високо"(на втория скрийншот), защото става въпрос за това от какво е страхът. "Отвисоко" щеше да е само ако ако нещо идваше/гледаше и "от" обозначаваше посока, а не място. Казвам го само защото Владимир Тодоров е доста грамотно момче и съм голям фен на творчеството му, така че предполагам, че това е само печатна грешка. Разбира се, както обикновено, хубава статия.

898 мнения
профил »
Nightbringer каза на 01.05.2011, 20:07 ?. :

"Ако тепърва прохождате в света на Portal пък – очаква ви нещо наистина незабравимо."
УТФ?
Ахахха
Този робот отначало направо не ме преобърна със стола назад от смях...
Нарочно седях без да мърдам на мястото точно където те оставя след като разбиеш вратата..
Ей, не спря да реди реплики за да ме накара да тръгна...
Всеки път различни, умрех... сериозно... Д

154 мнения
профил »
vladitan каза на 02.05.2011, 16:04 ?. :

nightbrubger като не ти харесва играта си слушай там блек метъла и толкоз. Играта е велика макар че трябваше да бъде лееко по трудна

9 мнения
профил »
dragomir256 каза на 02.05.2011, 20:38 ?. :

Играта е уникална превъртях сингъла и почнах ко-оп-а с брат ми преди малко, седяли сме и сме играли 3 часа сигурно, доста по-интересно е с приятел наистина. Иначе това е една от малкото игри,които са забавни и искат мислене (не броя стратегиите), дано да правят повече такива игри. Не съм съгласен с хората тук,които казват,че играта е по-лесна и по-кратка от първата по простата причина,че тук трябва да се работи с повече ''инструменти''. (геловете и другите глупости) Абе супер е играта, надявам се да има трета част.

233 мнения
профил »
dareas каза на 05.05.2011, 13:29 ?. :

Играта е невероятна наистина! Доста по-дълга от първата беше, но и по-трудна. Много се накефих, вече чакам Portal 3 :D

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 06.05.2011, 20:39 ?. :

Само на мен ли краят не ми хареса? :/

132 мнения
профил »
StoryMaker каза на 07.05.2011, 07:30 ?. :

Сигурно.

2 мнения
профил »
Kooky каза на 06.01.2013, 01:00 ?. :

GLaDOS=Sarcasm i stranen smqh
Wheatley=Ednooka topka s qk akcent
P-Body i Atlas=Bratov4edi :D
Igrata e unikalna
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Portal 2

Превю:
Едно от оригиналните и причудливи хрумвания на гейм дизайнерите скоро ще се сдобие с истинско продължение. Познати герои и нови препятствия - това е Portal 2.

новини:
Той представлява амбициозен мод за Portal 2.
Още една надежда за продължението на Half-Life изчезна, след като сценаристът на два епизода от поредицата Чет Фалишек напусна Valve.
Неозаглавената Star Wars игра е съвместен проект на новото студио EA Motive и Visceral Games (Dead Space, Battlefield: Hardline) и се очаква през 2018 г.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48
L.A. Noire 42