facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Portal 2
Превю | 10.03.2010 | автор: Иво Цеков


Производител:
Valve
Издател:
Valve
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
Излиза на:
края на 2010 г.

сайт на играта »

Пусната през 2007 г., първата Portal игра се оказа изключително изненадващ и не по-малко интересен експеримент. Макар и не по-дълга от 4-5 часа, тя компенсираше това със свежия си хумор и рядко срещаната концентрация върху оригиналния геймплей подход. Това, което направи Portal толкова различна от останалите игри, бе иновативната формула, пъзелите и комедията. Малка и кратка, играта бе считана от мнозина за "екстра" в компилация Orange Box, но тя се оказа най-уникалната й част.

А сега ще има продължение

Първото доказателство, че този път в централата на Valve взимат играта крайно сериозно, е нейната дължина. Portal бе малък оригинален шедьовър, за който бе чест да стои рамо до рамо с Half-Life 2: Episode 2. Неговото продължение обаче ще бъде създадено по всички правила на гейм дизайна, начело със съответната дължина. Компанията все още не разкрива подробности за точния размер на кампанията, но се знае, че Portal 2 ще е напълно самостоятелно издание с по-голяма и разклоняваща се история. Ако приемем за миродавен фактът, че работещият по нея екип нарасна от осем на двадесет и осем души, можем да очакваме сериозно попадение.

Момичето се завръща

Помните ли Chell, момичето, за което не се знаеше почти нищо, но успя да се изправи срещу пъклените планове на GLaDOS? То отново ще бъде тук, като този път историята ще се развива стотици години след събитията в оригиналната игра. Portal 2 ни пренася в изоставените лаборатории на корпорацията Aperture Science, а изкуственият интелект отново ще бъде ваш враг.

Анализирайки успеха на първата част, във Valve решават, че специфичната връзка между Chell и GLaDOS заслужава още внимание и я запазват като движещ елемент в продължението. Но освен тях, в Portal 2 ще срещнем и други герои. Дизайнерите на играта са създали много NPC-та, представляващи ядра на изкуствения интелект, които имат своята важна роля в историята. Нещо повече, едно от тях дори е движеща сила в нея. Но да не издаваме прекалено много!

Както и при първата част, сега пъзелите отново ще имат ключово значение. Този път разнообразието от форми, размери и свойства на инвентара е много по-голямо. Физичните свойства на предметите често пъти ще бъдат ключа към решаването на една или друга загадка. Засега се знае, че на различни места в играта може да срещнете специална боя - да, боя - която придава, отнема или модифицира физичните свойства на всеки обект, който влезе в досег с нея. Оранжевата например увеличава сериозно скоростта на придвижване на Chell, а синята придава гъвкавост и отскокливост.

За уникалната атмосфера и диалог ще се грижат ветеранът Ерик Уолпал, работил по поредицата Half-Life, главният сценарист на игрите Left4Dead Чет Фалижек и хумористът Джей Пинкъртън. Музикалното оформление пък ще бъде дело на Джонатан Култън, чиято песен "Still Alive" е позната на всички фенове на първата Portal.   

А желаещи за ко-оп има ли?

Напълно в духа на съвременните игри, Portal 2 ще предложи и нещо съвсем ново и популярно: отделна ко-оп кампания. Опити за това имаше и първата част, но сега от Valve са решили да не тормозят играчите и да им дадат тази възможност съвсем официално. Нещо повече, ко-оп режимът ще се развива паралелно със сингъл кампанията и ще включва двама уникални герои: хуманоиден робот и едно от превъплъщенията на GLaDOS.

Всъщност този ко-оп може да се окаже най-приятната изненада в играта, защото изглежда много по-разчупен, отколкото сингъл режима. На пръв поглед няма нищо сериозно - двама играчи, въоръжени с по един Portal gun. Но ситуацията може да се развие доста бързо, а наличието на двама герои увеличава значително комбинациите и комплексността на геймплея. Някои от пъзелите са простички - да си проправите път до някаква точка с помощта на портали например, не изглежда толкова трудно, но ще има и ситуации, които изискват координирани действия и взаимопомощ. Капаните на GLaDOS тук ще бъдат не по-малко трудни.

Шефът на Valve Дъг Ломбарди определяше първия Portal като експеримент, който се нуждаеше от съвместно издание в Orange Box, за да не се провали. Три години по-късно вече никой не се съмнява, че Portal 2 няма нужда от подобна предпазна мярка. По-скоро вече е ред на ново оригинално хрумване, което играта може да покаже на бял свят. 

напиши коментар
 

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 11.03.2010, 20:06 ?. :

Е това е!!! Чудесни новини, чака се с огромно нетърпение от мен!!! Айде да видим какво ще закодират този път от Valve в играта! Щом историята ще е още по- застъпена и ще има NPC-та, очаквам да започне тоталното заплитане на Aperture Science с Black Mesa и кораба Бориалис от Eпизод 2. Най- малкото това, че Valve ВСЕ ПАК правят някакъв проект от Half- Life франчайза ме изстрелва в орбита от кеф! Стискам и четирите си палеца!!!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 11.03.2010, 21:10 ?. :

Игрите на Valve винаги са ме кефели. Само като се замисля колко нощи не съм спал за да играя на Half-Life сериите и ми става едно такова приятно. Сигурен съм че Valve ще се справят добре. Единственият проблем на Portal е, че е безобразно кратка, но идеята ми хареса. Ще почакаме и ще видим.

350 мнения
профил »
Ghost_Leader каза на 11.03.2010, 22:04 ?. :

Първия Portal е една чудесна и много оригинална,но кратичка игра.С интерес ще следя какво ни очаква и в продължението,но съм разочарован,че от Valve още не са показали нищо от Episode 3 - все пак минаха повече от 2 години,а нямаме абсолютно никаква информация,освен 2-3 concept art-а.

151 мнения
профил »
Vicarious каза на 11.03.2010, 22:29 ?. :
Редактиран на 11.03.2010, 22:34 ?.

А забелязвате ли - историята ще се развива, СТОТИЦИ години напред във времето!Дано от Valve да излязат с добри обяснения за цялата работа, че напоследък станаха несериозни, като оставиха Епизод 3 някъде в пространството и се заеха да правят ей такива буламачи като Left4Dead, че и 2-ката излезе преди седмици!!Единствената причина действието да е толкоова напред, е ако си мисля че е каквото е, то може да очакваме(!!!вкарвам конспирация тука!!!) действието в Епизод 3 да завърши с още един clifhanger, покрай него да научим големи(НЕ ВСИЧКИ)истини за Gman, които да променят коренно всичко!Нали знаете - Gman е човекът който дърпаше конците на всички събития които доведоха нещата дотук, макар и да загуби контрол над Фриймън, още повече, че е ясно още от първия Half-Life, че неговите конци от свой ред са дърпани от по виша инстанция, макар че съдейки от думите му за това че е действал на своя глава през събитията от Епизод 2, явно е стъпил в пререкание с големите шефове!!!Оттам - може да очакваме Half-Life 3 в който съдейки по възможностите на технологиите на Aperture Science в реално време, да бърникат в нишките на самото време-пространство, главните герои, или най-вече Combine да направят или по скоро да предизвикат нещо като нов инцидент и да идат с няколко стотин годин напред и там вече майката си тракало :))Предположението ми е, че ще научат цялата истина за Gman и най-вече за НЕГОВИТЕ шефове,( да знам че звучи налудничаво, но я си помислете - та Gman може да се появава от нищото и да изчезва в нищото, да замразява Гордън и други хора като Ейдриън Шепърд във времето, изкривяване на време-пространството със сигурност !!!) и тя едвали и ще е розова, затова си мисля че може евентулано да се върнат назад в миналото до момента в който Гордън още не е натикал онзи кристал в портала, и по някакъв начин да предизвикат temporal paradox, в опит директно да УНИЩОЖАТ самата времевата линия която ще последва заради инцидента и свързаната с него Портална буря и Combine-a!!Все едно нищо никога не се е случвало, като в Prince of Persia!(!!!завършвам коснпирацията тук!!!)Така де, важното е да запомните - колкото и невзрачен да изглежда Gman, ТОЙ е човекът който е в дъното на всичко, Combinе-a са просто някви там!Та това мисля аз, просто във Епизод 3 ще бъде истинската завръзка, а кулминацията в Half-Life 3, дано!!!Все пак трилогиите винаги са били най-интересни!

А да видим, дадох ви хляб за размисъл, да видим вие какво си мислитеи и какви са вашите мнения за историята, която може да ни очаква!!!!

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 12.03.2010, 00:17 ?. :

Ако следваме логически историята, след Епизод 2 вече, Аликс и Гордън трябва да тръгнат да търсят Джудит, която (по спекулации от Илай Ванс) би трябвало да се намира на кораба Бориалис собственост на Апърчър. Вероятно тук ще стане наистина някаква заигравка с време- пространството и може самата Джудит да се окаже NPC в Портал 2. Дори е възможно (примерно) да се наложи да и помагаме да се върне към "настоящето", така че да спре Комбайните (xD) да се докопат до втората технология за портали тъй като вече са изолирани на Земята. Щом играта ще е дълга, означава, че историята ще претърпи доста развитие, а няма да има само загатвания като първия Портал.

(Четох различни спекулации, че Ейдриън Шепард също е в "затворен" от GMan както беше Гордън между събитията от HL 1 и HL2. Много се очаква HL3 да бъде изцяло запазен за него или поне да го засечем из мелетата.)

Продължавам да разсъждавам обаче над картинките и не мога да спра да се чудя каква е тази зеленина. Тва джунгла ли ще да е, какво ли им е хрумнало на Valve... o.O

684 мнения
профил »
the_presator каза на 12.03.2010, 10:57 ?. :

Portal 1 не беше ли превъртяна от някакъв маниак за 8 минути? :D

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 12.03.2010, 15:01 ?. :

Не съм съвсем сигурен, но мисля, че гледах спийд рън за даже по- малко. Просто изрод... не виждаш какво става на екрана, някакви портали хвърчат, салта, премятания и бам- в следващата кабинка... Протата са луди!

5 мнения
профил »
Sc0RcH каза на 12.03.2010, 17:32 ?. :

Да я пуснат и да направят и един Orange Box 2 :D

260 мнения
профил »
ThI SanDmaN каза на 14.03.2010, 10:35 ?. :

и аз това казвам

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 15.03.2010, 16:03 ?. :

И Team Fortress 3 да има вътре :)
и да се предлага като ъпгрейд на собственниците на orange box 2 за 10 euro :D

87 мнения
профил »
peachy каза на 12.03.2010, 20:56 ?. :

Супер звучи, нямам търпение! Първата игра си беше малък шедьовър. А и има много възможности за развитие и на геймлея и на историята, така че напълно си заслужава продължението.

716 мнения
профил »
Drecher каза на 14.03.2010, 21:15 ?. :

Ква е тая торта бе хора ?

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 15.03.2010, 10:44 ?. :

Хахаха, това е голям майтап- винаги и аз съм се чудил и излезе, че когато са оформяли концепцията на играта, и е дошъл моментът да решат за чии Х все пак се блъскаш в тия камери екипът млъкнал в продължение на 15 минути и никой нямал идея, докато просто един изтряскал в нищото: "Well... many people like cake..." Цитатът не е едно към едно точен, но схващаш идеята. :) Като цяло е просто цел заради която да се тестваш в тоя център явно. :D

8 мнения
профил »
vetrohodec каза на 21.05.2010, 11:01 ?. :

AZ MNOGO OBICHAM VALVE I IZOB6TO VSI4KI TAKIVA IGRI.TE IMAT MNOGO QKA REZOLIUCIQ I SA GOTINI.DOSEGA SAM IGRAL HL2 I VSI4KITE MU EPISODI,CS SOURCE I PORTAL.NQMAM TARPENIE DA IZLEZE DVOIKATA NA PORTAL!ZA SKYPE SE PI6A VETROHODEC

3 мнения
профил »
lil_mario92 каза на 16.04.2011, 00:02 ?. :
Редактиран на 16.04.2011, 00:03 ?.

Искам да видя Ефрейтор Шепърд пак да рита задници с м60ката и да мачка крабове с тръбния ключ, любимец ми е :(
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Portal 2

Ревю:
Една интелигентна игра, която ще ви накара да размърдате сивото си вещество, ще ви удиви с интересната си история и буквално ще ви срине от смях.

новини:
Той представлява амбициозен мод за Portal 2.
Още една надежда за продължението на Half-Life изчезна, след като сценаристът на два епизода от поредицата Чет Фалишек напусна Valve.
Неозаглавената Star Wars игра е съвместен проект на новото студио EA Motive и Visceral Games (Dead Space, Battlefield: Hardline) и се очаква през 2018 г.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48