facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Patrician II
Ревю | 06.11.2001 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Strategy First
Издател:
Strategy First
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

"Ханза" е името на търговски съюз, сключен между няколко средновековни града, намиращи се предимно на северното крайбрежие на днешна Германия. Той е формиран средата на XIV век, за да контролира и пази стокооборота между тези селища. Разцветът му е през XV век. Това е и периодът, през който ще трябва да усъвършенствате своите умения на търговец и евентуално да прераснете в патриций от такъв мащаб, че да притесните с натрапчивото си присъствие своите конкуренти в бурните северноевропейски морета.

Един от най-основните фрагменти, които градят мозайката в новата стратегия Patrician II, е изкуството да правите бизнес или казано по нашенски - успешно

да пробутате хладилник на ескимосите

и то по възможност прецакан. Търговията, разбира се, си има своите тънкости. За да ги овладеете, определено ще трябва да отделите повече време, отколкото самата аз отделих на Patrician II. И все пак, макар и на елементарно ниво, хванах му цаката на това животно! ;-) Най-основният номер в списъка с тарикатлъци на дребно е следният: Първо проверявате цените на продуктите в отделните местности. После разбирате къде има пареща нужда от дадена стока, товарите се на max с нея, след което се втурвате да я продадете на спешно нуждаещите се.

Тук обаче има няколко подробности. Купувайки стоката, вие постепенно изчерпвате наличностите, а цената се повишава. За да не се набутате, винаги проверявайте средната стойност за единица от дадената стока, която сте платили, и внимавайте продаваните от вас продукти да не я надвишават. Търгувайки обаче, отново влияете на цената и купувачът постепенно я сваля.

За да имате успех с предлаганата стока, важен е и вашият имидж. Можете да се стремите към популярност в различните класи - богати, преживяващи и бедни. Ако не се грижите за населението в града, стандартът постепенно започва да пада, а с това и доброто мнение за вас. Ако пък се справяте добре, безработицата намалява и производството се вдига.
Освен да се грижите за заселниците на дадено селище имате и друга алтернатива - да не се грижите за тях...:-) Но не това ми беше мисълта.
Можете да посещавате и различни места в града (кметството, църквата, корабостроителници, таверни, ферми, тухларни, дъскорезници...), да се запознавате с хора, да купувате информация, да наемате работници и т.н.

Връзките с обществеността

обаче не приключват до тук. За да зарадвате гражданите, организирайте тържества, в случай че необходимите средства могат да ви се откъснат от сърцето. Разбира се, ако имате пари в излишък, не подхождате прекалено разсипнически. Важно за доброто душевно състояние на жителите е и да разполагат с уютни къщи, пътища, кладенци... В хода на играта ще бъдете бомбардиран с най-разнообразни писма. От дъжд на вятър получавате различни бизнес-оферти, известия за такси и данъци, дори предложения за женитба. Изобщо каквото ви хрумне...

Но да се върнем на търговията и корабите. Колкото повече плавателни съдове имате, толкова по-добре за вас. Ако останете без воден транспорт, трябва да съумеете да си купите. Но ако корабът ви просто е "осакатен", не бързайте да се отричате от него, а си го поправете в корабостроителницата на някой град. Търговията с кораби и доставките си имат и своите лоши страни. Кофти тръпка е, когато хвърлите всичките си пари за дадена стока, тръгвате бавно да се мъкнете с претоварения си флот и изведнъж се оказва, че някой конкурент ви е задминал с по-бърз плавателен съд и вече се е спазарил с набелязаната от вас жертва.

Това са общо взето най-основните неща, които могат да ви сполетят и да провалят вашите планове. Истината е, че те далеч не са единствените. Много вероятно е някой път да се натъкнете на пирати или друг злонамерен кораб, който да ви нападне.

Битките

може да са автоматични или ръчни. Все пак друго си е сами да направите опонента на трески. Това може да стане грубо - на абордаж (ако екипажът ви превъзхожда по брой противници) или още по-грубо - ако решите да включите в действие и оръдията. Моряците от своя страна също се нуждаят от грижи. Строите им домове, които по-късно може и да разширявате, плащате заплати и т.н. Жилищните сгради за вашите питомци обаче далеч не са единствените постройки, за които ползвате ресурсите си. Можете да инвестирате своите приходи в съоръжения, предназначения за производство, и да получавате постъпления и от тях. Важно е обаче да следите дали наистина печелите от цялата работа...

И както казваше Ицо Стоичков: "Който играй, пичели, който ни играй, ни пичели!". Така че да не се задълбочаваме прекалено в далавери на дребно. Важна е играта, а тази е една от малкото напоследък, с която със сигурност ще спечелите! Така че не се колебайте, а смело поемете руля и се потопете в необятния свят, който това ново приключение ни предлага. 

 
системни изисквания
PII 233, 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28