facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Pathologic
Ревю | 30.11.2006 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Ice-Pick Lodge
Издател:
Gramis
Жанр:
Сървайвъл хорър, Приключение, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Най-голямата игра, преведена и озвучена на български

Потискаща в добрия смисъл на думата готическа атмосфера

Трима героя, няколко различни завършека – докато се опитвате да оцелеете с един от тях, останалите двама живеят собствен живот в града и постоянно кроят интриги срещу вас

минуси

Муден на моменти геймплей

Диалозите играят прекалено голяма роля - често основното ви занимание ще е единствено да четете

Поостаряла визия

Мъртвите лежаха на всяка улица, миризмата на твирин се усещаше зад всеки ъгъл и опияняваше съзнанието на хората, добитъкът скиташе без надзор, брат вдигаше нож срещу братa, а черният пратеник почукваше тихо на поредната врата. Така изглежда готическият свят на Pathologic, където опасността е толкова реална, че можете да я докоснете, а лицето на злото e по-истинско и ужасяващо от всякога. Едно уникално изживяване, което трудно би могло да се вмести е рамките на който и да било жанр. Приключение, екшън, стелт, ролева игра или сървайвъл хоръr? Всичко наведнъж. И още нещо...

Началото на един кошмар

Дълбоко в недрата на Древната Степ оживя странен град. В самото начало неговите жители се занимаваха единствено със скотовъдство, сгушени около чудовищната Кланица, плуваща в море от кръв. Съвсем неочаквано обаче той се разрасна в мистериозно и изолирано от света селище с необичайна социална структура и закостенели вярвания. Неговото странно общество успя да оцелее няколко поколения. Дори щеше да продължи да се развива, ако не бе избухнала мистериозна, смъртоносна и неизбежна болест, пред която дори Черната смърт изглеждаше като обикновена настинка. Тя започна безмилостно да избива жителите, да покварява и изяжда града парченце по парченце. Абсолютно никой не можеше да си обясни нейната поява, камо ли да открие лек...

Реалност или измислица?

Точно тогава, в зората на нейната поява, пристигнаха трима странници. Те обаче не знаеха, че попадат в капан, от който няма измъкване. Даниел Данковски - високообразован бакалавър по медицина с безскрупулни методи на разследване, назначен от местните власти; Артемий Бурах - харуспекс с широки разбирания за живота и репутация на изкусен хирург, дошъл, за да понесе тежкото бреме на наследството на баща си; и Клара - ексцентрично момиче с мистични умения, което би могло да се превърне в спасителката на този отчаян град, ако обезсърчените й очи не издаваха постоянния старах, който я мъчи, ако спомените за ужасите на нейното минало не я преследваха и до ден днешен. И тримата ще трябва да намерят начин да оцелеят в заформящия се Ад в рамките на дванадесет дни и да разгадаят мистерията, обгърнала заразата. А в края на кошмара ще бъдат принудени да решат съдбата на обречения град и всички негови жители. Стига все още да са живи, разбира се.

Пътят на Бакалавъра, Изкормвача и Благочестивата

Една от най-силните страни на Pathologic е, че играта с всеки един от героите е коренно различна. С бакалавър Данковски да речем ще търсите трескаво източника на заразата, ще обикаляте по домовете, за да лекувате болните и всячески ще се стараете да намерите доказателство, което да предотврати затварянето на Танатика – вашата лаборатория, смисълът на живота ви. Щe се наложи да разплетете и мистерията на Полихедрона. Що за кула е това? Изглежда е направена от сънища и мечти. Децата твърдят, че може да ги улавя и дори да ги сбъдва. Може би тук се крие отговорът на всичките ви въпроси? Може би именно това произведение на изкуството, създадено от братята Стаматин, е родило мистериозната болест. Защото то е и единственото, което може да й устои.

С Бурах пък ще трябва да убедите останалите, че не сте убили неестествено възрастния Симон Каин – духовния лидер на града, човекът, когото всички обожават. Ще се впуснете в изследване на недрата на чудовищната Кланица и в крайна сметка ще се опитате да си възвърнете онова, което по право e ваше.

Когато превъртите Pathologic с един от двамата герои, ще получите достъп и до Клара, известна повече като Благочестивата. Това, което я отличава от Даниел и Артемий е, че ръцете й притежават лечителски способности. Чрез тях просто с едно докосване, тя може да изцерява болните (или пък да наказва нападателите си). Клара обаче не знае, че със собствените си лъжи ще даде живот на едно съвършено противоположно на душата й същество, което ще прави всичко възможно, за да я компрометира. Дали ще успее да го залови, зависи от вас.

Тик-так, тик-так...

Концепцията за постоянно течащо време в Pathologic допълнително допринася за усещането, че сте притиснати от абсолютно всички обстоятелства. Един ден е равен на няколко реални часа, а важните събития се случват независимо дали вие сте наоколо или не. Затова трябва много внимателно да планирате действията си – кого трябва да посетите, кога и особено - има ли смисъл. Това е така, най-вече защото единственият начин за придвижване е пеш, а градът е огромен. Пък и героите се тътрят отчайващо мудно. Ако заради вас някой от последователите ви загине, не очаквайте щастлив край. Все пак още в самото начало една от мистериозните Господарки, които имат необичайни психически способности, ви дават списък с имената им и ви предупреждава изрично, че вашата съдба е тясно обвързана с тяхната. Те на всяка цена трябва да оцелеят до изтичането на дванадесетте дни, ако искате да се измъкнете от това чудовищно място!

Така или иначе всеки ден ще имате страшно много работа за вършене. А разгадаването на мистерията около смъртоносната болест, която ще поглъща все повече квартали, не е лесна работа. Нито пък може да си позволите да не спите, защото в крайна сметка ще умрете от изтощение. Затова изпълняването на второстепенни задачи често може да ви забавя допълнително и ако до края на деня не сте се справили с основните си задължения, следва край. Но ако успеете да планирате времето си както трябва, допълнителните куестове ще ви донесат най-различни облаги под формата на лекарства, провизии или просто пари. В случай че не ви се занимава с тях, добре е да знаете кой какви точно стоки търси из града, за да набавите необходимите си вещи чрез търговия (особено когато цените скачат главоломно заради настъпващата епидемия). Децата например се интересуват от всякакви вехтории и биха дали всичко за една обикновена рибарска кукичка. Дори и т.нар. прахчета – безценна смес, за която се говори, че е победила болестта преди много години.

Стиска ли ви?


Каква ще бъде вашата стратегия за оцеляване? Можете ли да устоите на постоянните стенания, които ще чувате зад здраво залостените врати на умиращите къщи? Или пък на гледката на паднала на земята жена, гърчеща се в непоносима болка? Ще спрете ли, за да й дадете обезболяващо или ще я подминете без капчица чувство за отговорност, защото ви е страх да не се заразите и вие? Ако мислите, че можете да преживеете дванадесет дни в забравеното от Бога селище на Pathologic, качете се на сцената. Време е шоуто да започне. 

 
системни изисквания
PIII 1GHz, 256 MB RAM, GeForce 2+, Win 98/ME/2000/XP
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Pathologic

Превю:
За отрицателно време Pathologic се превърна в една от най-добрите игри, излизали някога в Русия. Много скоро тя ще се появи и у нас, изцяло на български език.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
Silent Hill: Homecoming 22