facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Parkan: Iron Strategy
Ревю | 06.11.2001 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
Nikita
Издател:
Жанр:
Стратегия в реално време, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

Стана модерно да се смесват отделните типове игри, но досега никой не бе опитвал да съчетае три толкова различни жанра наведнъж. А и като зъл фен на BattleTech-вселената не мога да спомена липсата на подобен тип геймки. Но да карам подред.

Годината e 4120-та. Човечеството отдавна е излязло в космоса и толкова е дръпнало в развитието на технологиите, че Дарт Вейдър би се чувствал като примат в този нов свят. Все пак за да стане по-интересно, на сцената се появява могъща корпорация - Transdoc, която постепенно прекършва конкуренцията и монополизира пазара. В един хубав момент човечеството открива първия портал. Имаме стандартната ситуация - малка и неизвестна планетка със следи от древна и свръхразвита цивилизация и човек, който си задава задължителния въпрос: "Я-я-я, какво ли ще стане, ако натисна този бутон". Резултатът е първото хиперпространствено пътуване.

Отначало през порталите могат да минат само малки обекти - командоси в бронирани скафандри. По-късно идва ред на изследователските експедиции, както и най-различни големи контейнери. Оказва се, че в контейнерите има бойни машини на корпорацията (т.нар. Warbots).
Започва мини война за контрол над планетата с руините. Следват няколко спасителни експедиции. Само една успява да достигне целта си - кораба Паркан. Междувременно един от командирите на корпорацията, притиснат в битка, е принуден да скочи в "черен портал" (така се наричат проходите, от които няма връщане). След няколко години той се появява отново, след като е успял да разбере принципа на действие на портала. За сметка на това обаче губи разсъдъка си.

Вие поемате ролята на капитана на Паркан - единственият оцелял от катастрофата. Разполагате единствено с бойния си костюм - въоръжен с картечница, импулсно оръдие, лазер и четири самонасочващи се ракети. Целта е да се изправите срещу противниковите роботи, да съберете част от войските си, разпръснали се по планетата по време на катастрофата и най-вече да оцелеете. Гледате света през очите на героя си (или от два вида гледна точка на страничен наблюдател - изборът е ваш). Вашият човек е и единственият, който може да се прокрадне в чужда сграда (Комсат Център, фабрика, казарми и т.н) и да я плени.

Във всеки един момент можете да се прехвърлите в кокпита на произволна машина от вашата войска. Тук идва голямото разнообразие. В зависимост от вашето желание можете да се заемете със стратегически дела от мобилния щаб или да скокнете в кабината на най-мощния си Mech/Tank и да се врежете във вражеските редици. Когато сте в стратегически режим, поемате контрола над продукцията на единици, а ако решите сами да защитавате базата, очаква ви удобно кресло пред пулта на защитната кула.

Много са важни летящите спътници - те контролират вашите единици, предлагат air support и могат да достигнат до места, недостъпни за танковете. Не случайно играта е с подзаглавие "Желязната стратегия" - единиците ви започват от обикновени бъгита, паякообразни канонерки и се стига до огромни танкове, Mech- ове. В началната анимация се вижда едно поле с изпотрошени машини и едно огромно метално чудовище с още димящи дула. Признавам си, още не съм стигнал до него, но мило и драго давам, за да го пробвам в действие.

Графиката е наистина добра - приятна и пъстра с доста красиви спецефекти, а за музиката мога да пиша много и все хубави неща. Но мястото ми свършва. Само ще добавя, че в момента се ровя в нета за mp3 със саундтрака на играта. 

 
системни изисквания
P II 350, 64 RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28