facebook facebook
 
 
 
   
 
PS4 може да се откаже от DualShock
19.01.2013

Следващата конзола на Sony може да се откаже от емблематичния DualShock геймпад, твърдят източници, близки до компанията.

Вместо това управлението на машината може да става чрез тъчскрийн и биометрични сензори, които в момента се изпитват като заместител на традиционния контролер.

Според източника, който е специалист, работещ по предстояща игра за Sony, дизайнът на контролера за новата конзола е претърпял поредица от превъплъщения, някои от които практически не приличат изобщо на легендарния първообраз.

Ако бъде премахнат от PS4, с това ще се сложи край на 16-годишната традиция DualShock да придружава конзолите на Sony.

Някои от новите методи предвиждат използването на LCD тъчскрийн или биометрични сензори, вградени в контролер. Идеята на дизайнерите е да създадат новия модел на базата на възможностите, които PS Vita дава за управление.

Предполага се, че дори да не бъде част от оригиналния комплект на новия PlayStation, DualShock 3 ще може да се използва като вторичен контролер, подобно на начина, по който в момента Wii Rеmоte си взаимодейства с Wii U.

Един от потенциалните проблеми пред бъдещето на DualShock е сложната връзка, която Sony има с компанията Immersion, която държи патента за вибриращата технология в геймпадовете на Sony. През 2007 г. Immersion заведе дело срещу гиганта с твърдението, че Sony е използвала технологията без позволение. Искът бе решен след като японската компания плати повече от 150 милиона долара за нанесени щети,  лицензионни такси и други разходи. Любопитно е, че част от тези пари - около 20 милиона долара - всъщност отидоха в Microsoft, тъй като софтуерният лидер има 10-процентен дял в Immersion.

Сегашното лицензионно споразумение между Sony и Immersion изтича презд 2017 г., но с уговорката, че лицензът може да се промени и разшири в следващото поколение конзола.

Оригиналният DualShock бе въведен през 1997 г. и двойката аналогови стикове веднага бе възприета като сериозно подобрение спрямо падовете на основния конкурент Nintendo64. 

Фатална грешка от MySQL ManagerФайл: /noc/www/domains/pcmania.bg/public_html/managers/mysql.php, ред: 25
Заявка:
Номер на грешката: (1030)
РҐРѕСЃС‚: localhost
База: pcmania_site
Грешка: Got error 28 from storage engine