facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Overlord II
Ревю | 04.07.2009 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Triumph Studios
Издател:
Codemasters
Жанр:
Приключение, Стратегия в реално време, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
119.00 лв.
купи играта »

плюсове

Все така свеж микс между екшън-приключение и стратегия

Имповете са се научили на много нови трикове, включително да яздят

Можете да бъдете зъл или по-зъл!

Страхотна приказна визия и качествено озвучаване

минуси

Пъзелите може и да отблъснат по-нетърпеливите от вас

Таргет-системата не винаги работи както трябва

Мини-картата не ви помага твърде много

Overlord II е сред онези магически заглавия, които успяват да ми припомнят защо въобще се занимавам с игри. Това е едно детайлно екшън-приключение, което те впримчва в идиотския си приказен и шарен свят и на фона на изключително скучния откъм заглавия летен сезон е може би едно от малкото, което наистина си заслужава. Въпросът обаче е какво точно ще направите с този дразнещо добър магически свят. Дали ще го изравните със земята или ще поробите неговите жители?

Първият Overlord бе една страхотна игра. Съветвам всеки, който я е пропуснал, да я изпробва задължително. Тя успя да комбинира на пръв поглед несъчетаеми концепции в заглавия като Fable, Dungeon Keeper и Pikmin в едно цяло. Крайният резултат бе наистина уникален, а на вас се падна честта да се пренесете в един фентъзи свят, да се превъплътите в злодей и да избиете всички добри герои, които лека-полека са откачили. Сега, няколко години по-късно, е време и за официалното продължение...

Основната идея в Overlord II е останала същата

Очакват ви еднаква доза завладяване и плячкосване, примесено с решаване на сравнително предизвикателни пъзели. Този път обаче вие ще поемете управлението на друг оувърлорд – един от наследниците на предишния герой. Нещо повече – ще започнете играта като невръстен пакостник, който ще трябва да докаже способностите си на Гнарл, господаря на импчетата.

Животът като мини-оувърлорд никак не е лесен. Децата ти се подиграват, замерят те със снежни топки или направо те игнорират тотално. Сега е моментът да им докажеш какви способности всъщност притежаваш. Това впрочем е туториалът на играта, който ще те запознае с всички тънкости, в случай че не си пускал никога през живота си първия Overlord.

Много скоро обаче вашият герой ще порасне и ще се настани удобно в своето царство. Забравете за старата кула, тя вече е потънала в развалини. Този път

центърът на злодеянията ви ще се намира в подземния свят

Тук ще прекарате значително време от играта – било то, за да изслушвате поредния човек, дошъл да мрънка за щяло или нещяло. Или пък за да изковете мощно оръжие или броня. А защо не да ъпгрейднете някоя част от интериора или пък просто да се оттеглите в покоите си, където ще ви очакват вашите любовници (стига да сте ги спасили преди това). Между другото мястото бъка от живот и постоянно ще се променя пред очите ви, колкото повече напредвате в играта. Навсякъде щъкат малки импчета. Едни гонят някой плъх, за да го размажат с бухалка. Други охраняват. Трети просто се шляят безцелно и изпадат в екстаз като ви видят – „Той идва!”.

Оттук ще извършвате и всичките си набези към вдъхновената от Рим цивилизация, наречена Великата империя. Това е и основният ви враг в играта, който е готов на всичко, за да изтреби магическите същества в света.

Историята отново е дело на Риана Пратчет – дъщерята на великия Тери Пратчет

За онези от вас, които живеят под камък, това създателят на поредицата за Света на Диска. Естествено, това означава само едно – качествен смях. В Overlord II ще се натъкнете на всевъзможни изродии – от феи с гигантски цици, през дебели русалки и елфи, които са природни активисти, до малки симпатични гномчета с островърхи шапки и крадливи натури. Играта обаче не е просто цирк с магически изроди, а и успява по доста тънък начин да пародира различни проблеми от реалността, което очевидно ще се превръща в запазена марка на семейство Пратчет.

Най-големият кеф в Overlord II и въобще – в цялата поредица – е, че разполагате с цяла

тълпа от импчета

с които да се разпореждате както намерите за добре и които да вършат черната работа вместо вас. Този път обаче те изглеждат поумнели и ситуациите, в които ще изгубите цялата си армия, просто защото се е заклещила някъде и не може да ви следва, са сведени до минимум.

Не се притеснявайте – вашите импчета така или иначе са готови да умрат заради вас. Даже няколко пъти, ако трябва. Сега обаче те не само че се въоръжават с де-що им падне, но и трупат опит и качват нива. Което, от своя страна, ще ви стимулира допълнително да си ги пазите живи. Но дори и да пукнат, ще имате възможност да ги съживите в гробището на подземния свят, охранявано от малък имп с черна качулка, който от време на време ще промърморва нещо от типа на „I see dead minions”.

За добро или лошо нови попълнения в армията ви няма да откриете. Кафявите импчета са добри бойци. Червените – мятат огнени топки и абсорбират пламъците. Зелените са резистентни към отрова и стават невидими, когато ги оставите на едно място. А сините могат да плуват и да лекуват малките си приятелчета. Triumph обаче са решили да ги научат на няколко нови трика.

Сега имповете могат да яздят различни животни

Кафявите например използват вълци. С тяхна помощ ще прескачат големи пропасти и ще могат да се врязват във войниците на Великата империя, образували иначе непробиваема формация и извадени сякаш от комиксите за Астерикс и Обеликс. Зелените пък са се сприятелили с паяците и по този начин могат да се катерят по стени, опасани с мрежи. Червените от своя страна яздят саламандри, които могат влизат да речем в малките дупки на гномовете и да ги опожаряват. Сините обаче си нямат маунт.

Вашите импчета не само че ще се бият, крадат и разбиват всевъзможни сгради, но в определени моменти на играта ще могат и да се дегизират, за да се промъкват на иначе недостъпни за тях места – като например в легионите на армията на Великата империя. Тук-там ще се натъквате и на специални магически камъни, с помощта на които ще може да се вселявате в едно от тези малки и симпатични създания, напомнящи на гремляните, и да установявате директен контрол на него, за да разрешите поредния пъзел в играта. Между другото това са и едни от най-яките моменти в играта – особено когато с помощта на „зелените” ще трябва да се прокраднете в строго охраняваната база на Империята и да им отмъкнете под носа леговището на малките импчета.

Въпреки че на пръв поглед имате възможност да вършите прекалено много неща наведнъж, управлението в Overlord II е реализирано почти перфектно. Онези от вас, които са играли на първата част, ще се почувстват веднага у дома си. Останалите ще трябва да научат, че с левия бутон изпращате импчетата си напред, а с десния ги привиквате обратно – просто и ефективно. Задръжте и двата наведнъж - и цялата ви армия ще се втурне напред и ще застане под ваш контрол.

Може би ще се радвате да разберете, че цялостната концепция добър-зъл е тотално променена. Все пак ваша милост е истински овърлорд. Той не може да бъде мил и благосклонен. Затова

този път ще избирате между зъл и по-зъл

Т.е. между поробване и унищожение, както стана дума в началото на материала. За какво иде реч? По пътя си неизменно ще се срещате с досадното цивилно население на магическия свят. Какво ще правите в такъв случай? Дали ще убиете човека пред вас и ще вземете всичките му пари? Или пък ще го поробите, за да го използвате в предстоящия бой? Вие решавате. Имайте предвид обаче, че действията ви предопределят и свойствата на магиите, които имате. Овърлордовете, поели по пътя на унищожението, ще стават все по-добри именно в тази насока и обратното.

С това обаче нововъведенията не се изчерпват. В определени моменти от Overlord II ще може да поемате управлението на различни обсадни машини, за да сеете допълнително унищожение. Дори ще може да се качите на личния си кораб, за да пътувате между отделните територии. Въобще – шансът да ви доскучае или да ви залее полъхът на еднообразието е почти минимален. За това допринася и перфектната визия. Абсолютно всичко около вас е изградено с изключителна прецизност. Играта върви доволно мазно и на високи детайли, а постоянните писъци и крясъци на малките импчета допринасят за цялостното шеговито чувство, с което Overlord II ще ви облива постоянно.

Играта, разбира се, не е перфектна

Таргет-системата често не функционира както хората и неведнъж и два пъти ще се прицелвате в грешния човек или предмет, което може да бъде особено дразнещо в по-напрегнатите моменти от играта. Мини-картата, която отсъстваше в оригинала, също не е идеална. Тя показва само една гледна точка над бойното поле и уви – от твърде близо. По този начин не винаги ще имате представа накъде точно да тръгнете, за да достигнете следващата си цел, отбелязана с удивителна. Тези проблеми обаче не са фатални и със сигурност няма да ви помрачат цялостното впечатление от играта.

Triumph успяха да докажат отново, че знаят какво правят. Overlord II е едно полирано и увлекателно приключение, което ще ви впримчи десетки часове в соловата си кампания и - стига да искате - ще ви потопи и в своя не по-малко интересен мултиплейър режим. Много ми се иска холандците да направят продължение на още една тяхна страхотна поредица – Age of Wonders. Въпросът е, че едва ли останаха достатъчно търпеливи фенове на походовите стратегии, които да я играят. Надеждата обаче умира последна... 

 
системни изисквания
Pentium D 3.4GHz, 1GB RAM, GeForce 6800+ / Radeon X1800XT, Win XP SP2 / Vista SP 1
напиши коментар
 

716 мнения
профил »
Drecher каза на 06.07.2009, 11:10 ?. :

Наистина достойно продължение. Черният хумор е на всяка крачка,нито едно приказно създание не е пощадено от гавра, а нововъведенията са много и добре реализирани. Н а човек отвътре му идва да коли елфи, както вие бяхте казал за първата игра г-н Тодоров.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 06.07.2009, 13:03 ?. :

Нещо дста детска ми се видя.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 06.07.2009, 14:45 ?. :

Да бе то ако се ръковода по оценките трябва да игаря Хапри потер применро вместо Ред факшън.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 06.07.2009, 15:25 ?. :

... I remember the time when I was young minion... oh, the things I put on my head... =) Шегувате ли се бе типове? Играта е супер веселяшка и пародийна. Май сте оперирани от чувство за хумор. Още от демото си беше ясно, че играта ще си заслужава времето и парите. Също така има и доста забавни и интересни зависимости в играта. Например "червените" например, могат да подпалват разни неща (включително и другите ти "подчинени"). Затова се налага да си изготвиш стратерия, кога, колко и какви миниони да използваш. Можеш да избираш, дали да избиеш или поробиш населението на градовете. След като ги поробиш те разбира се започват да ковът оръжия и брони за твоята армия, да копаят руда (за да има парички), да оглеждат разни животни, (за да има "лайв форс" за още миниони). И още, и още. Въобще играта е един тотален фън! =) Какво толкова противно видяхте в нея?

716 мнения
профил »
Drecher каза на 06.07.2009, 16:00 ?. :

VK работата е там че повечето хора под хумор разбират ритника в топките или ругатните м/у приятели. И за масите коментарите на Гнарл и цялостната гавра със всичко приказно предизвиква недоумяващо повдигане на вежди. А всеки запознат с англииския хумор ще се забавлява от сърце.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 06.07.2009, 16:13 ?. :

Ми незнам аз като играх дмеото биех някакви тюленчета и коментатроа беше много детски и самите битки натискам едно копче като игра за 8 годишни ми се видя, но никога несъм стигал до пълните версии на игрите все се отказвам след демото.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 10.07.2009, 08:22 ?. :

Една причина да спреш да играеш демота. Играта е добра. Не бих казал чак невероятна. Но е забавна и изисква известна тактика когато стигнеш до по силните противници (не пухкави тюленчета). Но единицита ми се виждаше някак си по динамична. Тука... сякаш играта умишлено е направена мудна. Има една камара куестове които изкуствено ти удължават играта (убии 100 селяни, убии 1000 гнома, хвани 100 селяни). Пътуването ти из кулата. Има доста нови неща обаче. Въскресяването на мъртвите например (което също е излишно мудно. Гррр.). Това че съществата ти могат да яздат различни животни. Нивата определено са по раздвижени от тези в оригинала, а пъзелите (поне засега) не са толкова достадни. Хуморът също е доста добър, но само ако знаеш добре английски.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 06.07.2009, 17:49 ?. :

Братлета, не разбирам изобщо какво не й харесвате на играта. Адската лудница си е, даже ме кефи повече от единицата.

Просто й дайте шанс...

25 мнения
профил »
SKzEdd каза на 06.07.2009, 21:25 ?. :

Играта е като водката. Хубава ама свършва бързо.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 09.07.2009, 11:19 ?. :

Играта е невероятна, неповторима! Възхитен съм от оригиналността й! Браво, така трябва да се правят игри. Само да взема заплата и отивам в Пулсар, просто няма как да не уважа такова заглавие.

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 14.07.2009, 14:12 ?. :

Тази игра завинаги ще си остане на PC-то и в сърцето ми!!!

370 мнения
профил »
des каза на 30.07.2009, 12:59 ?. :

me2...играта е толкова уникална, че просто няма как да остане ненадмината

8 мнения
профил »
pitword каза на 27.08.2009, 21:18 ?. :

Играта е върха аз я имам на компа и съм още отначалото когато разгриваш огнените тролчета и си представям какво ште е нататък а някой знаели на какво се качват водните тролчета ?

370 мнения
профил »
des каза на 08.09.2009, 17:48 ?. :

Може би един от най-големите проблеми на играта е, когато те постави в ситуация да търсиш накъде да продължиш. В смисъл, играта е толкова необятна, че направо ми разкъсва опънатите нерви, докато се чудя накъде да продължа, или когато треа да мина огромно разстояние съвсем пеша...сигурно целия албум на Dimmu Borgir- In Sorte Diaboli изслушвам, докато минавам през някаква местност...да не говорим какво става с мен, когато умра или скапя някой quest, който се оказва невъзрватим
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Overlord II

новини:
Codemasters пуснаха за даунлоуд официалното демо на Overlord II - най-новата екшън приключенска игра от авторите на Age of Wonders...
От официалния сайт на Overlord II научихме, че тази най-нова екшън-приключенска игра ще излезе на 23 юни в Северна Америка и три дни по-късно в Европа.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Overlord 5
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48