facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Offroad
Ревю | 15.05.2001 | автор: Орлин Широв


оценка:
Производител:
Rage
Издател:
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

Напоследък излизат доста игри с колички. Не знам кой е казал на производителите, че има геймър, който може да играе пет неща едновременно, но автомобилните симулатори започнаха да се появяват с честотата на седмичник. Точно това беше и една от причините, поради която не беше обърнато достатъчно внимание на някои доста добри заглавия от типа на Nascar Racing, F1 Racing Championship, Mercedes Benz Truck Racing. Offroad спокойно се вписва в този списък. Тя е оригинална, интересна, с добра графика и определено има с какво да ви изненада.

Убеден съм, че първото нещо, което си представяте в момента, е състезание с огромни джипове из разни кални пустини, планини, хълмисти местности и маса други пресечени терени. Уверявам ви обаче - лъжете се! В тази игра няма нито грам статика, нито грам реализъм, нито каквито и да е било белези от симулатор с джипове. Аркадният елемент в нея е застъпен доста повече от необходимото за сметка на истинността.

Не си мислете обаче, че Offroad е затъпяващо състезание, което писва на десетата минута. Напротив. Играта е супер сложна, много интересна и едва ли ще ви омръзне бързо. Графиката е супер яка, звука също е на добро ниво. Въобще всичко в Offroad малко или много ми напомня на NFS с подобрения. Чувството за безумна скорост, графиката, сложността, абе общо взето повечето неща са заимствани от култовата игра. Единствената разлика е в оригиналността на пистите и джиповете. Всички трасета са супер интересни, колите също не им отстъпват. Има двайсетина возила и още толкова терени за състезания. Всичките са доста оригинални и, повярвайте ми, има неща, който едва ли сте виждали досега. Всички коли са с разни странни имена, като Leadfood, Marouder..., а пък по пътищата има доста изненади. Примерно, едно от трасетата е разположено на ски писта (без сняг) с доста завои и криволичения. Въобще авторите не са крали чужди хрумвания, развихрили са своето въображение и, естествено, получило се е нещо интересно.

Да си дойдем на думата!

В Offroad има няколо типа игра. Първият е доста тривиален - Time Trial. В него ще трябва да карате по избран от вас терен, за да подобрявате времената си. Вторият тип е Challеnge, където ще се изправите срещу противник, с когото да премерите сили. Това може да е някой ваш приятел или компютърът. Третият и най-интересен тип е Drivers Championship. В него ще се борите срещу други пет коли, за да преминете в по-горна дивизия. Те са общо четири на брой - първоначално започвате в четвърта и можете да се изкачвате нагоре до първа.

Има нещо доста интересно в този тип игра. Веднага след първата писта ще получите предложение от третодивизионен отбор. Получавате обаче и няколко допълнителни условия - примерно в края на сезона да сте поне с осемдесет точки. Ако изпълните тази задача, започвате следващия сезон в трета дивизия и то с нова, по-добра кола. Ако се провалите, оставате в четвърта.

Има обаче и друг момент. Ако не приемете предложението на другия отбор, можете да се борите със зъби и нокти и да се опитате да се доберете да първата позиция в дивизията. Това също ви осигурява място в трета дивизия, но с по-слаба кола. Въобще авторите определено са се потрудили и са успели да измислят нещо доста интересно като геймплей.

По отношение на пистите Rage Games също не са се олели. Всички трасета са адски интересни и имат много възможности за каране по преки пътища.
Като се има предвид, че всички ваши противници са ужасяващо добри, тези скъсявания на пистите определено ще ви влязат в работа. Може би още в самото начало трябваше да спомена, че всички противници са безумно силни, което малко разваля кефа от играта. Всеки, който е свикнал да печели от първия път, сто на сто ще се разочарова, като открие, че е предпоследен или последен. Не знам защо авторите се решили да направят Offroad толкова трудна, но определено с това малко са скофтили. Все пак след доста тренировки може би ще успеете да направите нещо като за четвърто, максимум за трето място :-).

Техническите данни.

Графиката в играта е на доста високо ниво, но естествено има някои дребни бъгове. Примерно на 1024х768 на 32-битов цвят джиповете сякаш плуват по терена. Моментът на въртене на гумите въобще не се вижда при тази конфигурация и това определено е доста дразнещо. Иначе всичко друго е на добро ниво. Прахта под гумите, водата, изпръскана от локвите, табелите, които хвърчат из въздуха при сблъсък - въобще всичко е пипнато.

В звуково отношение обаче играта май е малко зле. Музиката из менютата е постна и писва на втората минута, а по време на състезание се чува само жуженето на двигателя, което направо бие в мозъка.
Въпреки тези малки недостатъци, за мен Offroad си остава една от най-добрите аркадни симулации, излизала в близките месеци. Всичко в нея е добре направено и определено няма да изтъпеете, играейки на тази оригинална игра.

А ето и списък на четвъртодивизионните писти:

Czarny Jezioro

Пистата се намира в Чехия и е изпълнена с неравности. По пътя има старинни арки и забележителности. Има и много гадни завои.

Dagoda Coast

Разположена е в Америка и минава точно по крайбрежието на Атлантическия океан. Доста красива и много лесна писта. Само на някои места има неприятни стеснения.

Evergreen Forest

Ще се състезавате в Африка по една много приятна писта. Evergreen Forest има и кални, и асфалтови участъци. Определено няма с какво да ви затрудни.

Red Rock Canyon

Това е едно доста неприятно и криволичещо трасе, което отново е разположено в Америка. Има множество скъсявания на пистата, които обаче са доста трудни за използване.

Vilners Forg

Европейска писта, която се намира на строителна площадка. Лично за мен това е най-лесното трасе. Има множество възможности за съкращаване на разстоянията, които дори са по-лесни от основния маршрут.

Mount Dubon

Разположена в Алпите, тази ски писта определено ще ви вземе здравето. Моето най-добро постижение тук е пето място от шест коли. Надявам се вие да ме отсрамите:-)! 

 
системни изисквания
PII-300, Win 95/98, 64Mb RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31