facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
Need for Speed
Ревю | 02.02.2016 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Ghost Games
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Рейсър, Състезание
Платформа:
PS4
сайт на играта »
Цена:
119 лв
купи играта »

плюсове

изключителна графика

солиден рейсър

множество опции за кустомизация

силен онлайн елемент с приятели

минуси

досадна и претенциозна презентация

След като през 2014 г. ЕА за пръв път от години не пусна нова Need for Speed игра, следващото заглавие в класическата рейсър поредица определено се очакваше с голям интерес. Шведското студио Ghost Games действително се е постарало да предложи една комплексна игра, която понякога изглежда прекалено силно се опитва да бъде "готина", но сама по себе си е рейсър с добри качества. Затова без да губим време, тръгваме по дирите на среднощните виртуални гонки с копие от играта, любезно предоставено ни от Пулсар.

В основата си, Need for Speed е аркаден рейсър, наподобяващ на класически издания от серията като Underground и Most Wanted. Вашият дом е Вентура Бей - експанзивен мегаполис с широки булеварди, криволичещи улички, индустриални зони и намръщени планински склонове в покрайнините. Всяко едно кътче от голямата карта може да бъде посетено и нито едно трасе не е заключено, дори когато се състезавате. Индикаторът усложливо ви показва идеалната траектория, но свобода за импровизация има. Освен това, трябва да бъдете доста внимателни на моменти, защото не е изключено да се окаже, че след един грешен завой просто не карате по правилното трасе. Самото управление определено е аркадно, но трябва да внимавате, защото колите понякога са изненадващо трошливи при допира с мантинела.

Начинът по който протича геймплея в Need for Speed ще бъде добре познат на всеки рейсър фен. В началото избирате между една от възможните коли и бавно и упорито започвате да си проправяте път в света на уличните състезания. Във всеки един момент на картата има по няколко налични мисии - както основни, така и странични. След успешното им завършване се отварят нови, а самите вие качвате нива и отключвате нови части за визуални и технически модификации на колите си. Разнообразието от варианти в това отношение е доста голямо и може да прекарате дълго време в гаража, пробвайки не само козметичните, но и техническите модове. Рецептата е изпитана и въпреки, че не внася нищо ново, е реализирана добре.

Що се отнася до визията, нека го кажем направо - играта изглежда страхотно. Във всеки един детайл - от локвите по улиците до галактиката от светлини в нощното небе над големия град - си личи, че Need for Speed наистина е next-gen игра. Въпреки, че всички състезания се провеждат през нощта, динамична промяна на времето има; в един момент е пълен мрак, а в друг сякаш слънцето е на път най-сетне да се покаже на хоризонта. Ако играта позволяваше и състезания през деня щеше да бъде наистина страхотно, но и така средата е особено красива и разнообразна.

Като всяка игра, Need for Speed не е лишена и от недостатъци. Практически първото нещо, което ще ви направи впечатление, е историята, представена под формата на live action сцени с реални актьори. Всички те наистина заслужават адмирации за начина, по който се справят с ролите си, но нека го кажем направо - подобен подход просто не е на място в игра като тази. Не че включването на история е лошо, напротив - това дава основата на всичко друго, но просто точно този тип презентация не е подходящ и изглежда крайно не на място.

Говорейки за презентация, интерфейсът в Need for Speed е излишно натруфен и повече наподобява на Facebook страница, отколкото на видео игра. Почти непрекъснато ви бомбандират телефонни обаждания, на които да отговорите и изслушате, кратки съобщения, постове и всякакъв тип информация. Идеята очевидно е да се създаде модерен интерфейс, наподобяващ социална мрежа и ако имате доста приятели онлайн, сигурно не е чак толкова лошо, но всеки един, който просто иска да се наслаждава на играта със сигурност ще се подразни от този интерактивен пълнеж.

Като цяло, Need for Speed е доблестно усилие, което идва в един труден за поредицата момент. Под малко изкуствения повърхностен слой се крие компетентен и атрактивен рейсър и просто трябва да проявите мъничко търпение, за да стигнете до него. Да, Ghost Games няма да спечели никакви награди за иновации, но в това няма нищо лошо, след като отново получаваме една добре направена игра, способна да задоволи изискванията на всеки един фен на аркадните рейсъри.

Need for Speed е налична в момента за PS4 и XBOX One, а през пролетта ще излезе за РС

напиши коментар
 

37 мнения
профил »
Hristo Lufchev каза на 03.02.2016, 17:36 ?. :

Много е готино с тези клипове, вместо анимации.

560 мнения
профил »
dogma каза на 03.02.2016, 18:21 ?. :

Чисто технически са изпипани, но да си призная - не ме кефи. Не създава усещане за рейсинг игра, а по-скоро ми напомня на FMV модата отпреди 20 години, когато всички се втурнаха да пускат филмчета с реални актьори.

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 03.02.2016, 19:12 ?. :

Мен доста ме кефеха видео кът сцените. Особено в C&C и NFS.

104 мнения
профил »
Huku каза на 04.02.2016, 10:00 ?. :

В Origin са пуснали безплатно NFS Most Wanted 2012 http://bit.ly/1PPNidz регистрираш ли си я сега в твоя оригин си остава твоя завинаги ( аз я имам от години защото по скоро ми хареса, затова в момента не мога да се възползвам от офертата им) а тази първо ще я изпиратствам за ПК когато я пуснат и ако ми хареса ще си я купя :)

707 мнения
профил »
sturba каза на 04.02.2016, 10:26 ?. :

Трудно ще я изпиратстваш като е само online. Даже и да оставим Denuvo настрана.

93 мнения
профил »
Okab3 каза на 04.02.2016, 11:51 ?. :

" Въпреки, че всички състезания се провеждат през нощта, динамична промяна на времето има; в един момент е пълен мрак, а в друг сякаш слънцето е на път най-сетне да се покаже на хоризонта."

Има едно място в играта, където смяната между вечер и пладне е прекалено рязка. Както си караш в среднощният здрач и изведнъж става сутрин, лол. Не бих нарекъл това динамична промяна, но все пак възможността да караш на зазоряване е готина.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Need for Speed

Ревю:
Очаква ни един солиден и технически добре изпипан порт на игра, която иначе повтаря негативите на оригинала.

новини:
Спекулациите са за две възможни локации - Сиатъл и Лас Вегас. Вероятно повече ще научим на Е3 2017.
Ghost Games продължава работата си по поредицата Need for Speed, но тази есен няма да видим нова игра от нея.
РС геймърите могат да очакват порта на новия рейсър Need for Speed, който излезе за конзоли миналата есен.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
F1 2019 4