facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Need for Speed: The Run
Ревю | 19.11.2011 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
EA Black Box
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Състезание, Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

рейсинг механиката като цяло е солидна

изключително красиви местности

създава усещане за истинско пътешествие

минуси

обидно кратка сингъл кампания

Rewind системата е необмислена

невидими линии на трасето често ви пречат

AI-то има някои магически способности

полицейските гонки не са забавни

историята е просто съшити на бързо парчета

все пак щеше да е добре да има кустомизация на колите

Всички онези читатели, които са имали възможност да прочетат нашия материал за впечатленията от демото на играта добре знаят, че то ме остави с доста позитивно настроение. И нямаше как иначе да бъде, тъй като The Run идва с марката Black Box – студиото, създало уникалната Most Wanted преди повече от половин десетилетие, която продължава да бъде фаворит за мнозина Need for Speed фенове. За съжаление никой не е застрахован от грешки и колкото и невероятно да изглежда, оказва се, че подобно на измамен филмов трейлър, в който са събрани шепата хубави моменти, демото на The Run създава погрешното впечатление, че цялата игра ще ви предложи много повече и още по-зашеметяващи сцени. Да, ама не.

Не игра, а хамелеон


В последно време игрите от серията Need for Speed се люшкаха сериозно между опити за връщане към аркадните корени и приобщаване към така популярния в момента симулационен модел. The Run представляваше поредния завой към първото с идеята, че когато забъркате нелегални състезания, мощни коли и хубави жени ще получите винаги печеливша формула. За съжаление играта на Black Box е далеч от успеха, при все че има някои редки просветления.

Причината за това е, че The Run принадлежи към онзи тип заглавия, които успяват да смесят наглед различни характеристики и в резултат да оставят геймърите безкрайно объркани и разочаровани. Има игри, които са правени с висок бюджет и много умение и са обречени да станат хитове. Има и такива, в които практически всяко нещо куца и не е нужно да си ясновидец, за да разбереш, че те ще бъдат пълен провал. В новият Need for Speed рейсър обаче се съчетават елементи и на първия, и на втория тип игри, което превръща заглавието в странна амалгама.

История на колела


За разлика от последните няколко Need for Speed игри, The Run се опитва да разкаже история, която на теория би трябвало да ви държи в напрежение до финалния метър от надпреварата. На практика обаче сюжетът в играта е скалъпен на базата на няколко ключови думички като „състезание”, „пари”, „мафия” и... дотам. Главният герой на има Джак Рурк дължи сериозна сума на лошите момчета и единственият шанс да се сдобие бързо с нужната финансова инжекция е надпревара от бряг до бряг на територията на САЩ, чиито награден фонд са впечатляващите 25 миилона долара.

Вероятно онези от вас, които са гледали забавните филми от 80-те с марката Cannonball вече кимат разбиращо, но The Run няма нито чара, нито хумора на тези истории. Самият Джак е напълно безличен, талантът на червенокосата фурия Кристина Хендрикс е сведен до прост глас зад кадър, а кратката поява на татарската красавица Ирина Шайк е съвсем не на място. Началната сцена в авто морга е обещаваща, то след това историята не стига до никъде. Включването на сюжет в рейсър е нещо, което приветствам с две ръце, но в случая просто не можем да говорим за такъв.

С двеста в насрещното

Тъй като играта пресъздава дълго и напрегнато състезание, тук не важат традиционните цели от типа на „финиширай пръв” или „направи най-бърза обиколка”. Въпреки това огромната част от надпреварата може да се раздели на две основни състезания. В едното от вас се иска да задминете определена бройка преки съперници (което практически е стандартна надпревара от точка А до точка Б, ), понякога се състезавате единствено с времето (което пък е маскирана версия на чекпойнт състезание), а дуелите един срещу един напомнят на нощните гонки в каньона на NFS: Carbon. Жалко само, че никой не се е сетил да включи и опцията за забавяне на времето от Most Wanted, която щеше да направи полицейските гонки по-атрактивни и не толкова дразнещи. Вместо това е включена опция за драфт, но тя е практически безполезна при толкова аркадни игри. Управлението определено клони към аркадно и като цяло добре реализирано, но при самите състезания някои сериозни проблеми.

На първо място скриптираният характер на The Run се проявява във всеки един момент. Когато около вас падат ракети или по склоновете се свлича лавина, това наистина спира дъха, но ако не знаете къде на пътя ще се появи следващото препятствие или просто сте големи късметлии, това почти сигурно ви гарантира директен сблъсък. След като веднъж се опарите, състезанието се превръща в досадно упражнение по запаметяване. В същото време проблемите по трасето практически не засягат вашите съперници, които се движат по предварително начертана линия и сякаш не подлежат на законите на физиката. Т.нар. rubber-banding или магическото умение на останалите автомобили да ви настигнат от нищото, след като само преди миг са изоставали безнадеждно, присъства сериозно в играта. Сблъсъците с AI-то в The Run не могат да се сравняват с болезнените изживявания от Shift 2: Unleashed, но отново са източник на нерви и излишно напрежение.

Когато за пръв път научих, че автомобилите в The Run няма да се кустомизират, както би подобавало на истински нелегален рейсър, останах доста разочарован. В интерес на истината обаче кустомизацията всъщност не се връзва с цялостната концепция на състезание за издръжливост, тъй като тук идеята е да се премине доста дълго разстояние. За сметка на това Black Box ви позволява да отключвате нови модели и бонуси, които да ви помагат в състезанието. Така например възможността да използвате нитро не идва веднага, нито и тази за драфтинг. От една страна включването на нитро като по-късно е разбираемо, защото това е допълнителна модификация, която отсъства при пазарните модели. Но да „откриеш” драфтинга чак на 7-мо ниво е малко несериозно. На отделни места в крайпътните бензиностанции пък може да сменяте колата си, но колкото и да се опитва играта да ви убеди, че правилният избор на возило за съответната отсечка е много важен, истината е, че може да го направите по-скоро от чисто любопитство, отколкото от тактически съображения.

Друга странна приумица на дизайнерите е свързана с начина, по който играта реагира на вашето разположение на пистата. Ако напуснете само за миг невидимите линии на трасето, The Run ви наказва все едно, че сте катастрофирали. В някои случаи това е съвсем нормално, но когато имате пресечена местност с очевидно място за маневриране подобни неща са крайно неприятни.

Последният пирон в ковчега забиват полицейските преследвания, които са на светлинни години от неподправената забава в предни Need for Speed игри. Тъй като нямате опцията за забавяне на времето, избягването на пътните блокади е точно толкова трудно, колкото и разбиването им. Всяка внезапно изпречила се на пътя полицейска кола може да ви извади перманентно от състезанието, докато конкурентите ви за пореден път магически намират пътя напред.

Rewind or checkpoint?


В играта е намерила място и rewind функцията, която е доста популярна в последно време. Тук обаче тя изглежда доста по-различно от онова, което сме свикнали да виждаме в други рейсъри. Играчът няма никакъв контрол върху отрязъка от време, за който може да върнете действието назад, като вместо това играта автоматично ви прехвърля на някакво предварително определено от нея разстояние. На практика това не е флашбек, а най-обикновен чекпойнт, при това не винаги разположен по най-добрият възможен начин. Освен това всички чекпойнтове, които сте постигнали в хода на състезанието губят всякакво значение, ако в края на финиширате първи или навреме.

От Сан Франциско до Ню Йорк

Ако има нещо, което не може да се отрече на The Run, това е, че играта изглежда зашеметяващо. Не е нужно да сте познавачи на американската география, за да се възхитите искрено на пейзажите, които се разкриват пред погледа ви. Безкрайни пътища през американската провинция се сменят с градски джунгли и заснежени планински проходи и във всеки пиксел си личи мощта на новия Frostbyte 2 енджин и визията на художниците и дизайнерите на Black Box. Преминавайки от щат в щат и от сегмент в сегмент, у вас се поражда усещането, че наистина пътувате и се придвижвате към крайната точка.

Освен, че не става за нищо, историята в The Run може да бъде приключена в рамките на не повече от 3 часа, което е поредния звучен шамар в лицето на ориентираните към сингъл плейъра геймъри. Прословутите QTE сцени, които се коментираха толкова преди излизането на играта пък заемат не повече от три-четири ситуации и с нищо не разнообразяват геймплея. Ако имате интерес, може да повторите цялата кампания или отделни сцени от не, да се позанимаете с различните Challenges, които евентуално ще удължат още малко игровото време или да пробвате мултиплейъра, в който отново е интегрирана Autolog системата.

Вероятно от написаното по-горе някой може да си направи извод, че Need for Speed: The Run е слаба игра. Това не е вярно. Въпреки няколкото сериозни дизайнерски грешки, в нея очевидно са вложени доста пари, идеи и усилия и подобно на поредната история тип „холивудски филм, пренесен във видео игра”, тя е ослепителна и се играе на един дъх. В това няма нищо лошо, но щеше да е много по-добре, ако създателите на The Run се бяха съсредоточили повече върху игровия, а не върху филмовия аспект. 

 
системни изисквания
OS: Win Vista, 7; CPU: Intel Core 2 Duo 3.0 GHz или еквивалент на AMD; 3 GB RAM; видео: AMD Radeon 4870 или GeForce 9800 GT или по-добра
напиши коментар
 

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 20.11.2011, 19:05 ?. :

"все пак щеше да е добре да има кустомизация на колите"
Nope!

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 24.12.2011, 13:41 ?. :

Кастъмизацията в Нийд фор Спийд е доста слаба и безсмилсена по принцип. Не ми е правило впечатление някой да й се кефи сериозно освен кварталните "гангстери-автомеханици", които се радват на шарени игри без сюжет. Най-добрият НФС е Хот Пърсит. Тогава не беше нужна кастъмизация, а рейсинг.

296 мнения
профил »
TheOnlyHero каза на 20.11.2011, 21:58 ?. :

Тия заковани 30 кадъра много ме дразнят . Това бих го добавил като минус. На мен Hot Pursuit по ми допадна от The Run. Имах по-големи очаквания към нея ...

216 мнения
профил »
MoonFlame каза на 21.11.2011, 07:05 ?. :

Много са и четири звездички. Да не кажа прекалено много...

348 мнения
профил »
dprime каза на 21.11.2011, 07:12 ?. :

15.11.2011-The death of NFS series

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 21.11.2011, 10:07 ?. :

Мразя "магическото настигане" от страна на противниците.Когато разбрах,че сингъла е дълъг,колкото една прозявка не знаех дали да се смея или плача.Има всичко на всичко 1-2 по-интересни коли и другото е....При това положение ще се пиратстват игрите много ясно.

305 мнения
профил »
The Wolf каза на 21.11.2011, 10:17 ?. :

А вие не вярвахте,че ЕА са боклуци...ето ви доказателство!

1 мнения
профил »
Gamemaking каза на 21.11.2011, 21:24 ?. :
Редактиран на 21.11.2011, 21:26 ?.

j- Ами да,сега ми се ще да ида и да ги разстрелям с къртечницата

154 мнения
профил »
horhe каза на 12.06.2012, 20:31 ?. :

NFS не е единствената игра на ЕА все пак.Помисли само за Battlefield 3

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 21.11.2011, 11:27 ?. :

На мен ми допадна, мака че след като я свърших за 2:19 ч, и видях финала ми стана ясно че са замислили продължение. И понеже не ми стигна - инсталирах си Porsche-то и Most Wanted - носталгията е голямо нещо. Ето, припомнете си и вие какви игри правеха едно време: http://vbox7.com/play:64ac21235a

91 мнения
профил »
izroda каза на 21.11.2011, 12:29 ?. :

Не стаа

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 21.11.2011, 13:31 ?. :

Toлко много NFS-та.
Ако някой е играл GT 5 или Forca никога не би я погледнал таз игра.

320 мнения
профил »
dido_y каза на 21.11.2011, 14:18 ?. :

В грешка си!

380 мнения
профил »
Alaster каза на 21.11.2011, 22:14 ?. :

Не, не е....

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 22.11.2011, 14:13 ?. :

GT5 е виртуален шоурум и колекция от возила, а Forza - добра игрица(4.5/6), без атмосфера за съжаление. Разгледал съм и двете заглавия(GT/Forza) подробно и ако трябва да избирам, ще избера Forza 4. Всеки си има собствено мнение по въпроса с "изоставянето" на NFS. Чудя се, защо EA спят. Имат само един Dead Space в ръцете си. Всичко останало е разочароващо, като изключим BF3(с невероятното мулти и невероятно-трагичният сингълплеър).

The Run е неочаквано добър боклук и грабител на парици. Black Box трябва да бъдат закрити. Това е студио, което не бих се поколебал да закрия, ако можех.

Мотая се из същите менюта като в предните игри, търсейки нещо ново. Дори графиката не е нова. Hot Pursuit е една идея по-красива от това холивудско недоразумение. Сцените, които трябваше да ни освежават между състезанията са клиширани и кухи. Дори "порнографската" актьорска игра(както я наричат някои) в кът-сцените на Most Wanted беше в пъти по-убедителна и запомняща се.

За дължината на кампанията не си заслужава да се коментира. Двучасов филм, сякаш режисиран от Майкъл Бей, на който без съмнение, много потопени в комерса хора ще се израдват. Срам и позор.

Като хвърля поглед към стари игри, като U2, ми става ясно каква развалена скара са днешните заглавия на EA. Не само че не знаеш дали да се радваш или не, когато ти доставят играта на вратата, но и след като си употребил продукта, се връщаш към предшествениците му, за да допълниш свободното пространство което е останало в теб.

Играта не заслужава повече от 3. Накара ме да оценя SHIFT 2, като играема, аркадна симулация.

Остана ли му на някой нещо в съзнанието, по отношение на "гръмките моменти" в сингъла? Или проблема е в мене си?

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 23.11.2011, 11:53 ?. :

не ставнявам GT 5 с Форцата, защото форцата никога не съм я играл.
Игрите на Bioware също са под шапката на EA

5 мнения
профил »
gamerbg каза на 02.12.2013, 09:34 ?. :

Големи сте хейтъри.Я се вземете в ръце.Играл съм и Forza и GT5, и те не могат да се сравняват с тази.А пък ти се научи да пишеш правилно!!!

1565 мнения
профил »
n00b каза на 21.11.2011, 15:20 ?. :

Не мога да повярвам колко изтъпяла и безидейна е станала тая поредица.

Тъжно ми става като се сетя за Поршето ...

638 мнения
профил »
generalan1 каза на 21.11.2011, 19:24 ?. :

Има още какво да предложи играта ,но явно някой не иска да си прави труда и да измисли хубава история

1565 мнения
профил »
n00b каза на 22.11.2011, 18:26 ?. :

Историята за мен е от доста скромните проблеми на тая игра. Поредицата започва да буксува и да се лута без посока насам-натам и резултатите са плашещо посредствени.

Поне е красива.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 26.11.2011, 14:36 ?. :

И с красотата си нямаше да разполага, ако не ползваше енджина на Battlefield 3

117 мнения
профил »
R4Z0R каза на 21.11.2011, 16:22 ?. :

На 7-мата снимка колата е Шевролет Камаро, не мустанг.

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 21.11.2011, 16:57 ?. :

Tоку и аз това бях тръгнал да пиша :D
ясно се вижда че е chevrolet :)

65 мнения
профил »
DEEPkillBG каза на 21.11.2011, 20:31 ?. :

Един Мустанг с цвят червен ????

748 мнения
профил »
rosniak каза на 23.11.2011, 19:41 ?. :

Поредният Nfs.

508 мнения
профил »
Ragnarous каза на 23.11.2011, 21:09 ?. :

DEEP - чувал ли си педалската песен на Слави "Едно ферари с цвят червен..."

1336 мнения
профил »
sollider каза на 26.11.2011, 14:32 ?. :

Всеки я е чувал. Само дето в случая не е Мустанг, а Шевролет Камаро

278 мнения
профил »
fizo каза на 24.11.2011, 10:08 ?. :

Тази игра успя да ме откаже още в началото. Когато я пуснах сингъла съвсем в началото докато трябва да се измъкна от колата която ще бъде смачкана, пише да натискам B каквото и да е това B за PC-версията. Е натисках цялата клавиатура глеадх контролите как са настроени кво ли не опитах и в крайна сметка така и не разбрах с което скапано копче се излиза от колата... Така си скъсах нервичките, че сега не искам да я пусна дори.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 24.11.2011, 12:19 ?. :

Трябва да се набираш на клавиша. Новата мода...

570 мнения
профил »
dr_gilotin каза на 24.11.2011, 11:41 ?. :

Имах възможност да изиграя около 10 нива, харесами защото нивата бяха различни... само тава, след това явно играта не струва като продължителност и задържане на играчите което се обедих по мои приятели и казаното от вас.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 24.11.2011, 17:19 ?. :

До екипа на Pc мания.

Мога ли да попитам учтиво.
Къде са ви ревютата на Uncharted 3, Batman Archam city, Rayman origins, AC revelations,Resistance 3, Dark souls, Forza 4, Zelda: Skyward sword.
Или играта като я няма в замунда за PC не заслужава ревю.
BTW горе-спонетатите игри всички са излезнали преди The run и всички са 10 пъти по-добри и заслужават повече внимание от която и да е медия.

5 мнения
профил »
ranarsaq каза на 25.11.2011, 20:32 ?. :

Dead Island?....

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 26.11.2011, 08:04 ?. :

и тя

129 мнения
профил »
datski каза на 24.11.2011, 23:21 ?. :

Тази игра е най-голямото разочарование на поредицата след Pro Street! Изобщо не си струва да се играе този недодялан и до половина боклук! Няма и 2 часа игра и вече се видя края! Магическите настигания са голям ужас. Карам си аз с 350км/ч със Зондата и изведнъж едно ченге, което кара 350Z се забива зад мен с 500км/ч и ме изкарва от пътя като се удрям челно в насрещен камион. Това да не е Sci-fi игра?!? Също проблем е усещането за скорост. Караш със 350км/ч, а изглежда все едно караш със 60км/ч. EA да вземат да сменят студиото, което прави NFS-то, че Black Box се оляха само тъпотии да правят.
Единственото нещо, което горе-долу е добре в тази игра е графиката, нищо друго!

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 26.11.2011, 10:10 ?. :

FAIL

1 мнения
профил »
Sprite каза на 26.11.2011, 19:44 ?. :

някой знае ли дали ще тръгне на geforce 8200 ?

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 26.11.2011, 21:54 ?. :

Замалко се обърках, че съм в едни коментари на един торент сайт започващ с "Z"

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 27.11.2011, 10:18 ?. :

Играта има точно 2 достойнства:
1.Красивата графика и по-разчупения damage
2.Разнообразните нива

Странно,но има прекалено тегаво управление за аркада...Да не говорим ще не може човек да си настрои стрелките за ускорение,спирачки и т.н Когато разрових контролите играта се омота до там че при завиване наляво или надясно се активираха спирачките-хем завивам,хем спирам :D

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 27.11.2011, 15:16 ?. :

The Run - красива?!

Ще ме извините, но да направят такъв комерс от факта, че ще използват Frostbite 2.0 пък и Майкъл Бей да им рекламира продукта и в крайна сметка да получа една купчина пластелин е меко казано малоумно.

Моделите на колите са направени по отвратителен начин, детайла ми се губи, да не казвам, че Hot Pursuit има къде-къде по-качествени модели. И да, ок, средите на места са си красиви, но това допълнително усилва грозотията на колите.

Тамън NFS беше тръгнала в правилна посока, бяха си намерили свестни студия - Criterion за аркадните NFS и Slightly Mad за симулациите и решиха пак да пробват с Black Box, за които стана ясно още през 2009-та, че са си изтъркали репертоара.

377 мнения
профил »
gua543 каза на 02.12.2011, 22:03 ?. :

По-добре да я приключат тая поредица вече. След толкова много излезнали игри не знам какво трябва да се направи за да се освежи NFS-то.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 03.12.2011, 10:23 ?. :
Редактиран на 29.02.2012, 17:29 ?.

Смешно е да няма никакво усещане за скорост, а подобна игра да е озаглавена "Need For Speed". Въпреки краткия й геймплей не можах да я докарам докрай и я изтрих, след като изминах 30 и няколко минути игра. Не, че тази поредица някога ми е харесвала кой знае колко, но пък The Run е... ще лиша изречението от неговото продължение :D
Edit: Напънах се и превъртях играта. Но цялостните впечатления не са кой знае колко променени след видяното. Като цяло красива графика с динамични, но еднакви и скриптирани състезания.

103 мнения
профил »
Sidef каза на 11.12.2011, 22:58 ?. :

Тези хора не се отказаха да хвърлят пари за глупави игри.
EA не струва...

13 мнения
профил »
emre каза на 24.12.2011, 23:34 ?. :

http://www.facebook.com/pages/WoW/196186347140562 Like Please !!!! :) :)

117 мнения
профил »
gerg каза на 16.05.2012, 09:18 ?. :

Ниид фор спиид Е СТРАШНО ГОТИНА! ОСОБЕНО Дъ Рън!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Need for Speed: The Run

Ревю:
При това доста критичен. Нека заедно видим къде е малкото камъче от пословицата, което обръща колата и дали всъщност то е чак толкова малко.

Превю:
Първият непосредствен поглед върху новото превъплъщение на рейсъра изглежда доста обещаващ, да не говорим колко красива всъщност е The Run.

новини:
Няколко холивудски студия, начело с Paramount гледат благосклонно на идеята за екранизация на популярната авто серия на Electronic Arts.
Девет нови състезателни коли очакват собствениците на PlayStation 3 и XBOX360, докато РС геймърите са лишени от допълнителното съдържание за играта.
Нови части от утвърдени поредици като Need for Speed, Assassin's Creed и Saints Row няма да оставят геймърите да скучаят, независимо от платформата им.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31
GRID 2 28