facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Need for Speed: The Run - втори поглед
Ревю | 29.11.2011 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
EA Black Box
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

Обикновено не пиша материали от типа „втори поглед“ не толкова, защото първото ми мнение е безпогрешно (макар че е имало и такива случаи, нали), а защото когато играта Х излезе, повечето хора я опитат и споделят мненията си тук или някъде другаде, реално няма какво толкова да се каже. След около двадесетина дни активна игра на Need for Speed: The Run на отключената Extreme difficulty (не правете това у дома, деца, аз съм професионалист) обаче наистина имам много неща, които искам да кажа.

И повечето далеч не са хубави

Част от нещата в тази статия се пряко свързани с новия рейсър на EA и Black Box, докато други са от по-общ характер и спокойно могат да бъдат разглеждани като дублираща тема на интересния материал, който колегата Владо Тодоров написа за рубриката „Лично мнение“. Така че – да започваме!

Посветих по-голямата част от съзнателната си активност в последните три дни на едно състезание от Stage 5 на Тhe Run, което се развива високо в снежните склонове на Скалистите планини.  Наглед концепцията в него е проста: трябва да изпреварите десет опонента преди да достигнете края на състезателната отсечка. Проблемът е, че именно в това невинно състезание се появяват всички най-сериозни проблеми на рейсъра – от ненужно агресивните полицаи, които сякаш умишлено игнорират останалите коли, за да се съсредоточат единствено върху вас през невидимите линии на трасето, от които не трябва да излизате до най-ужасяващото проклятие, което може да се стовари върху невинните глави на онези от вас, които са решили да играят на The Run.

Говоря за чекпойнтовете в играта


Както вече знаете, едно състезание в The Run е разделено на отсечки, всяка от които завършва с чекпойнт. Когато влезете в следващата отсечка, активирате последния чекпойнт и в случай на катастрофа може да продължите надпреварата именно от него. Когато нещата в играта вървят добре това не е никакъв проблем, даже изобщо няма да забележете, че чекпойнт системата изобщо съществува.

Лошото е, че поради очевидни недоглеждания като свръхагресивно АІ както на полицията, така и на опонентите, странни ограничения в траекторията и пътни блокади, които е адски трудно да избегнете, често ще ви се наложи да започвате отново и отново. И тогава започват истинските мъки.

Стартирайки във въпросното състезание, с лекота успях да задмина 8 от 10-те коли още преди средата и така на практика имах три-четири отсечки, в рамките на които да догоня последните две. И тогава влизате в истински омагьосан кръг, който протича по следния начин – карате бързо, минават един чекпойнт, нещо се случва и изоставате малко, минавате втори чекпойнт, двете коли са все още далеч пред вас, натискате газта до край, минавате следващ чекпойнт, успявате някакси да минете единия опонент, минавате следващ чекпойнт, последна отсечка, отчаяно стискате зъби и давате още газ, но последната кола финишира на няколко метра пред вас. Вие сте само втори, а The Run напълно игнорира всички записани чекпойнтове и ви изпраща в самото начало на въпросното състезание.

След няколко импулсивни и неуспешни опита най-сетне се замислих защо всъщност се получава така и установих, че до голяма степен битката ми е била предрешена още при най-малката ми волна или неволна грешка. Преминавайки през поредния чекпойнт, играта записва прогреса ми и аз се оказвам безнадеждно изостанал и в невъзможност да компенсирам това, каквото и да правя по-нататък. Само че не го знам. Поне не още. Вместо да помагат на играча, в най-добрият случай чекпойнтовете не вършат нищо смислено, а в по-лошия ви обричат на неуспех. Чекпойнтът е напълно приемлив, когато играете екшън приключение и реално не бързате за никъде; тогава дори и да се движите бавно, постепенно напредвате в нивото и знаете, че след като веднъж сте се добрали до заветното място за автоматично записване, връщане назад неяма. Употребата му при рейсър, в който грешка в началото може фатално да ви забави чак до края е  абсолютно не на място. А това, че имате максимален брой рестартирания, който не може да надвишавате (дори десетте ресета на Easy понякога не са достатъчни) и че когато пресечете финалната линия всичко започва отначало, без значение, че току що сте минали през половин дузина чекпойнтове, е просто сол в отворената рана.

Как го правят другите?


Повечето рейсъри в последните години ползват далеч по-удачната flashback система, която стана популярна благодарение на успешните игри на Codemasters. Тя е част от геймплея както на ХВОХ360 гиганта Forza, така и на посредствената WRC 2011. Причината е проста – в състезание, при което всяка секунда е важна и всяка маневра може да бъде фатална, възможността да върнете времето десетина секунди назад, за да опитате да реагирате по-адекватно е безценна. Каква полза от чекпойнтове, отделящи отделните отсечки, когато в рамките им сте безсилни да поправите грешката си. А такава може да допуснете поради десетки различни причини и далеч не само защото сте слаби играчи.

За съжаление поредицата Need for Speed никога не е ползвала flashback функцията, а вместо това традиционно разчиташе на бутона reset, който „връща“ колата на пистата ви за сметка на неколкосекундно забавяне. Успехът на сериите DiRT и Forza обаче ясно показва какъв трябва да бъде правилния геймплей елемент в този случай. Докато хапех нервно устните си в Shift 2: Unleashed заради подобни агресивни съперници, които ме изхвърляха извън борбата за секунда, се утешавах с факта, че играта е симулатор и колкото и да е болезнено, подобно изживяване е повече или по-малко реалистично. В аркаден рейсър като The Run обаче това е истинска гавра с играчите.

„Чекпойнт“ не е мръсна дума


Поне не сама по себе си. Когато правех първите си геймърски стъпки, игрите масово използваха правилото, че можеш навсякъде и по всяко време да запишеш прогреса си. Едно от последните заглавия, ползващо тази механика, за което си спомням е Splinter Cell: Pandora Tomorrow от 2004 г. В днешно време игрите масово ползват чекпойнт функцията, в което няма нищо лошо. Тя е естествена еволюция на геймплея по същия начин, по който регенериращото здраве в шутърите замени досадното събиране на health packs.

За съжаление дори когато чекпойнтът е широкоразпространен геймплей елемент, пак се намират дизайнери, които с невероятно упорство отказват да вникнат в логиката на тази функция. Периодичното автоматично записване на прогреса в приключението е създадено, за да улесни играта ви, а не за да ви затрудни. Ключово значение обаче има мястото, където ще разположите чекпойнта. Сложете ги прекалено близо един до друг и ще превърнете геймъра в слабоумно създание, което не може да премине дори туториъла без да се държи за ръката ви. Разпръснете ги ненужно и ще скъсате нервите на хиляди хора.

Uncharted 3 е добър пример за игра, в която чекпойнтовете са поставени правилно и в нито един момент не ви карат да се чувствате прекалено глупаво или прекалено изнервено. Друг PS3 ексклузив - Heavenly Sword на Ninja Theory – пък показва колко лесно е да се допусне класическата грешка на неправилно разполагане на автоматичното записване. Относително рано в играта се срещате за пръв път с доста злокобен бос на име Flying Fox. Преди битката с него обаче трябва да се справите с около тридесетина от подчинените му. Когато го направите идва ред на Лисицата, но – изненада – тук липсва чекпойнт. Съвсем логично, непознатият и силен бос ви убива почти веднага, в резултат на което играта ви праща отново на мястото, където трябва да се биете с антуража му. А това може да се повтори половин дузина пъти, преди да се справите и с двете схватки. Колкото до втората среща с Flying Fox по-късно в играта, тя е тежка битка от три дълги части, между които – този път вече няма изненада, защото всички познахте – отново няма чекпойнтове.

Е, казах си думата

Need for Speed: The Run наистина изглежда като бляскав плод, който привлича вниманието ви на отрупаната със сочни вкусотии витрина. Няма как да бъде лош, си казвате вие, та той е толкова красив и полиран до съвършенство. Когато обаче отхапете от него, в устата ви веднага се появява лош вкус, който може да остане там за доста време.

А какво мислите вие, скъпи читатели? Чекпойнт системата ли е бъдещето на игрите или се чувствате по-комфортно, когато може да запишете прогреса си във всеки един момент? А какво ще кажете за ултра хардкор игри като Demons’s Souls и Dark Souls, където смъртта не значи просто връщане до най-близкия чекпойнт, а прахосване на часове внимателна игра? Коя е предпочитаната от вас система в рейсърите – flashback или чекпойнт? И затруднява ли ви The Run, когато играете на по-висока трудност? Споделете вашия опит и мнения! 

 
системни изисквания
OS: Win Vista, 7; CPU: Intel Core 2 Duo 3.0 GHz или еквивалент на AMD; 3 GB RAM; видео: AMD Radeon 4870 или GeForce 9800 GT или по-добра
напиши коментар
 

285 мнения
профил »
RogueSpeed каза на 01.12.2011, 09:02 ?. :

Аз лично предпочитам да мога да записвам програса си във всеки един момент от играта. Чекпойнт системата не е непременно лоша, но както казахте вие е недопустима в рейсър.

52 мнения
профил »
Infy каза на 01.12.2011, 09:26 ?. :

Честно казано се учудвам, че въобще отделяте толкова внимание на тази игра. Но в случая става въпрос за неин дразнещ елемент, който заплашва да се превърне в нещо нормално.Не. И на мен не ми харесва тази идея, дори идеята с регенериращото здраве е калпава, но е "по-фън" така да се каже.

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 01.12.2011, 10:01 ?. :
Редактиран на 01.12.2011, 18:58 ?.

От Most Wanted цялата поредица се изчерпа. Не че преди съм бил фен на тези игри, но днешно време такива прости игрички по-естествено би изглеждало да се играят на таблети и на смартфони. Чудно ми е защо се обръща толкова внимание на една такава игра-еднодневка. Причината може би се крие във факта че авторът е фен на NFS игрите, но като разбирам че направо все едно на сила е играл това заглавие, започва да ме хваща жал за него. Все пак ако ще и "20-ти поглед" на играта да направи, тя ще си остане посредствена. Sad but true, NFS не е каквото беше :D

П.п Хайде ще добавя и нещо за чекпойнтовете и тези връщания назад - за мен са глупост :D Така де, като играя рейсър искам да мога да се вживея като съзстезател на писта. Но как това ще стане щом мога да връщам времето назад, да вземам невъзможни завои със свръхзвукова скорост, която на скоростометъра е отбелязана с 3 пъти по-ниска цифра и като колата се държи като от анимационно филмче?
Затова цъкам игри близки до симулаторите - GT5/4 Toca Race Driver 3, CMR 2005. При тези игри има баланс - няма флашбекове чекпойнтове и т.н простотии, но в същото време не ми трябва да съм пилот от F1 че да ги играя. Старите игри на Codemasters са номер едно в това отношение, а сегашните стават да ги поцъкаш в кенефа за 5 мин, само дето нямат версии за джобни устройства... но има куп други подобни такива.

560 мнения
профил »
dogma каза на 01.12.2011, 10:05 ?. :

Когато играх демото на The Run, тази rewind функция ми се стори смислена. Но след самата игра вече разбирам, че наистина е била грешка. Действително най-практичният начин за улеснение на играта на рейсъри е флашбекът. В The Run реално не можеш да се възползваш от "записания" си прогрес, просто защото всяко състезание има една и съща цел - да бъдеш пръв - и щом не я постигнеш, започваш всичко от начало, без значение на каква позиция си бил при един или друг чекпойнт.

Колкото до останалите жанрове, чекпойнт системата е доста разпространена, така че не виждам алтернатива в близко бъдеще.

61 мнения
профил »
vorman каза на 01.12.2011, 14:29 ?. :
Редактиран на 01.12.2011, 14:30 ?.

Аз много се разочаровах от тази игра по-простата причина ,че аз съм доста слаб играч когато стане дума за рейсъри единствениеят който съм играл и много ми хареса е NFS:Hot Pursuit 2010(знам за most wanted ,но исках зрелищна игра с съвременна графика и без модификации по колите) затова когато се появи The Run веднага я пробвах,но останах разочарован - гонките в кампанията са твърде кратки и свършват за 2мин. Не ми харесва тази система с смяна на автомобила чрез влизането в бензиностанция ,която в повечето случаи просто подминавам без да я видя и това ресетване всеки път когато излетя от пътя ,а това се случва много често при мен.Но като цяло имаше и доста готини моменти в кампанията и хубавата графика ,които донякаде компенсираха останалите проблеми ,но кампанията я врътнах за 2 дни и след това започнах Challenge сериите ,в които дрифтирането е доста по трудно от кампанията (за мен поне) и постоянно се завъртах с автомобила и излитах от пътя.Жалко можеше и да ми допадне играта само да бяха направили тези чаленджес по Noob friendly и да бяха сложили едни бариери ,в които да се блъскаш вместо да излиташ от пътя.

29 мнения
профил »
kalon_vasilev каза на 01.12.2011, 14:54 ?. :
Редактиран на 01.12.2011, 14:56 ?.

За мен последната NFS игра си остана Most Wanted, следващите бяха нещо средно между аркада и симулатор, без особена фабула и водещи до отегчение. Да, красиви са, но само толкова.
Относно чекпойнтовете - те са хубаво нещо, но не в рейсъри и особено, когато новият чекпоинт пише върху стария. Предпочитам да си записвам прогреса под формата на бързи сейфове и тн когато пожелая. Ако има успередно и някакви автоматични сейфове - ок, но не искам да разчитам само на тях.

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 01.12.2011, 16:17 ?. :
Редактиран на 01.12.2011, 20:41 ?.

Кой нормален човек би се занимавал с този боклук на по-висока трудност?Слагам го на PC-то,изигравам го за 3-4 часа и айде в кофата.Толкова е очевидно.

П.П Грешно изхабен DL диск за Xbox360 версията :@

П.П 2 Играйте Driver San Francisco.Там управлението е в пъти "по-реално",макар че играта е чиста аркада и дава някаква тръпка и "трудност" докато караш.

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 01.12.2011, 18:59 ?. :
Редактиран на 01.12.2011, 18:59 ?.

1+ дет се вика :)

154 мнения
профил »
horhe каза на 21.07.2012, 17:26 ?. :

aз пък съм фен на Dirt и Rice Driver Grid защото са доста реалистични

44 мнения
профил »
necris каза на 01.12.2011, 17:50 ?. :

Лично мене си ме кефи системата на РПГ-тата - аутосейфове на ключови места + възможност да сейваш където искаш. Тва е най-доброто.

51 мнения
профил »
sed каза на 02.12.2011, 11:27 ?. :

На мен ми го направи веднъж не, ами 4 пъти, затова се замислих. Ако виждаш, че финишира пред теб, а не се гоните до стотна, то тогава просто обръщам колата, скачам в пропаста или излизам от трасето и ме резетва. Всичко останало си е чисто нервене. Да не говорим, че ме дразни адски много, че не може да изиграеш определена мисия. Ето в дадения пример искам да играя нивото, в което е лавината и т.н., но не! Първо трябва да мина през няколко други трасета, за да стигна до това, независимо, че вече съм превъртял играта и би следвало да ми е записало всяко ниво. Има страшно големи недомислици и сякаш за пореден път виждаме пипалата на кретените от EA. Правим всичко за пари. Не сме готови с игра? Няма нищо! Пускаме я, а после ще направим нова, в която ще оправим грешките от старата (и то не всички, защото пак ще я пуснем по-рано). Най-красноречив пример е FIFA. От 1997 играта се прави само на принципа "пусни нещо за тази година, а догодина ще го направим по-добро". Ама с това натрупаха куп пари и всяка година има една FIFA, че понякога и по две.

8 мнения
профил »
Sublime+ каза на 02.12.2011, 15:12 ?. :

Честно казано, всеки който отдели повече от 1ч на това нещо, трябва да е луд.

Играта е честно казано малаумна и е адски далечна от реалистичността.

Пример са съзтезанията при "зимни условия". Управлението е същото, няма никакво усложнение с изключение на евентуално по-къдравия път. А даже и това не е проблем, понеже има поне 2 ленти за движение в посока.

Маниакалната необходимост от "дрифт". AI-то дрифти във всеки завои, а аз неуспях да пресека нито един завой. Още при влизането в завоя, без значение от скоростта, колата се хлъзва и започва дрифт. Това не би било какъв да е проблем, ако трасето все пак минаваше по черни пътища, с по-ниско сцепление, но не.

Това от своя страна значи, че е невъзможно да се експериментира с линията на движение в завой. Късното спиране е безполезно, следването на идеална крива е невъзможно заради малаумната дрифт мания.

Ако смятате, че играта е невъобразим мазохизъм на Expert, пробвайте я на Super easy ;). Опонентите просто престават да се съзтезават в последните 2км от трасето, което значи, че предишните няколко етапа нямат никакво конкретно значение с изключение на броя ресети, които сте използвали.

Save система от вида на флашбек или чекпойнт в рейсър е просто абсурдна. >Escape-Restart Race....

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 03.12.2011, 02:03 ?. :
Редактиран на 03.12.2011, 02:09 ?.

Така си е, ама тази игра е правена за третокласници или за възрастни които са фенове на играта още като са били хлапета. На тях не им пука колко е близко до реалността всичко това, нито ги боли фара от какъв ъгъл и с каква скорост се вземат завоите, просто попмпиш там стрелките на клавиатурата, вървят там някакви шарени картинки на колички и тва е. Екшън да става :D

Предпочитана система в рейсърите - flashback или чекпойнт... хахахахаха. Тва сериозно ли...

570 мнения
профил »
dr_gilotin каза на 03.12.2011, 08:36 ?. :

Относно чекпойнтовете мога да кажа само :
На времето си имаше SAVE на ПЦ игрите , след масовото навлизане на Конзолите и опростяването на игрите с цел а играят повече малоумници, започнаха да се въвеждат чекиджийските-пойнтове . Вървим с Глупоста , само общата визуализация и опростяването към прогрес....

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 04.12.2011, 00:38 ?. :

Еми то едно време и при конзолите я имаше тази функция, така че причината не е в тях.

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 03.12.2011, 09:28 ?. :

И аз предпочитам едновременно със Autosave да може и аз да си правя Save като не се налага да пренаписвам старият. Така се чувствам в пълна безопасност по всяко време и не си късам косите след като ме убият! Това що се отнася до другите игри, а за рейсър си е най-добре Flashback. Не мисля, че има смисъл да го оспорваме!? Хареса ми сравнението с "полираният плод"! :)

190 мнения
профил »
Freedom каза на 04.12.2011, 14:56 ?. :

Най-добрата система за сейф трябва да си има всичко. отличен пример е Skyrim имаш 5 аутосейфа куиксейф и ръчно можеш да си записваш играта. И ако оплескаш нещо и забравиш да си запишеш играта знаеш че 2ч игра не са отишли на вятъра. Защото има ли нещо по-досадно от това да преиграваш същото от последните 2ч?

11 мнения
профил »
Rinso каза на 09.12.2011, 13:36 ?. :

Да ви кажа, аз не съм много голям фен на чекпойнтовете. Проблемът ми с тях е, че играчът няма кой знае какъв контрол относно записването на прогреса си - където е чекпойнта, там се записваш и никой не те пита какво искаш и какво ти е удобно. Аз лично предпочитам да мога да си правя save-ове когато и колкото често си поискам. Ето, даже сега си цъкам на "Arkham City" и "Skyrim", и честно казано системата за save-ване в Батман-а малко ми лази по нервите.

Сега, аз не съм кой знае колко втръбен специално в рейсърите, но идеята за Flashback-ците ми се струва доста по-удачна като за тях.

4 мнения
профил »
NZ каза на 18.12.2011, 16:20 ?. :

Само не знам за къв ви е в един рейсър

история,
savegame.

Аз съм играл всички НФС-та от 3ката насам, и не си спомням някой да се е оплаквал, че една грешка му е прецакала цялото състезание.Това е рейсър, това не е FPS или ролева игра.

Мисля, че сте супер разглезени от мега голямото заливание с игри на пазара.Вече нищо не може да ви трогне.Боклук била играта, трябвало да бъде реалистична.Като искате реализъм, земете колата на баща си и дрифтвайте с нея.Аз като искам реалзъм, се качвам на МОЯТА кола и си карам, слушам музика и тн.Като искам да ИГРАЯ, играя НФС.Събудете се малко и разграничавайте нещата.Живота е е нужно да се води 1към1 зад монитора.

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 24.12.2011, 13:48 ?. :

Чекпойнт системата е перфектна за рейсър- когато не победиш, просто излиза меню с позицията ти на всеки чекпойнт и имаш възможността да си избереш от кой да продължиш. Сейв по всяко време би направило играта твърде лесна, рестарт отначало е отвратително лоша идея, а флашбековете са монотонни и тегави- налага им се ограничен брой, който, щом свърши, пак се стига до рестарт.

13 мнения
профил »
emre каза на 24.12.2011, 23:34 ?. :

http://www.facebook.com/pages/WoW/196186347140562 Like Please !!!! :) :)

36 мнения
профил »
petkov91 каза на 06.03.2012, 20:31 ?. :

Да бяха сложили връщането назад от "Принца на Персия", щеше да по - умно от такава простотия. Иначе играта е доста цветна, но без ъпргрейди на колите и да ги сменяш, когато ти кефне не е сериозна работа.

5 мнения
профил »
gamerbg каза на 01.12.2013, 17:01 ?. :

Играта е уникална!!!Най-добрият NFS ever!!!!!!!!!!!!!!!!!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Need for Speed: The Run - втори поглед

Ревю:
Това може да е третата Need for Speed игра в рамките на последните дванадесет месеца, но по нищо не личи, че създателите й са си взели поука от предните.

Превю:
Първият непосредствен поглед върху новото превъплъщение на рейсъра изглежда доста обещаващ, да не говорим колко красива всъщност е The Run.

новини:
Няколко холивудски студия, начело с Paramount гледат благосклонно на идеята за екранизация на популярната авто серия на Electronic Arts.
Девет нови състезателни коли очакват собствениците на PlayStation 3 и XBOX360, докато РС геймърите са лишени от допълнителното съдържание за играта.
Нови части от утвърдени поредици като Need for Speed, Assassin's Creed и Saints Row няма да оставят геймърите да скучаят, независимо от платформата им.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31