facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
NecroVisioN - PCM2.0
Ревю | 04.06.2014 | автор: PCM 2.0


оценка:
Производител:
The Farm 51
Издател:
505 Games
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

нестандартна и разнообразна история

много брутализъм

добра бойна система

минуси

шаблонен мултиплейър

неоптимизиран енджин

Войната. Войната никога не се променя. Геймърите сигурно сме по-ветерани и от най-големите ветерани - правили сме десанти в Нормандия и Сицилия, отбранявали сме Москва и Сталинград, воювали сме при Курск,, превземали сме Берлин, после сме стреляли и Чарлита из непроходимите виетнамски джунгли, за да стигнем до днешните (вече) изтъркани като подметка на просяк sci-fi близкоизочни, посткомунистически измишльотини.

Има обаче две особености при всички заглавия, които можете да разпознаете в горните редове. Първата от тях е, че войната винаги се представя наблъскана до козирката с някакво чувство за патос и никога не е брутална. Да, стреляте по врагове, те изревават и падат безжизнени. Кръв - ако има, е в миниатюрни количества. Тоест, макар военни, тези игри са абсолютно небрутални. Второто от нещата, които и досега си остават една Тера Инкогнита за този жанр - това е темата за Първата световна война. Е, запознайте се с NecroVision - играта, която макар и пълна фантасмагория, може да остави у вас усещане за по-реалистична война от всички Call of Duty-та, Medal of Honor-и и Battlefield-и, взети заедно. Защото NecroVision, уважаеми дами и господа, представя

Войната - кална, мръсна, ужасна и неподправено брутална.

Бойните действия покрай река Сома. Едно от най-големите кланета в Голямата Война. Нощ. Вие сте Саймън Бъкнър - янки, попаднал в британска военна част, която планира нощна офанзива край Сома, която трябва да реши изхода на сражението. Кален окоп, излива се пороен дъжд. Команда. Атака. Засада. Експлозии и картечна стрелба. Започвате да лазите, с молби към Бог да запази жалкия ви живот. Събуждате се в плевня с още един войник. Паникьосан, сякаш говори сам на себе си. Страхливецът е избягал първи от бойното поле, докато фрицовете са започвали газова атака. Оцелели от вашата част са тичали след него, но той се е залостил в плевнята, обричайки всички на бавна и мъчителна смърт. Вадите пистолета и му пръскате главата. Буквално. Играта няма да ви спести нищо от това, което се е случвало на фронта тогава. Именно това е чарът на NecroVision - неподправената бруталност, с която е заредена играта от първия до последния си бит.

Джитката предлага солидна собствена история, която като развитие накрая няма нищо общо с това, което се случва в началото. Образно казано, ще започнете по бойните полета на Първата световна война, докато изведнъж немските трупове не започнат да оживяват, а вие лека по лека ще разберете причината за това - луд немски учен, на име Йонас Зимерман. Решавайки, че той е по-голямата заплаха, вие се впускате по неговите следи, само за да откриете, че той е водел съвсем друга война, срещу съвсем друг противник. След като го убиете, вие поемате неговата роля и така се запознавате с древната раса на Вампирите, която обитава гигантски подземни градове, и която от хилядолетия води война за оцеляване срещу демоничните орди на Мефисто, който иска да превземе всичко. Вампирската раса комуникира с вас посредством дух на загинал войн, който обитава Shadow Hand-a - върховното вампирско оръжие, но за него - по-нататък. След като преминете през вампирските градове, ще се озовете в самия Ад - огнен, готически и сюрреалистичен - такъв, какъвто винаги сте си го представяли, но никоя игра не ви го е представила до този момент. Патакламите в тези нива могат преспокойно да си съперничат с коя да е част на Serious Sam.

Бойни техники

Както вече споменах, играта започва по бойните полета около река Сома - безкрайни лабиринти от окопи, пълни с отровен газ и шваби. Вие вземате винтовката на убития си „другар" и се впускате в екшъна. Първото нещо, на което бих искал да наблегна, е бойната система на играта. За разлика от другите военни шутъри, тук можете да сурнете цял арсенал, достатъчен за провеждането на широкомащабно настъпление. Най-голямо впечатление прави възможността да комбинирате по две оръжия. Когато и двете ви ръце държат по нещо - тогава левият бутон на мишката отговаря за лявата ви ръка, а десния - за дясната. Когато се биете само с едно оръжие, било то за една или две ръце, тогава стрелбата се извършва нормално, като со десниот бутон на цвъркалото се мерите, а со левиот - пуцате.

Якото е, че играта непрекъснато ще ви въвлича в близки боеве, за да можете да се насладите максимално на битките с противниците. Идеята е да погубвате вашите противници не толкова със стрелба, колкото със зрелищни комбо атаки. В играта те са над петдесет. Можете да пребиете даден противник, използвайки байонета и ритници, или меле атака - тогава играта ще ви „награди" с комбо Angry Farmer. Хедшотите са няколко вида, а ако вкарате удари с помпата, накрая довършителното движение се състои в това, че подпирате дулото под брадичката на противника ви и му отнасяте главата. Можете да пробождате враговете с щика на пушката си, можете да го забиете в шията им и с един удар по приклада да откъснете главите им. Отделно можете да осъществявате специални атаки с хладните оръжия, като просто ги хвърляте по враговете си. Лопатата е в състояние да къса глави, ако използвате снайпера пък можете да преспокойно да отнесете я крак, я ръка на някой фриц.

На кой му трябват оръжия, когато имаме магии?

Истинския купон в играта обаче започва, когато вземате т.нар. Shadow Hand и се превръщате в Shadow Warrior (нищо общо с играта със същото име). Количеството на противниците, а и тяхната разновидност, започват доста да се покачват, а вие ще трябва да съчетавате уменията на ръкавицата с нейните остри нокти, тип Wolverine, и с вампирските оръжия. Ръкавицата има около седем-осем „умения", или да ги наречем атаки. Вместо муниции ползва вашия адреналин. Когато имате достатъчно адреналин за дадена атака - ръката ви се обгръща в пламъци. Можете да мятате мощни огнени топки, да поразявате враговете си със светлинни колове, да ги замразявате, да ги изстисквате с бодлива тел, дори можете да пускате енергийно заледяващо поле и да съживявате мъртви трупове, превръщайки ги в зомбита, които се бият на ваша страна. Адреналинът се натрупва по няколко начина. Първият е като убивате противници - ако просто ги отстреляте, ще ви даде малко адреналин, но колкото повече комбо атаки навързвате - толкова повече адреналин трупате. Когато убиете някой враг по особено брутален начин от тялото му изпадат черевни и/или жълти призрачни черепчета. Червените възстановяват вашето здраве, а жълтите - вашия адреналин.

Здравето ви се регенерира, но не напълно, и ако искате да го възстановите изцяло ще трябва да използвате или аптечки, или гореспоменатите черепи/камъни. Ако ви вземат твърде много здраве, играта влиза в Last Breath режим, който, в зависимост от вашия адреналин, забавя времето и ви прави неуязвим за атаки. Времето не е много така или иначе. Ако искате обаче, можете да предизвикате сходен ефект (без безсмъртието) в кой да е момент в играта, стига да имате достатъчно адреналин. Към битките трябва да се добави и възможността да управлявате „превозни средства". Като това е силно казано, защото в единия случай говорим за двукраки, древни Mech-ове, а в другия... Е, другия ще си го премълча, но ще ви кажа, че такова нещо в шутър едва ли сте виждали до този момент, но обръща играта в 360 градуса екшън. Може би тези, които са играли Descent ще ме разберат.

Но какво е шутър без интересни врагове, върху които да изпровате всичките си играчки?

Играта започва с различни фрицове - и като въоръжение, и като дизайн. Репликите им обаче са доста еднообразни, въпреки, че са добре озвучени на немски език. Ще попаднете и на немски зомбита - бавни врагове, които или разчитат на физически контакт или хвърлят камъни по вас. Щом слезете в подземните светове, редиците значително се освежават - появяват се странни човекоподобни паяци с газови маски, както и нови зомбита, чиито тела са обвити с бодлива тел и се отличават с огромна бързина и агресивност на атаките. Ще се сблъскате с няколко вида обсебени вампирски войни, а когато стигнете до редиците на Ада, ще се изправите срещу импове, горгоноподобни същества, които се телепортират, гаргойли и прочее адска сган.

На края на повечето нива ще срещнете и по един бос, макар, че в повечето случаи босовете са обикновени врагове, които по-нататък в играта срещате в по-големи количества. Има си обаче и специални мастити бос битки, като например битката със Зимерман, която направо ми взе здравето, докато я мина на Demon Crusher ниво на трудност (сиреч - най-трудното). Проблемът е, че има само един чекпойнт преди самата битка, а играта на това ниво на трудност не ви позволява произволни сейфове, а само чекпойнти. И доста пъти умрях в края на самия бой, който протича на няколко етапа. Ще имате възможност да премерите сили с Азазел, а след това и със самия Мефисто. Забравих да отбележа, че всички мастити босове в тази игра се отличават с огромни размери.

Минутки за критика

Мултиплейърът на Necrovision, дами и господа, е безобразно копие - почти 1:1 с това на Call of Duty 2. Уви, това е ахилесовата пета на това заглавие. Без значение какъв режим играете, при влизането си в игра, вие избирате първо дали да сте германец или англичанин, след което трябва да изберете основно бойно оръжие, с прилежащия му комплект гранати и прочее, по същия начин по който го избирахте в CoD 2. Освен това, имате само четири игрални режима - Deathmatch, Team Deathmatch, Last Man Standing и Capture the Artifact, който е видоизменен Capture the Flag. Освен това всички отличителни белези на сингъла - бруталността, адреналина, ритниците, хладните оръжия, безбройните комбо атаки, вампирските оръжия и Shadow Hand-a с нейните магии - тук просто отсъстват. Единствената разлика между двата отбора са винтовките, като тази на германците има предимство в презареждането пред тази на англичаните.

Играта се захранва от старичкия, дори за 2009-та година, когато излиза играта, Pain Engine - същият който захранваше и Painkiller. Да, енджинът е променен до неузнаваемост и успява да придаде една собствена, уникална, мрачна визия на цялата игра. И да - доста е неоптимизиран. Имайки предвид, че всичко що стърчи в играта е някаква геометрия, добавете и факта, че дори труповете на противниците ви могат да бъдат ритани до края на нивото, ако пожелаете - смятайте за какво натоварване на машината ви става въпрос. Играта изглежда малко по-добре от F.E.A.R. да речем, и е тежка горе-долу колкото Crysis. На всичкото отгоре, ако имате много ефекти (като например пламъци), в даден момент това може сериозно да забави скоростта. Озвучаването на играта е на ниво - оръжията пълнят душата, а музиката допълва мрачната и потискаща атмосфера. Отличава се откриващото парче - Preliator на Globus.

Финалната присъда

NecroVision е една доста добра игра. В първата й част ще ви споходи едно приятно, топло усещане, сякаш играете продължение на Wolfenstein и в действителност играта доста наподобява Волфа, само дето е някак си по-развита, абе „по" във всяко едно отношение. Уви, изисква хубава машинка, за да върви нормално, което от дистанцията на петте години, които минаха от излизането й, може да звучи леко смешно. Но ако имаше нещо, което тогава дразнеше геймърите, това беше именно въпросното забавяне на цялата игра, в следствие на лошата оптимизация, което оставяше впечатление, че играта е бавна и мудна. И все пак сингълплейъра има доста висок фактор на преиграване - било то за удоволствието да накълцате малко зомбита, да отключите всички предизвикателства или нещо друго. Така че - към окопите!

-----------------------------------------------------------

За да ни предаде тази статия, през окопите вече премина Георги Кацаров, a.k.a Serious Sam. Това е поредната статия - трета за Sam! - която публикуваме като част от новата PC Mania 2.0.

Искаш да публикуваме и твоята статия? Възможно е! Всички подробности ще намериш в обновените правила тук. 

 
системни изисквания
Процесор: Intel Core 2 Duo 1.80 GHz или AMD X2 5000+, 2 GB RAM, видео: NVIDIA GeForce 8800 серия или ATI Radeon HD 38xx серия, Windows XP/Vista
напиши коментар
 

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 05.06.2014, 09:15 ?. :

определено доста идейна игра.
за съжаление има доста фрапантни бъгове и пропуски особено в левъл дизайна от сорта на засядания, заклещвания и т.н.
аз лично не успях да я изиграя, защото е доста дългичка, но някой ден и това ще стане.

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 05.06.2014, 09:50 ?. :

Доста готино ревю, браво ! можеше да и дадеш половин звездичка още, ама айде, да върви.
А Некровижън си ми е в топ 5 ФПС-та of all time.Атмосферата в началото е жестока - мен най-много ме кефеше да убивам вражите меле или като ги меря с байонети и лопати :Д. А вече като вземеш и шадоу играта изгрубява максимално.

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 05.06.2014, 10:03 ?. :

Ревюто е добро, а NecroVision си е много добра игра, като изключим бъговете естествено. На времето едвам едвам я подкарвах на Low на старото РС, и преди година я изиграх цялата и беше забавно. Май и Каролев базира стария си ник на тая игра.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 05.06.2014, 10:33 ?. :

"Бойните действия покрай река Сома. Едно от най-големите кланета в Голямата Война."

Исторически факт: Британската империя губи повече войници в битката край Сома от колкото за цялата Втора Световна Война. Броя на загиналите само от тяхна страна прехвърля 360 хиляди.

Поздравления за статията, Георги =)

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 05.06.2014, 11:55 ?. :

вместо Горки са те писали Георки. :)

134 мнения
профил »
Terwell каза на 05.06.2014, 12:41 ?. :

Ех, липса на сън, отново падам като твоя жертва. Благодарско, ще бъде коригирано.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 05.06.2014, 13:22 ?. :

@Serious Sam, много приятен за четене стил. Идея си нямам от играта, но ревюто като четиво ми допадна доста. Благодарско.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 05.06.2014, 16:52 ?. :

С малко рамо от редактора/редакторите! Благодаря.

36 мнения
профил »
wazaw каза на 05.06.2014, 14:36 ?. :

Ooo помня когато излезе, реших, че трябва да събера коментари, да гледам малко ревюта...в крайна сметка реших да не я пробвам. Четейки това ревю, осъзнавам, че е било грешка. :)

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 05.06.2014, 16:57 ?. :
Редактиран на 05.06.2014, 17:08 ?.

След като сложих тоя Shadow Hand и се пренесох в подзечния свят на силните лошковци, играта изведнъж ми дотъпя. Защото комботата от окопите не минават при тия от подземните нива, а мунициите стават доста по малко и се предполага че трябва да трепя само с някакви измислени магии, които нито са толкова зрелищни, нито толкова брутални, нито толкова разнообразни, нито толкова забавни. Просто играта от корав олдскул шутър с иновативна и забавна бойна система се превръща в някакъв екшън ориентиран TES.

П.п Иначе браво за статията :)

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 05.06.2014, 17:09 ?. :

http://i.imgur.com/ovrS79J.jpg

Ко речи? :D

355 мнения
профил »
PureJustice каза на 05.06.2014, 18:07 ?. :
Редактиран на 05.06.2014, 18:09 ?.

Врътнах,видях 'На кой му трябват оръжия, когато имаме магии?' и изгасих...
Качествени WW I и WW II шутъри могат да направят единствено хората от Dice

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 05.06.2014, 18:22 ?. :

Не че се заяждам, ама... Нещо ми се губят изобщо WW1 шутърите на DICE.

355 мнения
профил »
PureJustice каза на 05.06.2014, 18:24 ?. :

Много издребняваш... отлично знам, че нямат ww1шутър, но БИХА МОГЛИ да направят :)

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 05.06.2014, 18:35 ?. :

Аз лично мисля, че първо играта не е насочена към аудиторията на Battlefield,а поема по напълно свой си път.

Второ - по отношение на военната атмосфера - ясно съм написал, че в нивата, които се развиват по бойните полета на Сома/Вердюн просто слагат в малкия с джоб гореспоменатото заглавие.

И под "врътнах" предполагам трябва да се разбира "скролнах бегло статията".

135 мнения
профил »
The EnglishMan каза на 06.06.2014, 11:05 ?. :

Sam, играта не съм я пробвал, ревюто ми хареса, но недей се заяжда така с хората..Просто на някого не му е харесала играта, какво толкова .. то ако всички харесваха всички игри нямаше да е интересно, недей така.Всеки си има различно мнение, защо е казано, че трябва точно вашите да съвпадат ..

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 06.06.2014, 11:10 ?. :

Идеята ми е, че заключението му почива единствено на... Бегло скролване на ревюто. Защото даже явно не е прочел внимателно встъпителните редове.
На Vanmx мнението е приемливо, защото то е на базата на изиграна игра, човека си казва какво му харесва и какво - не.


451 мнения
профил »
Logus каза на 06.06.2014, 08:23 ?. :

Добро ревю, заинтригува ме. Благодаря на автора!

360 мнения
профил »
bordbred каза на 06.06.2014, 20:12 ?. :

Не съм играл играта но изглежда яка и като говорим за руски работи които от вас е играл Painkiller Hell and Damnation знае че има DLC което се казва Operation zombie bunker маи така беше и първата мисия е в Stalingrad така че мога да свържа NecroVison и Painkiller почти като едно само че в Painkiller имаме карти който ти дават сили а в NecroVison не ми се вярва да има.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 06.06.2014, 20:36 ?. :

И двете са правени от едни и същи хора, между другото.

Полското студио The Farm 51 ( създали Necrovision, Necrovision: Lost Company, Painkiller: Hell and Damnation, Deadfall Adventures и предстоящата Get Even) са всъщност бивши (и ключови) служители в People Can Fly, които пък създадоха оригиналния Painkiller и експанжъна Battle out of Hell.

360 мнения
профил »
bordbred каза на 07.06.2014, 06:31 ?. :

Това не го знаех благодаря за информацията.

394 мнения
профил »
venenum каза на 08.06.2014, 08:31 ?. :

Serious sam,кога ще направиш ревю за третата част от поредицата???
Чакаме те!!!

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 08.06.2014, 10:23 ?. :

И то ще дойде, нека само да приключа със сесията...

394 мнения
профил »
venenum каза на 08.06.2014, 12:27 ?. :

Успех и късмет!!!
И за напред да ни радваш така!!!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
NecroVisioN - PCM2.0

Ревю:
Да не мислиш с главата си е най-пагубното нещо за човечеството

новини:
То се очаква в началото на следващата година и ще вклюва нови оръжия, заклинания и история с неочакван край, разказана от съвсем различна перспектива.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58