facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Napoleon: Total War
Ревю | 28.02.2010 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Creative Assembly
Издател:
Sega
Жанр:
Походова стратегия, Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
77.00 лв.
купи играта »

плюсове

Нов стил на графиката и съвременни ефекти

Кампаниите удовлетворяват всеки каприз за историческа достоверност

В мултиплейър вече не стоите със скръстени ръце, докато чакате противниковите играчи да извършат хода си

минуси

Пасивност на изкуствения интелект

Времевият период е сравнително по-тесен

20 GB свободно място на хард диска

Дори днес никой не смее да пренебрегне Наполеон - един от най-добрите военни стратези, кръстосвали някога тази земя. Цезар и Александър Велики вече си получиха свои Total War игри - ред и на дребния френски лидер!

Действието в Napoleon: Total War започва в Италия, продължава в Близкия Изток и завършва с голямата европейска кампания.

Нейният геймплей представлява еволюция на Empire: Total War

Въпреки че е походова стратегия, в играта са привнесени и елементи от реално-времевите заглавия. Има разузнаване, икономика, изследване, религии и още съществени елементи, типични за всяко едно царство. Морските и сухопътните сражения се провеждат в реално време. Сюжетът е така написан, че всяка кампания продължава подобаващо дълго, което е за адмирации. Важна роля по отношение на сраженията е фактът, че подробно се пресъздават знаменитите адмирали и генерали от Наполеоновата епоха, както и самият император, който може да повишава бойния дух не само на своите войски, но и на съюзническите части. Ключов момент се явява доброто пресъздаване на историческите събития и личности (всички пълководци имат своите реални прототипи) и адекватното отразяване на основните сражения, касаещи периода.

Играта разполага с няколко игрови фракции, като например Австрия, Франция, Прусия, Русия и Великобритания, достъпни и в соловите компании, и в мултиплейър. Всяка от тях контролира определено число от исторически провинции, като в някоя се е приютил и столичният град, а има и известен брой допълнителни градове, изпълняващи университетски, пристанищни, богословски или индустриални функции. Според ръста на населението в провинцията градът може и да се модернизира. В него се намират различни ценни ресурси, от съчетаването на които ще се създават допълнителни обекти като рудници, плантации и други.

В междудържавните боеве

можете да променяте икономиката и религията, а така също и да използвате диверсия, шпионаж и дори убийства. Убийците могат да унищожат пълководци и други персонажи на картата, също така могат да срутват сгради и други елементи на инфраструктурата. Шпионите пък следят за придвижването на войските и останалите юнити, както и разсейват Fog of war. За първи път в поредицата шпионите се занимават и с политически похвати – например разпространение на републикански идеи в страна с монархическо устройство. Играчът управлява още и научните изследвания на своята фракция. Управлението на икономиката и града можете целенасочено да поверите на изкуствения интелект, който няма да ви прецака... много.

Разработчиците са използвали колониалната система на Empire: Total War и макар че колонии в играта няма, са съхранени търговските региони в Атлантическия океан и определени места от Северна и Южна Америка и Индия, които ви носят приход от различни ценни ресурси, търгувани във вашите градове.

Важна роля за вашите победи играе дипломацията

В играта са достъпни както класическите дипломатически прийоми – сключване на съюзи, търговия и покупка на провинции – така и нови способи, като създаване на междудържавни коалиции, обявяване на война на противников съюзник и въвеждане на търговско ембарго срещу вражеска провинция.

Сраженията се отличават с мащабност, в която могат да участват до 10 хил. войници. За целта кажете една мантра за повишаване на общия тонус на видеокартата си, преди да се впуснете в битка. При атака на една армия над друга на стратегическата карта се открива прозорец на сражението, в който са показани командваните армии, численият им състав и евентуалното им съотношение. Сражението, разбира се, може да бъде проведено и автоматично. Огромна роля в него обаче имат генералите и адмиралите, защото повишават бойния дух на войската, а гибелта им доста сериозно отслабва натиска на армията. Около генерала се образува специална зона, в която действат неговите особени способности – събиране и мотивиране на редиците, като се повишават точността на стрелба и качеството на ръкопашния бой.

Битките

Управлявате армия от края на 18. и началото на 19. век. Тя се дели на отряди, чиито максимален брой е 20. Всяко подразделение има своите преимущества и недостатъци, съотносими с обучението му и общата ефективност. Подразделенията имат определено ниво на морал, който може да се увеличава, ако битката протече успешно, или да спада при провал или загуба на ключови фигури – офицер или генерал. В морските сражения пък ще можете да управлявате флота от до 20 кораба, различни по клас, въоръжение, размер и количество екипаж. Екипажът на всяка баркентина има определено ниво на морал, увеличаващ се, ако плавателният съд постигне победа. Екипажът може да се опита да изтегли кораба от бойното поле, когато бойният му дух пада, но може и да се предаде на врага. Сражението приключва, когато вражеските бойни фрегати бъдат потопени, пленени, предадат се или избягат от предела на тактическата карта. Усъвършенствана е и системата за повреждане на корабите.

Играта има и система за награди

която обаче не носи никакви преимущества за преминаването напред. Например, при победа в европейската кампания за Руската империя, ще получите медал „Звезда на Руската империя“. Завоеванията в Европа пък дават орден „Императорски венец“ и т.н. Подобни достижения се получават на различен принцип: ако вашите армии и флотилии са минали над 50 хил. мили, вземате знак на Географското дружество; ако имате 15 успешни убийства, грабвате „Ръка с кинжал“; ако минете 50 игрални часа, печелите „Всевиждащото око на командира“, 30 часа – „Знак на дворцовата стража“, 10 часа – „Брошка на бдителния часовой“ и т.н.

В играта я има традиционната за серията глобална стратегическа карта, но има и сюжетни териториални кампании, посветени на важните военни походи и политиката на Наполеоновото време. В битките са усъвършенствани юнитите, като са добавени нови 64, но и с индивидуални лица и ръст на тялото, което е страхотно. Увеличена е детайлизацията на униформите, а и са предвидени цели 355 униформи от епохата. Усложнена е физиката на сраженията – когато ви обстрелват, куршумите ще повреждат видимо повърхностния слой на земята. И за капак саундтракът е записан в Националния словашки оркестър в Братислава, а френският актьор Стефан Корникард озвучава Наполеон Бонапарт.

Е, след тези усилия Creative Assembly заслужават бурни ръкопляскания, защото разполагаме с една наистина добра игра, напълно създадена за днешния ден, барната, пипната, както искате я наречете, но правена с любов и доста мисъл. И преди да коментирате, поиграйте я, приятели! 


Военните подвизи на Наполеон

Вече наистина не си спомням дали се учи за Наполеон в училище, но като знам колко сериозно се набляга над чуждата история, подозирам, че много-много не сте наясно с неговата роля в световното минало. Ето защо накратко ще ви светна по въпроса. Войните, които е водил легендарният Наполеон Бонапарт (1799–1815 г.), не са една и две. Армиите на Наполеон стигат чак до Москва на изток, но на запад военачалникът е отблъснат от английския флот, който бил много по голям от френския. Обаче по суша Наполеон няма равен - превзема Испания и Италия, разбива Рейнския съюз при град Аустерлиц, а след това понася поражение при град Лайпциг, откъдето го заточват на остров Елба. През 1815 избягва и се връща във Франция, за да поведе нова армия. На 18 юни 1815 г. при Ватерло Наполеон с 200 000 французи срещу обединената пруско-руска армия от 700 000 души е разбит и това е последната битка на Франция, след която първият френски император е заточен на о. Света Елена, където и умира.
 
системни изисквания
Pentium 4 2.4 GHz; 1.0 GB (XP), 2.0 GB (Vista/Windows 7); 15 GB свободно място на диска; видеокарта най-малко nVidia GeForce 6800 GT или ATI Radeon X800 Pro
напиши коментар
 

390 мнения
профил »
juni0r каза на 01.03.2010, 15:46 ?. :

Играта е супер, много ми хареса, една от малкото игри напоследък, които си заслужават...И между другото, страхотно ревю :)

777 мнения
профил »
veluvian каза на 01.03.2010, 17:20 ?. :

Чак пък по суша да няма равен... :) Едва ли някой се съмнява, че най - могъщите армии са Вермахта, Червената армия и българската, с тази разлика че ние никога не сме имали имперски глад. Ех, франкофонски възвишения, простено им е на жалките франсета. Въпреки че никога не съм обичал Наполеон, игричката може да е интересна, за такава висока оценка не се и съмнявам, че PCMania ще сгрешат в преценката си. :)

3 мнения
профил »
ROMMEL каза на 01.03.2010, 22:06 ?. :
Редактиран на 01.03.2010, 22:09 ?.

Чак и пък Българската да е велика армия... Но за ВЕХРМАХТА и ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ е пределно ясно...играта си е добра и според мен си заслужава!

17 мнения
профил »
Mihata123 каза на 05.03.2010, 15:34 ?. :

Да, наистина е велика, но за съжаление нямаме холивуд за да ни го натяква чрез десетки филми.

1 мнения
профил »
AceVentura каза на 01.03.2010, 17:48 ?. :

Мисля, че имат предвид, по времето на Наполеон няма друг такъв водач. А колкото до цялата история може много да се спори кой е по-голям.

60 мнения
профил »
SummOneR каза на 01.03.2010, 22:09 ?. :

Не искам да звуча като циник на автора, обаче автора доста е объркал историческите факти :). Първо, армиите които са се били при Ватерлу изобщо не са били в толкова огромни размери (напротив, даже са били поне десетина пъти по-малки), и второ, при битката при Ватерлу Руснаците изобщо не очастват. Наполеон е бил победен от дукът на Wellington, който е Великобританец. Тоест, при тази битка Наполеон е бил победен от Великобритания и Прусия, а не от Русия и Прусия. Сега, може и аз да съм объркал нещо ама до колкото ми е известно е така :).

566 мнения
профил »
{SuPa-1337-Killa} каза на 02.03.2010, 07:16 ?. :

кажете некоя стратегия че направо ме скъсва компа па не искам да играм на лесно

69 мнения
профил »
b0n3biter каза на 02.03.2010, 08:23 ?. :

Hearts of Iron i Making history пускаш на very hard и гледай как ще те мачкат ;)

69 мнения
профил »
b0n3biter каза на 02.03.2010, 08:21 ?. :

хах Ромел как може да отречеш, че армията на родината ти не е била велика ве... ти освен за Втора световна друго чел ли си ? как сме разбивали десетократно по-големи англо-френски войски и как сме превземали големи крепости за по 3 дни... да не говорим за средновековните битки... вземи прочети малко - Онгъла, Константинопол, Върбишкия проход, Ахелой, Траянови врата, Одрин, Клокотница, Сливница, Тутракан, Дойран, Драва.... прочети за тези само и после ми кажи дали не е велика Бългаската армия... а колкото до Вермахта и Червената армия - едните са имали технологии, другите численост, ние не сме имали нито едно от двете и пак сме побеждавали

777 мнения
профил »
veluvian каза на 02.03.2010, 08:45 ?. :

Е, аз няма да споря с момчето, щом смята че армията ни не е велика, това че дядовците ни са правили чудеса е друг въпрос. Между другото ако франсета или англичани ви се наежат и се направят велики пред вас, финно така, джентълменски им посочете да погледнат към югозападна България, има техни гробове колкото искаш от Дойранската епопея.
Е, ако все пак има хора, които смятат че армията ни не е дала кой знае какво на света, то очевидно англичаните не са на това скептично мнение, мили българи, и го доказват щом през 1936 година при отбелязването на победата от Първата Световна, в присъствието на ген. Владимир Вазов ветераните от британския легион свалят знамената в негова чест.
Но това са разбира се подробности. :)))))))))))))))))
Съжалявам, че коментарите тръгнаха на тази тема, но тематиката на самата игра просто неминуемо тласкаше към отклонението. Няма как. :)

46 мнения
профил »
странник каза на 02.03.2010, 12:29 ?. :

+1 (и за двата коментара над моя) Радвам се че имало и геймъри поназнайващи българската военна история

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 02.03.2010, 08:47 ?. :

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Waterloo
Всичко за битката при Ватерлоу :)
За играта мнението ми е ,че наистина е много готина ...
След многото дни прекарани пред Rome Total War .... вече няма какво да ме хване .. бързо ми става скучно ,особенно тези битки ,когато превъзхождаш противника 2 към 1 и въпреки това трябва да ги водиш , ако решиш да ги autoresolve-неш губиш много единици са толкоз скучни.
Наистина би било много интересно да видя повечето units , но не ми се отделя толко време ....
Както и да е играта наистина е готина .,.,.,. много по готина от Empire Total war

11 мнения
профил »
pcmaniafan каза на 02.03.2010, 13:32 ?. :

Чак и пък Българската да е велика армия... Но за ВЕХРМАХТА и ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ е пределно ясно...играта си е добра и според мен си заслужава

Откаде да започна-Дойран,Криволак,Одрин,"Червената стена"(Това е планински комплекс в Македония-страхотни битки с французите там),Балканската война-там ги мачкаме както си искаме.сръбско -българската война(там никой не може да повярва какво става-една държава свободна от 7 години,не само че успява да победи сърбите,но и да стигне до НИШ-Авсро-унгария ги спасява тогава)..........................................

Прочети докладите на ЦРУ за България и армията и през 60-те ,70 те и особено 80-те,когато имаме няколко ракетни комлекса,които могат да поразят Атина и Истанбул и защо турчилята уж обмислят военна операция в България във връзка с възродителния процес и защо някрая се отказват.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 02.03.2010, 14:54 ?. :

Много добро продължение. Наполеон си заслужава името в поредицата!

Дали някой ден ще видим Atilla Total War ?... :)

556 мнения
профил »
ciborg каза на 09.03.2010, 18:22 ?. :

Чул те Господ. :-)

348 мнения
профил »
dprime каза на 30.03.2011, 14:08 ?. :

Чули те Creative Assembly!

2 мнения
профил »
k1ller1988 каза на 02.03.2010, 16:36 ?. :

Играта е много добра и е на светлинни години от Империята.За мен Рим си остава най-добрата в поредицата но тази е директно след нея .Производителите на Тотална Война напълно изтриха петното от Империята-6 пача и пак е супер зле.

2 мнения
профил »
Lyo_Lyo каза на 02.03.2010, 18:35 ?. :

Чудно ми е дали ще има "Hitler:Total War" :D

556 мнения
профил »
ciborg каза на 09.03.2010, 18:26 ?. :

Това е идея, но би трябвало да ни се предостави възможност за игра от страната на Германия, а всички знаем, че доста от делата на Хитлер са били престъпления срещу човечеството (каквото, поне според мен, нацизмът винаги е бил). Не смятам, че такава игра би била приета (лесно) от повечето хора.

83 мнения
профил »
indigo каза на 02.03.2010, 19:36 ?. :

Дразни ме когато някой нарича Наполеон нисък... бил е висок над 1.70, което е повече от средния ръст за периода. Глупава грешка в превода от френски към английски мерни единици го е изкарала джудже.

69 мнения
профил »
b0n3biter каза на 02.03.2010, 19:51 ?. :

аз стискам палци за World War: Total War :) нещо за псв и да се надявяме, че тоя път ще благоволят да ни сложат поне на картата :D апък и с малко късмет може и да можем да играем с България :) ако ли не - Medieval 3 Total War :)

60 мнения
профил »
SummOneR каза на 02.03.2010, 20:59 ?. :

Хах и аз бих искал една Medieval 3 Total War :). Много ще ме зарадва. А колкото до Total War по която и да е Световна Война ме съмнява много, защото тогава ще трябва да се включат и самолети, а самата игра е така да се каже като линейна стратегия (така четох някъде), а като включиш самолети това се променя и вместо само по земя ще имаш и по въздух войници и т.н. Ама пък кой знае, може и да измислят нещо: :). Както и да е я кажете тая игра наистина ли е по-добра от Empire: Total War и добра игра ли е сама за себе си ? Някой да коментира ако може :)))).

33 мнения
профил »
Blur каза на 07.03.2010, 20:48 ?. :

Играта е много добра на мен много ми хареса......обаче не ми е ясно защо Българиа пак е пренебрегната!!!

2 мнения
профил »
Lyo_Lyo каза на 08.03.2010, 10:49 ?. :

Още сме били под турско робство тогава :(

6 мнения
профил »
licus каза на 08.03.2010, 13:18 ?. :

Ае не че нещо... от описанието на играта дадено ни по горе... почти нищо ново спрямо RTW, освен някои дребни (на пръв поглед) нововъведенийца и естествено лачената графика...

3 мнения
профил »
toni190693 каза на 10.03.2010, 18:18 ?. :

пиши на кирилица!
предупреждение!

348 мнения
профил »
dprime каза на 30.03.2011, 14:10 ?. :

Това да не ти е Замунда?

1 мнения
профил »
bonusss каза на 27.04.2011, 15:29 ?. :

някой знае ли кодове за злато за Napoleon: Total War PlSSSS
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Napoleon: Total War

новини:
Sega of America обявиха разработката на The Peninsular Campaign - експанжън за Napoleon: Total War. Той ще се появи през Steam през лятото.
Imperial Guard е вече на разположение за даунлоуд за всички собственици на реалновремевата стратегия Napoleon: Total War. В това DLC ще открием...
Феновете на хитовата историческа поредица Total War ще могат да се насладят на поредната й част в края на следващия месец, след като Sega обявиха твърда дата.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Total War: Shogun 2 31
Empire: Total War 8
Rome Total War 2
Rome: Total War – Alexander 1
Medieval II Total War: Kingdoms 1
Shogun: Total War
Shogun: Total War - Warlord Edition
Medieval: Total War
Medieval II: Total War
Rome: Total War – Barbarian Invasion
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Total War: Shogun 2 31
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0 30
Disciples III: Renaissance 21
XCOM: Enemy Within 21
King's Bounty: Armored Princess 17
Worms Reloaded 17
XCOM: Enemy Unknown 15
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12
Elven Legacy 11