facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
NBA Live 2001
Ревю | 16.03.2001 | автор: Морган Кроу


оценка:
Производител:
EA Sports
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC

Признавам си без бой, че колективните спортове никога не са били моята стихия. Това правило важи с особена сила, ако става дума за нещо с американски произход. Повдига ми се от тъпия и грубиянски "футбол" на янките, бейзболът ми се струва неразбираем и малко отегчителен, не понасям брутални хокейни мелета. Съществува обаче една трибуквена абревиатура, която ме кара да забравя своите предразсъдъци. Тя е доказателство, че отвъд Атлантика има достатъчно хора, които не си падат единствено по бруталните гладиаторски спортове. Тя е доказателство, че сред северноамериканците се намират достатъчно почитатели на виртуозните изпълнения с топка. Тя е доказателство, че "извънземните" са сред нас. Тази абревиатура, разбира се, е NBA. В този момент мога да извикам само едно единствено нещо:

I love this game!

Американският баскетбол нееднократно е демонстрирал, че е недостижим. По същия фирмата EA Sports от доста време насам се намира на светлинни години пред останалите производители на спортни игри. NBA Live 2001 за пореден път доказва това. Тази размазваща баскетболна игра накара дори мен, закоравелия фен на 3D-патакламата, да се замисля дали не е време да подриблирам под коша като в доброто старо време, вместо да се потя във фитнес-залата и да размазвам приятелчета на Unreal или Quake. Гледайки NBA Live 2001 бях втрещен с каква лекота се движат и хвърчат из въздуха тези стокилограмови черни чудовища, титулуващи себе си с прозвището "звезди на американския баскетбол". Всъщност това е и първото нещо, с което новата игра превъзхожа своя предшественик от миналата година.

Движенията на играчите са просто фантастични - много по-плавни и разнообразни, отколкото бяха в NBA Live 2000. Всички баскетболни трикове, разбира се, са пресъздадени с motion capture като са сканирани всички трикове от репертоара на Кевин Гарнет - звездата на Милуоки Тимбърулфс. Този път обаче той направо е надминал себе си и е демонстрирал кажи-речи всички видове нападателни тактики, отбрана, дрибъл, стрелба, забивки, финтове, "куки", изобщо всичко, което виждате, когато гледате по телевизията истински мач от NBA. В поведението на играчите вече няма и помен от "роботска" скованост. Те просто се движат и държат като истински хора - говорят помежду си, подвикват си един на друг по време на игра или между четвъртините, радват се или се ядосват в зависимост от хода на мача. Като геймплей играта кажи-речи се припокрива с NBA Live 2000, но с малката разлика, че действието е много по-плавно и виртуозно, без да се загуби и грам от динамиката, а в арсенала на баскетболистите влизат десетки нови номера, невиждани в нито една игра от този тип.

И все пак не мога да си спестя едно

малко лирическо отклонение

То е посветено на интрото, което за съжаление леко ме разочарова. Сигурно си спомняте маниашкото филмче, с което започваше предишното издание на NBA Live. За мен то си остава еталон - не само за това как трябва да започва една хитова игра, но и за това как трябва да изглежда един перфектен рекламен клип. За жалост въвеждащата анимация в NBA Live 2001 по-скоро ще се хареса на феновете на "черната" музика, отколкото на баскетболните маниаци. През повечето време ще трябва да гледате двамата рап-изпълнители, които са правили саундтрака към играта, вместо да се наслаждавате на своите любими звезди от NBA.
Разбира се тук-таме се появяват и баскетболисти, но половината от тях са просто фигури, рендвани с енджина на играта, а не живи играчи. Освен това филмчето е доста късо и не създава достатъчно добро NBA-настроение.

Като се абстрахирам от сравнително слабото филмче обаче играта изглежда наистина перфектно. Имам чуството, че създателите на NBA Live 2001 са изследвали поотделно анатомията на всеки играч от професионалната баскетболна лига. Моделът на всеки играч е направен строго индивидуално в зависимост от неговата физика, мимиката на лицето му и неговите характерните черти. Например можете да се полюбувате на всяка фибра от мускулатурата на Майкъл Джордън или пък на мазните телеса на огромния Шакил О'Нийл, който си остава все същото тромаво добиче, което помита всичко по пътя си. Ще можете да откриете пълна статистика с показателите и постиженията на всяка от звездите, които ще трябва управлявате. Всеки член на вашия отбор има същите предимства и недостатъци, които са характерни за съответния истински играч от NBA. Ще се убедите, че Кевин Гарнет например е перфектен в отбрана, а Еър Джордън, както всички отдавна знаете, е универсален и неповторим. Информацията за играчите определено ще ви е необходима, ако искате да изградите свои индивидуални отбранителни и нападателни тактики. Като един истински мързеливец, аз предпочитам да оставя тази опция на автоматичен режим...:-)

Така че получавате идеална възможност не само да командвате оригиналните отбори от сезон 1999-2000 на NBA, но и да обменяте играчи,

да изграждате свой "дрийм тим"

изобщо да правите всичко, което ви скимне... Можете да изпробвате възможностите си с почти всички видове игра, които познавате от NBA Live 2000 - демонстрационен мач, цял сезон, плейофи, "един на един" и "франчайз" (където влизате и в ролята на мениджър на отбор). Пропусната е единствено възможността да попрактикувате сам. Е, на по-закоравелите от вас вероятно тя едва ли ще им липсва, но аз определено имах нужда да посвикна с управлението и да изуча различните номера.

Интерфейсът на NBA Live 2001 е адски удобен, интуитивен и дори малко опростен в сравнение с предишната версия на играта. Няма никакъв шанс да се изгубите из нивата, дори и за първи път да се захващате със спортна игра.

Бъдете сигурни, че NBA Live 2001 ще ви накара да се потопите напълно в атмосферата на баскетболната мания. За това допринася и жестоко направената фонова графика. Ще забележите, че в тази игра е направен опит да се симулира триизмерна публика. Е, ако се загледате отблизо, няма как да не откриете, че хората по трибуните все пак са плоски картинки и се повтарят достатъчно често. И все пак се създава силня илюзия, че макар и леко размазани, те представляват истински обемни фигури.

Звуковият фон на играта е абсолютно автентичен. Ако някога сте попадали на баскетболен мач, просто няма какво повече да ви убеждавам. Действията на вашите играчи и противника са съпроводени от непрестанните раздувки на двамата коментатори зад кадър, които не само обсъждат ставащото на терена, но и влизат в кратки диалози помежду си. Май и тези типове като мен имат склонност към лирически отклонения. На втори план чувате

възгласите на екзалтираната тълпа
 
и подвикванията на играчите. Скандиранията на феновете също са изключително разнообразни. Те се променят в зависимост от това, дали домакините са в отбрана или в атака, дали печелят или губят. Твърди се дори, че възгласите на публиката могат да повдигнат морала на падащ отбор. Подобен ефект се постигал и ако някой от вашите играчи направи виртуозна забивка или вкара ефектен кош. Аз лично обаче не успях да получа конкретно доказателство за това...

Сега сигурно трябва да добавя и нещо в заключение. Вероятно трябва да кажа, че NBA Live 2001 е неповторима. Това обаче не е точно така. Всъщност това е шестото продължение от баскетболната поредица на EA Sports и трудно може да претендира за оригиналност. Но какво пък, то и баскетболът не се е променил много през годините...:-) 

 
системни изисквания
P2 300, 32MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Need for Speed: The Run 44
Colin McRae: DiRT 2 44
FIFA 13 38
Split/Second 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31