facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Myth 2: Green Berets
Ревю | 07.09.2001 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Bungie
Издател:
Take 2 Interactive
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Първото нещо, което си помислих, когато чух по едно и също време да се споменават Myth II и зелените барети, беше следното: "Нещо става със слуха ми, сигурно има някаква грешка!". Е, няма никаква грешка, правилно съм разбрал. Колкото и невероятно да звучи, това е факт. Работата е там, че Take 2 са придобили правата за издаването на поредицата Myth на Bungie и са решили да се възползват от възможностите на вече разработения енджин. Така с помощта на Myth II се ражда и най-новото творение на Take 2 - Green Berets. Колкото и налуднчаво да звучи, това е стратегия, свързана с войната във Виетнам. Изглеждате изненадани и объркани. Разбирам ви. Прочетете цялата статия и ще разберете за какво става въпрос. :-)

За мое голямо щастие, тази игра не се свързва по абсолютно никакъв начин със самата идея и история на Myth I и II, както и на очакващия се Myth III - The Wolf Age. Не бих я нарекъл add-on, въпреки че изглежда точно точно като такъв. За да играете Green Berets, необходимо е Myth II да бъде инсталиран на компютъра ви. Това не би трябвало да бъде проблем за никой, тъй като и двете игри се намират в комплект.
Театърът на бойните действия се разиграва някъде в опасните джунгли на югозападна Азия. Вие сте американски командос и както сами сте се досетили, ще трябва да изтребвате до крак много "жълтурчета".
Геймплейът на Myth II e изцяло запазен. Всички видове формации присъстват и тук, както и специалните умения на героите, въртенето на камерата, и всичко друго, за което можете да се сетите от оригиналната игра. Промени няма, нововъведения - също. В това отношение на Take 2 не може да се припише каквато и да е творческа работа. Единствено кратките автобиографични бележки, които се появяваха при кликването на някой герой, сега са заменени с девизи, свързани с верността, послушанието и всеотдайността на войниците към армията.   

Green Berets предлага

Скромен брой мисии

за сингълплейър. Само десет. В тях ще спасявате войници, ще саботирате сгради, елиминирате офицери, унищожавате бази и т.н. Най-общо ще извършвате тези неща чрез следните единици:

Green Beret - основният тип във вашия отряд. Екипиран е с M-16 - автоматична пушка, която изстрелва по три куршума при една нормална атака. Има и grenade launcher. За близък бой използва байонет.

Weapons Sergeant - умел боец, екипиран с картечница M-60 и с гранати.

Medical Sergeant - може да не е достатъчно бърз и силен, но е незаменим лечител.

Отряда ви винаги се ръководи от един капитан. Ако той умре, мисията приключва. Той е мултифункционална единица. Често има по няколко специални умения, които се появяват по различно време в отделните мисии. Например той може да поставя и детонира експлозиви, да вика въздушна атака по радиото или да изпраща сигнални ракети за помощ. Въоръжен е с M-16.

Най-добрият ви приятел в мисиите пък е хеликоптерът Heuy. Той е неразделна част от битките. Служи не само като транспорт, но и ви снабдява с различни провизии. Екипиран е с heavy machine gun, а понякога - и с ракети. В някои мисии ще можете дори да го управлявате директно и така да се възползвате от неговата огнева мощ. 

А сега за графиката... Енджинът на Myth II бе доста красив за времето си. Но от тогава измина доста време. Всичко остарява. Нищо не остава не засегнато от времето. Както хората се сбръчкват, така и енджините се амортизират. Сега, на фона на толкова много нови игри, графиката на Green Berets не предлага нищо повече от посредствени и на места грозни гледки.

Това обаче не пречи на разработения от Bungie енджин да бъде идеален за squad based стратегии в реално време. Ако не друго, то поне е удобен.
Take 2 са го преработили изцяло за своите нужди. Средновековните градове и гледки са заместени със зеленикави терени и растителност, характерна джунглите на Южна Азия. От друга страна обаче единиците изглеждат по-добре от преди и по-детайлно. Тъй като по обясними причини в Myth II липсваха огнестрелни оръжия, Take 2 е трябвало да въведат и някои нови ефекти, които са доста прилични.

Имам обаче

една малка забележка

към Bungie и Таке 2, свързана с така наречения fog of war. В играта той функционира на следния принцип - не виждате врага, докато не се доближите на определено разстояние от него. И така един ден съвсем невинно и нищо не подозиращо се бях запътил с моя отряд към една река, когато видях нещо странно в нея. Видях дупки, които се движеха. Когато се приближих, те постепенно се запълниха с газещи във водата виетнамци. Как така разработчиците не са обърнали внимание на тази подробност? Та това спокойно би ме предупредило да се изнеса с парцалите, ако преценя, че насреща си имам по-многоброен отряд.

Звукът обаче определено ми допадна, На моменти дори се чувствах така, сякаш съм попаднал насред истинско бойно поле. Не че знам как е в действителност, но всичко ми звучеше доста реалистично. Експлозиите на падащите ракети, кръстосаните престрелки, виковете на смъртно ранените виетнамци и всичко това смесено със звуците на джунглата.
Само не съм сигурен в достоверността на диалозите между враговете.
Мисля, че едва ли мога да отговоря на въпроса дали те наистина говорят на виетнамски. Затова пък звучат доста неразбираемо и следователно би трябвало да са достоверни. :-)

Green Berets подържа и мултиплейър, в който са включени осем допълнителни карти, както и следните възможности за игра: king of the hill, capture the flag и body count. Можете и да играете мисиите за сингълплейър кооперативно с някой друг приятел(ка). Освен това към творението на Take 2 е включен и пълен map editor, който ще ви позволи да създавате нови нива, единици, обекти и карти за мултиплейър.

Бих казал, че идеята на Take 2 не е лишена от оригиналност, но не смятам, че тя ще бъде приета топло от феновете на поредицата Myth. Въпреки че енджинът е доста стар по сегашните стандарти, геймплейът все още си го бива. Ако се чудите какво да правите до излизането на Myth III - The Wolf Age, то Green Berets е добро решение на вашите проблеми. 

 
системни изисквания
Pentium II 266, 32MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28