facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Mortal Kombat X - Story Mode
Ревю | 27.04.2015 | автор: Георги Кацаров


оценка:
Производител:
Netherrealm Studios
Издател:
Warner Bros.
Жанр:
Бойна, Аркада
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
34.19 лв.
купи играта »

плюсове

Мрачна история;

Добра визия;

Прилична продължителност;

Новите персонажи като цяло се вписват страхотно в МК вселената;

минуси

Историята е леко претупана;

Сюжета има доста дупки и неясноти;

Персонажите можеше да бъдат изградени по-добре;

Най-накрая. Помните ли кога бе последната Mortal Kombat игра, която бе пусната за PC заедно с другите платформи, а не портната по-късно? Точно така – това бе Mortal Kombat 4, излязла през далечната 1997-ма година. Към днешна дата всъщност имаме три заглавия за от тази поредица за PC (изключвам неизброимите начини да подкарате някоя чрез емулатор) – Mortal Kombat: Trilogy (която е супер счупена геймплейно и технически), Mortal Kombat 4 и Mortal Kombat (2011). За това бях изключително развълнуван, когато Netherrealm Studios решиха да пуснат PC версията заедно с конзолните такива. Големият въпрос е обаче: струваше ли си чакането?

А големият отговор е – Да!

Макар и с някои уговорки.


Играта е достоен наследник на предшествениците си, а в отделни отношения дори ги и задминава. Уви, обаче в определени отношения и изоства спрямо тях, което обаче не разваля цялостното впечатление от играта. Най-големите ми критики са насочени към Story режима на играта, където, за щастие или не, са концентрирани повечето проблеми на играта. Всеки играл или поне запознат със структурата на Story-то в Mortal Kombat (2011) вече знаеше какво горе-долу ще го очаква в следващата игра. Тъй като предната част преразглеждаше събитията от първите три игри и постави началото на т.нар. alternative timeline, а също така и от отворения и край, бе ясно върху какво ще се върти следващата част – а именно, преразглеждане на събитията от Mortal Kombat 4.

Накратко, и в двете игри става въпрос за освободилия се Elder God Shinnok, който благодарение на специален амулет иска да абсорбира жизнените сили на Earthrealm, за да събере достатъчно мощ и да излее гнева си във вендета срещу останалите богове-старейшини, които преди милиони години са го заточили в Netherrealm. Приликите обаче свършват до тук. Въпреки, че в Mortal Kombat 4 такова нещо като  story нямаше, а имаше само аутро клипове за всеки боец, може да се каже, че тези кратки клипчета оставяха впечатление за много по-сложни и коварни персонажи, отколкото днешното развито Story.

Стига сме го увъртали – историята, макар мрачна, е някак си сладникава и леко претупана. /Spoilers Ahead!/

Честно казано наслушах се на коментари от типа на „Ама видите ли, то историята не е била централна никога в MK поредицата”... Да, ще се съглася, така е. И въпреки това аз лично съм на мнение, че едно нещо или го правиш като хората, или по-добре недей го захваща. В случая с Mortal Kombat X – историята е претупана, персонажите са опростени и има толкова дупки в сюжета, колкото няма да откриете по швейцарско сирене надупчено с minigun. Най-напред, ще започна с това, че ако помните в предната игра във войната на Shao Kahn в опит да завладее Земята доста от главните герои умряха. Е, оказва се, че не точно. Всички са живи, само дето последните 25 години душите им са били в Netherrealm и сега са на щатна служба при Shinnok. Като между другото не се държат като роби, а като напълно съзнателни същества. И най-тъпото в цялата история – когато Соня побеждава Quan Chi и Raiden прави заклинание над магическия му басейн и *пуф* - почти всички души, се изчистват от покварата на Quan Chi и стават отново хора. Като например Jax. Който 25 години е бил труп, два метра под земята, душата му заточена в ада и изведнъж, след тази сцена го намираме някъде в забутана американска ферма, женен, с дъщеря да ремонтира трактор... Сякаш нищо до тук не се е случило.

А обсебения Sub Zero в началото?

За това също няма логично обяснение. Ако е Bi Han – ами, че той още предната игра, след като го уби Scorpion бе превърнат в Noob Saibot и като такъв бе много по-ефективен. Но този определено не е той, а брат му, който пък бе превърнат в Cyber Sub Zero. Как се е освободил от бронята  и най-вече - как хем е обсебена душа от ада, хем си е жив и здрав и ръководи клана Lin Kuei (това дори преди сцената с магическия басейн на Quan Chi!). А амулета? Как изведнъж от ръцете на Рейдън се озовава в ръцете на Mileena? В края на първи чаптър е във владение на добрите и в началото на втори вече Mileena го държи и дори знае как да борави с него (!).  Друг проблем (поне според мен) че всички които не са лоши са едни такива праволинейно добри, а лошите са едни такива праволинейно лоши... Досущ като злодеи в Power Rangers или сходно детско филмче. Това първо (доста дълго първо, сега идва доста дългото второ). Всичките лоши персонажи са някак си твърде лоялни едни към други... Този Quan Chi няма нищо общо с онзи Quan Chi от MK4, който прецака Shinnok с фалшив амулет. И Shinnok няма нищо общо с Shinnok от MK4, където уби Reptile, който дръзна да поиска полагащата му се (и обещана му) справедливост. А да ви казвам ли всички богове и злодеи – Raiden, Fujin, Quan Chi, Shinnok колко силно са представени? Доста слабо бих казал. Изтерзания Рейдън в общи линии освен да прави измъчени физиономии и да яде лабут друго не прави. Fujin също. Quan Chi е някак си доста омаломощен и постоянно бяга насам-натам, а Shinnok е пълна трагедия. Изобщо не ви остават с усещането, че са всесилните властелини, чийто сблъсък трябва да кара планините да се тресе.

И всичко това, за да се даде път на младите попълнения.

Които честно казано някак си хич не ми паснаха не само в story-то, ами и в цялостната атмосфера на играта. Четиримата наследници - Cassie Cage (щерката на Johnny Cage и Sonya Blade), Jacqui Briggs (дъщерята на Jax), Takahashi Takeda (син на Kenshi) и Kung Jin (някакъв родственик на Kung Lao) просто вървят групово навсякъде и мачкат наред. Без значение императори на Outworld, некромансъри или бивши Богове-Старейшини, Голямата Четворка младоци просто вършее наред. Усещате ли вече дисбаланса? На фона на това, разпрата която се разгаря в Outworld приключва също толкова тъпо и ненадейно, там също има големи въпросителни. Като например как след като Kothal залови четиримата те успяха да се измъкнат? И как може да се поддържа радиовръзка между Земята и Outworld или Netherrealm? А порталите между измеренията, които можеха да се отварят само в определени случаи и то от посветени хора? Нищо такова. Сега който си иска може да си пътува навсякъде където си иска, напълно необезпокоявано. Разстоянията нямат никакво значение...

Все дреболии, които като събереш на куп и развалят иначе хубавото впечатление от мрачната атмосфера на играта. А ако сте фенове на Lore-a на Mortal Kombat – това вече ще е голям проблем за вас. Тъпо е също така, че по-значима роля от новите лоши персонажи е дадена само на D’Vorah, която пасва идеално във Mortal Kombat вселената. Всъщност това важи и за Erron Black, който обаче за съжаление в story-то е неиграем персонаж. Само Kothal Kahn ми се видя някак си too pussy, в сравнение с якия образ, който му бяха изградили в комикса.

За съжаление обаче освен тях, други играеми лоши персонажи няма да срещнете.

А също така и някои от добрите. Ако си падате по Fujin, Reiko или Kai – просто ги забравете. Fujin ще го мернете единствено в началото на кътсцените, с Рейко нещо се е случило между двете игри, а Каi просто го няма никакъв. Tanya е тук, но ако искате да я имате като играем персонаж – ще трябва да кихнете допълнително на Еди и компания (между другото Kombat Pack-a е забавен за началото на май). Хубавото обаче е, че вече се работи по фенски модификации (PC Master Race hell yea!), които добавят липсващи любими бойци. Извинявам се, ако съм прекалено емоционален, но аз като фен на историята и вселената на Mortal Kombat не мога да подмина тези неща с лека ръка. Искам тежка, дълбока история, с обрати и зрелищни сцени. Искам всичко. И на тая цена от 150.00 лв не мисля, че искам много срещу парите си.

Не мога обаче да си изкривя душата и да не кажа, че Shinnok е доста пипнат като поведение, като визия и като бойни техники. Същото важи и за почти всички лоши герои. Краят също е невероятно мрачен и някак си отворен, оставящ много въпроси накъде ще поеме поредицата сега. Въпреки всичко аз оставам оптимист и вярвам, че следващата част е въпрос на време.

Ще приключа тук тази част, спирайки се само на Story Mode-a. Личното ми мнение е, че историята е добре замислена, но малко зле реализирана. Повече от четири не заслужава. И това го казвам като дългогодишен фен на поредицата. До седмица, когато набера достатъчно online опит ще напиша и за всички останали компоненти на играта – Krypt-a, „живите” кули, сблъсаците фракции срещу фракции и как сработват всички гейм механики, които играта предлага. От там към момента имам набрани доста положителни впечатления, но има неща на които още не съм обърнал подобаващо внимание.

Благодарим на Fast2Play.bg за предоставения ключ. 

 
системни изисквания
OS: 64-bit: Vista, Win 7, Win 8, Win 10 Processor: Intel Core i5-750, 2.67 GHz | AMD Phenom II X4 965, 3.4 GHz Memory: 3 GB RAM Graphics: NVIDIA GeForce GTX 460 | AMD Radeon HD 5850 DirectX: Version 11 Network: Broadband Internet c
напиши коментар
 

116 мнения
профил »
Rockstar каза на 28.04.2015, 17:36 ?. :

Щом лудият фен на MK - Кацаров, дава на играта 3.5 от 6, значи наистина е ПЪЛНА СКРЪБ!
Добре че истината излезе наяве, и емоционалният вот отстъпи пред реалният, защото по едно време MKX беше набедена и за игра на месеца, изпреварвайки невероятният Grand Theft Auto V.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 28.04.2015, 17:47 ?. :

Пояснявам, че оценката дадена от мен касае само частта от играта представена в това ревю. Оценката в следващата част ще е значително по-висока, защото нещата са значително по-добре там. За крайна оценка може да считате средно-аритметично между двете, доколто в това има някаква обективност.

34 мнения
профил »
PC-Lumpen каза на 29.04.2015, 15:31 ?. :

naprotiv istoriqta be6e naistina mnogo interesna i se izigrava na edin duh.... ocenkata trqbva6e da e pone 4.5/5

560 мнения
профил »
dogma каза на 28.04.2015, 18:11 ?. :

За играта не знам, но поне един формат на текста да имаше :) То бива параграфи, удебелено, курсив и т.н., но хич не прилича на хубав прегледен текст. Иначе за МК наистина нямам мнение, бойните игри не са ме привличали никога.

569 мнения
профил »
King igra4 каза на 28.04.2015, 18:23 ?. :

Добра оценка, за посредствена игра.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 28.04.2015, 18:51 ?. :

Бе като правиш xray-a на Cassie,чувството за "мрачна история" изчезва,особено във финалната битка срещу Shinkok...демоните имали тестиси дееба.

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 28.04.2015, 23:27 ?. :

Аре без спойлери, нали.

707 мнения
профил »
sturba каза на 29.04.2015, 03:31 ?. :

Serious Sam

Нещо май наистина не ти е била интресна историята, защото има няколко битки като E Black.

Иначе всичко друго е вярно даже не е оплюта достатъчно. Уникално зле е историята.
Още парадокси, които видях са, че Лу Канг и Кунг Лао така и не бяха възстановени от покварата на Куан Чи ама в сингъл плея ги има като по-стара версия както е Джакс...

Онлайн режима в момента е супер счупен както винаги неткода им е брутално зле и аз не очаквам оправия там.

Иначе тези living towers i faction войните са интересни, но за съжаление до сега така и не мога да пробвам два от режимите във faction войните, защото винаги са червени.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 29.04.2015, 06:55 ?. :

Е, аз се постарах да не навлизам твърде много в Spoiler-и, ама ти директно изплямпа какво става със Liu Kang и Kung Lao.

Отделно, чаптър от story mode-a в който играеш с Erron Black не срещнах. Ето чаптърите:
Chapter 1: Johnny Cage
Chapter 2: Kothal Kahn
Chapter 3: Sub Zero
Chapter 4: Kung Jin
Chapter 5: Sonya Blade
Chapter 6: D'Vorah
Chapter 7: Takeda Takahashi
Chapter 8: Jax
Chapter 9: Scorpion
Chapter 10: Raiden
Chapter 11: Jaqui Briggs
Chapter 12: Casie Cage

777 мнения
профил »
veluvian каза на 29.04.2015, 06:54 ?. :
Редактиран на 29.04.2015, 06:58 ?.

Тази статия като дежа вю повтори всички мои впечатления и мисли спрямо историята на MKX. Във всяко друго отношение, играта е наистина брутална, зрелищна, красива. Имам и някои съмнения за трите бойни режима на героите, че не са балансирани достатъчно и някои ще са прекалено IMBA за сметка на други.

Също трябва да предупредя за СПОЙЛЕРИ, така че:

СПОЙЛЕР:

Парадоксите вървят ръка за ръка в тази история. Хората могат да казват - ами тя историята идва на втори план. Да, но нали точно Mortal Kombat е биткаджийската игра с най - важна история спрямо своите конкуренти?!
Беше ми наистина странно как абсолютно всеки новоизлюпен персонаж налагаше Quan Chi без никакви усилия. Самият аз не съм толкова негов фен, но му съчувствах честно! В един момент онзи крадец предизвиква на смъртоносна битка Kothal Khan и го размазва, а след това понася значителен бой срещу себе си?
Всички нови персонажи и лапетии откровенно не стават. Нямах нужда да гледам някаква мрачна и биткаджийска версия на сериала "Приятели". Съгласен съм и с нещо друго - E Black има потенциал, но не беше изобщо развит. А дококото до Kai - не мисля, че има нормален човек, който изобщо да иска да се появява в коя да е бъдеща MK игра. :D
С позицията на заинтересовано лице спрямо Sub-zero и Shinnok, любимите ми персонажи, сегментът със нинджата не ми хареса, а като геймплей няма нищо ново при него. Шиннок обаче е вече нещо ново, този който досега не сме познавали сякаш, а ни се е искало. Играе се страхотно с него и си е удоволствие. Визията му също радва. Може би от малкото хубави елементи в историята бе, че на Хандзо Хасаши най - най- накрая му дойде акъла в главата след цялото това безмозъчно трепане в игри, и филмови сериали. :D
Ако говорим за задоволителна история, далеч повече предпочитам Deadly Alliance и особено Deception, дори и да бяха приети смесено от критиката!
Нека все пак напомним - впечатленията от самото игране е страхотно, но балансът според мен трябва да претърпи корекции. X-ray комбинациите са убийствени, но наградата от тях е прекалено IMBA. 20 секунди усилия и пот от някое убийствено комбо могат да се окажат излишни, ако този отсреща ти приложи X-ray и ти открадне най - нагло целия рунд. Към уважение към конкурента, но този лек Street Figher-ски приложен стил със специалните комбота не ми харесва. Другият вариант е поне да забавят мъничко запълването на X-ray, сякаш е по - добър компромис. Ако ще го довършваш противника, поне да е честно и да си го счупил от бой преди това.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 29.04.2015, 18:49 ?. :

Историята е нещо като комедия тук. Куха е и новите персонажи тези младоците дъщери синове и нз си кво нещо не ми се връзват става дума с тях играта мяза на някво тиин серялче некви дупета. Иначе като геимплей и графиката играта е най добра от морталите до сега.

28 мнения
профил »
Nihlathak каза на 30.04.2015, 06:06 ?. :
Редактиран на 30.04.2015, 06:13 ?.

Като човек който само е гледал историята на MK2011 и MKX ми хареса. И аз се чудех за Sub-Zero, но по-късно видях че е обяснено в комикса, който сигурно е излязъл след писането на статията.

За хората освободени от контрола на Куан-Чи ми се стори че бяха само тези които бяха в същата стая, когато това стана. Имаше много flashbacks и беше объркващо, обаче Sub-Zero е същия и в началото като лош и после като добър.

Kotal Kahn мисля че е от онези, които не са нито pure good, нито pure evil. Но пък в сравнение с другите от outworld си е направо светец.

24 мнения
профил »
Allex каза на 02.05.2015, 10:40 ?. :

Историята ми звучи точно като: Червеният рейнджър получи стрела в коляното, изстреляна от Лара Крофт, която отключила своя mangekyou sharingan...

169 мнения
профил »
Corvo каза на 16.05.2015, 06:20 ?. :

От стила на писане си личи, че авторът току-що е изиграл сторито, преди да напише статията, всичко му е каша в главата и повдига уж сериозни въпроси за парадокси, каквито всъщност няма, защото нищо не е разбрал. Всичко е много добре обяснено с кратките ретроспекции, кой е жив, защо е жив, защо не итн. Конкретно за Sub-Zero, в играта ясно се подразбира, че тва е Куай-Лиан, не Би-Хан. Но как точно става от киборг пак човек, това наистина не е обяснено.
Прав е все пак авторът, че много натъгъдък "върнаха" старите персонажи, когато Рейдън им върна душите ей така хоп, но това се дължи най-вече на автогола, който създателите си вкараха в MK9, когато избиха почти всичките си герои. Но се радвам, че ги върнаха що-годе с някакво обяснение. Радвам се, че и най-сетне доживях да видя Хасаши и Куай-Лиан да се примирят. Идеше ми да пусна една нърд бро сълза от кеф. Хареса ми и новият подход да видя класически герои вече по-стари, по-различни.
Прав е и авторът, че злодеите бяха като боксови круши, неприсъщо за архиврагове като Шинок и Куан-Чи. И другият недостатък - сторито беше твърде кратко.
Въпреки всичко, поне са се опитали са да направят нещо ново и се е получило добре. Вместо да направят римейк върху римейка върху римейка, както се правят повечето игри днес.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 17.05.2015, 12:25 ?. :

Както казва автора не е въпроса дали сторито е ключов елемент за файтинг игрите или не, а дали е кадърно направено или не. В случая не е, по много параграфи.

169 мнения
профил »
Corvo каза на 17.05.2015, 19:29 ?. :

Сторито беше кадърно точно толкова, колкото и това на МК9, с разликата че са поели рискове с нови герои и че беше по-кратка.

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 24.06.2015, 14:51 ?. :

Мдаааа, явно автора пак е правел нещо друго докато играта е вървяла щом има въпроси по историята, кво да се прави, тва все пак е ПЦ Майна....Мания.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Mortal Kombat X - Story Mode

Ревю:
Втора част на нашия преглед на Mortal Kombat X.

Превю:
Още един предварителен поглед с най-свежата информация за предстоящата Mortal Kombat X.

новини:
Представител на студиото NetherRealm Studios потвърди, че както Mortal Kombat XL, така и Kombat Pack остават ексклузивни за конзоли.
Вижте какви нови бойци са приготвили Netherrealm Studios за следващото DLC
Към 2012 г. от поредицата са продадени над 30 милиона бройки, които със сигурност са се увеличили след появата на новата Mortal Kombat Х по-рано тази година.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat X - част втора 11
Street Fighter V 8
Hooligan Fighters 3
Mortal Kombat 11: Story Mode 1