facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Monkey Island 2: Lechuck's Revenge SE
Ревю | 26.07.2010 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
LucasArts
Издател:
LucasArts
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Класиката си е класика

Хумор

Освежена графика

минуси

За тази игра е грехота да се пише в тази графа.

Запретнете лигавниците, състезанието по надплюване започва СЕГА!

Когато куест жанрът е леко изостанал на заден план и старите му златни дни са в годините, съвпадащи с първите цифри на ЕГН-тата ни, една игра трябва да се прицели доста далеч, за да се открои от множеството. Тя обаче вече е спечелила място в сърцата ни и сега само идва да ни напомни, че имаме нужда от нея. Нещо повече - именно тя е дала началото на епичните състезания в миналото – надплюване, обиждане, правене на маймунски физиономии – изберете си сами.

Разбира се - това е Monkey Island. А сега налице е Special Edition-а Lechuck's Revenge. Излизайки след освежената първа част, тази продължава традицията –

обновена визия, малки корекции, непокътната концепция

Не е задължително да сте играли предишната част, за да се накефите и на тази, но би ви харесало да видите препратките към нея, ако сте го направили. От друга страна, почти сигурно е, че ще превъртите следващите, ако сте играли тези дотук и сте пропуснали.

Но по същество – тръгнали сте по следите на легендарното съкровище Big Whoop. Картата към него е била разделена на четири от притежателите си и частите са пръснати по широкия свят. Вие вярвате, че ще ги откриете, въпреки че все още ви се налага да обяснявате, че сте велик пират, защото хората ви поставят в wannabe категорията и не взимат на сериозно хвалбите ви, че сте победили LeChuck. Вие обаче си знаете своето и отново сте готови за подвизи, решавайки всякакви проблеми по най-причудливи начини. Хилав сте и ви бият- няма проблем. Крадат ви парите – хохо. Те не знаят на какво сте способни -

вуду магии и долни номера

- това е вашата песен. Малко по малко прецаквате доста народ и започвате да пътувате между различните острови и да трупате нови бели на вашата сметка. Дяволит сте, но сте си добряк и накрая трябва да спечелите и момичето - за пореден път. По пътя дотам и самите пъзели, както винаги, са забавни и оригинални и ще ви спечелят за фен на поредицата. Има много майтапи, някой ще ви разтресат от смях, други може и да ви оставят равнодушни. Но играта трябва да се види.

Новото в случая спрямо оригиналната втора част е, че докато го правите, можете почти по всяко време да превключите и да чуете коментарите на

Ron Gilbert, Tim Schafer и Dave Grossman

за всяка една ситуация. Създателите на играта имат какво да ви кажат. Недомислица е, че докато те си бъбрят, играта пртодължава да тече и, ако не сте я играли преди, губите едното от двете.

Друга новост са двете вградени hint системи - едната с директни съвети, а втората, осветяваща важните предмети на екрана. Едва ли ще ги използвате често, но поне знаете, че ако ви се наложи, са там.

Има и concept art, който можете да отключвате на час по лъжичка по време на игра.

Променен е и интерфейсът. Можете да използвате само мишката, за да избирате между възможните действия за отделните предмети, за разлика от оригинала, където действията бяха изредени отдолу. Ако сте много носталгични и ви се прииска да си спомните какво сте играли преди години, можете и директно да превключвате на старата визия. Това обаче едва ли ще се случва често, защото новата графика напълно запазва стила на оригинала, просто е по-жива и детайлна.

Гласовете на героите също са записани наново и има много добри попадения.

Ако пък като мен сте играли играта, но имате лоша памет - още по- добре! За мен беше изненада да срещна образи като Стан, който тук поставя the FUN във FUNerals, разгръщайки новата си бизнес схема за ковчези и погребални аксесоари.

Накратко -

кретенията пак е пълна

както и преди и играта ще ви се услади. Лично за мен другите части на приключението са още по-вдъхновяващи, особено трета и пета. Това тук обаче си е самата класика - от плът и кръв - и просто трябва да я изиграете, ако не заради забавлението, то дори от обща култура. Има неща, с които човек трябва да е запознат. Това е едно от тях. 

 
системни изисквания
Win XP / Vista, P4 3.0 GHz / AMD Athlon 64 3000+, 128 MB VRAM NVIDIA GeForce FX 5600 / ATI Radeon 9600, 256 MB RAM (XP) / 512 MB (Vista), 2.5 GB HDD, DirectX 9.0c compliant sound card, DirectX 9.0c
напиши коментар
 

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 27.07.2010, 16:49 ?. :

Изиграл съм ги и 5те,много са весели,препоръчвам на всеки!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 27.07.2010, 20:29 ?. :

"Накратко - кретенията пак е пълна"

Хахахах! Съвсем правилно, нека вземем за пример първият и петият скрийн =)

3 мнения
профил »
the_gunner каза на 17.01.2011, 19:54 ?. :

Играта е супер!Графиката е пипната,другото е непроменено освен коментара обаче все пак е много добра.

1 мнения
профил »
lupin_3 каза на 08.06.2012, 08:01 ?. :

Хора,искам да ви питам какво точно харесвате в играта Monkey Island!Аз също я харесвам,но неразбирам защо-заради хумора,графиката,пъзелите или има и нещо друго!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Monkey Island 2: Lechuck's Revenge SE

новини:
Рон Гилбърт разказа надълго и нашироко в своя пост „Ако направя още една Monkey Island игра..." какво би направил, ако има шанс да създаде нова част.
След успешния римейк на оригинала, LeChuck's Revenge ще бъде следващата част от поредицата, готова за подобряване, освежаване и преиздаване! Oчаквайте скоро!
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
The Secret of Monkey Island: Special Edition 6
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13