facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Mob Enforcer
Ревю | 08.07.2004 | автор: Димитър Трифонов - Димо


оценка:
Производител:
ValuSoft
Издател:
THQ
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

Този месец имах удоволствието да врътна две игри, създадени от разработчиците на ValuSoft. Явно дизайнерското студио е в подем. Известен факт е, че то е собственост на големия издател THQ, ето защо това не трябва да ни учудва. И двете бяха класически First Person Shooter-и. Естествено, принадлежаха към различни жанрове. Става дума за Nitro Family и Mob Enforcer. В настоящата статия ще се съсредоточа върху второто заглавие. То, за разлика от футуристичната и леко аркадна визия на Nitro Family, ни отвежда в мрачното и страховито второ десетилетие на двадесети век, когато по улиците на Чикаго е властвала мафията.

Научете лошите на уважение
 
Сюжетът е максимално опростен. Както вече споменах, действието се развива в епохата на Ал Капоне. Главният герой, чрез който ще вземете участие в играта, се казва Jimmy “Machine Gun“ DeMora. Той е най-приближеният бияч на станалия популярен с белязаното си лице и брутални похвати подземен бос. Естествено, в момента бушува гангстерска война. По улиците се стреля, чужди банди се опитват да превземат вашата територия. Тогава Големият Ал възлага на вас всички “мокри“ поръчки. Налага се да установите контрол върху целия нелегален бизнес в града. За целта трябва да потопите улиците в кръв и да научите вашите опоненти какво значи думата уважение. Разбира се, с всяка изпълнена задача вие се изкачвате по стълбицата на йерархията в групировката. Това е основната история в играта, на чиято база се гради геймплеят.

Ще стреляте и ще обикаляте

А както знаете, той е основен за успеха на всеки шутър. В Mob Enforcer основно ще ви се налага да правите две неща - да стреляте и да се лутате из Чикаго. Обикновено действието се развива в следната последователност - получавате поръчка по телефона, след което започвате да търсите примерно магазина, който трябва да рекетирате. Щом го откриете, ви напада тълпа главорези от съперничещата банда и вие ги избивате като кучета. Задачите са достатъчно разнообразни, за да не почувствате скука. Те варират от събиране на рекет и заеми, през обири и убийства на предатели, до подкупване на висши полицаи. За да изпълните всичко това, нямате друг избор освен обилно да изцапате с кръв ръцете си. Трябва да се пазите не само от конкурентите си, но и от патрулиращите ченгета. Ако ви видят с оръжие в ръка, веднага откриват огън по вас. А те са доста трудни за елиминиране. Понякога се налага да им вкарате цял пълнител с пистолета в главата преди да се гътнат. Затова по улиците винаги си прибирайте оръжието като добри момчета. На противниковите мутри също не им липсва изкуствен интелект. Те обичат да залягат или да се претърколят настрани, когато започнете да стреляте по тях. Също така умело използват предметите и сградите за прикритие от вашите куршуми. От време на време се появява и по някоя логическа задача, като да намерите ключа от някоя стая или да откриете куфарче с полицейска униформа. Не мога да не отбележа и един малък недостатък на играта. Става дума за системата за оценяване на пораженията. Тя не действа съвсем реалистично. В началото леко се стъписах, когато след 3 headshot-а един враг не умря. Но с това бързо се свиква. Просто винаги помниш, че гадовете имат нужда от поне още един изстрел в главата. Мога да кажа, че играта определено не е лесна, но това само може да повиши удоволствието от геймплея у всеки истински фен на 3D шутърите.

Имате на разположение цял Чикаго

В новата игра имате на разположение 10 нива, за да докажете лоялността си към Ал Капоне. Всички те се намират на улиците на Чикаго. Всъщност това е една огромна карта, просто целите ви се намират на различни места из нея. Внимавайте, защото е изключително лесно да се загубите сред еднообразния градски пейзаж. Аз до края на играта така и не можах да се ориентирам правилно. Атмосферата на Mob Enforcer донякъде напомня тази в култовия Max Payne. Същите мрачни улици и занемарени хотели, с множество проходи между тях, където обикновено ви очакват пълчища главорези. Същото напрежение от началото до края. За по-голяма реалистичност дизайнерите са добавили и надземна железница, по която през пет минути оглушително профучава метрото. Естествено, всички персонажи са облечени по последната гангстерска мода от двадесетте години на миналия век. Това важи и за вас... Паркираните коли по улиците също са от тази епоха. Определено мога да кажа, че играта отлично пресъздава годините на сухия режим в Щатите и подземния живот на съпътстващите го престъпни банди.

Девет оригинални пушкала

Неоценима помощ при решаването на задачите ще ви оказват девет напълно автентични оръжия. Всеки геймър, врътнал поне един-два шутъра през живота си, спокойно може да отгатне кои са те. Първото, до което се докопвате, е една изкривена тръба. След това следват пистолет, shotgun и разбира се, незабравимият от всички гангстерски филми - Tommy gun. Наистина да стреляш с него е неповторимо забавление. Звукът му гали ухото. Освен това е и най-ефективен срещу пълчищата престъпници. Не е забравена и добрата стара ловна пушка с оптика. Дотук изброих стандартното въоръжение, което събирате още първите няколко поднива. Следват бонусите, които се дават в зависимост от вашите постижения. Ако се справяте прилично, скоро ще имате и автоматична карабина Bar, както и коктейли Молотов и ръчни гранати. Но дали ще се сдобиете с тях зависи само от вас. Дори и без това допълнително снаряжение няма да имате проблеми да превъртите играта, но с него определено е по-лесно и приятно.

Графика и звук с прилично качество
 
Голяма част от доброто впечатление, което оставя след себе си играта, се дължи на аудио-визуалните й качества. Графиката определено е добра. Поради факта, че заглавието излезе на пазара преди броени часове, не успях да открия в мрежата абсолютно никаква информация относно енджина, който я задвижва. Имам подозрението, че тук отново е използвана техниката на Serious Sam Graphic engine, но това си е мое мнение, под което не смея да се подпиша. Просто видът на полигоните и голямата масовка ме наведоха на тази мисъл. Като почти всяка новоизлязла игра и Mob Enforcer има своите козметични бъгове, като например изчезването на някои полигони при поглед под определен ъгъл и други подобни. Обикновено след излизането на първите няколко ъпдейта всичко ще си дойде на мястото. Не бива да подминавам с лека ръка изключително прецизно озвучените оръжия - когато затракаше Tommy-то, на лицето ми се изписваше широка усмивка. Същото е положението и при саундтрака. Музиката перфектно е комбинирана с геймплея.

Отреденото ми място стремглаво намаля, затова сега ще представя заключителните си думи. Mob Enforcer със сигурност няма да се превърне в поредната култова игра, но това не е и необходимо. Убеден съм, че всички заклети фенове на First Person Shooter-ите, ще оценят по достойнство тази геймка. 

 
системни изисквания
PIII 1GHz or higher, 32 MB video card, 700 MB HD
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68