facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Middle-Earth: Shadow of Mordor
Ревю | 06.10.2014 | автор: Диян Каролев


оценка:
Производител:
Monolith Productions
Издател:
Warner Bros
Жанр:
Екшън от трето лице, Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Изключително зарибяваща

Предизвикателна, и не ви държи за ръка

Безбожно красива!

Макар да не е канон, историята цепи, лепи и вулканизира!

Напомни ми Prince of Persia :)

минуси

За някои ще е доста тежка

За феновете на Толкин е равносилна на лоботомия

На моменти комбо системата изперква

Няк'ъв льольо се опитва да озвучава Ам-Гъл :(

„Единствен пръстен ги владее, Единствен той ще ги открие, Единствен вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие.“ – Дж. Р. Р. Толкин, „Властелинът на пръстените“

„Аз предначертах съдбата на Средната земя. Аз създадох Пръстените на Силата“ – Middle-Earth: Shadow of Mordor

Сигурно се чудите защо изневерявам на стандартната си практика и започвам с цитати. Особено когато тема на материала е именно тази игра. За незапознатите – въпреки доста положителното мнение на болшинството от западните гейм медии и най-важното звено в индустрията – геймърите, феновете на Толкин вече седмица беснеят активно и анатемосват заглавието. Причините – според тях то не представя адекватно Средната земя и периода, в който действието се развива – а именно онази тъмна дупка между „Хобит“ и „Задругата на пръстена“, за която се знае изключително малко, и то предимно от официални времеви линии. Ако сте много дай-хард фенове на романите на именития писател, или член на българското фен общество, тази игра най-вероятно ще ви издразни. Отсега го казвам, да си знаете...

За останалите,

Ваша милост се нарича Талион – рейнджър от Гондор, ситуиран на границата с Мордор, начело на постоянна мисия с цел охрана на Черната врата. През първите пет минути от играта се научавате да се биете, да носите букетче от маргаритки и да целувате жена си, след което идилията отива по дяволите и мини ордичка урук-хаи нападат крепостта, която нашият човек обитава. След кратък туториал по стелт придвижване и тихо прерязване на оркски гърла, ви залавят и принасят в жертва. Докато се случва тази изключителна и кинематографично представена трагедия, отвъден глас отговаря на въпроса „ама аз мъртъв ли съм сега“ с незадоволителното „не, прокуден си от Смъртта“. Nice, а?

Бързо установявате, че въпросният глас принадлежи на безплътен и доста съсухрен дух на елф, който накратко ви доразяснява ситуацията. А именно – не можете да умрете, защото слуга на Саурон ви е направил „призрак“ чрез проклятие (сори, не знам как по-адекватно да преведа wraith) и сте обречени на вечно съществуване в тази полуплътна, полужива форма... или поне докато Саурон не реши да си събере армия, към която ще бъдете принудени да се присъедините. Разбирате също, че за да разрушите проклятието и все пак да успеете да се пренесете в отвъдното при жена си, трябва да светите маслото на отговорния за злощастната ви съдба. Елфът обяснява, че се е вселил в тялото на Талион минути преди то да падне безжизнено на студения камък и моли за помощ. И тъй, заедно с него поемате на приключение с две основни цели – да видите сметката на убиеца на семейството на гондореца и да помогнете на елфa да си спомни кой е бил преди да предаде Саурону дух.

Аз те помня – ти ми свети маслото предният път!

Основната ви задача в света на Shadow of Mordor ще е да изколите армията на Мордор – тя се състои от 25 капитани на урук-хаи, посредством които в някакъв момент ще достигнете и до господаря им – Черната ръка на Саурон. Това не е никак лесна работа, тъй като убиването на особено гнусните орки от първия път става с доста зор. Всеки от тях си има силни и слаби страни, за които можете да научите, като разпитвате определени редови войници, наречени „червеи“, маркирани със зелена иконка над главите им. Ако не използвате някоя от слабостите на капитаните срещу тях (например стрела в куфелницата или комбо от еди-колко-си удара), има сериозен шанс те да се възстановят и да ви нападнат изневиделица с реплика от сорта на „този път ще ми паднеш, нещастник“. Има още една подробност – ако някой от обикновените урук-хаи ви свети маслото и има свободна позиция за капитан, той ще бъде повишен в ранга като награда за това че ви е убил. Именно това, наред със злопаметността на гадовете, прави разчистването на оркските редици толкова трудна задача. Но пък е страшна зарибявка!

Развълнуван да споделя най-интересното, прескочих основното – светът е напълно отворен, като по картата са разпръснати „мисии“. Те биват три вида – основни, които развиват историята; странични, които я допълват; и специални, които ви носят различни бонуси. Изборът коя след коя ще играете е изцяло във ваши ръце. А можете и просто да си обикаляте и да трепете орки за кеф. Като го споменах – търчане ще има доста. Нещата доста се улесняват от наличието на fast travel, който работи на принципа, познат ни от Assassin’s Creed игрите – катерите специална кула, активирате я – което в случая става с удар на елфическия ви придружител по също толкова безплътна наковалня – и по всяко време можете да се върнете към нея.

Prince of Arkham

Но да хвърлим едно око и на геймплея. Когато за пръв път видях трейлър на играта, много ми заприлича именно на гореспоменатата и превърнала се в сапунен сериал поредица на Ubisoft. Не само на мен, очевидно – коментарите в западните медии, както и тук, в РС Mania, споделяха това мнение. Сега, когато играта вече е факт, в геймплейно отношение съм по-склонен да я оприлича на странна смесица между Prince of Persia: Warrior Within и произволна част от Batman: Arkham поредицата. Първата причина за това е, че Талион изключително много ми напомня именно безименния принц, който се опитва да промени съдбата си... даже мотивите на двамата са подобни. Другото са бойната система и наличните акробатики.

Боят е микс именно между гореспоменатите две заглавия – базиран е на комбо системата от Batman, при която трябва да навръзвате един след друг удари без прекъсване и при всяко попадение в нечия мутра играта ви възнаграждава със забавен кадър. Приятна изненада е, че гадовете изобщо не ви бавят и ви се нахвърлят по няколко едновременно. Евала! Талион обаче явно е отскочил и до Вавилон, защото може да се прехвърля ловко над главите на урук-хаи и да прави особено ефектни комбота с меча или счупения си кинжал. Освен това негова милост може да тича по повечето стени, макар и само в посока нагоре... не виждам смисъл да описвам приликите повече. Само ще допълня, че освен двете госрепоменати средства за сеене на смърт, ще разполагате и с верния лък на безплътния си спътник. Той е лимитиран до четири стрели в началото, а те се запълват чрез изсмукване на душите на поошеметените врагове.

Наличният ви арсенал, както и уменията ви, могат да се ъпгрейдват. За първите трябва да събирате специални руни от повалените оркски капитани, които можете да вграждате в оръжията си. Всяка от тях дава по нещо различно – двойно количество щети, по-лесни хедшоти и т.н. За да отключите повече слотове за руни обаче, ви трябва специален ресурс, наречен... уф, нещо с „м“ беше... както и да е, името му не е важно. То така или иначе е материал, измислен специално за играта. Важното е, че го печелите от допълнителните задачки, както и някои други действия, които ще ви оставя да откриете сами. Талион вдига и нива на опит, разбира се, като всяко му позволява да отключи по едно умение. Тук системата също е подобна доста на Arkham поредицата, което на този етап не би трябвало да е изненада за когото и да е.

Отечество любезно, как хубаво си ти!

За да не ви развалям удоволствието от играта, приключвам с описанието на историята и геймплея дотук и минавам на техническата част. Понеже е модерно да се говорят глупости по отношение на системни изисквания, Shadow of Mordor не прави изключение. Играта върви прекрасно, с между 50 и 60 кадъра на Ultra, и това е на AMD FX-8150 и видеокарта Radeon HD 7850 2GB. Любопитното е, че дори HD текстурите не успяха да ми свалят повече от десетина кадъра от performance-a. Доста познати с гъзарски nVidia карти обаче се оплакаха от нисък фреймрейт на някои места, най-вече в големи мелета и широки открити пространства. Във всеки случай, играта не е чак толкова тежка, колкото я изкарват.

А гледката е един път! Макар да не съм от най-заклетите фенове на Толкин, бях запленен от всичко, което се откриваше пред очите ми. Всяка местност е пипната с любов към детайла. Не мисля и че има два еднакви орка в играта. В един момент започнах да усещам полъха на виртуалния вятър и да се заглеждам в калта и локвите които се образуват, когато завали дъжд. Гледах изумен как още на първия капитан, който открих, му текат лигите и се стичат надолу към земята. Квичах от кеф при гледката как черната и мазна като нефт оркска кръв хвърчи на забавен кадър след като Талион отсече главата на един от „червеите“ след поредния разпит. Красива работа, мамка му! А звукът? Музиката е издържана в тона на филмовите трилогии на Питър Джаксън, а за озвучаването са се погрижили имена като Трой Бейкър, Нолън Норт и Дженифър Хейл. Какво повече да иска човек?

Shadow on the wall

Макар тази статия да не е от най-адекватните ми творения, за което ви поднасям искрените си извинения, знайте че това е провокирано от вълнението ми при срещата с Middle-Earth: Shadow of Mordor. Отдавна не ми беше попадала игра от подобен тип, която да ме запали до такава степен, че да не мога да я пусна до самия край. Макар да знам, че мъртвите в Средната земя не оживяват и определено не колят редици от орки, както и че мисията на Гондор за охрана на Черната врата доста отдавна (има няма хилядолетие) е свършила по времето, в което действието се развива, играта смазва с атмосферата и геймплея си. И мисля, че няма да сбъркам, ако я нарека едно от най-добрите екшън заглавия по Толкиновата сага изобщо! 

 
системни изисквания
OС: 64-битов Windows 7, 8; CPU: Intel Core i5 2.6 GHz/AMD Phenom II X4 2.4 GHz; GPU: GeForce GTX 460/Radeon HD 5850; RAM: 4 GB; Място на харда: 25 GB
напиши коментар
 

173 мнения
профил »
Gesha440 каза на 07.10.2014, 09:57 ?. :

EPIC GAME

707 мнения
профил »
sturba каза на 07.10.2014, 10:18 ?. :

Не знам защо, но на мен изобщо не ми хареса. Всеки с вкуса си.

1332 мнения
профил »
sollider каза на 08.10.2014, 18:48 ?. :

Не си единствен, дори останах с широко отворени очи от изненада щом видях 5 звезди и половина. Не съм играл и толкова много, но първите ми впечатления рядко ме подвеждат. Светът изобщо не изглежда впечатляващо - не казвам зле, но нито графиката, нито level дизайна ги бива.

Отделно имам чувството, че играта е изгубила своята идентичност в желанието си да бъде толкова други игри едновременно - ала батман, AC, Prince of Persia и дори донякъде The Witcher. Стелтът е просто смешен, или казано по друг начин - смотано А.I. - не може в някакъв храсталак да скрия телата на 5 или повече орки и никой от останалите в близост да не усети за какво става дума. Уж обикалят с факли, но убийствата, които правя точно пред очите им явно не им правят впечатление, ако са на около 5 метра разстояние от мен.

Съжалявам, но за мен игра с толкова много и то СЪЩЕСТВЕНИ недостатъци, не може да бъде зарибяваща, перфектна или нито едно от другите понятия, с които сте я охарактеризирали, г-н Каролев. Рядко пиша коментари, в които излагам единствено минуси, но в чисто геймплейно отношение играта представлява мелез на 4-5 по-известни екшън приключения за последните няколко години и нищо повече.

Сега е моментът да се обърна и към останалите потребители - чудно ми е как пък успяхте да я окичите с титлата "GOTY"???????????? Това е пълен абсурд откъдето и да го погледнеш.

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 09.10.2014, 10:58 ?. :
Редактиран на 09.10.2014, 11:00 ?.

@sollider

Като вземете да си купувате игрите образовано, тогава давайте оценки. Не да ми ги дърпате от нета и да ги захвърляте.

Играта е добра. Най-добрата по LotR според мен. Дали е GOTY? Ами то няма много конкуренти тая година. Изобщо доста слаба година за гейминга беше. Ако Unity се представи добре, ако Lords of the Fallen придобие слава и ако DA направи нещо както трябва, а не само глупави фенбойчета да го подкрепят - може да видим нещо друго.

Играта не е стелт. Дори дагерът е счупен меч. Никога никой не е рекламирал играта като стелт. Ако си я играл заради това, еми объркал си играта. Сваляй MGS или ей сега излезе Styx и се кефи.

Битките са плавни и приятни. След доста такива обаче, стават еднообразни. Играта няма подплата. Превъртях е на PS4 и нищо не ме накара да я запазя. Дали обаче се изкефих? Изкефих се. Механиките в играта нямат нищо общо с Assassin's Creed. Идеята е подобна, но реализацията е много повече Arkham. Да не говорим, че Nemesis системата е най-доброто нещо в гейминга от години насам. Това в бъдеще ще се надгражда. Просто студиата залитат в много крайности - едни предпочитат да се фокусират върху история и геймплея остава назад, други пък занемаряват историята и се фокусират върху дадена част от геймплея и другото да си ходи. Не става.

А кой си ти, че да казваш какво е зарибяващо? Доколкото знам това е субективна преценка и ти не си фактор, никой не е всъщност.

Следващият път си купи играта, накефи й се за парите дето си дал, продай я, ако искаш, но от такива необразовани коментари няма нужда. На играта давам 8/10, защото потенциал за развитие има бол, Nemesis системата я няма никъде другаде в днешно време, пуцалките са повече от приятни и рязането на оркски главици изпълва достатъчно, че да й се кефя. Няма история и replay value, което ме кара да не я играя след края, но колко игри в днешно време имат replay value? Дори смешните RPG-та нямат такова.

1332 мнения
профил »
sollider каза на 09.10.2014, 12:15 ?. :

Ще ти отговоря максимално кратко и сбито.

Първо, искам да обърнеш внимание на тази част от коментара ми, в която казвам, че това са ми ПЪРВИТЕ впечатления - нямам намерение да се задълбавам особено в заглавие, което не може да ме плени още в самото начало. Може да звучи пресилено и прибързано, но не ми ли харесва, няма да се насилвам да я играя. В горния си пост съм казал какво не ми харесва, така че няма да му правя преразказ.

Второ - защо ще купувам игра, която няма с какво да ме впечатли? Именно заради това съм я изтеглил от тракера, за да си направя сметката дали си струва... и по моя преценка заглавието НЕ заслужава да си дам парите за него (говоря от моя гледна точка, да не ме обвиниш пак, че съм се провъзгласил за някакъв фактор).

Трето - никъде не съм казвал, че играта е стелт, но след като са решили това да присъства по някакъв начин в геймплея (макар и да не е основна идея) е редно да му обърнат повече внимание и да го доизпипат, а не с това куцо A.I. да изглежда сякаш е претупано набързо - в крайна сметка, като ще се прави нещо, нека се направи като хората, пък ако ще и въпросния похват да е с нищожно влияние върху геймплея и/или историята.

И не, следващият път пак ще изпиратствам която и да е нова игра, преди да се хвърля директно в покупки. Всеки, който цени бюджета си ще следи стриктно за какво си дава парите, за да няма после ревящи и разочаровани геймъри, като мен. Гледам на теб играта ти е допаднала - в такъв случай ти пожелавам да прекараш увлекателни часове в нея и без лоши чувства към негативно настроените коментатори тук, защото като гледам не съм единствен. ;)

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 09.10.2014, 20:23 ?. :
Редактиран на 09.10.2014, 20:25 ?.

Извинявам се, ако изпадна малко в офтопик.

Нямам лоши чувства, съжалявам, ако коментарът ми е излязал груб. Проблемът е следният - хората свалят от тракерите, много често зле кракнати версии, нахейтват играта, после мрънкат, че е тъпа. Случвало се е преди, ще се случва още. Не казвам, че конкретно за Mordor стана така (макар да се оплакваха как крашвала постоянно, което е проблем на малоумния рилийз). Не те познавам, няма как да знам ще я купиш ли, ако е яка, няма ли да я купиш. Повечето хора не го правят, това поне ти ясно. Само че като не го правят, хвърлят един тон негативни коментари. Видяли две клипчета по 10 минути от алфата и решили, че играта не става. Свалили малоумен релийз дето им сече на допотопните компютри и край. В тракерите пълно с коментари дали ще тръгнат игрите на DX -5, на каменен компютър и видео карта, сглобена от салата на баба им, като им кажат не и край. Знам, че тук говорихме за друг проблем. Наясно съм, просто нещата са доста производни, защото по първите впечатления много игри не грабват.

Иначе не е нужно да се пиратства, за да се придобие мнение. Gameplay видеа бол, човек може да реши за какво да си даде парите и без да сваля от тракера. По-скоро проблемът е, че Европа и България често остават назад и вместо да имам достъп до играта заедно с братята американци, ми се налага да чакам 3 дни. Ами тогава свалям, макар че често ми я докарват преди да я сваля. В България до голяма степен извинявам пиратството, защото сме бедна държавица, хората и без това не купуват игри. Проблемът ми е, че който не купува, не трябва и да критикува, защото на харизано магаре зъбите не се гледат.

Помня на времето на Jedi Academy излизаха едни глупави рилийзи с 1 тон бъгове, защото не бяха кракнати както трябва и всяко десетгодишно лапе хейтеше тон. Сега се пищи защо не им бачкат пиратските сървъри на Call of Duty примерно.

Пак извинявайте за offtopic-a.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 10.10.2014, 09:48 ?. :
Редактиран на 10.10.2014, 09:54 ?.

Sparrowz аве смешен А ТИ КОЙ си че ще държиш наляво и надясно сметки кой какво казал и от къде си изтеглил играта ... таз игра дори е толков пошла че дори се ядосах че си изгубих времето в тегление инсталиране и изтриване. И кфо се плюнчиш все едно ти си я правил таз игра и теб ощетяваме ... войника си каза че това си е негово мнение ... мноо си смотан

"хората свалят от тракерите, много често зле кракнати версии, нахейтват играта, после мрънкат, че е тъпа. " айко дърпаш некви руски релийзи си е тфой проблем. А и коментара ти подксазва че яко псуваш в маймунда.нет щото не си могъл да подкараш играта както трябва. ???

" ми се налага да чакам 3 дни" ОМГ да ти имам и проблемите!!!

"Иначе не е нужно да се пиратства, за да се придобие мнение." ДА НУЖНО е от видеата ниш не се усеща ... като гледах видеа на АС4 черния флаг хейт хейт хейт ... викам си дай да я пробвам ... оооооооооооооооо покупка на следващия ден ... не важиш с твоята велика логика.

А и какво да купуваме и после да мрънкаме още повече че сме си дали парите ?? Я кажи кво би предпочел ..да изгубиш едни 100лв за игра която ще изтриеш на 2рия час ??? ИЛи да я пробваш първо да я изтриеш и да си по хейтиш малко щото си очаквал едно а ти дават друго ... това е днешната гейм индустрия ... играта не е добра според това как е направена а как я отразяват малоумните гейм канали като IGNorant GameСмотан

Дето некфи хипстари дават лоши оценки на игри щото са били трудни и дълги ОМГ >>.

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 10.10.2014, 11:18 ?. :
Редактиран на 10.10.2014, 11:56 ?.

Не знам какви са ти годините, jenssn, няма да предполагам, ама не аз се държа като простак в случая. Личните нападки в спора са софизъм тип ад хоминем и нямат място тук, но щом ти е по-лесно така - добре.

Сметка държа по следната причина - купуваш си ти нещо (надявам се информирано), използваш го, придобиваш крайно мнение, даваш го. Когато крайното мнение ти е базирано на първите впечатления на пиратска версия, първо, че нямаш моралната основа да хейтиш, след като не си дал стотинка, второ, че ти реално не си дал стотинка. За без пари какво очакваш? Радвай се, че има какво да играеш. Всяка игра, която можеш да играеш безплатно, трябва да я уважаваш, най-малкото защото дори не си нито клиент, нито тестър, нито нищо спрямо нея.

Като си я купиш рядко хабиш 100 кинта. Можеш да я продадеш за 70-80% от цената, за която си я взел, ако сметнеш, че не ти трябва повече. И има кой да я купи, повярвай ми, десетки глупави игри се купуват като топъл хляб. Да не говорим, че просто няма да си купуваш игра, която ще изтриеш на втория час. Не може да ми се обяснява, че разликата между това да я играеш ти и да гледаш 1 час геймплей е особено голяма. Почти съм сигурен, че имам много повече опит от теб в игрите, така че не го казвам ей така. На Mordor специално гледах 2 часа геймплей, прочетох тук-там инфо, изкефи ме, pre-order-нах я. Та Mordor ми излезе около левче на час, за да я играя. Даваме по 15 лева за филми по 2 часа с далеч по-малка стойност. Или и на филмите си сваляш CAM релийзи и оценяваш по тях?

Дали 3те дни са проблем? Проблем са. Самият ти коментар показва, че игри не купуваш, а и да купуваш, не ги взимаш day one, затова и не знаеш защо това е проблем, така че няма смисъл да обяснявам. Като вземеш да чакаш игри, за които даваш пари, тогава можем да говорим.

Сега няма да коментирам релийзите, бил съм в тоя лагер дълго време. Много се кефих на пиратстването преди години, защото мама и тате парички не ми даваха за игри и бях голям герой да хейтя глупаците дето ги купуват. Проблемът не е само в руските релийзи. На много хора им крашват игри, защото кракът не е наред. Когато излизаше Arkham Asylum такъв хейт беше настал, че свят да ти се завие. И не, релийзът не беше руски. Не знам също как разбра, че яко псувам в тракера, при условие, че ти си този с разни епитетчета по мой адрес, но ще пренебрегна тая забележка. Живеем в такъв свят, че няма как да си затваряш очите за ставащото. В тракера не коментирам, обаче чета. Често има коментари за играта от хора, които реално са я купили. Има повече глупости, разбира се.

Бих оценил, ако следващия път нападките са по-малко. Не мисля, че някой с нещо е заслужил да бъде обиждан директно.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 10.10.2014, 15:12 ?. :

@Sparrowz(igra4), много тъпа логика...една игра крашва и вече е тъпа...soldier съвсем ясно е обяснил какво не му харесва, играта е една и съща независимо дали е пиратска или не...изключително идиотска логика.

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 10.10.2014, 15:42 ?. :

Това обяснявам, че хората мрънкат точно по тоя начин, влез и виж. Човек, който не си купува игри много ясно, че ще твърди, че са същите. Whatever. Написал съм, че логиката ми е точно против това, не ми чети един ред от коментара само.

igra4?

1332 мнения
профил »
sollider каза на 10.10.2014, 23:35 ?. :

Май стана голяма сензация заради моите коментари. Не се карайте за глупости - напълно нормално е една игра да не се хареса на всеки, но просто малко са тези, които си дават зор да структурират изчерпателно отрицателните си коментари.

@ Sparrowz
досега не съм се обиждал от ничий коментар в нета, а и няма как да се обидя, щом дори не се познаваме, така че бъди спокоен - не тая лоши чувства към феновете на играта, пък колкото и да оборват изграденото ми мнение.

Сега аз ще си позволя да изпадна в малък offtopic - излязла е Ryse: Son of Rome и съветвам всеки да пробва играта. Поиграх около половин час и смело мога да кажа, че това е една от малкото игри, които успяха да ме грабнат тази година и със сигурност е една бъдеща покупка. ;)

13 мнения
профил »
azonzi каза на 07.10.2014, 10:28 ?. :

Претупали сте ревюто... отново. Също като това с Destiny. Най-малкото феноменалната Nemesis механика не е спомената почти никак, отделен е само един кратък пасаж за нея и толкоз. А за Nemesis може да се изпише много, много, много и пак да не се покрие цялата дълбочина на системата.

Всъщност бих предположил, че това е ревю след прекарани не повече от 3-4-5 часа пред Middle-Earth: Shadow of Mordor, което не е сериозно. Най-малкото не може да се усети развитието на бойната система, ставащите все по-трудни битки и най-вече Nemesis механиката, за която са нужни едно десетина часа игра, за да се обхване нейната гениалност. То реално ако някой човек, който не е запознат с играта види това ревю, вероятно ще си каже - "Ами какво толкова е специалното на Middle-Earth, защо заслужава 5.5/6 звезди?"
1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 10:43 ?. :

Не съм сигурен защо отговарям. Но го правя - ревютата в РСМ никога не са целяли да преразкажат цялата игра и да спойлнат половината приятни изненади, както обичаха да правят GW и както правиш ти в HateGame. Не ме разбирай погрешно - уважавам много и двете гореспоменати медии, но нашата идея е да отговорим на единствения важен за геймърите въпрос: "става ли тази игра за нещо или само ще се дразня, докато я играя". Навлизането в детайли за това след колко вдигнати левела се отключва това и това умение, с което може да се прави това и това, както и че в еди-кой-си район от Мордор гадовете стават по-трудни, както и какво се случва, когато убиеш петимата висши капитани, не е за ревю. А за FAQ или Wiki сайт! Ако търсиш сууупер подробно инфо, си сбъркал адреса. Сори, но това е суровата истина! Нямам какво повече да ти кажа.

13 мнения
профил »
azonzi каза на 07.10.2014, 12:15 ?. :

Каквото и да говорим, Middle-Earth беше широко рекламиран с Nemesis механиката си, а в момента всеки един човек, независимо дали е харесал играта или не, отново говори за Nemesis механиката. Лично аз не виждам причина думичката "Nemesis" да не е спомената дори и един път в статията, особено и когато говорим за нещо уникално и запомнящо се, което поставя нещо ново на масата в една гейм индустрия, завладяна изцяло от копи и пейст днес.

И в случая дори не говорим за спойлер. Говорим за друго - отговор на въпроса "с какво Shadow of Mordor не е просто един клонинг на Batman Arkham и Assassin's Creed". Понеже ако си представим, че някой не е чувал за играта - то без да е отделено време на най-силната механика, трудно може да си направи извод.

П.С. В не чак толкова далечното минало преди няколко години ревютата на PCM бяха по 10-15 000 символа, че и повече. И бяха доста изчерпателни и разказвателни. Така изказването, че целта на PCM никога не е била да има подробни и дълги статии не ми се струва особено коректно. Може би сега концепцията ви е такава?

22 мнения
профил »
Bruce Wayne каза на 07.10.2014, 13:36 ?. :

Azonzi, нима си очаквал нещо друго? Положението в сайта през последните месеци е комично. Личи си, че някой нещо се напъва да свърши, между останалите си задължения. Но крайният резултат е половинчат. Човек ще каже, че като ревюто на Shadow of Mordor се е забавило с 1 седмица, ще е по-изчерпателно (да речем от прес рилийзите, пардон, ревютата на Пламен)... Но уви, и Каролев разочарова.

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 07.10.2014, 14:25 ?. :

Виждам от няколко коментара, че точно ти и оня Батмана сте са хванали на Nemesis системата като шарани на кука. Вярно че по тая система може да се говори много, но не виждам причина да се пише изцяло за нея. Това че светът и противниците се развиват заедно с теб си е впечатляващо и.т.н, но не е нещо невиждано досега. Мисля че сте яхнали "фенбой" вълната, сякаш Shadow of Mordor е най-великото нещо правено през последните 20 години.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 20:20 ?. :

До Явор Кюпев от HateGame (Azonzi) и вечно суфлиращият му приятел Bruce Wayne, които от няколко седмици ни хранят активно в коментарите - гледайте си сайта, молим ви, и не се опитвайте да създавате хаос в РСМ. Админът ме помоли да ви съобщя, че сте със статични айпита и двамата. Отделно от това - Яворе, не те ли е срам да говориш за коректност, когато самият ти постъпваш некоректно и непрофесионално с коментарите си тук. Ако смяташ, че чрез негативи срещу РСМ ще популяризираш сайта си - моля, продължи. Все в някакъв момент ще влезете с Bruce Wayne в критериите за бан по IP. Иначе - твоето ревю е добро и доста по-задълбочено, евала, но това което се опитваш да правиш тук, е абсурдно. Екипът на РСМ ти пожелава успех! Посланието отправям аз, защото в противен случай нямаше да е с толкова мили думи. Лека, пичове! :)

4 мнения
профил »
ShadowEyeS94 каза на 07.10.2014, 20:59 ?. :
Редактиран на 07.10.2014, 21:02 ?.

Хах, азонзи, брат, ти ли си HateGame? Тамън щях да ти предложа да прочетеш ревюто на HateGame или mrazimlag.com, че и двете са доста по-пълнокръвни.

Каролев, нищо лично, просто можеха да се споменат един тон неща, които ги няма. И ако има нещо, което куца на тая игра, то историята е най-голямата част и то не защото съм фен на Толкин (от БГТФ съм, разбирайте Толкин обществото), а защото наистина историята е силно окастрена. Дестини има по-свързана история от тая.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 21:07 ?. :

Не го приемам вътрешно, и уверявам те - няма да изгубя нито минута сън заради критиките. За сторито съм съгласен донякъде с теб, но поне за мен беше готино допълнение към полирания геймплей. Да, много може да се говори, но аз лично не обичам да задълбавам, защото в един момент нещата преминават или в хейт или във фенбойска полюция (имам си пример даже - Sacred 3). Затова има много медии - всеки си преценява сам коя предпочита и се насочва към нея :) Аз лично, повече харесвам ревютата на Destructoid, отколкото тези на Kotaku, но не рекламирам едните при другите и не ги храня в коментарите, а обсъждам играта - както и трябва да бъде. Сега, ако има някакви мега груби фактологически грешки, естествено - трябва да има коректив и обективна критика, но тук всичко премина в лични нападки и, с извинение, мерене на пишки. Не сме в детската градина отдавна и сме една шепа народ, които правим рецензии на игри. Заради това изкуствената омраза, която се създава, е недопустима и е нещо много тъжно.

Поздрави на Толкин форума, иначе - чета от време на време и там, страхотни сте и много се радвам, че има такова място, че сте се събрали и сте задружни. Така трябва да бъде! :)

4 мнения
профил »
ShadowEyeS94 каза на 07.10.2014, 21:29 ?. :
Редактиран на 07.10.2014, 21:31 ?.

Трябва, ама позамря. Хората все по-малко четат, какво да правиш. Ама се крепим там на ежегодни малки фестове.

Иначе то не става въпрос за плюене, не съм го следял Азонзи, ама просто има някакви фактологически неща, които могат да се отбележат. Е, примерно ревюто на Destiny си личи, че не е както трябва, просто защото не е играно достатъчно. Но приемам, че не всеки може да хвърли 30 часа в игра, която едва ли ще играе много след това.

При Мордор стават подобни работи. Аз след 20 часа игра вдигнах всичко възможно и дори Nemesis системата не може да спаси еднообразието. Особено с по-добри руни играта става фейсрол. Trials of War така и не го играх особено, продадох играта докато можех да взема някой лев.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 21:34 ?. :

Може би съм изтръпнал на тема еднообразие - цикленето на Diablo нон-стоп по принцип води до такива сензорни дефицити. Иначе, аз вкарах 12-ина часа в играта, колкото да мина историята. Не съм се стремил да изпълнявам всичко, признавам. Колкото до Destiny - късно си получихме копието, потребителите натискаха за ревю и резултатът е този. Добре, че не е качено в сайта "ревюто" на C-S от 2000, че щяхте да ни се смеете :) Обмисляме обаче някакъв поглед тип "Destiny: месец по-късно" или нещо от сорта, за да се реваншираме, така че споко :)

13 мнения
профил »
azonzi каза на 07.10.2014, 21:55 ?. :

Edit Stealth: Коментарът е изтрит, защото не е по темата. Няма да допусна коментарите да се превърнат в бойно поле - отново.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 22:05 ?. :
Редактиран на 07.10.2014, 22:31 ?.

Позицията, която описах, е официалната на екипа. Няколко коментара по-надолу съм написал и за Destiny. Това, което изискваш в момента, по някаква неведома причина е да добавя рекламната чуждица Nemesis system в началото на абзаца си за нея и да раздуя повече за особеностите й. И непременно да акцентирам върху нея, както си избрал да направиш в твоето ревю. Ако реша и разполагам с времето, ще го направя. Но няма да те лъжа - това най-вероятно няма да се случи, понеже нито Warner, нито Monolith рекламират при нас, т.е. не съм длъжен да се съобразявам с това какво мислят те. Това си е мое право като автор. Не желая да влизам в спорове с теб, защото не виждам смисъл и защото искам да си довърша Alien: Isolation-a, за който имам да пиша ревю за четвъртък. За да е адекватно, колкото и да не съм спал заради него.

Баси!

P.S: Иначе, ако ще говорим за лични съобщения, в последното си такова до мен си изключително мил и приятен събеседник. Сам казваш: "не мисля, че дължите някому обяснение". И е така - заради това съм си изтрил коментара. Защото беше неуместен и непрофесионален. Пак казвам - нищо лично към теб, чета ти ревютата, но на никой от екипа не допадат опитите ти да диктуваш непряко тона в медия, в която си нямаш и грам понятие какво се случва и как работи. Остани си със здраве и лично аз ще се постарая да не стигаме до подобни сблъсъци със стени от текст в бъдеще. Мир?

13 мнения
профил »
azonzi каза на 07.10.2014, 23:11 ?. :

Edit Stealth: Коментарът е изтрит, защото не е по темата.

952 мнения
профил »
Serious Sam каза на 08.10.2014, 22:00 ?. :

Azonzi, брат, след като гледах видео ревюто на Quake Live, мога да кажа само едно за сайта ти /Toxik(tm)/:
-Закривай!

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 09.10.2014, 11:10 ?. :
Редактиран на 09.10.2014, 11:12 ?.

Относно ревюто на Дестини...аз лично не видях сериозен натиск.Хората само питаха,за да разберат,кога да влизат,единствено тролските мнения може да се окачествяват като нещо по сериозно,но нали те не ва интерсуват?

Стелт обясня преди време,че има забавяне с копието и всички разбрахме и не питахме повече...а на следващия ден БАМ ревю...тово ме изненада..неприятно.

Важно е качеството на ревюто,а не колко бързо ще го пуснете в сайта.


@Стелт ако имаш топки,ще изтриеш поста на Каролев,защото не е по темата. :D ...Предизвиквам те!

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 09.10.2014, 13:00 ?. :

@Nreth - досега да съм ги изтрил всичките лично, но не съм сигурен дали няма да се сърдите :)

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 09.10.2014, 15:08 ?. :

Никой няма да се сърди,трий спокойно!

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.10.2014, 10:28 ?. :
Редактиран на 07.10.2014, 10:31 ?.

" Предизвикателна, и не ви държи за ръка" - Безкраен хек енд слеш ??? Over and over again ... та кое е било предизвикателното ... последното предизвикателство намираме в The Witcher 2 не и тази игра. Поне това виждам аз през моята призма.

"Безбожно красива!" - Махни големите текстури и ниш особено ...

Чесно просто не моа разбера какво толкова ви впечатли таз игра...

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 10:47 ?. :

Като се замислиш, доста велики игри разчитат на повтаряемост, но я компенсират с други неща. В случая Nemesis системата е основният елемент, който отличава SoM от най-обикновен Batman клонинг, ама с мечове. И, човече, преди да кажа че е безбожно красива, съм отделил цял абзац на причините за това твърдение. Съгласен съм обаче, че The Witcher 2 превъзхожда обекта на настоящата дискусия :)

А впечатлява с това, че въпреки цялото грайндене, не можем да спрем да я играем. Като наркотик е!

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.10.2014, 11:31 ?. :

"Като наркотик е! "

Eхх от много време и аз не съм се чуствал така относно игра ... като изключа мултито на бф3ката ... за сингъл дори не могда да си спомня коя беше последно ?

377 мнения
профил »
venenum каза на 07.10.2014, 15:37 ?. :

Jenssn, с "бог" се не спори =)

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 21:11 ?. :

Братле, пак ли тази мръсна дума? Че и в кавички. Какво съм ти направил?

377 мнения
профил »
venenum каза на 08.10.2014, 04:31 ?. :

Щом Ви е неприятно-спирам още днес!!!

742 мнения
профил »
jenssn каза на 08.10.2014, 11:01 ?. :

hahahaha готини сте :0

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 09.10.2014, 11:05 ?. :

Колкото и да уважавам The Witcher, игрите са супер лесни. Но пак сравнявате две почти несъпоставими заглавия.

А Shadow of Mordor е супер красива, много по-красива от повечето дето са излизали напоследък. И каква е тая глупост "махни големите текстури". Ако искаш и моделите да махнем, целия рендъринг, направо да я играем текстово.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 10.10.2014, 09:58 ?. :

Имало HIGH текстури после ми поускали пак ULTRA текстури не че имаш око на терминатор да ги забелешиш тия фъшни ... и кво му е красивото толкова на играта толкова повтарящ се pattern не съм виждал одавна ... и всичкото е едно никфо ... просто нещо и липсва ...ааа дА quality shaders and stuff и качествен lighting ...

Aбе ако нямаше НЕМЕЗИС система таз игра и 3 от 10 нямаше да заслужава .... ти имам и кънкиста плъзгащ със смешните му комбота!!

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.10.2014, 11:23 ?. :
Редактиран на 07.10.2014, 11:24 ?.

Бе не знам .. явно интереса ми към игрите е занимарял с годините :(Но дори и немезис системата не успя да ме накара да я изиграя цялата.

Сългасен съм да има красота ... но за моето око нещо му липсва.

"Не мисля и че има два еднакви орка в играта." - това определено и мен ме впечатли .. даже мноооого !

377 мнения
профил »
venenum каза на 07.10.2014, 15:36 ?. :

Ако си чувал за Random generated, няма да си толкова изумен. Помня още през далечната 2007 противниците в Stranglehold(Макс пейн с китайци) се генерираха на случаен принцип от предварително моделирани крайници и части от тела.

4 мнения
профил »
ShadowEyeS94 каза на 07.10.2014, 21:13 ?. :

Аз я играх 20 часа и срещнах 2 еднакви. Но това е нормално, произволните неща е вероятно да се повтарят от време на време. Лошото е, че доста от репликите са generic. Примерно един орк го бутнах. След това се върна и ми каза, че едно бутане няма да го убие. След това го убих със стрела в гърдите. Върна се пак и ми изтърси същата реплика за бутането, сякаш не съм го стрелял преди.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 21:20 ?. :

"Нищо не е съвършено - животът е объркан, връзките са сложни, резултатите са несигурни, а хората... хората са нерационални!" - Хю МакКей

"Играй си играта човече! И StarCraft като излезе, имаше проблеми с pathfinding-a" - РС Mania

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 07.10.2014, 11:23 ?. :

Наистина покрай Shadow of Mordor и на мен ми се доигра Prince of Persia. :( Пак ще се почва Warrior Within.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.10.2014, 14:46 ?. :

Pff mani sega se seshtam za Soul Reaver i Blood Omen II :) Носталгията на прасна :) хахаха

291 мнения
профил »
bushido каза на 16.10.2014, 14:59 ?. :

За мен Мордора си е направо ново Warrior Within :D Даже Толкин изобщо не ми е в главата, като я играя. Принц, който коли орки, това е :D

1080 мнения
профил »
Deroni76 каза на 07.10.2014, 11:50 ?. :

Отдавна не се бях вкопчвал така към монитора. По принцип като разцъквам нещо друго, около 45-тата минута започва да ми писва. Тук мога да прекарам и два часа без да ставам(според Steam).

205 мнения
профил »
fordy каза на 07.10.2014, 12:22 ?. :

Въпреки че ми е ясно, че всичките слабости и силни страни на капитаните са произволно генерирани, включително и имената и т.н. (Тъй като едва ли всеки орк са го кръстили някак), останах много приятно впечатлен и аз, че наистина света изглежда, че все едно всеки един орк в него си има своето място и е някакво живо същество. Играта може би не е играта на десетилетието (все пак не е TLOU :Р ), но според мен е брилянтна в много отношения. Combat системата е супер яка, страничните мисии са интересни (писват, но в рамките на едно преиграване около 20 часа) определено не ми омръзна да режа и убивам орки. Почти всички ability-та които вдигате имат някакъв смисъл и ви давът някакъв бонус, което определено е много хубаво, тъй като има игри, в които се чудиш кое дърво да вдигнеш, тъй като сичките скилове са тъпи. Света е много красив, а първия път като срещнеш капитан, който трябва да убиеш, наистина е много впечатляващо и интересно. Въпреки факта, че наистина играта почва да по омръзва към 20я си час, то със сигурност е достатъчно разнообразна и красива и може да се бори да е игра на годината. Да не говорим че на моменти имах чувството, че всеки капитан имаше собствена идентичност и боен стил и т.н. А когато един орк те убие повече от веднъж и почне да се заяжда с теб, че пак ще те убие е много забавно. Наистина кара света да бъде по жив и че реагира на твоето присъствие. Дори и да оставим всичко друго на страна, то само битките с капитаните и немезис системата си струва да поразцъкваш понякога challeng пакетите. Единствено накрая е малко лесна играта, даже да успяваха да ме убият от време на време, то ако имах желани винаги можех да мина битките за 20-30 секунди с помощта на специалните умения на меча, лъка или ножа. Според мен бяха малко по-силни от необходимото и трябваше да са по-сложни за отключване. Също така не вдигайте способността която намаля хит стрийка ви да не трябва да достига 8, а само 5 и да може правите 2 финишъра. Прави играта с пъти по елементарна от това което е :). Ако искате да ви е по-сложно ще трябва да не вдигате някои умения, че става много лесна иначе.

155 мнения
профил »
igra4. каза на 07.10.2014, 13:05 ?. :

На GTA V за PC да дадете 6 от 6. Защото като ви гледам последните ревюта почти всеки талаш(не визирам тази игра) има минимум 5.5 че и 6

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 19:32 ?. :

Ако го заслужи, ще й ги дам. На този етап обаче не мисля, че ще е за шестица. Ще видим - при един РС порт има доста фактори за оценка, между които е и оптимизацията. Знаем какво стана с GTA IV, нали?

742 мнения
профил »
jenssn каза на 08.10.2014, 06:23 ?. :

еее ще изчакаме година две за пачове ако портването се повтори от 4ката !

155 мнения
профил »
igra4. каза на 08.10.2014, 07:49 ?. :

Да, при добра оптимизация останалото го има ;)

742 мнения
профил »
jenssn каза на 09.10.2014, 12:57 ?. :
Редактиран на 09.10.2014, 12:57 ?.

И въпреки всичко нервите докато я подкарам първия път после чкането за пачове и тн итн .... пак се насладих наскоро на гта4 на макс аут ... + факта че има един билюк интересни модчета ... и направо си преиграх един подновен гта4....

Междудругото открих че ако умреш по време на дадена мисия и веднага дадеш retry в колата когато пътувате с NPC-та в повечето случаи нали има диалози ... когато дадете retry ако сте умрели от първия опит диалога е различен ... и също така когато свършите дадена мисия по основния сюжет и се обадите на роман си говорят големи простотии които ще ви забавляват доста.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 07.10.2014, 14:47 ?. :

"Няк'ъв льольо се опитва да озвучава Ам-Гъл :("

тая простотия за пръв път я чета. Първия път като го чух си помислих, че са наели Анди да озвучава. По перфектна имитация не съм чувал -.-

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 19:31 ?. :

И аз го взех за Анди, но бях супер разочарован, като установих че не е той. Реално, този минус си е живо заяждане от страна на фена в мен :)

154 мнения
профил »
horhe каза на 07.10.2014, 18:20 ?. :
Редактиран на 07.10.2014, 18:21 ?.

Искам да поздравя автора на ревюто. Прекрасно е! Хем с достатъчно информация, хем и без спойлери. В ревюто на Sims 4 казах, че пишете без смелост и звучите, като поредната западна медия. Е тук е точно обратното. Good game :)

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 07.10.2014, 19:09 ?. :

Господин Каролев,моите сърдечни поздравления за ревюто.Признавам си, докато не го прочетох играта не представляваше интерес за мен,но сега се надъхах и смятам да си я взема.А тези дето пищят като ощипани госпожици да вземат да драснат те едно ревю да видим колко,ще е изчерпателно.

784 мнения
профил »
veluvian каза на 07.10.2014, 19:33 ?. :

Ами нормално, в последно време, повечето коментари под ревютата са не толкова мнения за самата игра, а мнения към самата статия. Журналистът срещу народа/жури един вид. Борбата е епична.

127 мнения
профил »
Infinity каза на 07.10.2014, 20:52 ?. :

Препоръчвам я не само за феновете на Lord of the Rings,а да всички които обичат такъв тип игри..смесицата между Archkam+Assassins Creed е поднесена неочаквано добре...историята не е от типа на The Last of Us,но е на ниво,Mordor те потапя в убийсвена атмосфера :) уникална игра 10/10

241 мнения
профил »
radi каза на 07.10.2014, 21:11 ?. :

Нито една 4аст не съм играл ,заслужава ли си да по4на с някоя стара преди тази :)

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 21:28 ?. :

LOTR игрите не са навързани една с друга, повечето следват я някой от филмите, я допълват вселената по някакъв начин. Отвори произволен списък (може и в Wikipedia - http://bit.ly/1t1FNen) и си харесай. Ако предпочиташ екшън заглавия, Shadow of Mordor е прекрасен старт. Ако ти се разцъква нещо по-аркадно, особено с другарче, Guardians of Middle-Earth, също на Monolith, е добро заглавие. LEGO интерпретацията също не е никак лоша. Има и цяла поредица стратегии, ако това е твоята чаша чай. Have fun!

Иначе лично аз имам много добри спомени от Return of the King. Наскоро я пуснах пак, но не е остаряла много добре. Иначе от тези по филмите, тя е най-добрата :)

1297 мнения
профил »
hyper' каза на 07.10.2014, 21:18 ?. :

Най ми допада в играта, че всеки има уникално преживяване с генералите и се получават чудесни истории кой кого как убил след като преди това са го ступали една дузина орки. Не ми дойде чак толкова красива като че ли, над средното ниво е, определено, но тук всеки според вкуса си. За сметка на това озвучаването и lip sync-а са на топ ниво, което внася живот в компютърните персонажи. Само ми се щеше скоковете при катерене и търкалянията да са малко по-реалистични, че нашият човек взима 3 метра от раз. Но другото са просто приятни моменти, а и определено ако AC Unity, Far Cry 4 и The Evil Within не предложат нова свежа идея, то настоящата може да е GOTY 2014 заради приноса си към гейминга с Немезис системата, само чакам да видя кой първи тънко ще я сложи в неговата игра в близкото бъдеще.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.10.2014, 21:23 ?. :

Подкрепям за преживяванията - като разказите от казармата са :)

1153 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 07.10.2014, 22:21 ?. :

Трябваше да добавят ability с което да спираш демиджа на орките които контролираш, щото при едни такива леки грешки ги убиваш и оставаш сам срещу 15 орка, 3 капитана и 1 warchief ....

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 09.10.2014, 11:09 ?. :

Идеята е да можеш и тях да направиш салата. Има ability, което ги убива, така че смятай.

1153 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 10.10.2014, 07:46 ?. :

Нали за тва искам ability което да може да преквлючва dmg-то. Нямам никакво намерение да прая моите орки на салата - предпочитам да контролирам всички - от първия урук до последния warchief.

289 мнения
профил »
Antov каза на 08.10.2014, 06:51 ?. :

Поздравления за ревюто.
Явно играта ви е допаднала и се обърнали повече внимание на това заглавие.
Да наистина не сте наблегнали на един от много големите козове в играта а именно Немезис. В крайна сметка това са впечатленията на автора и неговото виждане. Едно ревю не може да те накара да пробваш или да не пробваш дадена игра, поне при мен е така в крайна сметка ако се влияеш от нечий размисли по дадена тема ... много тъжно за теб. Играта НЕ Е брилянтна но е на много високо ниво. Може би заради страстта ми към всичко свързано в света на Толкин дребните бъгове и недомислици в играта не ми правят никакво впечатление. Някой в коментарите бе написал, че отдавна не се е задържал повече от 40 мин пред някоя игра а тази го провокира да играе все повее. И при мен е така. Единственото с което не съм съгласен е за изпълнението на Ам-гъл. този който го озвучава е много добър заместител на Съркис и на мен ми хареса. Историята не е не виждана или нечувана но е на място. Кактво по-добро от мисля да мъстиш ??? Бойната система е ясна всички сме видели клипчета. Механиките са готини и има интересни хрумки. Играта си заслужава вниманието на хората които не са фенове на Толкин и средната земя. За феновете е задължително !

С няколко думи супер добра колаборация на батман+асасин крийд в средната земя + много добрата музика и атмосфера = добро заглавие от което имаше нужда в света на властелина.

31 мнения
профил »
u3MaMHukaaA каза на 08.10.2014, 08:37 ?. :

Епа , че я играем

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 08.10.2014, 11:27 ?. :
Редактиран на 08.10.2014, 11:27 ?.

Fun Fact във връзка с горната ми критика: актьорът, който озвучава Ам-гъл също така озвучава Илидън Стормрейдж и War от Darksiders. Доста добър гласов range има :D

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 09.10.2014, 08:48 ?. :
Редактиран на 09.10.2014, 08:54 ?.

------------*едит - внимание, стена от текст!--------------

Като посветен фен на Толкин (години подред с най-много мнения в БГТФ :-Р), би трябвало да съм много гневен с изнасилването на канона от страна на WB и Монилит, но след сблъсъка с екранизацията на "Хобит" вече нищо не може да ме шокира, така че просто преглътнах цинизма в историята и се оставих на геймплея в играта.

Като казах "цинизъм", нека уточня, че става дума за онези моменти, които откровено и безочливо се разминават с това, което е прието и утвърдено черно на бяло и нямам предвид онези моменти, за които няма достатъчно информация и където интерпретациите биха могли да заемат място. Това значи, че голяма част от играта, която не е свързана с основната фабула, например минорните артефакти и историята покрай всеки от тях, всъщност е наистина приятна като допълнение, добавя много атмосфера към играта и наистина спомага за изграждането на онова усещане, което човек би искал да открие в игра по ВнП. За мен като фен това беше много по-силен аргумент и мотив да се потопя в този свят, отколкото да помагам на два "духа" или "сенки" (Каролев, наистина e трудно да преведеш wrath смислово правилно на български :)), да се отърват от проклятие, което ги задържа в Средната Земя. Особено пък когато става дума не за Талион, а за другия, да не давам спойлери.

Трябва да спомена също, че не съм особен фен на подобен род игри и най-близките в жанрово отношение, които ми допадат и играя, залагат изцяло или предимно на стелт елемент, не на битките и особено не на битките от този род. Въпреки това тук, може би покрай цялата атмосфера, битките ми допаднаха, може би защото не съм обременен да ги сравнявам с битките при Батмановците, Асасиновците и другите подобни. Определено тематиката много помогна в случая, защото едва ли щях да откарам толкова с играта, ако се налагаше да бия нещо друго, като орди безлични хора или зомбита, например.

Казах "безлични" и продължавам от тук. Другата силна страна на играта за мен е точно онова усещане, че срещу теб са личности (разбира се, в най-разтегливият смисъл на понятието :)), а не пушечно месо. Всеки капитан или вожд, срещу който се изправям, ме оставя с впечатлението, че се бия с точно определен противник. Усещането не е както когато се изправиш срещу минибос или бос в друга игра, разчиствайки пълчиша траш, за да се срещнеш с нещо специфично, а много по-различно. Сродните прилики между единици основни противници са изцяло козметични и по-скоро бих си помислил: "Хм, този Урук сигурно е свалил тази броня от онзи Капитан, който убих миналата вечер", отколкто да си кажа - баси еднообразието, едни и същи мобове.

Репликите, с които всеки капитан се изправя срещу мен, почти винаги предизвикват усмивка в мен, макар на моменти усмивката ми да е... снисходителна, да не кажа по-силна дума. Просто на моменти си личи, че Монолит преиграват в този аспект. Урук, който учтиво ми обяснява, че все още смята да си направи тъпан от кожата ми и ме моли този път да му съдействам е едно, докато попаднах и на Капитани, които просто се държат като незадоволени гейове - в речник, интонация и поведение. Единични примери, но трудно се пренебрегват. Да ме прощават гейовете, не влагам злоба в това сравнение, просто това е най-точната аналогия, която ми идва наум, когато видя кълчещ се Елитен Капитан само по препаска, изрисувано тяло и въртящ меч, все едно е пръчица на диригент. В този момент играта ме отрезнява и обикновено излизам от гейм сесия, за да ми мине.

Да се върна към положителните страни. Светът ме оставя с чувството за динамично променяще са среда, въпреки фактът, че в един момент знаеш къде ще се появи група патролиращи орки или сигурността, че в онези развалини със сигурност има лагеруващи около огън орки. Въпреки този забелешим шаблон на поведение, под повърхността играта ме оставя с чувство на вътрешна своя динамика. Може това да е просто мое субективно усещане, но дори да е така, това значи, че този аспект от играта работи за мен.

Особености като специфични реплики на тези противници, които срещам за втори, трети път, фактът, че несполучливият ми опит да убия даден Капитан го е направил по-силен и вече неуязвим на стрели, както се бях опитал да го довърша предния път, фактът, че постоянно някъде нещо се случва - тук огромен Грауг сее разрушение, там глудница Карагоси вилнее в оркски бивак, някъде край мен Урук рита безпомощен роб, караул орки се надъхват за предстоящите събития... Тези неща стоят в периферното зрение и спомагат за атмосферата.

Във визуално отношение (подчертавам, чисти визуално, не като графични качества и особености) играта също ме спечели. И в най-общ план, и в дребните детайли. Вижда се отношението към детайла и ако не беше проблемът с основната концепция, около която се върти фабулата, играта наистина щеше да е фенфест. За оптимизацията - на моята 5 годинша машина (C2D 8400 (@4050), 4GB DDR2 и HD6870) играта върви на максимални плавно и без засичане. Единствено след по-продължителна игра (час+?) започва да сече, което се оправя с излизане и влизане отново. Като при Win XP :-Р.

Като цяло, отново с онази уговорка за изнасилването, играта ме спечели. Може би аз имам предимството пред някой от вас да нямам толкова богата база за сравнение с тези Батмановци, Асасиновци и прочее аналогични игри, с които я сравнявате, а аз познавам бегло и да оценям играта първосигнално и без пряко да я сравнявам с подобни игри. Което също работи за мен. Признавам, че ако не беше свързана със Средната Земя щях да я подмина, но сега се оказва, че ще трябва да я купувам на един етап. Защото играта има потенциал за преиграване, което не може да се каже за доста от ААА заглавията.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 09.10.2014, 09:01 ?. :

Желая някой по-запознат да ми обясни какви са проблемите в lore-то на играта, и дали плюе в лицето на книгите, точно както правеше тая пародия на игра The Force Unleashed със lore-то на Star Wars

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 09.10.2014, 10:32 ?. :

Окей, ама предупреждавам: HEAVY SPOILERS AHEAD!!! Нещата, за които аз знам със сигурност, са следните:

- Хората в Толкиновия епос не могат да се е връщат към живота, след като умрат. Има едно-единствено изключение - Берен, но при него случаят е доста специален и възкресяването му е лично одобрено от Еру - богът и създател на Средната Земя. Затова е абсурдно не кой да е, а ковачът Келебримбор да може да попречи на Талион да умре.
- Като споменах Келебримбор - от книгите на Толкин знаем, че той е създал пръстените на силата и е бил измъчван и убит от Саурон. В SoM негова милост има повече магически сили от Гандалф и Галадриел взети заедно и няма никакъв спомен кой е, поне в началото. А това, че може да контролира и чете мислите на Урук-хаи - думи нямам, с които да опиша колко точно грешно е!
- Талион е член на мисията на Гондор за пазене на Черната врата. Проблемът е, че въпросната малко отдавна е свършила по времето, когато започва да се развива действието в играта. 13 века, за да сме точни. В официалния таймлайн, горе-долу по това време назгулите вече са започнали да събират армия. Отделно - wtf прави Ам-Гъл тук? Той не припарва до Мордор поне още 100 години. Има и още неща, които грам не се връзват с канона, но те като цяло Monolith са я обявили извън него.
- Може би най-шокиращото обаче е следното - в края на играта Талион попречва на завръщането на Саурон и дори обявява намерение да изкове собствен пръстен на Силата - пълен абсурд. При Толкин интеракцията с пръстените и злото си има последствия, от които Талион не страда. Цялото нещо завършва по такъв начин, че ако беше канон, щяхме да се чудим - абе, как така във "Властелина" не го борят него?

Ако съм сбъркал нещо, понеже не съм експерт, поправете ме. Ако съм изпуснал някой детайл, ще се радвам да ме допълните.

P.S. Сега забелязах нещо яко - това е 1001-ия ми пост и в духа на арабската приказка, ви разказвам история. Яко, а?

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 09.10.2014, 10:48 ?. :
Редактиран на 09.10.2014, 10:49 ?.

хаха, честито тогава :D
Благодаря за разясненията, значи в такъв случай мисля да я пропусна играта, все пак аз лично не играя игрите само за да натискам копчета и да трепя всичко що шава като некъв лоботомик, а обичам историята, lorе-то и атмосферата, причините поради които страшно много се кефя на Elder Scrolls, Mass Effect, The Witcher, Star Wars KOTOR...
И точно причините поради които ненавиждам изгъзици като The Force Unleashed и, както явно излиза, и тази игра....

Пък и, след 2 изиграни Аркам игри, малко или много ми е писнало от тая бойна система

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 09.10.2014, 11:05 ?. :
Редактиран на 09.10.2014, 11:14 ?.

На първо място, играта подвежда на идеята, че Саурон/Ръката на Саурон може да прокълне някой при смъртта му, за да му бъде той роб след окончателното завръщане на този Саурон. Което е в явно противоречие с основната част от космологията на Арда, където е казано, че след смърта за елфи (Келебримбор) и хора (Талион) е отредена точно определена съдба - техните духове се завръщат в Залите на Мандос. Смята се, (при определени обстоятелства) че за елфите това не е крайната съдба и те биха могли да се завърнат в пределите на Арда с нови тела, но никъде не се казва, че завърнал се елф под формата на Wrath може да скитори из Средната Земя. И про всички случаи това става единствено с позволението на самия Мандос (съжалявам, за някои от вас това име може да не говори нищо, но трябва да го спомена).

За хората въпросът стои дори по-категорично, защото изрично е казано, че след тяхната смърт единственият път пред тях е очакването им в Залите на Мандос (затова ги наричат и Залите на Очакването), където в Края на Дните ще приемат съдбата си от самият Еру Илуватар (пак съжалявам, трябва да се спомене). Това е основополагащ факт в космологията на Толкин що се касае до съдбата на хората, тяхната смъртност и това, което ги очаква след това. Тяхната смъртност и съдба след това са наречени Дарът на Илуватар и се смята, че е едно от най-съкровените дела на Илуватар спрямо Арда, който иначе не участва пряко в съдбините и.

Изрично го споменавам това по-горе, защото единственото изключение, което на мен ми е известно, е случаят с Берен. И понеже самият факт, че е единственото изключение, на самата история на Берен и Лутиен е отредено специално място в историята на Арда (отделно от това, че самата история за тях, живота и делата им е толкова красива, епична и тъжна, че е любопитна сама по себе си). Няма да споменавам нищо от самата история, който е любопитен може да я прочете, но важното в случая е, че не кой да е, а самият Мандос, разчувстван от тъгата на елфическата девойка Лутиен, връща нея и любимият и Берен, дарява нея със смъртност и двамата заживяват отново в пределите на Средната Земя.

Просто този момент с тези проклятия, лутане между смърт и живот, обладаване на човек от елфически дух, давайки му свръхестествени сили... това е не само далеч от Толкиновата фактология, но и не се вързва и с общият дух в писанията му.

Това са моите възражения в случая, не знам дали други са ровили да търсят някакви дребни разминавания в години и фактология. Аз съзнателно не задълбавах, макар че по памет ми се струва, че охраната на Черната Порта да е пренебрегната стотици хиляди години (е ся тук се изложих, не съм много точен)*едит - виж Каролев :)), и че там доста време преди събитията в Хобит вече има "местно население" :)

Освен това нямам никаква представа какви са тези Карагоси и Грауг, никаква светлинка не светва в мен при споменаването на тези имена, но това не ми е такава грижа, отколкото преиначаването на общият светоглед.


*едит - Каролев, НИНДЖА! :))

**едит - е, това, което Каролев каза за края на играта (още ен съм стигнал до края, но не смятам, че си спойлнах кефа) наистина кове последния пирон. Тук вече ме загубиха и ме карат да съжалявам за голямата си толерантност до сега. :)

Явно е време да се върна в БГТФ и да изригна порядъчно. :Р

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 09.10.2014, 11:23 ?. :

Карагорите се отнасят към лъвовоте така както Уаргите към вълците. Граугите са разклонение на троловете. И двата вида същества ги няма в канона, но са логически производни, защото идват от идеята, че ако едни същества могат да се променят от злото на Саурон, то следва и други да са се променили.

Иначе нямам против промени в историята аз. Толкин е оставил една относително затворена откъм интерпретации вселена. От друга страна, не може да базираш цяла игра на тоя свят и да не кажеш, че е от тоя свят. Никой не иска игрите да са в канона, но не мисля, че има лошо да бъдат свързани с това, което е било създадено. Именно на такива места можем от "първа ръка" да се докоснем до света. Тоест да променим нещо в него и той пак да си остане същия извън игрите. Колкото повече се развива гейминга, толкова по-близо ще сме до това да живеем в световете, които обичаме. Кой знае, след време може лично да си задавате гатанки с Ам-гъл, докато му взимате 4-тия заложен от него пръстен, защото се е пристрастил към хазарта след почивка в южните земи. Може би пък ще изместите Сам и ще го пратите вкъщи, докато се чудите как да мъкнете Фродо към Mount Doom, след като ви е свършил лембаса прекалено рано, а го няма Сам с въжетата.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 09.10.2014, 12:46 ?. :

Нямам нищо против лирическото отклонение в поста ти, което показва, че си запален геймър. Но останалата част на мнението ти пряко противоречи на концепцията за "канон", (не само този, основан на документацията на Толкин за света на Арда, но и за всеки друг канон, бил той Star Wars, Star Trek или каквото друго се сетиш, което отговаря на дефиницията и смисъла на "канон").

Да, Толкин е оставил доста затворена откъм интерпретации вселена. Което определено е със замисъл. Един труд, плот на десетилетия, толкова обширен и толкова задълбочен, далеч надхвърлящ представите на средностатистическият кинаджия, който влиза да гледа "Властелина" или Хобит и се чуди ще се оженят ли Кили и Тауриел в края на Трета серия.

И това е ОК, защото, ако мога да си позволя да перифразирам думите на най-добрият приятел на Толкин*, казани в друга връзка, работата на Толкин е като обширен океан - толкова достъпна, че всеки би могъл да стои в нейните плитчини и да чувства притегателната и сила, но и толкова дълбока, че да удави в дълбочините си всеки критик и изследовател.

От друга страна, сравнително затворената откъм интерпретации вселена дава онази увереност и чувство на достоверност, която е така характерна за нея. Всяко нещо си има място и обяснение, което се подчинява на общата картина. Т.н "канон" сам тълкува или разяснява неясни части или такива с разминавания, поставяйки ги в общата картина там, където е възможно или поставяйки им ограничения в разбирането и тълкуването там, където не е напълно изчистена концепцията.

Години след смъртта на Толкин, на база на оставените от него трудове, записки и кореспонденция днес имаме "работещи" елфически езици, имаме точна хронология на събитията от Първата Песен до потеклото на Сам Майтапер :), имаме информация за раси, животински и растителни видове, имаме картографирани до изключителни топографски подробности почти всички места, споменати някога-някъде, имаме подредбата на календарните празници така, както са празнувани в раличните епохи, имаме фазите на луната... имаме един прекрасен и "достоверен" свят, който обяснява и разкрива сам себе си.

Затова ми е крайно неприемливо да се съглася с твърдението, че привнасянето на невъзможни, нелогични или извън контекста детайли не вреди. Толкиновата вселена би те подтикнала да полюбопитстваш и изследваш с крила ли са били Балрозите или не и ако да, дали са можели да ги използват за летене, да се заровиш в наличната информация, да дискутираш с други нърдове, да прилагате факти и даже да не стигнете до окончателно решение. Защото този свят е далеч от идеята да е изчерпателен, съвършенно точен и безупречен до всеки един дребен детайл, като че е календар с месеци и дати, в които просто можеш да се информираш кой точно ден сме днес. Това е труд с такива мащаби, че никой не мисли, че може да бъде завършен в един живот.

Но възможността за вътрешни интерпретации никога не би те подтикнала да излизаш от границите на утвърденото. Първо, защото е неуважение към труда на човека, чийто труд се каниш да прекроиш. Второ, защото това е смисълът на "канона" в най-общия му вид - да бъде отправна точка и граница, в които някой би могъл да вложи въображение, без да се конфронтира с утвърдените норми.

И трето - логиката, че щом едно нещо го има, значи би трябвало да има и друго (Уарги/Карагор?), рядко е приложима в свят, в който, както каза ти, е доста затворена система. Просто това не работи по този начин. Ако Толкин е вложил страст да опише определено растение, с подробности за произхода му, изгледа и вероятното му нахождение и приложение, тогава идеята за неспоменат, но логичен цял отделен вид хищник пред вратите на Гондор веднага пригобива величава нереалност.

Просто цялостното отношение на държащите правата на Властелина в момента ме изпълва къде с мъка, къде с гняв. Ок, играта като игра е хубава, казах го по-горе, увличам се по дребните детайли, чета историята на някаква дървена фигурка, намерена в прахта, "разчитам" спомените, отпечатани на някакви железни окови и това ме кефи. Оглеждам се от високо и виждам приятни за окото гледки - там кула, тук остатъци от бойно съоръжение, там патрулиращи орки... кефи ме. Просто така и не успях да преглътна идеята, че за да представят историята, са намесили Келебримбор, духове и обладаваме, неумрял по волята на Саурон человек... просто не ми се получи още в началото.


--------------------
*всъщност, въпреки че може да се каже, че Толкин и Луис имали общи цели и разбиране за литературата като инструмент за предаване ан послания, то двамата имали възражения към стила на писане на другия. Както и да е, думите на Луис са си моя интерпретация :Р

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 09.10.2014, 17:28 ?. :
Редактиран на 09.10.2014, 17:30 ?.

DragonSlayer направо ме умори докато ти прочета коментарите :D
Така като гледам сте големи маниаци, убедихте ме каква гавра е играта, и в крайна сметка стигам до извода че най-добре щеше да е да направят игра с отворен свят като Elder Scrolls, не знам защо още няма направена така....

А като гледам размерите на Shadow of Mordor, която е почти затворен свят, и я сравним със Skyrim, която в началото без модове без нищо беше към 5.6Gb...... еми гг

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 09.10.2014, 18:06 ?. :

Знам, знам, лесно набирам инерция, стане ли дума за тази материя. С годините все по-често започнах да избягвам полемиката по подобни теми, защото съм крайно пристрастен по тези въпроси и понякога е по-лесно да оставиш другия да има своето мнение, когато той те остави да имаш своето.

Между другото, бях чувал за изключително качествен Скайрим мод по Толкиновата вселена, ако не ме лъже паметта нещо от рода на Middle Earth Roleplaying Project (MERP май го съкращават). Не съм го играл, но във връзка с други игри и модове съм попадал на изключително позитивни отзиви за него. Изключително подробен, достоверен, с оргомно добавено съдържание, основна куестова линия на Пръстеноносителя, маса странични куести, вплетени в историята, огромна част от основните и второстепенни персонажи от Книгите... повечето отзиви за него бяха все суперлативи.

Но доколкото четох, WB изпратили депеша на тези, които работят по мода, с искане да се прекрати работата и изтегли от сцената целият мод, заради нарушени права. Пичовете се принудили да покрият официалната работа по мода и ... и това е, което съм чел измежду другите неща. Не съм го пробвал, инфото за този мод дойде до мен дълго време след като бях загубил всякакъв интерес към Скайрим, но за някой тук тази информация може да представлява интерес. А може да се окаже, че това го знаят всички, а аз откривам топлата вода. :)


26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 09.10.2014, 20:53 ?. :

Относно карагорите и граугите това, което съм написал, е това, което са казали от Monolith, не ги защитавам, но виждам логиката.

Иначе не мисля, че ме разбра. Идеята ми не е да се променя канонът, нито да се допълва. Monolith винаги са били отворени, че играта не е особено "канонична". Всъщост WB са наредили да не се говори за филмите и книгите в маркетинговата кампания, като са искали да се разграничат от това. Аз нямам против да има вдъхновени от тоя свят, базирани в тоя свят, но не наистина от тоя свят игри. Докато всички са наясно, че игрите не са Толкиновата дума, мисля че няма проблем. Не виждам и защо да има. Всъщност доста хора започват да се интересуват точно покрай игрите. Колко хора мислиш са знаели за Келебримбор? Защото моите приятели не знаеха, после им стана интересно, питаха им, казах им, най-вероятно няма да прочетат Силмарилион за друга интересна информация от background-a на Арда, но все е нещо. Творчеството Толкиново живее и не мисля, че неканонична история по него е някаква гавра, по-скоро е чест. Колко голям трябва да си, за да има все още хора, които искат да бъдат част от тая вселена, но да знаят, че няма как да го постигнат напълно, затова не се и опитват. В цялата тая идея се вкарва и малко творческа оригиналност. Знаем, че на смъртните чеда на Илуватар просто така не може да им бъде отказана смъртта. Но повечето хора не го знаят, затова им става интересно, ровичкат се малко и разбират що е то Дарът.

Не мисля, че непридържането към канона е гавра. Чашата за мен е наполовина пълна. Тоест всички тези допълнителни историйки са от възхита към писателя. Защото той е повлиял на много хора, че до ден днешен да се измислят нови и нови неща. За мен такива студиа и в частност игри не се "гаврят" с историята и не "плюят в лицето на книгите", те я почитат и добавят нещо от себе си и става нещо ново и друго, което не е съпоставимо с оригиналното, но не е и задължително лошо.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 10.10.2014, 10:11 ?. :

[......Относно карагорите и граугите това, което съм написал, е това, което са казали от Monolith, не ги защитавам, но виждам логиката.....]
========================================= ===============
Отностно това колко е приложима логиката в случая писах по-горе.[......Докато всички са наясно, че игрите не са Толкиновата дума, мисля че няма проблем.......]
========================================= ===============
Това щеше да е така, ако това "всички" наистина значеше "всички". В действителност значи "една много малка част от хората са наясно, че игрите (и филмите) не са Толкиновият поглед на нещата". Всъщност, за 2/3 от хората, за които говориш, Толкин или е непознат, или не е авторитет, а най-вероятно тези 2/3 тръпнат в очакване дали Кили и Тауриел ще се оженят в трета серия на Хобит. Така че, нека бъдем честни, масовият зрител и играч нито знае, нито разбира, нито се замисля над това, което гледа, освен на съвсем сензорно ниво. Което е ОК за него, но не е ОК в смисъл на насаждане на грешни представи от страна на тези, които го правят.

[....Всъщност доста хора започват да се интересуват точно покрай игрите. Колко хора мислиш са знаели за Келебримбор? Защото моите приятели не знаеха, после им стана интересно, питаха им, казах им, най-вероятно няма да прочетат Силмарилион за друга интересна информация от background-a на Арда, но все е нещо....]
========================================= ===============
Прав си, най-вероятно няма да прочетат. Което обезсмисля този твой абзац за образователната цел на игрите, които уж представят Толкиновия свят на по-широка аудитория. И ако има за цел да го представят на по-широка аудитория, защо на първо място не го правят коректно?

[....Не мисля, че непридържането към канона е гавра. Чашата за мен е наполовина пълна. Тоест всички тези допълнителни историйки са от възхита към писателя. Защото той е повлиял на много хора, че до ден днешен да се измислят нови и нови неща....]
========================================= ===============
Гавра е силна дума. Неразбиране, Неуважение и Незачитане са по-точни. И да не забравяме, че говорим в момента за WB, не за някой редови програмист или дизайнер в Монолит, който се е кефил, докато е работил по SoM, защото това са любимите му книги. Говорим за компании, които с всичките си досегашни продукти на тази тема показват, че възхитата към Професора е последното нещо, което ги задвижва. Да, група фенове може да са седнали и да са умували над историята на онзи арфетакт, да са сравнявали години, да са умували над текстове, докато художникът през това време с внимание е работил над визуалната част, но отговорността за съзнателното изопачаване не пада на тях.Явно имаме различни виждания, което е нормално. Аз си мислех, че моята теза ще придобие много по-голяма тежест след като хората изгледаха Хобит 1/2, но изглежда трябва да се случи нещо по-драстично, за да се замислят другите. Или Джаксъм трябва да убие Билбо в края на трилогията, или WB трябва да извадят продължение на SoM, в което да намесят феи, като логически достоверни, или не знам какво. Дотогава ще си разцъгваме игрите заради добрия геймплей и ще си представяме какво би било, ако заедно с това можехме да се потопим и в достоверно lore.

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 10.10.2014, 11:26 ?. :
Редактиран на 10.10.2014, 11:35 ?.

Тъй вярно, всеки с виждането си. На мен ме кефи да виждам игри за любимия си свят. Не стоя като инквизиция да следя историята. Кефя се, че приятели научават малко от малко неща за света. Не си и мисля, че повечето хора ще се образоват на тема Толкин, затова и не ми пука за тези, които си нямат представа кой е той. На другите обаче игрите според мен отварят поне малко очите им.

12 мнения
профил »
Georgy каза на 11.10.2014, 20:42 ?. :

Като човек първо не искал да гледа трилогията, защото изглеждала "отвратителна" и "гнусна", след това я изгледал, и пак, но разширените версии, та после прочит на Хобит и след това на целият Властелин, и мисълта да го прочета сега отново преди да скоча на Силмарилион да си кажа мнението.
Мисля че донякъде и двамата сте прави.
За играта -доста съм запленен от дребните детайли, които водят до чувството, че пред теб стои жив свят, който не изчезва като завъртиш мишката. Немесис системата е страшно сложно изпълнена, което ме радва още повече и допринася да чувствам даден моб, както би бил описан на хартия.
Не съм съгласен с грубото бягане от канона, но в случая донякъде правя малък гамбит като го оправдавам.
С такова техническо и арт изпълнение, каквото имаме тук (а то е оценено), ще доведе до интерес към Толкин. Може повечето да не задълбаят във "вселената", но ще има и такива, които ще го направят.
С качването на интереса ще имаме още качествени, надявам се, заглавия. А по-голямата фен база ще донесе до по-точно пренасяне на цялата красота излята под формата на думи от Професора.

P.S. На Пешо никога няма да му простя за Хобит. Като излезе първият филм накарах сестрата да прочете книгата и да гледаме трилогията, че да споделя удоволствието от първият нов, но...
така и не го догледахме. Ще изчакам да излязат всичките и ще ги изгледам с един лиген до мене, че да имам къде да си изливам критиката.

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 09.10.2014, 19:42 ?. :

Точно lore-а ми е най-големият проблем тука. Да, играта не е лоша(макар да продължавам да твърдя, че не е нищо кой знае какво, дори и с Nemesis системата), но тая гавра с толкиновия свят ми е леееееко в повече. Тотално съм ок да бяха ползвали какво ли не, но да си го бяха направили в техен свят. Няма какво да се лъжем, но вселените на Warcraft, Warhammer са взаимствали повече или по малко от толкиновата вселена, но не ми пречи(дори напротив), защото са пречупени през техните си призми. Реално тази игра съществува в този и вид само по една единствена причина, опитват се да яхнат феновете филмите по Властелина и Хобита(да бе, да се изненада човек, ама и на тази трилогия има фенове), евтин трик и толкова, ама какво да ги правиш(а да, да не ги купиш :D).

18 мнения
профил »
set122201 каза на 10.10.2014, 07:22 ?. :

поредната игра която играх около 5 минути

56 мнения
профил »
pilcho каза на 10.10.2014, 10:05 ?. :

Аз я играх цели 35 минути :D За мен това е нещо като Assassin's Creed в Мордор. Историята е занимателна, светът е много красив, ефектите са интересни, но самият геймплей ми е безобразно скучен.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 10.10.2014, 11:37 ?. :

Ми то геймплеят почва да става все по-интересен и разнообразен след около час. Ти нищо не си играл от нея

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 10.10.2014, 12:00 ?. :
Редактиран на 10.10.2014, 12:00 ?.

Продължавам да не разбирам хора, които играят 30 минути и решават, че не е за тях играта.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 10.10.2014, 12:32 ?. :

Обикновено ми е достатъчно да прочета жанра на играта, производителя и разпространителя. Правя го за доста по-малко време от 30 мин., така че - да, напълно достатъчни са.

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 10.10.2014, 14:14 ?. :

Едно е да знаеш какво обичаш да играеш и да избереш да не играеш нещо. Друго е да си решил да го свалиш, да го цъкаш 2 минути и да кажеш "не става". Аз като си взимам игра не я взимам да я пробвам, ами съм си образовал мнението преди това. The Last of Us, която е невероятна игра, почва с доста странни първи минути, ако хората само сваляха да пробват щеше да се лее много хейт. Добре, че я няма за PC.

Идеята ми е, че много се глезим и сваляме нещо само по заглавие. За мен обаче, щом си решил да сваляш и да я играеш, 30 минути не само, че не са достатъчни, а само показват колко всъщност искаш да играеш нещо. Нали не е логично да си кажеш "тая игра е много сваляна, дай да я сваля и аз да видя", после влизаш, минаваш туториала и казваш "абе, не е за мен". Ако това време беше отделено да се види каква е всъщност играта, въобще нямаше да се стига до такъв момент. Това не разбирам. Аз примерно стратегии не барвам, не ги и свалям поради тая причина, само за да видя защо са толкова сваляни например. Това е твоята позиция, знаеш какво не ти се играе, проучил си, решил си, че няма да играеш. Щом обаче вземеш решението да я играеш в крайна сметка, смяташ ли 30 минути за достатъчни? Особено за игра, която до голяма степен разчита на развитие на персонажа, не мисля, че е достатъчно време.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 10.10.2014, 15:31 ?. :

Всеки гейм дизайнер ще ти каже, че първите 30 мин. са най-важни за цялостното възприемане на играта. Всеки се стреми да спечели играча именно в тези първи 30 мин. Ако не е успял да го направи, значи или той не си е свършил добре работата за тези първи впечатления, или играта сама по себе си не струва или просто играчът няма да хареса колкото и по 30 мин след това да играе. Шансът да се върне след това и да опита отново, след прочетено положително ревю или временна липса на заглавия за игра, е минимален.

Просто така действа мейстрийм пазарът. Не става дума че аз и ти ще отделим време да се запознаем с механиките на играта, ще посветим време да прочетем faq или ще опитаме отново, ако не се получи първия път. Бихме го направили само ако през тези 30 мин. има нещо, което да ни закачи за играта. Дори елементарното любопитство или инат биха свършили работа. Което показва, че точно това първоначално впечатление е толкова важно.

Наричаш "странни" първите минути в TLoU, но фактът, че си продължил нататък показват, че този първоначален половин час всъщност те е спечелил по някакъв начин.

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 10.10.2014, 15:59 ?. :

Маркетингът не работи на първите 30 минути впечатления, защото на тях не ги е еня дали ще играеш 30 минути и ще хвърлиш играта, ако си я купил. Затова има реклама, затова се правят официални геймплей видеа, разяснява се. Почти всяка игра ти я пускат след първия час да гледаш как стават нещата в геймплея. Аз не помня последните години да рекламират игра по първите 30 минути. От доста време не съм в среди, в които масово да се пиратства, отскоро взех да следя българските гейминг медии с идеята да видя какво е положението тук. Boogie2988 наскоро беше обяснявал точно как се придобива мнение за игра и как се рекламира игра и прочие. Говорим, разбира се, за хора, които не искат да пиратстват, за да разберат дадена игра става или не става. Но дори хора, които не си купуват игри, могат да прилагат въпросните съвети. А и който сериозно следи дадена игра, знае за какво става въпрос преди да дърпа/купува.

Да играеш 30 минути и да решиш, че играта не е за теб е твое решение, но не е образовано мнение. Не те кефи играта, окей, не знам защо би я свалил на първо място. Да проучиш, да погледаш, да решиш дали си струва да я играеш и след това да играеш само 30 минути пиратска версия - ами извинявай, такива мнения не виждам причина да бъдат взимани предвид, защото ако ти си придобил идея за играта преди да я играеш, не виждам защо изобщо си си правил труда да я сваляш с надеждата, че нещо ще е различно като цъкаш. Това не са трейлърчета по 3 минути за филм, който може да няма нищо общо с трейлъра. В днешно време спокойно можеш да разбереш дадена игра ще ти хареса ли или не без дори да се докосваш до нея. Има изключения, но са малко.

56 мнения
профил »
pilcho каза на 10.10.2014, 16:25 ?. :

Това, че съм играла играта цели 35 минути е показателно, че съм проявила упорство и стоицизъм, а не съм я захвърлила още на десетата минута. И аз не свалям шуутъри, а предимно RPG, стратегии и симулатори. Естествено, че понякога си купувам игри само заради жанра и заглавието, но някои ги свалям само с цел да пробвам дали ще ми харесат. За shadow of mordor пишеше, че е action RPG. Явно точно този жанр не ми е по вкуса, затова и написах по-горния си коментар. За "професионално геймърско мнение" и дума не може да става :D Сигурно останалите читатели на pcmania са професионални геймъри, но аз съм просто любител. Пробвам много игри, както и почти всички геймъри - какво лошо има в това? Специално за да не разочаровам колегите-читатели, ще дам още половин-един час на мордорския AC.

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 10.10.2014, 16:47 ?. :

Да, някой е решил да пише, че е RPG, което е силно малоумно определение за тая игра.

Често може да звуча свръх нападателно, но такъв ми е изказа. Като няма интонация в нета, такива неща се случват.

Моята мъка е, че получаваме тъпи игри, защото хората купуват тъпи игри по заглавия. За добро се промени поне approach-a на разпространителите и вече е доста по-лесно да се оцени една игра. И трябва да го правим. Аз примерно никога не pre-order-вам игра на EA, рядко и купувам техни. Започвам да клоня в тая посока и с Activision. Иначе понякога просто хайпът е прекалено голям и човек надява розовите очилца. Destiny е пример. Watch_Dogs е пример, макар че аз още в началото смятах, че Watch_Dogs няма начин да бъде играта, която рекламират и в последствие ми хареса геймплея, защото нямах високи очаквания.

По повод Mordor реших да си припомня Arkham Asylum, че и без това е безплатна в PS+ тоя месец. Gotta love Mark Hamill

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 10.10.2014, 16:56 ?. :

Аз и ти може да разберем дали ще ни хареса една игра, но масовият потребител не може, това се опитвам да кажа. Ти ще си купиш игра, за която знаеш, че ще ти хареса, но 2/3 от масовия геймър ще купи играта защото първа част на времето не била лоша, или защото трейлърът за тая игра е много як, или защото всички останали във френд листата му говорят за нея, или просто защото геймпорталите говорят за нея.

Освен това, именно заради подхода да се рекламира геймплей в напреднал стадий на игра, където героят ти е развит, има повече умения, или е с по-добра екипировка, или е с по-добро въоръжение, или е на интересен етап от фабулата, точно за това тези първи минути са толкова важни. Днешният нетърпелив геймър иска да вземе всичко от играта още в началото, да се метне направо там, където е видял да става якото меле по клиповете. Ако по някакъв начин не успееш да му спечелиш вниманието в първия половин час, вероятността да се почувства прецакан е голяма.

Неговият първоначален сблъсък с играта е принципно различен от твоя. И ако ти си купил играта с убеждението, че ще е нещо добро, на база на опит и преценка и сега просто очакваш да си прекараш добре, той пуска играта и очаква добра игра, защото е дал пари.

И ако едно време за компаниите беше достатъчно да продадат бройки, сега дългосрочня успех е също толкова желателен, колкото първоначалният удар. Защото ако нашият въображаем геймър-пример, мултиплициран стотици хиляди пъти, не бъде грабнат от играта в първите 30 мин, има голяма вероятност да излее недоволството си по сайтове и портали и да нацвъка отрицателни мнения из метакритик. каквото и да си говорим, компаниите държат на добрите оценки там.

Освен това компаниите мислят по-глобално :) Ако нашият въображаем приятел никога не намери мотив да отиде отвъд този половин, един час игра, той много вероятно няма да си закупи и следващите DLC, а това е перо, често съотносимо с печалбите от самата игра. И може би ще е малко по-резервиран към едно евентуално следващо продължение на тази игра. Просто няма да я свързва с положителни емоции.

А за това защо хората свалят безразборно игри по тракерите, пробват и трият след 5 мин? Еми, очевидно е - защото са любопитни, скучаят и имат възможност.

Между другото - за това от какво значение са първите 30 мин геймплей за индустрията имаше интервю с някакъв известен от големите компании, но нито се сещам къде да го потърся, нито кой беше точно. Човекът си каза в прав текс - за нас е изключително важно да спечелим играча в тези първи 30 мин. Това до голяма степен предопределя доколко сполучлива ще се окаже играта във финансов аспект и като цяло приета.

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 10.10.2014, 17:11 ?. :

Окей, приемам това, което казваш. Просто изхождаш от гледна точка на хората, които не правят нищо по въпроса да знаят какво купуват. Което пак казвам - не го разбирам.

Също в днешно време DLC-тата станаха големи, защото има балами, които да ги купуват ей така. Пак не знаят какво купуват. Да не говорим, че българите са по-взискателни към игрите по една или друга причина. Имам приятели в Щатите, които са големи фенове на Halo и купуват де що им дадат нещо свързано с това. И това се прилага в много други игри. Каквото и да си говорим, ако IGN кажат добра дума за дадена игра, един тон хорица ще се изсипят да я защитават, независимо дали е добра или не е. Но ето, че има хора като TotalBuscuit и други, които се борят срещу безмозъчното купуване на IP-та, просто защото са рекламирани ето така. Мордор отнесе доста негативи относно това как е протекла маркетинговата кампания в YouTube.

Аз да ти кажа май имам повече вяра в потенциала на геймърите. Наистина се надявам да се осъзнаят малко от малко. По успеха на разни review канали в YouTube мога да съдя, че явно има някакво раздвижване, защото големите компании се чудят как да влязат в този пазар, защото до голяма степен хората, които правят тия клипове, диктуват и процент от продажбите. И това почна да се опорочава, за жалост, но все пак още има хора, които не са подвластни на маркетинговата месомелачка.

Но иначе си прав и така погледнато приемам, че хората оценяват набързо.

18 мнения
профил »
set122201 каза на 10.10.2014, 17:25 ?. :

Не знам дали ще мога да я изтрая и 30 минути че да преценя , има игри дето ми харесват и ги играя и преигравам други просто не се траят , някак си безлична е тая игра като някаква аркада , като че ли е правена за деца въпреки кълцанията и кървищата ...rpg-та бол Arche Age която разцъквам в момента е сто пъти по интересна и е безплатна !

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 10.10.2014, 17:58 ?. :

Да, така е, изхождам от тази гледна точка на средностатистически потребител, защото те са и основният таргет на компаниите и основната причина в момента да дискутираме. :)

Аз също не споделям това поведение, но разбирам причините, които стоят зад него. Не го одобрявам, но разбирам защо го има. Точно този средностатистически потребител, който е основното перо на тези компании, е възпитан, отраснал и живее в общество, насърчаващо до крайни граници консуматорското мислене за сметка на рационалното такова. Затова, дали ще си купи някоя игра или нов вид бъргър, важно е да бъде спечелен още веднага и да бъде задоволено очакването му. Ама че играта е от поредица, която последователно вади еднообразни продукти или бъргърът е от верига, която е доказано нездравословна, майната му, може тоя път да не е така...

Не знам, аз не споделям твоя оптимизъм за геймърите като общество, което лека полека започва да се самоосъзнава. Не че го няма този момент, напротив, има го и е обнадеждаващ. Просто става твърде бавно и нецеленасочено. С тези темпове може никога :) да не видя как геймърите като общество реално и в положителен аспект влияят на насоката, в която се движи индустрията. Защото по-голяма част от това общество са именно онези редови консуматори, които не влияят на пазара, а се влияят от него.

56 мнения
профил »
pilcho каза на 14.10.2014, 11:00 ?. :

Е, не става. Играх упорито още около час, дадох и на един приятел да играе - той поне си пада по екшън, катерене и стрелби - играта не ни харесва и това е. Но поне е много красивичка :)

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 14.10.2014, 15:23 ?. :

Не се мъчи, ако не се е получила магията първия половин, един час, нищо няма да излезе. Красотата, казват, ще спаси света, но рядко красотата е достатъчна да спаси дадена игра. Въпреки това, за мое удивление, аз продължавам да я играя, въпреки всичкото негативно отношение, което изразих към изкривяването на lore`то.

26 мнения
профил »
Sparrowz каза на 10.10.2014, 14:12 ?. :
Редактиран на 10.10.2014, 14:14 ?.

Delete

805 мнения
профил »
Ajax fen каза на 12.10.2014, 17:40 ?. :
Редактиран на 12.10.2014, 17:46 ?.

Невероятно добра игра ! Поздравления на талантливите хора от Monolith ,които ни радват с поредния им шедьовър !
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Middle-Earth: Shadow of Mordor

новини:
Звездата в жанра Трой Бейкър се завръща в ролята на Talion, а заедно с него ще чуем още една плеада известни на геймърите имена.
WB Games иска да прибере максималното от запалените фенове с анонса на колекционерското издание на Middle-earth: Shadow of War.
Преди няколко дни в интернет се появи новината, че вече се работи по продължение на Middle-earth: Shadow of Mordor като повод за това бе едно CV.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 101
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Assassin's Creed III 80