facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3, Xbox One
 
   
 
Metal Gear Rising: Revengeance
Ревю | 24.02.2013 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Platinum Games
Издател:
Konami
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PS3, Xbox One
сайт на играта »

плюсове

хак-енд-слаш механиката може да бъде забавна

минуси

дизайнът на битикте е слаб

камерата по-скоро пречи

ненужни скокове в трудността

изключително глупава история

В последно време иначе великата конзолна поредица Metal Gear бе сведена предимно до HD римейкове на стари заглавия няколко портативни издания. От времето на PS3 ексклузива Guns of the Patriot не сме видели пълноправна нова част в серията. Metal Gear Rising: Revengeance също няма претенциите да бъде такава, тъй като акцентира върху Raiden и неговия хак-енд-слаш геймплей за сметка на традиционния стелт подход. Raiden се появи за пръв път още в Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty и при все, че не грабна веднага феновете, именно ролята му в Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots като нинджа киборг го направи познато лице в Metal Gear вселената. Този път Raiden получава цяла игра, посветена на него, но резултатите не са обнадеждаващи.

Може би заради трудния процес на разработка

В началото по Revengeance, която тогава дори не носеше това име, се трудеше самото студио Kojima Productions, но малко по-късно работата беше поверена на Platinum. Не личеше промяната да е за лошо, предвид че студиото може да се гордее със своите хитове Bayonetta и Vanquish. Оказва се обаче, че Revengeance просто не е най-доброто, на което те са способни. И това започва да личи някъде към средата на играта. Дотогава геймплеят, базиран най-вече на касапския механизъм - прецизни разрязвания с катаната, които управлявате с помощта на десния стик - все още издържа. Но колкото и да сте заредени с оптимизъм и най-вече търпение, в някакъв момент ще се предадете. Камерата, която упорито отказва да ви сътрудничи, е една от причините за това. Тромавото управление и грешки като това да поставиш командата за атака и париране на един бутон също спомагат. 

Когато все пак битките сработят, изживяването наистина вдига адреналина. Забавянето на времето и прецизното разсичане на някой крайник, имал неблагоразумието да се появи в близост до стоманеното острие на Raiden доставя почти перверзно удоволствие. Схватките са особено брутални, когато имате възможност да се биете на по-голям терен, така че поне малко да маневрирате въпреки неблагоразумието на дизайнерите да не включат от самото начало опция за отбягване на ударите. За съжаление в повечето от случаите играта държи да ви вкарва в тесни зони, където е трудно да избягвате ефективно атаките. Някои от тях могат да ви замаят за кратко, което прави Raiden особено уязвим. След края на всяка мисия може да ъпгрейднете киборг тялото на Raiden и неговите оръжия, но общото усещане е, че тези промени обикновено не влияят на реалния геймплей. Няма и особен стимул да ползвате различните оръжия, които постепенно отключвате. Да не говорим, че Raiden не може да сменя арсенала си в движение, което определено пречи на гъвкавостта на битките.

История, каква история?

Както обикновено, историята в Metal Gear игра не е на преден план. Запалените фенове на поредицата със сигурност могат горещо да защитават една или друга теза, но истината е, че дори Guns of the Patriots, която може би е най-добре познатата Metal Gear Игра трудно може да се похвали със смислена история. Ако сте запознати с поредицата ще имате поне минимална възможност да се ориентирате в света на Revengeance, но ако това е първата игра, към която посягате, сте обречени на една каша от политически убийства, частни военни компании и кибернетични нинджи. Началото на играта ни отвежда в 2018 г., когато Raiden работи за Maverick Enterprises - частна военна компания, която подобно на десетки други такива се бори за надмощие в един свят, където държавите вече нямат монопол върху насилието. Сюжетът ще ви отведе в места като Абхазия, Мексико и Пакистан, но не очаквайте да станете свидетели на спиращи дъха моменти от историята. Лошото е, че въпреки че е пълна с най-различни врагове, нито един от противниците в Revengeance не е запомнящ се. Босовете не са колоритни и ви карат да се страхувате не защото внушават ужас, а защото дизайнът им е слаб. Битките са изнервящи и дълги, а смъртта ви застига прекалено лесно. Въпреки че кампанията в Revengeance не надхвърля 6 часа, те ще ви се видят доста дълги, и то поради негативна причина. Допълнителните VR Missions, които може да отключите събирайки секретни куфарчета из нивата, също не са особено стимулиращи.

Жалко, наистина жалко

В графично отношение Revengeance също е далеч от впечатляващото. Хидео Коджима скоро ще покаже нов енджин, но това с което е направена Revengeance не изглежда като продукт от началото на 2013 г. Светът е безличен и сив и не впечатлява с нищо като дизайн и визия. Metal Gear Rising: Revengeance не е Metal Gear играта, която феновете очакваха. Ако искате нещо в традициите на поредицата по-добре се изтупайте прахта от вашия Guns of the Patriots диск или си пуснете отново Peace Walker за PSP. Ако искате хак-енд-слаш геймплей, където всичко опира до бързи реакции, брутални сцени и мощни комбо удари, пробвайте DmD Devil May Cry или просто изчакайте най-доброто, което жанра може да ви предложи в лицето на God of War: Ascension. Ако ви се играе игра на Platinum, потърсете Bayonetta или Vanquish В нито един от случаите Metal Gear Rising: Revengeance трудно може да бъде препоръчана. 

напиши коментар
 

173 мнения
профил »
Delian каза на 25.02.2013, 08:46 ?. :
Редактиран на 25.02.2013, 18:39 ?.

Графиката е добра!Обаче не може да се сравнява с останалите!

Извинявам се за грешката,нещо съм се объркал!

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 25.02.2013, 09:21 ?. :

Pc вариянт ???

121 мнения
профил »
NEXT каза на 25.02.2013, 09:19 ?. :

И това ти твърдение е на база ???
Игра играта на ПЦ та ги говориш ?

445 мнения
профил »
goblin каза на 25.02.2013, 09:42 ?. :

@Delian - че то има ли РС порт? - иначе графиката наистина си е ОК

Камерата наистина е основният минус на играта - по-специално в близост до стени или на висока трудност когато се сблъскваш с по няколко огромни противника. При положение че парирането е в посока и е жизнено важно, това често създава проблема с позициониране да се избегне смяната на ъгъла на камерата в кофти момент.

Причината да се прехвърли МГР на Платинум е че екипът на Коджима е имал проблеми с H&S геймплея на спин-оф-а

Идеята на Коджима за МГР е да се обърне рецептата на МГС - основно екшън подкрепен от малки дози стелт в ключови моменти /запазени са и емблематичните кашони :Р/

Играта осигурява зарибяващ H&S геймплей, но оставя играча сам да се научи на тъкостите какво да прави. Например "замайването" споменато в статията е поради трърде избързал блок - колкото по избързан толкова по-дълго. Перфектният блок пък открива противника за контраатака и Blade Mode. Прецизните съсичания и "Зандацу" са супер зрелищни.

Първото преиграване е за да се навлезе в тънкостите - моделите на атаки на различните противници, детайли като присветването на очите им - червено/ще атакува, оранж/сграбчване, жълто/неблокируема атака и т. н.

Подобно на Vanquish играта е само около 5 часа, но също е с висока степен на преиграваемост /за разлика от другото 5 часово заглавие което излезе едновременно с МГР - куцият геймплей и счупеното мулти трудно ще накарат някой да го преиграе/

Ако човек смята просто да я превърти веднъж заради историята, вероятно ще остане със същите негативни впечатления като автора - млатиш всичко кото мърда борейки се с камерата и тъкмо се понаучиш да играеш и тя играта свършила :Р - А обективната оценка е по-скоро не 2/6 а към 5/6, но всеки си има субективно мнение кое е обективно :Р

560 мнения
профил »
dogma каза на 25.02.2013, 10:17 ?. :

Колега, в голяма заблуда си - Vanquish няма мултиплейър, да не говорим, че характерът на играта е такъм, че предполага преиграване за бързина и точки. Лично на мен ми хареса доста, дори напоследък мисля да я пробвам пак заедно с още една две класики Made in 2010 като Enslaved например. Revengeance от друга страна не ме грабна, но по принцип не съм фен на Mеtal Gear игрите, така че както казваш - всеки има право на мнение:)

445 мнения
профил »
goblin каза на 25.02.2013, 10:50 ?. :

Извинявам се ако съм се изразил объркано - визирах Crysis3 - Vanquish беше за пример как преиграваемостта благодарение на увлекателен геймплей не прави късата кампания минус

20 мнения
профил »
IDM каза на 25.02.2013, 11:42 ?. :
Редактиран на 25.02.2013, 11:44 ?.

Отдавна PC Мания не ме бяха разочаровали така. Особено автора Александър Рангелов!!! Това че въпросния човек не е съумял да навлезе в механиката на играта, да се потопи в атмосферата, да се научи да парира и да борави с малко неудобната камера, не му дават право да дава такава прибързана оценка.

Играта е невероятен хак-енд-слаш екшън изживяване. Битките са просто зрелищни! Различните атаки преминават с лекота една в друга. Всичките движения, на които Райден е способен са изумителни. Механиката с второстепенните оръжия можеше да е измислена малко по-добре и да не премахват втората атака на основното оръжие, но и това се преживява. Няма особен стимул да се използват гранатите и различни РПГ разпръснати по нивата, освен в няколко ситуации, но те малко накъсват геймплея.

Има моменти в които играта е малко предизвикателна, но те са основно в началото. След като се свикне с механиката на игтара, всичко става доста лесно. Аптечки има доста и могат да се пият по всяко време. След като се научите да изпълнявате зандатцу, няма какво да ви спре. Даже някои босове бяха прекалено лесни.
И да кажа на автора, че може да сменяш оръвия, да ъпгрейдваш тялото и всичко друго и ингейм, просто след това се връщаш на последния чекпойнт.

Босовете са интересни и битките с тях наистина си заслужават. Историята е малко объркваща в началото, но е разказана плавно и давж за хора, които нямат идея за какво става дума във вселената ще могат да разберат за какво се бори Райден. Може непрекъснато да разговаряш със съекипниците и да навлезеш още по-детайлно в историята и характера на Райден.

Нивата са интересни, и множеството възможноси за минаване през тях повишават много преиграването на кратката кампания. Може да минавате и да избивате всичко, може зрелишно да отстраните протизниците в гръб един по един, може да не убиете никои, може да използвате различни предмети от инвентара като кашони, варели, холограми и т.н. Всичко зависи от вас. Ако се постараете повече ще бъдете възнаградени.

В графично отношение играта не блести с нищо, но енджина определено си свършва работата, която му е отредена.
На второ преиграване играта разкрива истинския си потенциал! Задължителна за фенове на поредицата и на жанра!

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 25.02.2013, 15:58 ?. :

Не съм играл играта още, но твоето описание на играта ми допадна повече от ревюто, пък и прочетох бая от ревютата по чуждите сайтове и те са на доста добро мнение за играта и основен - е нейната кратка кампания и слаба история.

232 мнения
профил »
ToxicRed каза на 25.02.2013, 20:05 ?. :

Очакван провал, предреках го още от първите геймплей клипове като видях рязането на дини и още по-шокиращото рязане на коли все едно режеш торта.
СМЯХ!

51 мнения
профил »
the_duck каза на 26.02.2013, 13:04 ?. :

"Както обикновено, историята в Metal Gear игра не е на преден план." КАКВО???? Досега никога не съм критикувал екипа на ПС МАНИА, но очевидно авторът на статията не е играл игрите от поредицата.Revengeance е малоумна игра и според мен, но горните твърдения са смехотворни.

20 мнения
профил »
IDM каза на 26.02.2013, 13:36 ?. :

Играта не е малоумна. Просто е по-различна от останалите в поредицата. За екшън жанра е доста добра.
Иначе съм напълно съгласен с критиките към PC Мания. Напълно неадекватно ревю пълно с решки. Няма обективен поглед над играта.

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 26.02.2013, 13:43 ?. :

На крайзис 3 с обидно късата кампания давате повече звезди от това? Дафък?

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 26.02.2013, 14:58 ?. :

Доста лоши ревюта сте писали, но това е може би на дъното на варела.

16 мнения
профил »
grim.tzanev каза на 26.02.2013, 16:09 ?. :

"Както обикновено, историята в Metal Gear игра не е на преден план..."
Авторе, скрий се и не се показвай повече. Сериозно...Скрий се!

92 мнения
профил »
ex1s7 каза на 26.02.2013, 16:50 ?. :

Derp review

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 27.02.2013, 12:41 ?. :

Старите аркади също бяха кратки - превъртаха се многократно, това им беше идеята - сядаш превърташ играта наведнъж (ако си добър), гледаш точките и повтаряш опита.

214 мнения
профил »
newcomer каза на 28.02.2013, 08:40 ?. :

Ревюто е кошмар,играта също.Точка.

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 28.02.2013, 19:09 ?. :

Предлагам PC Mania да стане сайт само за гейм новини, защото няма смисъл с такива полувинчати истории като това ревю.
1.Историята в Metal Gear не е на първо място?! Това обяснява защо почти всяка кътсцена е с времетраеното на епизод на някой сериал...
2. Споменават се брутални битки и неща като "Забавянето на времето и прецизното разсичане на някой крайник, имал неблагоразумието да се появи в близост до стоманеното острие на Raiden доставя почти перверзно удоволствие.", което не дава никаква информация за играта като цяло.
3. В какъв аспект можем да ъпгрейднем оръжията? А уменията? Какво означава това?
4. "Ако искате нещо в традициите на поредицата" Поредицата Metal Gear Solid - да, други игри от поредицата Metal Gear Rising няма, а двете поредици нямат нищо общо освен вселената, в която се развиват.
5. Как точно се определят оценките?

142 мнения
профил »
Warpld каза на 02.03.2013, 17:22 ?. :

Пробвах игрицата, за да се уверя, че авторът на статията не знае за какво говори. Еми не знае!

Liked Vanquish? Play Revengeance!
Liked DmC? Play Revengeance!
Like MGS? Well, it is not a traditional MG game, but if you are a fan, just play for the lore.

Тази игра вкарва неща, които не сме виждали досега, плюс супер добра си е сама по себе си и освен всичко друго, си е яко фенщина за почитателите на MGS!

156 мнения
профил »
bojosan каза на 03.03.2013, 20:55 ?. :
Редактиран на 03.03.2013, 20:56 ?.

Много добре написано и правдиво ревю.Играта си е траш отвсекъде погледнато.Постен борш от вкиснато зеле.Нищо хубаво не видях в нея,колкото и преднамерено да го търсех.
Трябва наистина да си с мнооого занижени критерии за да ти допадне тая гнас.
Виждам че повечето тук сте такива весели нинджи,на които всяко аниме им е като шедьовър.
Стегнете се,тия игри съвсем са ви оглупавили.
Браво на автора на статията !

92 мнения
профил »
ex1s7 каза на 04.03.2013, 05:05 ?. :

so much derp

2 мнения
профил »
replikon каза на 04.03.2013, 07:18 ?. :

"Както обикновено, историята в Metal Gear игра не е на преден план."

PC Mania! Как може да дадете ревюто на тази игра, на човек който не е играл Метъл Гиър до сега? Цитата в началото на поста ми го доказва. Това е поредица с изключително силен и основен акцент върху историята.

Разочарован съм за пореден път от ревютата ви....

121 мнения
профил »
NEXT каза на 04.03.2013, 10:24 ?. :
Редактиран на 04.03.2013, 10:30 ?.

Не го премай лично толкова си могат. Разчитали са на това, че тук няма по-големи от 12 годишни които си нямат идея от сагата МГС.

Да критикувам не мога, по простата причина, че не съм написала и 1 статия за каквото и да е.
Но Автора мислиш ли, че е добре да си правиш статия за нещо което си поиграл не повече от 15 мин. И още повече да му изкараш само негативи ?

Само да те "светна", че в разговорите между главните действащи лица дава светлина за персонажи от МГС и именно разкрива малко тъмно петно от историята.

Само от истирията на мгс могат да се напишат 2x2 романа с дебелината на "Война и Мир"

PC Mania много слаба работа момци.


2059 мнения
профил »
Zipy каза на 12.03.2013, 00:52 ?. :

Сега играя играта и ми харесва, реших да прочета статията и стигнах до това:
"Както обикновено, историята в Metal Gear игра не е на преден план."
LOL немога даже да го изкоментирам правилно.
Даже върлите фенове на Бокс твърдят че MGS4 е перфектната игра с перфектната история, изобщо не споменаваме старите части.
LOL

151 мнения
профил »
turhan RIP PC каза на 27.04.2013, 21:00 ?. :

Автора на статията си е истински нерд.
100% съм сигурен, че дори не е играл 20мин от играта и ни приказва глупости, че в MGS историята не е била в преден план.

А относно играта си е супер и яко екшън и саундтрак, историята малко куца но какво да се прави.
Но да има 2 звезди направо си е грах минимум 4 звезди заслужава.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Metal Gear Rising: Revengeance

Превю:
Доста от почитателите на поредицата са раздвоени от новата посока, в която тръгна игра от поредицата Metal Gear, но екшън елементът изглежда добре реализиран.

новини:
Оферта за играта в Amazon посочва системните изисквания за нея, както и бюджетна цена, отговаряща на качеството на хак-енд-слаш заглавието.
Конзолният порт на слабичкия хак-енд-слаш трябва да се появи всеки момент в Steam, обяви студиото Platinum Games.
Творческият продуцент Жан Пиер Келамс от Platinum Games потвърди, че Metal Gear Rising: Revengeance ще излезе и за PC.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Grand Theft Auto V 142
God of War III 67
Assassin's Creed 2 (PS3 и Xbox 360) 62
Bayonetta 46
Grand Theft Auto V 29
Assassin's Creed: Brotherhood 29
Alan Wake 27
Transformers: The War for Cybertron 23
Quantum Break 19
Assassin's Creed: Rogue 18