facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Mass Effect 3
Ревю | 09.03.2012 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
BioWare
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Достоен завършек на една велика трилогия

Шепърд се управлява като истински екшън герой

Множество дребни подобрения по геймплея

Интерфейсът е значително по опростен и лесен за навигация

Мултиплейър режим за първи път в историята на поредицата

минуси

Дребни проблеми със системата за прикритие

Вместо да стават по-трудни, групите от противници стават просто по-многобройни

Няма надежда за никого. Рийпърите се спуснаха над Земята без предупреждение. Техните кораби се впиха в недрата на планетата като метални паразити. Милиони умряха в деня на инвазията. А най-трудното тепърва предстои – обратното й превземане.

Трябва да си призная, че първоначално бях скептично настроен към Mass Effect 3. Как ще може третата част от поредицата да оправдае очакванията на милиони? Особено на фона на двама толкова велики предшественици. 

За щастие обаче останах безкрайно изненадан – третата част предоставя не само доволен завършек на цялата поредица, но и предлага един стабилен геймплей, който ще ви впримчи с десетки часове.

Началото е ударно

Рийпърите нападат Галактиката, включително Земята. Опустошението, което нанасят, е несравнимо, а сцените, на които ще станете свидетели, са сравними с тези на „Война на световете“ на Стивън Спилбърг.

Инвазията изпълнява ролята и на своеобразен туториъл, в който новаците в поредицата ще могат да свикнат с командир Шепърд и основните тънкости на геймплея. Какво се случва оттук насетне? Трудно е да се говори за историята на Mass Effect 3, без да разваля удоволствието ви по някакъв начин. Често обаче, ако помагате на една раса, прецаквате друга. Така че ще трябва да бъде внимателни във взимането на решения. Енигматичната организация Церберъс също е тук, но този път тя няма намерение да застане на ваша страна. Вместо да ги унищожи, тя се надява, че ще може да…

Е, стига толкова. Оставам останалото на вас. Само ще вметна, че

решенията, които взимате

дори най-дребните, могат да повлияят на хода на историята, така че множеството преигравания на Mass Effect 3 са просто задължителни за истинския фен на поредицата.

Не всички решения, които взимате обаче, ще предопределят съдбата на Галактиката. Често, докато се разхождате из градовете, ще ставате свидетели на спорове от различно естество. Мъж и жена разговарят помежду си и обсъждат дали да се запишат във флотата. Тя казва, че те нямат никакъв опит. Той – Земята се нуждае от всеки годен за бой човек. На чия страна ще застанете? Доста хитра идея, която, макар и да не предоставя реални ползи, ви кара да се чувствате наистина полезни. Хем оставате с впечатлението, че светът около вас е наистина жив, хем ставате свидетели на ежедневните проблеми на хората и ефектът, който войната има върху тях.

Шепърд, разбира се, няма да е сам. Към него ще се присъединят 

познати герои от първата и втората част

стига да не са паднали в боя в сейва, който сте импортнали (ако имате такъв, разбира се). BioWare са успели да вплетат техните мини истории в цялостната драма на Галактиката поедин доста елегантен начин. На практика доста разсейващите второстепенни мисии, свързани със съдбата на екипажа ви, отсъстват. Всичко е омесено в едно монолитно цяло, което, освен всичко останало, има своя задоволителен край.

Романтичните връзки в Mass Effect 3 отново са налице. Този път с още една екстра – възможност за хомосексуални отношения. Убеден съм, че това няма да се понрави на много от геймърите по една или друга причина. Подобна екстра обаче е поредното свидетелство, че игрите се развиват в положителна насока и дори узряват. 

Често обаче дипломатическите способности на Шепърд не са достатъчни. Тук идва ред и на 

екшън-елементът 

в играта, който е все така силно застъпен. Ще трябва да преодолявате вълни от най-разнообразни противници, залегнали удобно зад някое прикритие и изпразвайки десетки патрони в техните физиономии. Любопитен факт е, че онези от вас, които искат просто да се насладят на историята в играта, могат да активират т.нар. “Story” режим. В него битките няма да ви затормозяват твърде много и ще може да пребягвате през тях за нула време.

Ако пък от друга страна именно екшънът ви кефи и бихте искали да се отървете от частта „ролева игра“, трябва просто да активирате “Action”. Тук развитието на героите е елиминирано напълно, а диалозите протичат като кътсцени, в които не ви се налага да избирате своя реплика.

Разбира се, никой себеуважаващ се ролеви маниак и фен на поредицата не би трябвало да избира по-горните две опции, поне по мое мнение. Най-приемливият вариант е RPG – с всички налични опции и възможности, характерни за първите две игри. В този ред на мисли - 

геймплей промените

в тройката не са една и две. Управлението на Шепърд е значително подобрено и се доближава до голяма степен до игри като Gears of War. Героят може да се претълкува, а системата за прикриване е значително подобрена и ви позволява бързо и лесно да се стрелнете от едно безопасно място на друго с помощта на малки стрелкички. Е, играта не е идеална. Често по една или друга причина няма да ви позволява да заставате зад дадено прикритие – досаден бъг, който можем само да се надяваме, че ще бъде оправен в най-скоро време.

Впрочем, в тройката враговете са доста по-агресивни, някои дори ще атакуват директно позицията ви в желанието си да ви изкарат на открито. Уви, с течение на времето групите, с които ще се сражавате, не стават по-трудни. Просто по-многобройни. Това от своя страна може да доведе до определени моменти на отегчение.

Що се отнася до ролевите елементи – 

предполагах, че те ще бъдат още по-опростени. BioWare ме изненадаха. Този път вашите умения не се ъпгрейдват в една стандартна скала. Напротив – в определен момент тя се разклонява на две, като тук имате възможност да избирате между определени подобрения. Или едното, или другото. Да вземем за пример Shockwave. Когато достигнете ранг 4, ще може да избирате дали да подобрите щетите, които то нанася, или неговия радиус на действие. Това общо взето важи за всички умения, като разклоненията при някои се появяват и по-рано.

Прави впечатление също така, че интерфейсът е значително по-опростен, което принципно е за добро – навигацията в него е интуитивна и незатормозяваща, особено в частта при ъпгрейд и подмяна на оръжията.

Онези от вас, които намираха сканирането на планетите във втората част за досаден процес, ще останат доволни от факта, че този елемент е значително по-опростен и отнема доста по-малко време. Мини игрите с хакването също са премахнати. Това от своя страна ще ви позволи да се съсредоточите върху основната ви цел – а именно, да избивате противници и да спасявате Галактиката, която този път, за разлика от Mass Effect 2, е доста по-голяма.

В аудиовизуално отношение нямам никакви оплаквания. Unreal Engine 3 може и да е остарял, но BioWare определено знаят как да го използват, за да пресъздадат множеството епични моменти в играта. Излишно е да споменавам, че озвучаването в тройката също е на ниво, подобно на всяка една игра на компанията.  

Може би най-съществената промяна в Mass Effect 3 спрямо цялата поредица е въвеждането на 

мултиплейър режим

Т.нар. Galaxy at War кооп. Тук ще може да играете заедно с трима ваши приятели в поредица от уникални мисии, които могат да повлияят на развитието на сингълплейър кампанията. Всяка една е изградена така, че да пасне на отборната игра. Общо взето до голяма степен този режим напомня на Horde Mode от Gears of War.

В мултито не присъстват герои от соловата игра. Ще трябва да създадете чисто нов персонаж, като може да избирате и измежду нехуманоидни раси – например асари, турианци и т.н. Всяка една от тях притежава уникални умения и специфични опции при придвижване. Максималното ниво на опит, което може да достигнете тук, е 20. Разбира се, ще научавате и нови умения, които, от своя страна, са със специфичните разклонения, за които вече споменахме от соловата част.

Общо взето мултиплейър режимът е забавен за игра и е подходящ за убиването на час-два. Честно казано обаче не мога да си представя кой фен на соловите ролеви игри би посветил времето си на него след превъртането на соловата кампания. Аз лично по-скоро бих превъртял Mass Effect 3 още два пъти, отколкото да водя безмислени онлайн битки.

В крайна сметка - за да оцените всичко в тази игра, всички преплитания в сюжета, неговите развръзки и прочее (както и уникалният финал), ще трябва наистина да сте играли на първите две части. Ако сте решили да подхванете тази поредица, не се нахвърляйте на третата й част, само защото е най-лъскава. Започнете от самото начало и проследете една от най-великите научнофантастични истории в гейминга. 

 
системни изисквания
1.8 GHz Intel Core 2 Duo (или подобен AMD CPU), 256 MB видео карта (с Pixel Shader 3.0), 1GB за XP / 2GB RAM за Vista/Win 7, OS Win XP SP3/Vista SP1, Win 7
напиши коментар
 

127 мнения
профил »
niki9877 каза на 10.03.2012, 10:01 ?. :

Колко време изгубих в тая игра.Аз и пиша 6...

P.S. Игра по War of the Worlds???:D

52 мнения
профил »
Mathayus каза на 10.03.2012, 10:05 ?. :

Аз вчера я врътнах за 25 часа! Много съм доволен! Не ми харесаха последните 25-30 мин някъде и това че трябваше адски много пъти да се ходи до цидателата !

127 мнения
профил »
niki9877 каза на 10.03.2012, 10:14 ?. :
Редактиран на 12.03.2012, 07:55 ?.

Има клипче в което се показва че Шепард оцелява!

4 мнения
профил »
bay cene каза на 20.03.2012, 18:08 ?. :

Майк играта има 40 часа гемплей а ти си я бил за 25 как го направи

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 10.03.2012, 10:07 ?. :

Ще послушам съвета на автора от последния абзац :) Статията ми хареса,ясно е че игрите са хубави и не трябва да се подминават.

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 10.03.2012, 10:09 ?. :

Играта е НЕВЕРОЯТНА! Снощи съм цъкал до късно и имам още малко да я довърша. Задължително трябва да се изиграят и трите игри!

248 мнения
профил »
LetMeFindOut каза на 10.03.2012, 10:14 ?. :

Мисля и предните игри да изиграя, но края не ми беше много интересен. И в двата случая...айде да не спойлвам :D

154 мнения
профил »
horhe каза на 12.06.2012, 15:37 ?. :
Редактиран на 12.06.2012, 15:38 ?.

Повече от 2 края има

42 мнения
профил »
разбивача 4 каза на 10.03.2012, 10:39 ?. :

Краят е страшно тъп и играта е кратка за рпг

85 мнения
профил »
nike_97_ каза на 10.03.2012, 11:30 ?. :

това за гейските връзки почти ме отказа от играта :X

219 мнения
профил »
Boby каза на 10.03.2012, 13:23 ?. :

А Иън Маккелън (в ролята на Гандалф) отказа ли те да гледаш Властелинът на пръстените? Лично мен - не ;-)

248 мнения
профил »
LetMeFindOut каза на 10.03.2012, 13:24 ?. :

Да :D напомня ми за DA2 където двете гейчета ги бяха направили с яки таланти колкото да не ги дискриминирам и да ги включа в групата. В тая игра май само Кортез е гей

219 мнения
профил »
Boby каза на 10.03.2012, 13:32 ?. :

Всъщност, говорим за реализъм в игрите - в реалния свят около 5% от хората са гей.

85 мнения
профил »
nike_97_ каза на 10.03.2012, 15:04 ?. :

е да ама май не са само 5 проц;) няма значение да не се отклоняваме от темата ;)

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 10.03.2012, 13:22 ?. :

Кой каквото иска да разправя,но и третата част си е върха.За малкото часове, в които играх(вчера ми я донесоха) останах доста доволен.

192 мнения
профил »
toptony каза на 10.03.2012, 16:21 ?. :
Редактиран на 10.03.2012, 16:22 ?.

Можеха да направят страничните мисии по подобие(като количество) на двойката...иначе играта кърти.

21 мнения
профил »
roughe каза на 10.03.2012, 19:09 ?. :

те ще пускат доста ДЛС-та така че няма страшно ще има със сигурност още мисии

27 мнения
профил »
Vladislavbg каза на 10.03.2012, 18:04 ?. :

Най-великата трилогия, правена някога.
П.П. Ако бяха завършили Half Life на време щеше да я бие но уви.

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 10.03.2012, 19:40 ?. :

Е, дано Valve ни зарадват по някакъв начин като направят Half-Life 3 :)

85 мнения
профил »
nike_97_ каза на 10.03.2012, 21:32 ?. :

дано и CSGO вече да излиза

127 мнения
профил »
niki9877 каза на 12.03.2012, 07:57 ?. :

Cs GO и ME 3 нямат нищо общо....а CS GO трябваше да излезе февруари ама ни дим ни кост :D

33 мнения
профил »
thaibox каза на 11.03.2012, 02:26 ?. :
Редактиран на 11.03.2012, 13:24 ?.

Аз не играх играта! Преживях я!!!

377 мнения
профил »
gua543 каза на 11.03.2012, 12:31 ?. :

Осъзнаваш ли че в коментара ти няма смисъл?

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 11.03.2012, 16:27 ?. :

Напротив,коментара му си е много на място.Тази игра не се играе,тя се "преживява".Това разбира се не в истинския смисъл,но аз го разбирам напълно.Толкова е добра,че се вживявам наистина в героя и все едно съм преживял това,което и той.Това е уникална игра,най-добрата,която съм играл.Сега всеки си има вкус,но съм сигурен,че има още хора на моето мнение.

377 мнения
профил »
gua543 каза на 12.03.2012, 17:12 ?. :

След като ми го обясни по-подробно разбрах че съм в грешка. Приех коментара на thaibox буквално, смисъл че той наистина не я е играл и нищо не му е станало. Мда, по-завоалираните изрази не се разбират много добре като ги напишеш в Интернет.

12 мнения
профил »
locoenough каза на 11.03.2012, 12:58 ?. :

niki9877 каза на 10.03.2012, 12:14 ч. :

Има клипче в което се показва чи Шепард оцелява!

mamati prosta selksa

127 мнения
профил »
niki9877 каза на 12.03.2012, 07:55 ?. :

Я по полека просто се обърках!!!Дано си доволен

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 11.03.2012, 16:43 ?. :

Все още не мога да си отговоря ДА2 или МЕ3 е най-голямото ми разочарование последните години. О, вярно, тепърва има да видим ДА3!

348 мнения
профил »
dprime каза на 12.03.2012, 18:13 ?. :

И винаги ще има хейтъри....

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 22.03.2012, 11:56 ?. :

чувал ли си за енда игра с панди... май не си

806 мнения
профил »
pi4aama каза на 11.03.2012, 19:58 ?. :

Много яка . Спомням си че някакъв балък че оплакваше че щяла да бъде само 40 часа . Еми няма игра в която всяка една секунда от тези часове да е била интересна освен mass effect . MMO-тата се играят по 100+ часа от които повечето е скука докато стигнеш до интересното .
Сега и silent hill downpour остава да е добра и 2012 ще е по-хубава от 2011 (в игрална гледна точка :)

144 мнения
профил »
Castor каза на 12.03.2012, 11:52 ?. :
Редактиран на 12.03.2012, 11:57 ?.

Ами то и в живота не всяка секунда е интересна, но никой не се оплаква че е прекалено дълъг нали? :) Освен това, ако двайсет часа са ти достатъчни, значи просто играта не ти е харесала чак толкова, иначе щеше да съжаляваш че е свършила, както всяко приятно нещо на тоя свят. Аз примерно доста се изнервих, когато врътнах единицата на шестнайстия час - тъкмо почнеш да навлизаш в атмосферата и... финито. За мен това е претупана работа. Що се отнася до времетраенето, трябваше да е четиридесет, оказа се двайсет часа, явно за пълно удоволствие ще трябва да се преиграва няколко пъти. Жалко. Геймърските фирми продължават политиката си "на час по лъжичка" правейки от една игра три, което явно е добре за кежуъл геймърите както виждам.

10 мнения
профил »
mkoev каза на 12.03.2012, 08:49 ?. :

Изключителна игра !! Статията също е много хубава.

Аз обаче имам повече критики. Системата за прикритие е доста по-проблемна от описаното и враговете по едно време наистина стават прекалено много. Тук добро допълнение би било един радар поне да се вижда къде има лоши ! :) Все пак технологията във вселената на Мас Ефект е доста напреднала и един такъв upgrade нямаше да е зле. Особено за не хард кор геймърите като мен.

Признавам си , че не ми стигна :)) Не, защото часовете прекарани пред играта бяха малко, а защото просто историята на играта е изключително увлекателна. Не ми хареса обаче края... Не че е лош, но можеше да е по-добре. Виждам ,че това ми мнение се споделя от много хора в чуждите форуми та даже и YouTubе, където има много сцени от играта. Може би , защото на Мас Ефект 2 успях да спася всички от екипа ми и сега ми се стори малко тъпичък края :)) Съвет към всички е да изиграят 2-рата част и после да внесат save файла в 3тата :) Много по яко е така !

175 мнения
профил »
lorenar каза на 12.03.2012, 12:48 ?. :
Редактиран на 12.03.2012, 12:49 ?.

И на мен не ми хареса карая. Някакси не можах да разбера какво стана с повечето персонажи, тъпо е като се има предвид колко часове вложих в тях и развитието им.
Все пак остава ми още един възможен край да прегледам, може пък разликата да нее само в цвета на енергията излъчвана от цитаделата.

ПП. И за малко да забравя. Защо Bioware защо ви трябваше да показвате лицето на Tali, какво значение би могло да има то след като всички nerd-ове, които се влюбихме в нея го направихме заради личността и, а не защото имаме фетиши на тема противогази!!!

377 мнения
профил »
gua543 каза на 12.03.2012, 17:09 ?. :

По същата логика поради която сложиха Реван в The Old Republic (KotOR феновете ще ме разберат) - да печелят пари.

1 мнения
профил »
petar79 каза на 12.03.2012, 17:52 ?. :
Редактиран на 12.03.2012, 19:38 ?.

Внимание Спойлери!!!След изиграването на играта коментара ми в 1 изречение е следния: историята стартира страхотно, развитието е добро, а завършека ме отчая от бъдещи преигравания. Не мога на приема финала на игра, която претендира да е екшън-рпг, да не отчита нито 1 от взетите през 3-те части решения, а просто да предлага набор от опции. За финалните кът-сцени без коментар.
След изиграването на 3-тата част не мога да се отърва от усещането, че 2-рата е безсмислена и ненужна – героите които бяха въведени в нея имат маргинално участие /основно във 2ростепенните мисии/, така и не беше обяснено защо колекторите в ме2 строят човешки рипър.
Неприятен е и факта, че не можеш да се надяваш да получиш „най-добрия“ завършек на играта, ако не си играл мулти, което за ревностен привърженик на сингълплейър кампанията дразни много.
И все пак след ДА 2, МЕ 3 е стъпка в правилната посока.
P.S Авторът на статията обективно е представил добрите страни в играта.

326 мнения
профил »
Daynov каза на 12.03.2012, 19:59 ?. :

Като цяло е добра, но финала е пълна помия. Здраво се осраха тоя път и то баш на края.

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 13.03.2012, 07:08 ?. :

СПОЙЛЕРИ!!!! БЯХТЕ ПРЕДУПРЕДЕНИ!!!!
На края на играта ако изберете "Destroy" и имате достатъчно Effective Military Strength, има клип който показва че Шепърд е жив.... И BTW, след Credits има още един кпип... Айде със здраве :)

242 мнения
профил »
Труповоз каза на 13.03.2012, 06:42 ?. :

Края на играта си е доста нормален. Просто имам чувството, че някой го мързи да играе мултито или просто да порови в интернет за алтернативни начини да печелиш от ония точки.

291 мнения
профил »
bushido каза на 13.03.2012, 10:34 ?. :

Така е, Труповоз! И аз не разбирам защо хората не искат да играят мулти??? Това да не ви е някаква story based солова игра? Истината е, че ако не бяха сложили мултиплеър, едва ли щях да я закупя. Всъщност прекарвам повече в него, отколкото в сингъл. Радвам се, че създателите вкараха такива иновации. Геймплеят е изключително свеж, новата cover система предлага неща, които ги няма досега в нито една игра. Прав е Труповоза, че краят наистина си е нормален. Не мога да разбера защо всички мрънкате тука? Краят отговори на всичките ви въпроси, логически обоснован е, остана верен на дългогодишната фен общност и предоставя множество варианти в зависимост от избора ви в предните две игри. От далеч си личи, че този път BioWare са наели топ сценаристи за историята. И да не забравяме, че за тях на първо място стоят феновете, а не като другите алчни студия, които искат да ви изтискат парите с DLC-та.
(Сарказъм, just in case)

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 13.03.2012, 11:43 ?. :

Сарказмът настрана, мултито си е много добро.

242 мнения
профил »
Труповоз каза на 13.03.2012, 12:17 ?. :

Мега споилъри :

Обикновенно има малко истории, които завършват с нещо различно от абсолтно разкритие на всичко. Като знаеш, че няма какво още да очакваш ти става кофти и затова има толкова хейт. Сравнете с края на Darksiders например.
От друга страна, всички крещят и реват, че Шепърд умира (ако умре), ама не помня някой да е мразил ЛоК, защото Разиел умира накрая.
Може би цялото нещо с детето можеше да е измислено по - добре, да не говорим че не виждам смисъл в "другата" раса, която ще изтреби всичко след 10000 (май толкова) години. И все пак края има около 4 разновидности е идва ли всичките хора на планетата(да бъдете изядени от риипъри) са чак пък толкова претенциозни.

291 мнения
профил »
bushido каза на 13.03.2012, 13:47 ?. :

!!СПОЙЛЕРИ!!:
Отново казвам - тук не става въпрос дали Шепърд умира или не, а за един претупан и скалъпен край в стил "deus ex machina", лишен от смисъл и пълен със "сюжетни дупки". Една история, задвижвана от реален избор е крайъгълният камък за поредицата. Вярно е, че в много други игри го има, но Mass Effect го правеше по уникален за себе си начин. Създателите вдигнаха хайп до небето "колко много ще повлияе избора на края на играта" и след това показаха среден пръст на всички фенове.
И все пак има искра надежда. По много места се спекулира, че е възможно при сблъсъка с Харбинджър Шепърд да е изпаднал в безсъзнание или в процес на индоктринация и следователно последните 10 минути да са били имагинерни. А сцената, в която Шепърд оживява да не е афтермат, а негово събуждане в руините на Лондон. Звучи наистина спекулативно, но това би могло да даде прозорец на BioWare да поправят грешката си и да пуснат DLC с по-задоволяващи завършеци.
Що се отнася до ЛоК, за мен това си остава една от най-добрите поредици изобщо. Еталон за това как трябва да завършва една сага!

242 мнения
профил »
Труповоз каза на 13.03.2012, 18:29 ?. :

Което довежда до един много интересен въпрос, който се нуждае от личното ви мнение господа.
Историята на МЕ била ли е напълно завършена, когато са пуснали първата игра, или са я развили със с времето?

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 13.03.2012, 07:50 ?. :

ИГРАТА Е ВЪРХОВНА!!! ОТ ГОДИНИ НЕ СЪМ ИГРАЛ ПО-ДОБРА ИГРА! :X:X:X
НАЙ-ВЕЛИКАТА ТРИЛОГИЯ ПРАВЕНА НЯКОГА!
Мисля, че играта заслужава по-изчерпателно ревю... :)

3 мнения
профил »
iHuman каза на 13.03.2012, 12:57 ?. :

Внимание, възможни спойлъри:
Имайки предвид всичките мнения, които съм прочел, повечето фенове на играта (особено тези, които са играли и трите части,към които спадам и аз) не са толкова разочаровани от факта, че Шепард умира, а по-скоро от това, че с възможните завършеци, изборите, които си правил до момента нямат почти никакво значение .Няколко примера: без значение дали избираш да излекуваш Genophage или не; дали позволяваш на Legion да ъплоудне рийпърския код или дали унищожаваш гетите (или пък помиряваш двете раси); дали пощядаваш 'the rachni' или я оставяш в капана

42 мнения
профил »
разбивача 4 каза на 13.03.2012, 13:40 ?. :

Играта малко ме разочарова.Краят и не беше добър.Шепърд умря.Н

1336 мнения
профил »
sollider каза на 13.03.2012, 15:50 ?. :

Защо по дяволите трябваше да го казваш? Има хора, които все още я играят.

377 мнения
профил »
gua543 каза на 13.03.2012, 17:27 ?. :

Много ми е чудно как разбираш израза "Това ще е последната Mass Effect игра със Шепърд". Така де, Bioware го казаха доста отдавна и се съмнявам просто да дадат на Шепърд едно кило медали и 10 000 000 пенсия на месец, той да си купи собствена планета (с тропически климат за предпочитане) и по цял ден да п*цка Миранда/Ашли/Лиара/Тали/Джак/някоя друга/всичките заедно (с чийтване всичко е възможно ;D)

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 13.03.2012, 18:25 ?. :

@gua543 +infinity, братле :D

42 мнения
профил »
разбивача 4 каза на 13.03.2012, 16:02 ?. :

Съжалявам брато.Съветвам те да не четеш коментарите защото има и друга спойлери

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 13.03.2012, 18:28 ?. :
Редактиран на 13.03.2012, 18:29 ?.

Е поне предупреди със "СПОЙЛЕР" като ще пишеш такива неща....
СПОЙЛЕР!!! БЯХТЕ ПРЕДУПРЕДЕНИ!!!! Както казах в пост по-горе ако имаш достатъчно Effective Military Strength и избереш "Destruction" ти показва клип в който показва че Шепърд може би е оцелял...

377 мнения
профил »
gua543 каза на 13.03.2012, 19:06 ?. :

Значи, общо взето, става като края на God of War 3 - свършват надписите и се виждат кървави следи, водещи към ръба на скалата. Очевидно Крейтос (а сигурно и Шепърд) ще направят още една поява. Каква напълно неочаквана изненада! /sarcasm

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 13.03.2012, 19:39 ?. :

@gua543
СПОЙЛЕР ОТНОВО!!!!
Не всъщност преди това показват как Жокера и Ашли се приземяват на някаква планета а след това показват руините от последната битка, и тялото на Шепърд (главата му не я показват, а само тялото) и изведнъш Шепърд поема дъх и излизат надписите....

377 мнения
профил »
gua543 каза на 13.03.2012, 19:41 ?. :

Е, почти същото като в GoW 3. Без тоновете кръв.

42 мнения
профил »
разбивача 4 каза на 13.03.2012, 19:52 ?. :

Тия които се оплакват от споилери просто да не четат коментарите

242 мнения
профил »
Труповоз каза на 13.03.2012, 21:40 ?. :

Тия, който се оплакват от спойлери да четат книгата наобратно.

20 мнения
профил »
REGdestRoy каза на 13.03.2012, 22:02 ?. :

Играта ми се струваше сякаш беше по-ограничена от ME2. Много по-малко опции за говорене и по-малко мисии. Най ме беше яд, че не можеше да си прибирам оръжията заради смотаното PS3.
Краят беше много разочароващ и ако съм го разбрал правилно, съвсем недовършен.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 14.03.2012, 14:23 ?. :

СПОЙЛЕРИ.

Yo, dawg, I heard you don't wanna get killed by synthetics. So I made some synthetics to kill you every 50,000 years so you won't get killed by synthetics.

748 мнения
профил »
rosniak каза на 18.03.2012, 20:33 ?. :

Най-голямата глупост в ЦЯЛАТА поредица.......

49 мнения
профил »
eli_i_vase каза на 14.03.2012, 22:54 ?. :
Редактиран на 14.03.2012, 22:58 ?.

;)

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 15.03.2012, 16:56 ?. :
Редактиран на 15.03.2012, 17:02 ?.

1) Решенията взети от 2рата част на играта нямат абсолютно никакво влияние върху събитията от 3ката. А и все още има събития от 1вата част, които не са адекватно пренесени 3ката... не че бяха пренесени в 2ката.
2) Някои от събитията по куестовете са просто... както се казва "totally random". Извън предела на всякакъв смисъл и логика.
3) Отношенията между персонажите все повече наподобяват "сапунка".
4) ДЛК политиката... още от ден първи се започва с глупостите.

4 големи минуса, които липсват в графата с минуси. Незнам за вас, но аз бях голям фен на МЕ докато не излезе 3ката....

...а и за мелко да забравя - 5 - "Края на играта". 5 огромни минуса.

242 мнения
профил »
Труповоз каза на 15.03.2012, 18:32 ?. :

Ако не си разбрал точно по какъв начин, решенията от 2-ката зависят за 3-ката, по - добре никога да не разбираш...
Без майтап.
ДЛС за началото и ДЛС за края = overkill. Този "край" не е толкова лош, колкото... незавършен. Като гледам колко хора рейджат за него и пускат видеота с обяснение, просто се вижда от далеко как EA/BioWare нарочно наливат масло в огъня, за да има интерес и да им се се купи DLC/Експанжъна. Бизнес политика, ама защо имам чувството че много скоро BioWare ще са новите, ама много по - лоши Blizzard.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 15.03.2012, 19:08 ?. :

"Ако не си разбрал точно по какъв начин, решенията от 2-ката зависят за 3-ката, по - добре никога да не разбираш..."

Явно е по-зле от колкото изглежда. Относно края, бил "незавършен" - точно обратното на "завършен", онова, което се очаква от УЖ последната МЕ игра. Напомня ми на другите "последни" игри от GoW и C&C поредицата. Ако оставим на страни това, просто някак си човек не остава удовлетворен от това, че е приключил с играта... понеже краят не и придава завъшен вид.

ОК съгласен съм - не всички игри трябва да имат 2 часов кътсийн на края, като този на MGS5, където едва ли не става ясно внуците на героите какво са правили със живота си. Обаче, господа дивелпъри, продюсъри и т.н. - феновете заслужават повече!

291 мнения
профил »
bushido каза на 15.03.2012, 22:03 ?. :

Ето една много добра статия по този въпрос. Много е прав човека. http://www.gamefront.com/mass-effect-3-en ding-hatred-5-reasons-the-fans-are-right/ 2/

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 17.03.2012, 16:27 ?. :

Хубава статия. Единственото, от което не съм доволен, е, че в нея играта се сравнява с недоразумението War of the Worlds.

10 мнения
профил »
Dragunov каза на 17.03.2012, 20:05 ?. :

Играта е супер добра, но финалът е много тъп.

4 мнения
профил »
bay cene каза на 20.03.2012, 18:04 ?. :

Играта е невероятна и 3 части съм играл като проследиш историята и малките детайли тази поредица влиза в топ 10 на игрите на столетието: Благодаря

178 мнения
профил »
Dveidve каза на 21.03.2012, 12:11 ?. :

Стигнах до едно ниво, където си с Garrus и James в един асансьор и идват Nemesis-и и винаги ме убиват какво да правя?

242 мнения
профил »
Труповоз каза на 21.03.2012, 16:45 ?. :

Незнам колко нива с асансьор има в играта, но предлагам просто да се прикриеш и да спамиш Конкъсива.

748 мнения
профил »
rosniak каза на 23.03.2012, 12:00 ?. :
Редактиран на 23.03.2012, 12:03 ?.

Може ли след 2 много обещаваши игри, със страхотен финал, Bio да дадат такъв край на трилогията. 1во- решенията взети в предходните игри почти нямат последствия- единствено консулите , Балак, Конрад и Wrex са по-важни от решенията в единицата.2-3 диалога с всеки персонаж имаш по време на игра, а спасяването на ракнитата така и не бе в особено + за края на играта. Те прибавят нов враг- Rаvager-ите- голема помощ нема що. Базата на колекторите от втората част също не е от голема разлика- дали Тим ще те нахока дали си я унишожил, или "похвали" че си я запазил същия крив.. Също така ако си казал на куорианите за война/мир с гети те все тръгват на война- ташак и половина. Въобще относно решенията е слабо представянето. Галактическата карта се променя много добре и постоянно се откриват нови зони. Мултито е добре направено, чудесно интегрирано за да прави връзка със сингъла.
Геймплеят- с малки, но видими промени- Шепърд се премята, има определен капацитет за носене на оръжията.
Оръжията- голям арсенал от оръжия. Колко да бяха-35-40. Всяко с нещо уникално и различно с предходното? И все пак Спектърският паладин обира всички точки- няма толко оп оръжие.
Озвучението- както винаги е на ниво.
Графиката- пипната, с малко ама е пипната. Личи си.
Всеки клас има по някое ново умение- Carnage, Cluster Grenade, Decoy, Defense Drone, Frag Grenade, Marksman и други.
Различни врагове- хъскове, канибали, мародери, брут, банши, гардиани, и други.Някой врагове са претърпели известни промени.
Финала на играта- мисията в Лондон и тази в Cеrberus базата са много добре направени, обаче финала.. .ах тоя финал- изсмукан от пръстите, с много жалко обяснение (личи че главният сценарист липсва) или тоя финал е написан за 10 мин в Wc-то. 1 експлозия в 3 цвята и много калпаво обяснение за всичко- ми шот рано или късно щели гет да се и да избият другите форми на живот ( или нещо подобно). Със здраве на всички Ви.
PS Нiкът ми в Origin e 264411191.

107 мнения
профил »
sub_zero01 каза на 24.03.2012, 18:26 ?. :

Момчета имам един въпрос, понеже не си запазих моя сейф от ME 2 и сега нямам такъв, и понеже не успях да намеря такъв, какъвто аз искам. Да ви попитам ако играя без такъв сейф, каква ще е промяната, смисал каква е custom историята отначало, защото аз избрах да унищожа уръжието, както и дали целия екипаж ще е жив ?

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 25.03.2012, 08:31 ?. :

Няма никакво значение, понеже играта е така направена, че все едно не е имало 1ва и 2ра част.

178 мнения
профил »
Dveidve каза на 25.03.2012, 17:39 ?. :
Редактиран на 25.03.2012, 17:39 ?.

Как се побеждава Kai Leng на нивото на Thessia?

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 25.03.2012, 19:04 ?. :
Редактиран на 25.03.2012, 19:06 ?.

Виж в Тубата.Много е лесно.Успех.:)

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 17.04.2012, 19:09 ?. :

Определено, тази част от играта ми хареса най-много! Самата война и събирането на съюзници си е страхотно! Корабът на Шепърд изглежда страхотно, бойните полета също. Оръжията също си ги биваше(Black Widow + Paladin FTW ^_^) Имаше и доста повече кръв отколкото в другите игри(пръсването на парчета примерно). Съжалявам, че Omni-Blade не се появи по-рано в сагата.... Цитаделата изглежда също толкова добре и беше 10 пъти по-лесно да се ориентираш, когато търсиш нещо или някого!

!ОГРОМНИ СПОЙЛЕРИ!ОГРОМНИ СПОЙЛЕРИ! НЕ ЧЕТИ НАДОЛУ АКО НЕ СИ ИГРАЛ! ОГРОМНИ СПОЙЛЕРИ!


Разбира се, имаше и своите разочарования! Краят ме остави изключително депресиран и шокиран. Бях и доста разочарован! Аз вярвам в теорията, че Шепърд е бил "indoctrinated" поради доста неща, които забелязах по времето на своето изиграване на финала. Може да научите повече за това в www.youtube.com! Доста неща не се връзваха и изглеждаха доста странно! Както казах, според мен Джон е бил "indoctrinated".... А ако не е...... разочарованието от края става 10 пъти по-голямо! Имаш 3 избора като нито един не се влияе от нито едно решение взето, когато и да било(изиграх и 3-те игри с един герой)! Това изобщо не беше в стила на Mass Effect! Дано BioWare пуснат FREE DLC и оправят(или поне пояснят) заключението на поредицата, защото много от феновете им остават объркани и недоволни!


!ОГРОМНИ СПОЙЛЕРИ!ОГРОМНИ СПОЙЛЕРИ! НЕ ЧЕТИ НАГОРЕ АКО НЕ СИ ИГРАЛ! ОГРОМНИ СПОЙЛЕРИ!

Все пак, играта си остава една от най-добрите, които съм играл и изобщо една от най-добрите създавани някога! Буквално се потопих в историята и дори бих казал, че съжалявам, че няма да има повече макар, че не искам да се превръща в тип "Call of Duty" с по 15 части!

2 мнения
профил »
men0man каза на 21.04.2012, 08:51 ?. :

запо4нал е превода на играта : http://www.youtube.com/watch?v=ETXIPePW51M

5 мнения
профил »
Datty каза на 21.05.2012, 14:40 ?. :

Достоен завършек? Как? Знам, че е банално вече да се критикува ендинга, но той беше ужасен. Нито се влияе от решенията ти по време на трилогията(дори от самото решение накрая, просто цветът е различен), нито има логика. За какво СПОЙЛЕР се мъчиш да сдобриш кроугъните с останалите раси, гетовете и куоръните, като накрая на практика ги убиваш всичките СПОЙЛЕР и много подобни работи. Нищо лично към автора, само ми е интересно защо смята, че завършекът е достоен.

4 мнения
профил »
zassio каза на 23.05.2012, 15:16 ?. :
Редактиран на 23.05.2012, 16:17 ?.

СПОЙЛЕРИ И МОЙ СПЕКУЛАЦИИ:

Всъщност края си е достоен, или поне би бил ако беше пълен. Той не се влияе от решенията ни само защото те са по един или друг начин пропуснати:

Ако си избавил кроганите от Genophage-a например би трябвало да покаже как те на земята след битката помагат в разчистването, а ако не си - те да направят на земята същото като на Тучанка и само те да оцелеят.

Ако си спасил гетите би било възможно те да помогнат като започнат да използват знанията си и да направят нова техника(ако не си ги унищожил разбира се)(/или нещо друго ако си избрал синтез).

А краищата са различни, ако мислиш за бъдещето на галактиката:

Destroy - премахвайки всичката технология и рийпърите, и гетите и EDI ще бъдат унищожени и ще затрудниш последващото развитие на галактиката, но ще я направят по сигурна.

Control - предоставяш нова възможност за развитие без досегашното влияние на рийпърите - но жертваш себе си, а рийпърите още съществуват - би могъл да се обърнеш срещу света и да започне същата война, или пък да се превърнеш в нещо като бог за хората, но добър и да използваш рийпърите за добро и последващо въздигане.

Synthesis - този край е странен и трудно обясним, но ще опитам - така целия живот ще бъде полу-машина, полу-човек(асари, туриан, етц) и расите ще бъдат по-силни, няма да има нужда от създаване на нови същества (нови машини - това ще са просто обикновени хора) и светът ще бъде балансиран и мирен, или пък всички ще откачат от промените и ще прецакаш всичко.

За това имам доста големи(и може би неизпълними) очаквания за DLC-то. Да не забравяме и Indoctrination теорията, която има неограничени възможности за развитие. В крайна сметка, ако Bioware довършат края, дори и да е по доста странен начин, бих го уважил и бих бил щастлив, че поредицата е добре приключена.

8 мнения
профил »
MIDILIDIM каза на 04.07.2012, 07:12 ?. :

Има и 4ти изход, и няма нищо общо с другите 3 варианта :) Опитайте се да убиете каталиста (в диалога)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Mass Effect 3

новини:
Извън двата избора по подразбиране Джон и Джейн, най-предпочитаното женско име на героиня е Сара докато в мъжкия си вариант Шепърд се нарича най-вече Джак.
Отговаpяйки на въпpос в Twitter относно възможността за next-gen пpеиздаване, служител на BioWare pазкpива, че студиото го е "обсъждало вътpешно".
След като бе част от екипите, създали Gears of War 3 и Gears of War: Judgment, Крис Уин ще работи по следващата Mass Effect игра.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Mass Effect 2 96
Mass Effect 12
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 2: Assassins of Kings 78
Path of Exile 77
Deus Ex: Human Revolution 76