facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Machinarium
Ревю | 20.10.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Amanita Design
Издател:
Snowball Studios
Жанр:
Куест, Аркада
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Причудлива и иновативна атмосфера

Сложни главоблъсканици

Приятна музика

минуси

Механичен и неемоционален свят

Сходни нива и варианти за разрешаването на пъзелите

Представяли ли сте си някога да попаднете в ексцентричен свят, населен изцяло от роботи? Струва ми се, че такова странно място съществува и то се нарича Machinarium. Няма как да спестя, че цялата атмосфера прилича на извадена от някакъв причудлив сън или дори по-скоро на делириум вследствие употребата на халюциногенни гъби. Тук няма да видите никакви човешки емоции – радост, надежда, смях, страх, тъга, болка – не. А и как може те да участват в играта, след като основният персонаж е същество, което сглобявате от наличните на бунището в първото ниво чаркове. И по-добре.

Винаги съм бил противник на тенденциите на роботите да се вменяват човешки черти. Самата им антропоморфна форма по нищо не ги приближава до хората, нали? Те са сложни уреди и нищо повече. Иначе щеше да е нормално да кажем, че на компютъра му е тъжно или пък на пералнята й е весело... Но такава формулировка изглежда доста нелепо. И въпреки че разработчиците явно са били на моето мнение, няма как да не отчетем факта, че

цялото им творение е доста шизофренично

и изродско, подходящо за аутистични компютърни специалисти, изтрещели докторанти по математика или напушени небръснати художници.

И все пак първото впечатление често е неправилно. Защо? Защото, играейки, аз намерих доста достойнства в отрочето на Amanita Design, което, макар да не е типичният куест с разгърдена отракана кака в главната роля, има силна логическа стойност, забавни пъзели и най-важното - интересен замисъл.

Да се върнем на историята – вие сглобявате вашия железен човек на общественото сметище и след известни логически перипетии успявате да го върнете отново в града, за да разберете каква е причината за злочестата му съдба. Светът на Machinarium представлява един полуразрушен град, обграден от пустиня, което обаче не го прави по-красив или екзотичен. Населен е от множество роботи, всеки със специфично предназначение и форма, което след последната ми среща с роботи – а именно в новия филм с Брус Уилис – "Двойници", си е истинско разнообразие на модели. Впрочем и тук роботохората са с различна възраст, професии и даже вероизповедание. Иновация обаче е въвеждането на домашни любимци, които също са машини. За да е по-изродско, те са обикновено плъхове и насекоми. Светът около вас е боядисан с ръждив цвят, всичко е опасано с кабели и жици, а оскъдната растителност се вясва тук-там в пукнатините на сградите и съоръженията.

Звукът пък варира от електронна и класическа музика до джаз. Саундтракът е достатъчно сполучлив, за да накара меломана да изкара цялата игра до край, само за да чуе траковете към нея. Звуковата и музикалната реализация на играта са направени в добра хармония, така че

всяка следваща локация се очаква с голямо нетърпение

Задачките са доста забавни и понякога – супер трудни. Искате да влезете в града, но гардовете не ви позволявят. Пускат обаче някакви роботи със синя крушка на главата. Е, ясно - трябва ви стълба, за да стигнете крушката на уличната лампа и синя боя, за да завършите задачата. Но дали веднага ще ви хрумне и дали реализацията ще ви е по възможностите, е друг въпрос.

Както и в други куестове, преди да се юрнем да спасяваме света, е хубаво да го огледаме за разнообразни предмети, които могат да ни послужат за изхода на задачата. Впрочем нашият робот смело ги поставя в устата си и там ги върти и комбинира по различни начини, за да измери коефициента на полезното им действие. Освен да използва предмети железният ни приятел има и други способности – може да скача, да лази, да се катери и гледа надолу предвидливо от някоя височина, преценявайки как да се спусне, а понякога просто се сурва по наклонена плоскост като някой хлапак.

Физическата близост не е задължително условие да разрешите предложения ви куест. Вашият робот може да се свива или удължава на ръст, а така също и да променя размера на крайниците си. Това често ще ви е от полза при справянето с различни главоблъсканици. Не трябва да забравяме, че роботите не могат да общуват чрез думи. От съществата на Земята само хората и делфините имат език и щеше да е наистина нелепо една железария да може да говори свободно. Ето защо вашата комуникация ще се изразява чрез визуализация на картинки-мисли. Но общуването не е супер елементарно – ако необходимият ви предмет не може да бъде получен, вие можете да предложите на събеседника си някакъв бартер за него.

Впрочем няма кой да ви каже какво да правите. Никой не може да ви помогне да минете нивото, освен

вашата комбинативност и метода проба-грешка

До последното ще ви се налага често да се докосвате, но има и добра новина – няма ограничение на времето, за което ще трябва да минете нивото. Можете спокойно да оставите играта, да отидете до кухнята и да си сипете една бира, след това да наминете до спалнята да цункате гаджето за лека нощ и да се върнете в хола.

В играта има и чисто аркадни елементи. Създадена е една 2D игрица, извън основния геймплей, при която стреляте по паяци в тунел, подобно на мобилна игра, и внимавате да не се блъснете в стените отдолу и отгоре на екрана, както и в осмокраките гадини, разбира се. Хубавото на тази – тъпотия, бих казал – е, че след успешното й преминаване получавате карта на нивото с указания как да се справите с куеста стъпка по стъпка. Никой не ви кара да гледате картинката с решаването на пъзела, но ако се затрудните с нивото, ще бъдете благодарни, защото може още да няма излязло walkthrough, а и ние все още да не сме ви приготвили нужните чийтове.

Историята на вашия робот приключва точно тогава, когато трябва да завърши, без да остави чувство за прибързаност или за прекалена протяжност. Machinarium е сред претендентите за "Най-добра приключенска игра от 2009 година". Това не е толкова учудващо предвид малкото излезли куестове през тази година. Толкова малко, че чак в коментарите се появиха въпроси дали Лили Стоилова не е спряла да пише в списанието. Но играта ще се състезава успешно с причудливата си, но симпатична графика, с оригиналната си и разнообразна музика и най-вече с геймплея – издържан сюжетно и логически до най-високите постижения в жанра. 

 
системни изисквания
CPU 1,8 GHz, 1 GB RAM, 128 MB Video
напиши коментар
 

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 21.10.2009, 08:16 ?. :

Ваобще не си падам по куестове тва всъщост е първия куест които се хванах да играя сериозно :) и играта ми хареса изклучително много самата графика хитрите идеи абе просто не схващам как може оценката а играта да е 4.5 а не 6.0

50 мнения
профил »
featbeast каза на 21.10.2009, 08:27 ?. :

Авторите на Samorost са се постарали и този път. Играта е наистина добра.

408 мнения
профил »
boilera каза на 21.10.2009, 08:47 ?. :

"Сходни нива и варианти за разрешаването на пъзелите"
Минах играта и мога да кажа, че това не е вярно. Всяка сцена е различна, както и всеки отделен пъзел или загадка. Няма 1:1 ситуация за решаването на пъзелите.
Към минусите би трябвало да се добави, че играта е кратка.

598 мнения
профил »
XENOpz каза на 21.10.2009, 11:08 ?. :

Ами за 15$ още от издаването си е доста дълга. Аз очаквах нещо по-кратко и непрофесионално, като другите по-евтини игри в Steam, но бях МНОГО приятно изненадан. Играта е невероятна.

716 мнения
профил »
Drecher каза на 21.10.2009, 11:55 ?. :
Редактиран на 21.10.2009, 11:56 ?.

Една от малкото игри заслужаващи развързване на кесията.Поклон.

481 мнения
профил »
denik каза на 21.10.2009, 13:42 ?. :

играта привлича окото с причудливия си вид и естествено аз се подведох и започнах да играя, но въпреки че художниците й очевидно са гении, самата игра бе доста тъпа

42 мнения
профил »
Vermic каза на 22.10.2009, 16:01 ?. :

Глупости говориш не се излагай.

693 мнения
профил »
perro каза на 21.10.2009, 13:45 ?. :

жестока игра!
заслужава си 24,89 лв!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 21.10.2009, 15:46 ?. :

Красота! ПЦ онли =Р Ха сега, "конзоладжий"!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 22.10.2009, 13:15 ?. :

Свалям шапка пред твоите историко-химически познания =)

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 21.10.2009, 18:17 ?. :

Една от най-красивите и интересни игри излизали в последно време.

50 мнения
профил »
LupusPeregrinus каза на 22.10.2009, 00:35 ?. :

Като човек, който не обича quest игрите, мога да кажа, че играта е повече от впечатляваща. Много оригинални идеи, опаковани в чудесна визия и забавни пъзели за ума - какво повече му трябва на човек за половин час разпускаща игра пред РС-то.

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 22.10.2009, 09:59 ?. :

И аз давам много добра оценка за играта, добър вид, интересни идеи. Често и малките игри грабват интереса ни ... :)

28 мнения
профил »
jericho891 каза на 22.10.2009, 18:13 ?. :

Наистина добра игра за убиване на времето.Лошото е,че вече я превъртях :)

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 22.10.2009, 21:51 ?. :

Компа ми навремето доста се уморяваше от една игра, та го оставах да си почине, бтв!:D Също, понякога си мисля, че е като полуживо създание с мозък, защото има мнение! :D

61 мнения
профил »
Axon каза на 23.10.2009, 09:51 ?. :

Braid също е такава игра.Не знам дали тук има ревю,но Machinarium много ми напомня на нея.Ако няма,направете 1(ревю).Иначе Braid излезе лятото и доста ме зариби(сега е същото с Machinarium).:)

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 12.11.2009, 00:22 ?. :

Braid излезе доста преди лятото, дори беше една от най-добрите игри за 2008-а.

Иначе врътнах играта и останах МНОГО очарован от нея. Така ме въвлече самата игра, че я врътнах почти на един дъх.

Ех, де да имаше повече такива игри...

2 мнения
профил »
purpleisdead каза на 26.10.2009, 00:11 ?. :

очаквах ревю от лили стоилова. лично според мен играта заслужава нейно мнение по страниците на този сайт.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 27.10.2009, 20:16 ?. :

Истинско бижу е тази игрица, а Лили Стоилова е по- добре да не се намесва тук поради редица обективни причини. ;)

12 мнения
профил »
turbo1991 каза на 28.10.2009, 17:54 ?. :

много добра игра :)

42 мнения
профил »
Nomad519 каза на 13.11.2009, 19:52 ?. :

От геймъри за геймъри-така беше преди.После стана "от бизнесмени за геймъри", а накрая-от бизнесмени за масите.Затова тези игри са един изчезващ вид и заслужават поне една врътка.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Machinarium

новини:
Играта на чехите от Amanita Design ще поеме към поредната си платформа, след като стана ясно, че в момента ESRB обсъжда рейтинг за симпатичното приключение.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13
Gray Matter 12