facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Lylian - Episode 1
Ревю | 12.01.2011 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Pixel Pickle Games
Издател:
Pixel Pickle Games
Жанр:
Джъмп енд рън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Впечатляваща визия и атмосфера

Оригинална идея

Ниски системни изисквания

минуси

Битките са твърде елементарни

Технически има какво да се желае

Няма съмнение, че 2010 г. донесе ренесанса на алтернативните нискобюджетни аркадни игри. Независимо дали става въпрос за мрачната Limbo, кървавата Shank или странната The Misadventures of P.T.Winterbottom, заглавията които се предлагат през XBOX Live Arcade и за PC показаха, че понякога не е нужно да разполагаш с много пари и голям екип от експерти, за да създадеш нещо ново. 

И лудо

Да, лудо. 2D сайдскролерът Lylian  е една от най-шантавите сюрреалистични игри, които са се появявали скоро на пазара. Помислете си за Alice in Wonderland например. Сега сложете и щипка Amnesia: The Dark Descent. После добавете момиченце, плюшено мече, което крие зловеща тайна, мрачен приют за душевноболни и получавате представа за това какво ви чака в Episode 1 на играта. А, да - той нос и подзаглавие Paranoid Friendship.

Малката Лилиан започва своето лудо виртуално пътуване в учреждение за хора с ментални проблеми. Или лудница, казано по нашенски. Къде е тя и защо девойчето е заключено в нея, можем само да гадаем, но това не пречи на играта. Важното е, че ние заварваме Лилиан между четири тапицирани стени да си играе със своята единствена утеха – плюшено мече. Един ден обаче нечия злонамерена ръка открадва мечето, но преди да успее да се депресира още повече (ако това изобщо е възможно в лудница), Лилиан открива, че вратата на стаята й е отворена и веднага хуква навън.

По следите на изчезналото мече

Пътят на Лилиан през болницата ни показва, че това не е обикновена институция. Местата, които ще посетите и враговете, които ще срещнете, са меко казано странни. Като например една миялна машина, която следи всяко ваше движение. Разбира се, нищо в света на Lylian не е съвсем сигурно, защото малката е душевноболна и не се знае дали нещата, които виждаме не са плод само на нейните силни халюцинации. Истина или не, някои от сцените в играта са доста гротескови, други направо стряскащи и в нито един момент не ви става безинтересно.

Когато убиете достатъчно гадни медицински сестри например, Лилиан може да се пренесе в едно съвсем различно място. То е шарено, пълно с живот, слънчеви лъчи и пеперуди. Пеперудите обаче не са това което са, защото Пренасянето в шарения свят служи и за решаване на някои пъзели и преодоляването на различни препятствия. Геймплеят е точно такъв, какъвто може да очаквате от подобен тип игри - простичък, но все пак достатъчен, за да ви кара да продължавате напред.

Две думи за реализацията

Докато атмосферата и презентацията в играта са на високо ниво, техническите аспекти определено се нуждаят от подобрение. Битките например са наистина елементарни – просто се доближавате до противника и натискате един бутон. Малко дълбочина в бойната система наистина нямаше да навреди. Скачането на Лилиан също създава проблеми, тъй като не е достатъчно добре преценено и може да доведе до някои дразнещи умирания. Анимациите както на главната героиня, така и на лошите са поостарели и развалят иначе доброто визуално впечатление.

В положителен план управлението е доста лесно и контролите по подразбиране вършат работа, при все, че може да ги кустомизирате, ако желаете. Системните изисквания за играта също са доста ниски, направо неприлично, което гарантира максимално широка аудитория.

Lylian е оригинална игра, която се опитва да внесе интересна нотка. Заради това студиото Pixel Pickle Games безспорно заслужава уважение. Технически играта не е реализирана по най-добрият начин и това пречи удоволствието да е пълно, но всеки, който си пада по по-шантави концепции спокойно може да й се наслади. 

 
системни изисквания
ОС: Win XP, Vista, 7; CPU: 2 GHz; 2 GB RAM; видео: с поддръжка на DX9; 250MB свободно пространство
напиши коментар
 

322 мнения
профил »
GiantR15 каза на 13.01.2011, 11:03 ?. :

Имаше един мод на Халфа със подобна фабула.

757 мнения
профил »
soti_n каза на 13.01.2011, 13:03 ?. :

Не ми хареса, много еднообразна. Момичето само размяташе ръкави и така побеждаваше мед. сестрите. Което ми напомни за Castlevania на Нинтендо-то.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 13.01.2011, 16:02 ?. :

Уви- прав си. Недообмислена, битките са грайнд и като цяло дизайнът на нивата изобщо не плаши, най- много лееко странен.

Сравнението с Amnesia на автора ме доби на място. Няма нищо общо едното с другото...

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 13.01.2011, 16:24 ?. :

Спокойно, нямам желание да убивам никого (ако "доби" всъщност значи това) - сравнението е по повод на идеята, на гротескната атмосфера, а не като геймплей, разбира се. Освен това и двете заглавия са правени с малко бюджет и са дело на независими студия, които са заложили на нестандартен подход при реализирането на игрите си. Иначе Lylian и Amnesia няма как да бъдат сравнявани като геймплей или жанр.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 13.01.2011, 19:38 ?. :

Така е, съгласен съм по принцип, но ми стана чудно сравнението точно защото в Lylian атмосферата е гротескна и на места нелогична, докато в Амнезия- всичко се развиваше в замък, където като махнем едно или две изключения атмосферата си беше нормални крипти, подземия с прилежащите окови. :) Anyway надявам се не съм прозвучал язвително или неуважително най- малкото. :)

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 13.01.2011, 21:08 ?. :

Няма никакъв проблем - освен за интересни материали и новини, страниците на PC Mania са място за дискусии, спорове и коментари, в които всеки е добре дошъл да сподели мнението си :)

24 мнения
профил »
vlive каза на 18.01.2011, 13:55 ?. :

Malko kato "sanitarium" a?

757 мнения
профил »
soti_n каза на 27.01.2011, 10:24 ?. :

Като психодиспансера ;)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Lylian - Episode 1

новини:
Един прекрасен 2D платформър се сдоби със своя демо версия - представете си American McGee's Alice, но просто от друга гледна точка.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Rayman Legends 55
Trine 46
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Mini Ninjas 16
Bionic Commando 12
Rayman Origins 12
NyxQuest: Kindred Spirit 11
Били Блейд: Храмът на времето 5
Bugs Bunny: Lost in Time 2
Tarzan 2