facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Little Nightmares
Ревю | 30.04.2017 | автор: Юри Попов


оценка:
Производител:
Tarsier Studios
Издател:
Bandai Namco
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

притеснителна и гротескна атмосфера

амбициозни цели и дълбока мисъл

минуси

някои технически проблеми като чекпойнтове и камера

Обезпокоителното потапяне в най-лошия кошмар на детето е една от най-атмосферните и предизвикателни игри на годината.

Най-често срещаната хорър игра е тази, при която ужасът е в преживяването ви - това преживяване, изпълнено с моменти на спокойно напрежение, последвани от от паника. Съвпадение или не, Outlast 2 също излезе тази седмица и тя илюстрира идеално този стил на игра. Но Little Nightmares избира съвсем различен подход, така че някои вероятно няма дори да я смятат за игра на ужасите изобщо. Как обаче да опишем игра, способна да предизвика толкова осезаемо чувство на безпокойство и отвращение? И имам предвид това по най-добрия начин.

Little Nightmares започва със сън, въпреки че става все по-неясно дали светът, в който се събуждате, е реалност или просто друго ниво на фантазия. Изглеждаща зловещо женска фигура е в центъра на мистерията, докато самите вие се намирате в нещо, което изглежда като някаква лодка. Тук играете като младо момиче, известно само като Six, което може да е нейната възраст... а може и да не е. Облечена в жълт дъждобран и притежаваща само с запалка, тя няма начин да се защити и дори няма представа какво става около нея. "Кошмар" е термин, с който често се злоупотребява, но тук той отлично описва странните ужаси. От чудовища, които се опитват да ви хванат, до ужасни същества, подобни на червеи, които чакат в тъмнината да се хвърлят върху теб.

Изглежда целенасочено това, че вашето местоположение не е съвсем ясно - понякога наистина изглежда, че сте на кораб, друг път това ви се струва невъзможно; има визуални подробности, които се повтарят отново и отново, подобно на клетки с размери на дете, които се използват като стълби, за да помогнат на вашето бягство.

Казахме ви, че Little Nightmares е притеснителна игра, нали?!

Като механика, Little Nightmare е пъзел платформър. Независимо от това, което може да изглежда от шотовете, това не е 2D игра, въпреки че поддържа фиксирана камера. Това обаче създава основния проблем на геймплея в играта, тъй като въпреки че повечето платформър сцени са много прости, неприятно трудно е да се прецени ъгъла, по който се движите и скачате. Това води до ненужни падания и честа смърт. Съчетано с непоследователни чекпойнтове и продължителни периоди на зареждане, най-големите проблеми пред внимателно подготвената атмосфера на играта са разочароващо прозаични.

Tarsier Studios преди това работи по LittleBigPlanet - платформър игра, където действителния платформинг също никога не е било особено добър. Играта на Sony очевидно е повлияла за Little Nightmare, тъй като много от пъзелите, базирани на физика, също са подобни - с много ръчки, тежести и ... тоалетни ролки за хвърляне. Също така има и елемент на стелт, който трябва да се оцени, но е сравнително слабо развит и към края на играта е повече или по-малко изоставен в полза на тичането, за да спасите живота на героинята си.

Little Nightmares е разочароваща игра, не защото нейните слабости унищожават преживяването, а защото го спират да бъде малък хит - нещо, което почти е така. Под кошмарните образи се забелязва по-дълбок ужас. На повърхността играта е детска гледка към света на възрастните, показвайки колко неразбираеми и действията на възрастните могат да изглеждат. Но има и по-дълбока идея за експлоатацията, и то не на децата, а на човешкия живот като цяло. И ако мислите, че сме твърде много критични, тогава помислете за желанието на играта да използва визуални препратки към Холокоста и какво се опитва да каже с тях. Това е стъпка твърде далеч, тъй като въпреки че се вписва в темите на играта, тя не седи добре до анимационните чудовища-готвачи и други по-фантастични елементи.

Намеренията на Tarsier Studios са очевидно искрени и е удивително как такава привидно безобидна платформена игра може да бъде толкова провокираща и обезпокоителна. Тя остава в съзнанието ви далеч по-дълго от други бомбастични игри на ужасите и въпреки, че има своите проблеми, Little Nightmares заслужава да се изиграе.

Little Nightmares е предоставена от @Games-play.eu Предложенията за Little Nightmares може да намерите тук. 

 
системни изисквания
OS: Windows 7, 64-bit Processor: Intel CPU Core i3 Memory: 4 GB RAM Graphics: Nvidia GTX 460 DirectX: Version 11 Network: Broadband Internet connection Storage: 10 GB available space
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Little Nightmares

новини:
Ако се чудите кои са предстоящите заглавия в следващите дни и за кои платформи ще излязат, тук сте дошли на правилното място.
Пъзел платформърът Little Nightmares се прави от студиото Tarsier Studios, известно най-вече с работата си под шапката на Sony.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
The Walking Dead 22