facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Life is Strange - Episode 2
Ревю | 30.03.2015 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Dontnot Entertainment
Издател:
Square Enix
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

причинно-следствената връзка е много силна

затрогващото инди усещане продължава

няколко силни емоционални моменти

минуси

малко притъпени реакции на някои от персонажите

Преди цели два месеца имахме възможността да се запознаем с дебютния епизод на интерактивния трилър Life is Strange на френското студио Dontnod Entertainment. Дълго преди приключването му лично аз вече бях очарован от чудноватите герои, пленяващата презентация и емоционалната история. Единственото, което попречи удоволствието да продължи по-нататък, че фактът, че вторият епизод Out if Time се забави толкова много. Междувременно успяхме да се насладим на всичките четири епизода на Resident Evil: Revelations 2, но за щастие чакането вече свърши и имаме възможност отново да влезем в трудната роля на Макс и нейното странно приключение в родното градче Аркадия бей.

Ако горите от нетърпение да разберете как изобщо изглежда втория епизод и може ли да се задържи отличните впечатления, ето ви обобщението буквално с едно изречение – въпреки, че не е чак толкова вълшебен като Chrysalis, той е достатъчно интересен, че да не остави съмнение в качествата на историята и нейните персонажи.

Out of Time започва почти веднага след шантавите събития от дебютния епизод, но едва ли ще преувеличим, ако кажем, че за това време са се променили доста неща. Макс все още се опитва да осмисли новооткритите си умения и напразно блъска главата си, за да разбере защо изобщо всичко това се случва с нея. Междувременно, в нейното училище атмосферата определено е неспокойна, а за капак на всичко Клоуи, която навярно си спомняте, е на път да се превърне в много важен персонаж в историята.

Изобщо всичко вече се превръща в сериозно и заплетено приключение и идиличното усещане от началото на първия епизод бързо отстъпва място на една драматична история със сериозни залози. Да, атмосферата и презентацията са все така приятни за окото,  а музиката допълва усещането за един ТВ сериал, но събитията, на които ще станете свидетели тук са много по-напрегнати. Много от решенията, които сте направили в първия епизод, ще имат отражение сега – всъщност, в типичен за класиките на Quantic Dream стил, практически всяко решение има последствие и веднага ще разберете кога нещата, които се случват, са свързани с нещо, което сте направили или казали преди това. Чудесно е, че Life is Strange действително взима предвид решенията на играчите, а не само създава претенцията за подобна интерактивност.

Всичко в епизода говори за затягащата се история – от хората в градчето, които си шушукат неспокойно да напрежението в училището, където се случват доста странни неща. За капак на всичко имаме и една доста напрегната сцена с товарен влак, а близката среща със смъртта се разминава само, защото Макс има умението да изкривява времето и пространството. На фона на тези събития отново изпъкват силните диалози и многократните отпратки към различни феномени на съвременната поп култура. Постепенно става ясно, че Life is Strangе има доста по-големи абмиции и мащаби, отколкото просто да разкаже една тийнейджърска драма. Макс може да наблюдава и разговаря със всяко едно NPC, научавайки нови подробности за града и мистериите около него. Аркадия бей също е едно живо и динамично място, което заслужава внимание наред с неговите обитатели.

Ако решим да бъдем по-критични спрямо сюжета, няма как да не отбележим, че на момент той издиша, особено предвид това, че този път някои от репликите и реакциите изглеждат малко изкуствени. Това определено разваля чудесното впечатление от първия епизод, чиито чар в голяма степен се криеше именно в това, че героите реагират толкова естествено и непринудено. Въпреки това, вторият епизод е изключително емоционален. Ключовите моменти са много силни, а накрая определено ще усетите висока степен на вълнение от току що изиграния епизод.

Ако забелязвате, че досега се въздържам от по-конкретни обяснение, свързани с историята и героите, то трябва да знаете, че това е съвсем умишлено. Причината е, че е доста трудно да се направи ревю на игра като Life is Strange, без да се издават важните елементи, просто защото тя е изключително ориентирана към историята си. В ревюто на първия епизод вече споменахме предисторията и факта, че атмосферата и визията на играта са спиращи дъха, но оттук насетне за Life is Strange наистина трябва да се говори по-малко; просто изиграйте тази уникална игра, за да видите вашата история в нея. 

 
системни изисквания
OS: Windows Vista и по-нова, CPU: Dual Core 2.0GHz or equivalent, Memory: 2 GB RAM, Graphics: ATI or NVidia card w/ 512 MB RAM (not recommended for Intel HD Graphics cards), DirectX: Version 9.0, Hard Drive: 3 GB available space
напиши коментар
 

21 мнения
профил »
LethianDreams каза на 31.03.2015, 08:35 ?. :

Шедьовър и главен претендент за игра на годината в жанра! Епизодите са достатъчно дълги, има възможност за преиграване и различни развития на историята в зависимост от изборите, както и може просто да се шляеш из света на играта и да си снимаш, след като си полееш цветето в стаята :D

169 мнения
профил »
Corvo каза на 31.03.2015, 16:22 ?. :
Редактиран на 31.03.2015, 16:22 ?.

Хубаво е, че има игри с реални последици от изборите. The Wolf Among Us например е великолепна епизодична игра, но изборите в нея абсолютно нищо не променяха, а само създаваха илюзия за избор, само диалозите бяха различни.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48