facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Left 4 Dead
Ревю | 31.12.2008 | автор: Пламен Димитров


оценка:
Производител:
Valve
Издател:
Valve
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Силен мултиплейър

Стрелба на поразия

Неангажираща

минуси

Няма история

Малко кампании

Слаб сингълплейър

Много отдавна, преди години, прочетох една вестникарска статия за Quake 3. Макар, естествено, пълна с глупостите, толкова често срещани, когато масмедиите се опитват да пишат за геймърската субкултура, в нея се изказваше едно интересно становище. А именно че времето на сингълплейър игрите е приключило и бъдещето принадлежи на мултито. Сега, около десетилетие по-късно, това се оказа невярно, но броят на чисто мултиплейър игрите расте със свръхсветлинна скорост.

Valve яхнаха този влак преди доста време с Counter-Strike, а наскоро и с доста успешната Team Fortress 2. Те явно са твърдо решени веднъж завинаги да се закотвят на челното място при мултиплейър шутърите, защото последната им стрелялка Left 4 Dead е направена 99% за игра в мрежа. Лично за мен това е проблем, защото в игрите, освен липсата на история, най-много мразя да бъда принуждаван да играя с други хора. Но какво да се прави – мода...

Нация от зомбита


Идеята за Left 4 Dead се е зародила по времето, когато хората от Valve са правели ботовете за CS: Source. Докато им бърникали по изкуствения интелект, те забелязали колко е забавно човек да се изправи с автомат пред тълпа слаби, но многобройни и настървени противници и да ги громи като комбайнер – особено опърничаво жито. Любопитно, аз пък мислех, че са се вдъхновили от някоя flash-игричка или от онази сцена в Смотаняци 2.

Както и да е, целта в Left 4 Dead е повече от елементарна. Мегаполис в САЩ е бил покосен от неизвестен вирус, превърнал почти всичките му обитатели в безмозъчни масови убийци. Вие влизате в кожата на един от четирима оцелели, които имат имунитет срещу вируса. Забелязахте ли четворката в заглавието? А картинката на кутията – ръка без палец, тоест с четири пръста? Много тънък намек Valve, добре изиграно. Следващия път направо напишете “Тортата е лъжа” на кутията на Portal 2 или променете Half-Life на “Човек с лост бие извънземни”™.

Технически наименованието на противниците ви е “заразени”, а не зомбита. Основанието е, че те са продукт на някакъв вид мутация, по примера на филми като “28 седмици по-късно” (поразително малоумен между другото), а не са умрели и впоследствие съживени хора. Разликата обаче е чисто техническа, затова оттук нататък ще ги наричаме просто зомбита. Тази предистория е много елегантна, защото спестява на дизайнерите главоболието да измислят мотивация за действията на злодеите и те въпреки това изглеждат правдоподобно. Мотивацията им е, че са зомбита, това е. Разбира се, някои биха изтъкнали, че филмите за зомбита всъщност са скрит социален коментар за съвременното общество, замаскирано отражение на страха ни от тоталния разпад на цивилизацията, ала бала дрън-дрън. Те са филми с много кръв – естествено, че ще са тотален хит.

Четиримата от запаса

Въпросните оцелели са се разпрострели върху целия спектър на политическата коректност, липсва само дете в инвалидна количка. Имате на разположение застаряващ ветеран от Виетнам, мускулест рокер, гладко избръснат чернокож счетоводител и гимназистка. Разликите между тях са чисто козметични и всички имат еднакви умения, едни и същи силни и слаби страни и ползват идентични оръжия (които между другото не са много като разновидности). Задачата на всички ви е да се измъкнете, запазвайки повечето от ценните си органи недокоснати. В сингъл другите трима персонажа се управляват от AI-то, а в мулти – от хора, разбира се.

Имайте предвид, че Left 4 Dead е кооперативна игра в пълния смисъл на думата – много повече от CS например. Тук само вашата собствена огнева мощ няма да е достатъчна, за да спрете вълните от зомбита, а има и ситуации, от които просто не е възможно да се измъкнете сами. Играта е разделена на четири (ха!) кампании, всяка от които продължава между 45 минути и един час – правени са, за да се изиграват на един дъх. При всяка от тях започвате от точка А и трябва да стигнете до точка Б, с няколко сигурни зони между двете.

През цялото останало време ще сипете тонове олово срещу зомбясалите, ще хвърляте бомби и ще подпалвате на воля, а също така ще нарушите и няколко природни закона. Всъщност в този аспект играта е страхотна – чувството да залепиш пръста си за въображаемия спусък и да отстреляш 30-40-50 гадини, преди да пуснеш, е адски удовлетворяващо. Зомбитата идват на цели орди и тактиката срещу повечето от тях е елементарна: насочваш мерника към най-гъстата тълпа и стреляш. Понякога зомбитата са необичайно спокойни – просто си стоят на едно място, подпират някоя стена или обикалят безцелно. При тази гледка за известно време се отнесох към онези щандове от близкото минало, в които ти даваха да стреляш с въздушна пушка по капачки или онази малка игрица, в която гърмиш по невинно прелитащи пилета. Това идва да покаже, че Left 4 Dead не е хорър игра и май не е била замисляна с такава цел. Целта е просто да се съберете с четирима приятели (или четирима напълно непознати) и да се позабавлявате за няколко часа. Добавете и режимът Versus (достъпен само в мрежа), в който още четирима играчи влизат в ролята на някои по-специфични мутанти и забавата е пълна.

Четирите кампании изглеждат малко, но не омръзват особено бързо, поради наличието на така наречения “AI режисьор”. Това е специално ИИ, което се грижи за съспенса при всяко преиграване – поставя оръжия на различни места, добавя аптечки наблизо до групата, ако тя не се справя много добре и я залива с порой от зомбита, ако геймърите са виртуози в стрелбата. Това добавя елемент на изненада, което ако не заличава напълно повтаряемостта, то поне я затъпява. Но пък аз играя WoW, повтаряемостта ми е навик.

Мозъци! – филмът

Когато AI Director-ът ви прави мизерии, то поне го прави със стил. Преди зомбитата да се появят иззад някой ъгъл и чинно да се подредят в редичка, зазвучава типична филмова “Oh Shit!” музичка. Освен това играта е наблъскана с най-разнообразни филмови ефекти, които наистина могат да ви накарат да се чувствате като герой в кинолентата Revenge of the Zombie Game Reviewers.

Съспенсът е подкрепен и от отличния дизайн на всичко в играта. Нивата са линейни, но разчупени, така че макар винаги да минавате по кажи-речи един и същи път, няма да усещате че ви водят за носа. Атмосферата е тягостна, действието се развива през нощта (защо през нощта, зомбитата не излизаха ли тогава?), а заразените се държат... е, не като живи, но движенията им са страшно изпипани. Това важи и за героите – въпреки че не са подкрепени от никаква история, те са моделирани и озвучени доста добре. Дори физиономиите им се променят, когато останат на малко кръв и те изглеждат наистина уплашени! Браво Valve, малко компании имат такова внимание към детайла.

Графиката си е старият Source енджин, доста пипнат, естествено. Годинките му натежаха, но конкретно в Left 4 Dead не му личи – не, че заразените ще ви дадат достатъчно време да ги огледате, а телата на убитите врагове изчезват за секунди. Както и кървищата впрочем – щеше да е уникално да можем да се насладим на цялата касапница, но вероятно няма компютър, който да го понесе.

Въпреки че противоречи на почти всички мои принципи за това кое прави една игра наистина добра – история, ненатрапчив мултиплейър и т.н. – Left 4 Dead се оказа едно доста приятно преживяване. Някои твърдят, че игрите са форма на изкуство – L4D не е нищо такова, защото в нея освен безмозъчно пуцане (авторите явно мислят, че зомбитата вече са ни изяли мозъците) друго няма. Но въпреки това е една готина форма на забавление, което едва ли ще стане популярно в България, но е хубаво да го има. 

 
системни изисквания
Pentium 3 GHz, RAM: 1.0 GB; 128 MB (ATI Radeon 9600, Pixel Shader 2.0 Support)
напиши коментар
 

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 01.04.2009, 18:44 ?. :

Преди си мислех, че ФПС и зомбита не е много добра комбинация, но...когато пуснах тази игра си промених коренно мирогледа ;) Вече Left 4 Dead ми е в топ 10 фпс игри за РС ;)

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 01.04.2009, 19:20 ?. :

Еми има и по-добри игри със зомбита и то даже със същия енджин. : ) Ще те оставя да се досетиш сам. : P Иначе L4D е доста динамична игра и доста ми допадна, но след 2-3 часа игра ми омръзна и повече не съм я играл.

370 мнения
профил »
des каза на 02.04.2009, 10:38 ?. :

С двама приятели много обичаме да се събираме и да правим лан-партита.Така празнуваме Нова Година,края на училище,Великден и някой път го правим просто за кеф.Тва е една от игрите,които просто си плачат да се играят в кооп

30 мнения
профил »
turok каза на 30.05.2009, 12:23 ?. :

играта е страхотна,но сингъла бързо писва и пнеже е готин те принуждава да купиш играта за да се покефиш и на мутито

1 мнения
профил »
Dheart каза на 16.09.2009, 06:49 ?. :

Нещастникът, който плаши вещицата точно преди сейфхауса, заслужава да гори в ада за вечни времена.

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 05.04.2010, 17:16 ?. :

Вкарай и един head..

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 11.03.2010, 12:50 ?. :

Купих си играта съвсем скоро мога само да кажа ,че никога не съм предполагал да ме изкефи толко много поредния Zombie Shooter.
Eвала на подобни игри - само цъкаш Quck match и играеш с още 3-ма сингъл co-op :)

320 мнения
профил »
dido_y каза на 13.10.2010, 07:16 ?. :
Редактиран на 13.10.2010, 11:45 ?.

...по примера на филми като “28 седмици по-късно” (поразително малоумен между другото)...
На мен пък ми хареса филмът...
...играта също!


P.S. Играта ми напомня на Resident Evil Outbreak /File#2

25 мнения
профил »
Prince of Bulgaria каза на 19.12.2011, 19:09 ?. :

ЗА МЕН ЕДНО НЕЗАБРАВИМО ЗАГЛАВИЕ,ЗАРАДИ НЕПРЕСТАНИЯ ЕКШЪН,АТМОСВЕРАТА ВСИЧКО МОЖЕБИ ЗАШТОТО ЛЮБИМИТЕ МИ ФИЛМИ СА ТАКИВА С ЗОМБИТА.КОГАТО ПУСНАХ ИГРАТА НА СТАРАТА КОШНИЦА ЕДВА,ЕДВА ВАРВЕШЕ НО КОГАТО ПУЛУЧИХ ЛАТТОП С 3 ГИГАБАИТА РАМ Я ДРЪПНАХ КАТ ТРЪГНА ПЪРВИТЕ ДУМИ МИ БЯХА-БЯХ ЛОШ LEFT 3 DEAD НАКАЖИМЕ И БЕЗ МНОГО ДА МИСЛЯ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТЯ НАИСТИНА БЯХ КУЧЕШКИ НАКАЗАН:).

292 мнения
профил »
Dumbaldor каза на 10.03.2013, 20:22 ?. :

Това е ебаси яката игра. Не мога да повярвам, че я правят Valve.

1 мнения
профил »
alex152 каза на 04.12.2014, 13:56 ?. :

tazi igra mi se struva mnogo gotina 10 000 zombita i 4 4oveka koito triabva da se biat
sys zombita i razlicni vidive na igra naprimere:titanik,mcdonalds ili pyk v minecraft.
no i hubavoto e ce moze da se igrae multipleier
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Left 4 Dead

новини:
Dam It създава интересен сценарий, при който отделните герои имат по-голям шанс за оцеляване, ако се разделят, а не ако са заедно.
Става въпрос за уникални геймплей концепции, които никога досега не сме виждали - поне така твърди вицепрезидентът на THQ Дани Билсън. Но дали ще бъде така?
Студиото Turtle Rock Studios, известно с работата си по доста гейм проекти на Valve, ще подготви за новите си шефове онлайн шутър, очакван през 2013 г.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69