facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
LEGO: The Hobbit
Ревю | 13.04.2014 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Traveller’s Tales
Издател:
Warner Bros. Interactive
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Отново безупречна визия

Отлично озвучение от звездите на трилогията

Концепцията за loot е интересна

Голям и автентичен свят

Забавление без ограничения на възрастта

минуси

Не поема излишни рискове

Свършва рязко и за момента не е завършен продукт

Игрите с марка Lego, представляващи гейм адаптация на различни популярни IP-та, се оказаха изненадващо популярен източник на забавления в последно време. Ето защо няма обективна причина съвместната дейност на Traveller’s Tales и Warner Bros. Interactive да секне и новата Lego The Hobbit е поредното доказателство за това. Без да променя концепцията, играта добавя точно толкова разнообразие и чар, че да се превърне в прилично попълнение в почти всяка гейм колекция.

Lego блокчета в Средната земя


Lego The Hobbit е видео игра, базирана на популярен детски конструктор, базиран на филми, базиран на роман, вдъхновен от поредица истории, разказвани от автора на неговите деца като малки. С други думи това е максимално широко приложение на понятието „лицензиране“, но за разлика от много случаи в миналото, които не водят до нищо добро, Lego игрите вече са доказали, че са находчива и забавна интерпретация на съществуващи известни първоизточници. Въпреки че по същество базовата концепция не се променя, комбинирайки опростен, но забавен геймплей и превърналия се в запазена марка за серията хумор, те продължават да се харесват на широк кръг геймъри. Lego The Hobbit не е изключение.

Ако въпреки това досега не сте се сблъсквали с игра от този тип, Lego The Hobbit ще ви предложи познати герои от романа на Толкин, базови екшън сцени, също толкова базови пъзели, известен брой странични задачи и една приятна презентация с типичната визия на датския конструктор и гласовете на известни актьори. Формулата е желязна и работа безотказно на базово ниво. Всеки от героите, които може да управлявате – а бройката в различни сценарии варира от един до половин дузина – има уникални умения и атаки, които се използват в битки и за решаване на пъзели. Въпреки че не се отклонява от канона, това не означава, че Lego The Hobbit не е забавна и не си струва. Пластмасовите герои са все така чаровни, вниманието към детайла е високо, а всяко ниво крие достатъчно тайни и допълнителни задачи, с които може да уплътните времето си.

Малко ролеви елемент за цвят

Плячката или т.нар loot е елемент, който сме свикнали да асоциираме най-вече с ролевите игри, но Traveller’s Tales успешно са включили мъничко от него и в тази игра. Събирайки достатъчно количество от различните видове блокчета (метал, скъпоценни камъни, руда и др.), може да ги използвате за изработването на нови предмети, най-важни от които са екипировката и оръжията за героите. Самото сглобяване става чрез мини-игра, каквато за пръв път видяхме наскоро в The Lego Movie Videogame. Както базовата идея, така и наличието на доста блокчета навяват асоциации с Minecraft така, че ако сте сред хората, които обичат да постигат всичко, което играта им предлага, тази концепция крие значителен времеви потенциал. Дадено ниво може да се изиграе относително бързо, ако се придържате само до главната задача, но ако искате да откриете всички тайни и да изработите поне по-голямата част от предметите, това определено изисква многократни преигравания и доста заделено време. Идеята за loot е далеч от това, което приемаме като стандарт в ролевите игри, но пък е приятно въведение за света на Lego заглавията.

Друго интересно нещо е възможността да пътувате по Средната земя, използвайки картата към играта. На нея е очертан както главния път на приключението, така и различните странични куестове, с които може да се заемете. Независимо дали сте черпили познанията си за историята от книгата на Толкин или от двата филма на Джаксън, в играта присъстват почти всички познати локации – от Хобитово, през Брий, Самотната планина, кралството на джуджетата и дори Торбодън, където искрено ще се забавлявате с неканените гости на Билбо. Въпреки че в началото действието е малко тромаво, много скоро то набира ход и постепенно се оказвате пред една доста експанзивна за Lego игра карта, може би с изключение на Wii U ексклузива Lego City Undercover. Дори когато стигнете края – а той идва даже още-рязко, отколкото става това във втория филм – Средната земя си остава достъпна за изследване и довършване на куестове.

Като интерактивна приказка

Lego The Hobbit не изневерява на познатата визия, но това не прави играта по-малко чаровна. Използването на блокчета от конструктора за пресъздаването на фентъзи света е все така добра идея, а кътсцените са анимирани и озвучено чудесно. Голям плюс за заглавието е фактът, че всички по-известни актьори от филмите са дали гласовете си тук – това са Йън МакКелън, Мартин Фриймън, Бенедикт Къмбърбач, Анди Серкис и др. Присъствието им засилва усещането за автентичност и определено прави Lego The Hobbit едно от по-добрите лицензирани заглавия в това отношение.

Кое след кое и на базата на кое?

Имайки предвид доста генерализиращото заглавие на играта ще ви бъде простено, ако се чудите каква точно част от вселената на Толкин обхваща Lego The Hobbit. Може би разказва историята на първия филм на Питър Джаксън? Може би на двете излезли до момента части? Или пък на цялата кино трилогия? А може би се опира изцяло на романа на известния писател? Всъщност отговорът е „по малко от всичко“, но ако трябва да бъдем напълно точни, играта е замислена като интерактивно развлечение, успоредно с излезлите до момента два филма на Джаксън. Издателят Warner Bros. обаче вече потвърди, че по-късно тази година се очаква мащабно DLC, което да добави към играта събитията от последната лента от трилогията.

To be continued

В крайна сметка обаче както при всяка игра за възможно най-широка аудитория, налице са компромиси. В нито един момент бойните сцени не надскачат минимума така, че е най-добре да не очаквате епични сражения. Същото се отнася и за повечето пъзели, които най-често се свеждат до това да локализирате „проблемната“ точка, а след това и героят, чието специално умение ще ви помогне да продължите нататък. Куестовете също рядко нарушават монотонния си характер така, че очаквайте доста задачи от типа „Отиди от точка А до точка Б“ и „Занеси предмет А на човек Б“. Колкото и затрогваща да е историята около невероятното пътешествие на един скромен хобит и дузина дългобради приключенци, за добро или лошо Lego The Hobbit си остава едно семейно забавление, което е напълно безобидно да поиграете в компанията на подрастващи. Накрая идва и въпросът с цената – към момента играта просто не е пълна. Тя завършва доста рязко и ви оставя с ясното съзнание, че по-нататък ще трябва да плащате допълнително за DLC пакета, придружаващ третия филм на Питър Джаксън.

Ако трябва да обобщим с едно изречение защо както предните игри, така и Lego The Hobbit е приятно заглавие, това е умението на Traveller’s Tales да пресъздаде есенцията на интелектуалната собственост, с която работи (Star Wars, DC  Comics, Marvel, Harry Potter и др.), както и да борави по най-добрия начин с особеностите на Lego. Същото се отнася с пълна сила и за настоящата игра, така че повечето геймъри биха били склонни да й простят също толкова традиционните недостатъци. Ако сте сред тях, Lego The Hobbit е точно толкова добро заглавие, колкото и предните игри; ако сте настроени по-предпазливо или просто имате нещо по-добро за игра, изчакайте края на годината – тогава към играта ще бъде добавен DLC пакета от третия филм, а цената също навярно ще бъде по-гъвкава. 

 
системни изисквания
OS: Windows XP, Vista, 7, 8; CPU: Dual Core E2180 или AMD Athlon 64 X2; 2GB RAM; видео: GeForce 7600 GS или AMD Radeon X1950
напиши коментар
 

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 14.04.2014, 09:39 ?. :

Те игрите ЛЕГО рядко поемат рискове.

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 14.04.2014, 16:43 ?. :

Браво г-н Станиславов за добрата статия !
А иначе възможно ли е, някой да ми обясни като на пълен ретард, който не се е докосвал до лего игра, с 2 изречения кво точно им харесвате ? Не съм саркастичен или нещо подобно, наистина ми е интересно да знам, за да си имам представа дали изобщо да се занимавам с подобни игри или не.

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 14.04.2014, 16:58 ?. :

От 1997 г. насам общо 52 видео игри, базирани на датския конструктор Lego са били произведени. Първоначално обаче игрите се базират изцяло на Lego серии като Bionicle, но през 2001 г. излиза Lego Creator: Harry Potter - първата Lego игра, която ползва друг лиценз. Тази година трябва да стартира и масовата онлайн игра за РС Lego Minifigures Online. В последно време успешно бяха използвани популярни лицензи като Star Wars, Pirates of the Carribean и Lord of the Rings, а силата на игрите се крие най-вече в чаровната визия и тънкия хумор. Без да представляват нищо революционно те все още продължават да се котират доста добре сред широк кръг геймъри, заслуга за което има английската компания TT Games и нейните подразделения Traveller's Tales и TT Fusion.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 14.04.2014, 18:28 ?. :

Игрите Лего представят една смешна история на познати и харесвани филми.Големият пробив беше Star Wars и Индиана Джоунс(лично за мен).Не съм голям фен но игрите Lego по филми гледам да ги играя :D

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 15.04.2014, 08:34 ?. :

Мерси за допълнителното инфо.

4 мнения
профил »
cool_guy_here каза на 10.05.2015, 20:10 ?. :

На мен ми харесват Лего игрите. Забавни са, можеш да се разхождаш наоколо колкото си искаш особено в тази игра и е интересна като цяло. Единствения проблем е, че по някое време ми става скучна понеже мисиите са доста еднакви и правиш едно и също нещо. Ходиш, строиш, използваш умения и това е. Не са много разнообразни лего игрите като цяло.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
LEGO: The Hobbit

новини:
Той бе известен и с многобройни участия във видео игри.
Играта ще обхваща историята в първите две части от новата трилогия на Питър Джаксън и ще излезе за доста платформи значително по-рано от очакваното.
Приключението навярно ще се появи заедно с премиерата на последната част от филмовата трилогия и се очаква за всички големи платформи.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48