facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Konung 2
Ревю | 31.05.2004 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
1C
Издател:
Gramis
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

Konung 2 е ролева игра, която ще ви отведе в един оригинален и уникален свят, съчетаващ по необикновен начин оригинална история и познати нам митове и легенди от различни култури. Иде реч за Дървозем – древна, красива и приказна земя, в която има предостатъчно място както за доброто, така и за злото, както за славен героизъм, така и за долно предателство.
В един победоносен за обитателите на тази магическа земя ден, когато поредният враг, застрашаващ тяхната свобода, бил отблъснат, по случайност се намерила и Великата гривна на господството – мощен артефакт, преливащ от зла и тъмна сила.

А ла “Властелинът на пръстените”

За нещастие на Дървозем и неговите жителите обаче победата се превърнала в загуба. Гривната успяла да пороби съзнанието на Владетеля на земята и да му внуши, че всичко магическо трябва да бъде унищожено. Без изключения. Това дало начален тласък на първата вълна на хаоса. Войниците на Владетеля, облечени в черни снаряжения, започнали да бродят из Северните земи, да разпердушинват всички магически предмети и да избиват нещастните и нищо неподозиращи магове. Легионите опожарявали цели села и отнемали душите на всичко, до което се докоснели. И сякаш тази беда не била достатъчна. От най-дълбоките недра на земята изскочили невиждани досега зли чудовища, привлечени от силата на Великата гривна. Те също започнали да сеят унищожение и покруса сред народа на Дървозем.
Но надеждата умира последна. Нейде, в прашен свитък, затрупан от отдавна неотваряни книги в забравена библиотека, ставало дума за древно предсказание. Според него на земята ще дойдат потомците на Титаните и ще избавят Дървозем от обвилото я в мощна хватка зло. Един ден находчив маг успял да ги привика и да ги задължи да изпълнят своя дълг. Били шестима. И всеки един от тях трябва да тръгне по свой път, който рано или късно ще го изправи срещу злото и необикновената сила на Великата гривна.

Шестимата потомци

Това са Ратибор (принц на Чамово, умел войн, въоръжен с брадва, перфектен ръководител, най-мъдрият и най-възрастният от потомците), принцеса Велимира (опитен боец с меч, готова на всичко, за да отмъсти за страданието, което Владетеля й е стоварил преди години), викингът Ейнар (устат пришълец в земите на Дървозем, който за нула време може да се забърка и в най-заплетената история), Хелга (една от най-умелите лечители, които са се раждали, както и готин войн, който може да се сражава безпроблемно дори и без своята броня), Александър Византиеца (маг-чирак и същевременно перфектен боец с меч за две ръце) и Анастасия (византийка, която е овладяла тънкостите на боравенето с лък и е една от най-добрите живи героини в цял Дървозем).
На вас се пада задачата да си изберете един от тези шестима потомци на Титаните и да го поведете за носа срещу преливащия от зло Владетел и неговата мощна гривна. Как ще оформите неговите статистики, професии и умения зависи единствено от вас. Всеки от героите притежава определена степен на обаяние, издръжливост, сила, способност, интелект и ерудираност. Той може да специализира в едно или няколко от следните занимания: лечителство, магьосничество, водачество, разпознаване, ковашки занаят, зидарство, ръководство на село, търговия и алхимия. Наред с това трябва да решите и как предпочитате да късате главите на врага си – в ръкопашен бой, с брадви, мечове и боздугани (за една или две ръце) или пък чрез арбалет или лък.

Mi Terra

В териториално отношение светът на Konung 2 е огромен. В него живеят три основни култури – славяни (добри ловци), византийци (умели търговци) и викинги (отлични войни). Към тях можем да прибавим и редица добродушни и не тъй доброжелателно настроени магически твари като дракони, гущери, гигантски мравки и червеи, скелети, блатни таласъми, немъртви, кикимори, призраци, човекоядни цветя и прочие. Всички те щъкат напред-назад през поля и гори, по планини и хълмчета, готови или да ви нападнат неочаквано в гръб, или да седнат край огъня с вас на по чашка бира и да си полафят за някоя нова магия, за това как и къде са открили скрито в дън земя съкровище, или за да ви разкажат как са успели да утрепят с един ритник еди-кое-си досадно чудовище, което се е опитало да им каже нещо “на въпреки”.
Из земята на Konung 2 са разпръснати и най-различни доспехи (шлемове, щитове, брони), оръжия, артефакти и магически предмети (които въпреки усилията на Владетеля, все още битуват и влияят на света чрез своята сила). С тях ще екипирате героя си по ваш вкус и малко по малко ще го превръщате в безмилостна машина за изтребване на враждебно настроени отрепки.

Усещане за RTS

За да не умре от скука по време на своите странствания, главният персонаж може да си наема и спътници. Те го следват навсякъде, помагат му по време на битки му дават ценни съвети. И точно тогава – при начина на контролирането на цялата група, на избиране на героите и т.н. – се появяват дребни елементи, заимствани от реалновремевите стратегии. Друго нещо, което навява спомени за RTS-игрите, е и фактът, че главният герой има възможност да дава заповеди за издигането на различни сгради, веднъж щом се превърне в старейшина на еди-кое-си село. По ваше желание селяните ще строят палисади, кладенци, казарми, магазини, ковачници и прочие. Впоследствие в повечето от тях ще поставяте хора, които ще работят за вас и ще ви предоставят своите услуги. Едни ще продават елексири, доспехи и оръжия, а други ще обучават селяните на военния занаят. Така поселището ще става все по-развито и по-укрепено и ще може да устоява на атаките на всеки враг.

Finito

За заключение ще добавя, че графиката и звукът на Konung 2 може и да не са последният вик на модата, но със сигурност не са натрапчиви с всевъзможни шаренийки и специални ефекти без особен смисъл. Цялостното усещане, което тази ролева игра оставя у всеки, решил да я настани удобно на твърдия диск на своята щайга, е общо взето положително. На пръв поглед Konung 62 може и да ви се стори твърде трудна. Но ако й отделите достатъчно време и се запознаете по-задълбочено с всички аспекти от нейния геймплей, със сигурност няма да останете разочаровани. А като прибавим към всичко това и фактът, че тя е преведена изцяло на български език (над три хиляди реплики, десетки пълни и кратки описания на всички предмети и т.н.), всичко си идва на мястото. Konung 2 е игра, която определено може и да ви изненада. 

 
системни изисквания
Pentium 400 MHz, 128 MB RAM
напиши коментар
 

70 мнения
профил »
kala07 каза на 20.12.2011, 20:50 ?. :

Руски опит за Hack'n'Slash - неуспешно копие на Диабло.

6 мнения
профил »
Fall каза на 09.04.2012, 11:47 ?. :

Не е руска а българска.

1 мнения
профил »
kartacha каза на 23.07.2013, 01:08 ?. :

Kala, звучиш смешно. Поиграй играта 1 ден и си се смей сам. Играта е адски различна от Diablo и сравненията са неуместни. В Konung имаш много повече владеене на села, приобщаване на герои към разни професии, които да ти паснат на владенията, и бягане по социални задачи отколкото чист пердах. Особено в Konung 2. Има си я чистата възможност да врътнеш играта с всичко на всико 20-30 битки. В Diablo това го няма. Там мелетата са на макс. Въобще едното е чист Hack 'n Slash с RPG елементи(Diablo), а другото RPG с Hack 'n Slash и дори RTS(както са писали в рецензията) елементи(Konung). Има поне 100 клонинга на Diablo в днешно време и Konung не е един от тях.
Казвам го като страшен фен и на двете поредици(изключае тройките и на двете).
П.П.: И да, играта е руска.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Konung 2

новини:
...за седмицата 18.4 - 24.4 е победителят ellocco_game, регистрирал се в Nemexia. А играта, която печели, е Konung 2. Честито!
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78