facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3
 
   
 
Knack
Превю | 23.06.2013 | автор: Иво Цеков


Производител:
SCE Japan Studio
Издател:
Sony Computer Entertainment
Жанр:
Приключение
Платформа:
PS3
Излиза на:
есен 2014 г.

сайт на играта »

Няма съмнение, че шестото конзолно поколение бе златната ера на платформърите и игри като Luigi’s Mansion и Super Mario Sunshine за GameCube и Ratchet&Clank, Sly Cooper и Jak&Daxter за PlayStation 2 го доказаха. В същото време нашествието на шутърите и екшън приключенията в последните години превърна платформърите в изчезващ вид и само перли като Future трилогията на Ratchet&Clank и новият Sly Cooper: Thieves in Timе ни караха да си спомним с носталгия отдавна отминалите времена.

И точно тогава и съвсем от нищото се появи Knack

Премиерното заглавие за PlayStation 4 е доста различно от това, което бихте очаквали от Sony за начало на нова система, но точно това пък отличава Knack от мнозинството next-gen игри. По начина, по който стоят нещата в момента друго такова заглавие просто няма.

В света на Knack хората и гоблините живеят в мир и хармония, споделяйки една обща вселена. После обаче нещо някъде се обърква и сега гоблините имат оръжия, които не се страхуват да използват срещу довчерашните си другари. Един необичаен герой е призван да помогне в тази ситуация и да се изправи срещу страшния предводител на гоблините Gundahar:

малко странно създание на име Knack


Knack е малък, но може да разрушава други неща и да абсорбира частите им, наречени в играта relics. Това на свой ред го кара да расте. Тези мисли навяват за интересна смес между екшън геймплея на Ratchet&Clank и повишаването на размера и отключването на нови зони в Katamari Damacy. Всъщност споменаването на култовата серия на Insomniac Games изобщо не е случайно, предвид че Knack е новото отроче на известният дизайнер Марк Сърни, който е работил именно по Crash Bandicoot и Ratchet&Clank. Когато се появи на сцената на презентацията на Sony през февруари, Сърни започна именно с размишлението „Какво би станало, ако направим нов Crash Bandicoot за PlayStation 4?“, преди да разкрие, че този път е заложил на оригинален проект – Knack.

Събраните relics се прикрепят автоматично към тялото на Knack и стават част от него, което го прави не само по-голям, но и по-комплексен. Всяка нова добавка прибавя нови способности и допълнителен живот, като в същото време понесените удари водят до падането на наличните relics. Knack е най-уязвим, когато ядрото му не е защитено, затова е в интерес на играчите бързо да открият нещо, което да добавят към тялото на героя си.

Расте, но не старее


В началото на приключението Knack е висок по-малко от метър, но Е3 демото показа, че при правилен подход много бързо може да го превърнете в огромно същество, което се извисява над сградите и ги троши с един удар. Същото се отнася и за точките живот на героя ви – в началото те са малко, но с натрупването на телесна маса те нарастват десетократно, превръщайки Knack в много симпатична и много опасна машина.

Управлението и битките в Knack са създадени в типичният за платформърите интуитивен стил, което означава, че по думите на Sony Japan Studio дори малко дете може просто да вземе контролера и да започне игра. Knack може да скача и да удря, а липсата на блок бутон се компенсира от отбягващото движение с десния аналогов стик. Натиснете О и пред вас се отваря меню със специалните умения, всяко едно от които е изключително зрелищно във визуален план. Едно от уменията позволява на Knack да изстреля всичките си relics  по враговете си. PS4 няма проблем да визуализира разхвърчаването на безброй малки фрагменти във всички посоки и това наистина изглежда добре. Самият Knack може да бъде съставен от повече от 5 000 отделни елемента, всеки със собствени физични параметри. Друго умение пък въвежда стелт геймплей, благодарение на който може да минавате през лазери, а променянето на формата позволява на Knack да пълзи в шахти или да се катери по сгради. Друго ниво, което бе показано на Е3 представляваше снежна територия като Knack може да се плъзга наоколо, привличайки ледените блокове като relics.

Knack впечатлява не само с приятна за окото графика, но и с лесно управление както на битките, така и на платформинг сцените. Играта определено излъчва високо качество и степен на положени усилия, каквито могат да се очакват от добро студио, готвещо продукт за дебюта на нова конзола. Дизайнът може и да е подходящ за по-младите геймъри, но не бива да има съмнение, че ветераните също ще открият нещо за себе си в Knack.

Светът на Knack изглежда създаден с мисъл


и не става въпрос само за визията, но и за дизайна на нивата. Обикаляйки из него и виждайки как героят ви расте от форма във форма, превръщайки се постепенно във все по-мощен определено създава приятно усещане. Както подобава на истински платформър пред вас се разкриват доста зони, които може да достигнете с внимателни маневри и когато Knack стане достатъчно голям или пък придобие конкретно умение.

Ако търсите заглавие, което да илюстрира високите хардуерни и графични възможности на PlayStation 4, Knack не е такова. В същото време играта изглежда доста приятно и със сигурност се възползва от мощта на новата конзола, особено когато става въпрос за някои от по-мащабните или деликатни от техническо естество сцени. По-важното обаче е, че светът на Knack е цветен, забавен и изглежда като една добре дошла препратка към времената, когато платформингът беше царят на конзолната сцена. 

напиши коментар
 

216 мнения
профил »
Nikeca каза на 24.06.2013, 07:24 ?. :

A случайно да ви се намира едно ревюнце на FEAR 3 ???

284 мнения
профил »
Antov каза на 24.06.2013, 07:52 ?. :
Редактиран на 24.06.2013, 07:53 ?.

Ползвай търсачката.

http://pcmania.bg/F.E.A.R.-3/?go=games&p= detail&articleId=4181


Относно играта какво можем да очакваме, шаренка, приятен гемплей и няколко приятни часа за разтуха след кофти ден. Това което винаги е имало с такива неангажиращи заглавия голяма доза свежи лафове и кумични ситуации.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 24.06.2013, 07:56 ?. :

Човек, имам предложение. Що не вземеш да напишеш едно ревю на ХирУс 3 или FEAR 3 и да го пратиш на ПЦМания. Те ще вземат да го изтипосат в секцията с ревютата, с подходящ анонс, сочещ, че ти си авторът.

След това ние ще се заемем да го коментираме. Обзалагам се, че ще стане доста активна тема.


*За феновете на тоя Knack - моля да ме извините, че ви спамя статията.

1330 мнения
профил »
sollider каза на 25.06.2013, 11:59 ?. :

Тоя май още не си е изял сникърс-а. xD

560 мнения
профил »
dogma каза на 24.06.2013, 08:28 ?. :
Редактиран на 24.06.2013, 09:36 ?.

Спрямо FEAR отдавна загубих интерес, но Knack изглежда свежа игра. Не е типичният system-seller, но е хубаво, че Sony се сещат да пуснат добър екшън платформър. За отиващото си поколение видяхме четири страхотни Ratchet&Clank игри (не броя Full Frontal Assault, защото тя беше изключително ко-оп ориентирана и в по-различен жанр) и Sly Cooper: Thieves in Time, но това беше всичко. Жалко е, защото наистина преди години платформърите бяха водещи заглавия - сещам се за не чак толкова популярни, но доста добри игри като Spirits & Spells, Dr. Muto, Vexx, трите части на Ty, цялата Tak и Nicktoons серия и т.н.

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 24.06.2013, 11:46 ?. :

Тая игра изглежда ужасно lol

216 мнения
профил »
Nikeca каза на 24.06.2013, 12:04 ?. :

Бъркаш Превю с ревю бе мен

216 мнения
профил »
Nikeca каза на 24.06.2013, 12:05 ?. :

ПИСНА МИ ДА НЯМА РЕВЮТА НА ЛЮБИМИТЕ МИ ИГРИ! СУПЕР ТЪПО Е! УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!

360 мнения
профил »
Fallout FAnbOY каза на 25.06.2013, 23:11 ?. :

Аз оплаквам ли се че няма ревю на Mount & Blade или Skyrim Dawnguard/Dragonborn?
Не! Заради това моля ти се млъкни и престани да спамиш!

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 28.06.2013, 11:47 ?. :

И за какво чак пък толкова ти трябват ревюта на любимите ти игри? За да можеш да напишеш "Страхотна игра! Една от любимите ми!" под статията? А и... FEAR 3?! Хаха, чудесно...

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 24.06.2013, 13:44 ?. :

Дори и да си купя PS4, не мисля, че тази игра бих я купил за нещо повече от 5,10 $ изглежда по-скоро като инди заглавие и в най-добрия случай е едно изиграване и край.

506 мнения
профил »
Azriel каза на 24.06.2013, 15:20 ?. :

ехо PC мания оправете си грешката.Горе на платформа пише ПС3,а по надолу в ревюто пише ПС4.
колкото до играта изглежда забавна което се и очаква от подобен род игри.

202 мнения
профил »
Avempartha каза на 28.06.2013, 13:45 ?. :

Имам чувството, че тази игра ще е доста добра и затова я чакам с нетърпение, дано да излезе около Коледа.

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 30.06.2013, 09:50 ?. :

Не помня някой да е празнувал Коледа през есента, братле...

2 мнения
профил »
krip каза на 01.07.2013, 07:32 ?. :

" Няма съмнение, че шестото конзолно поколение бе златната ера на платформърите и игри като Luigi’s Mansion и Super Mario Sunshine за GameCube и Ratchet&Clank, Sly Cooper и Jak&Daxter за PlayStation 2 го доказаха. "

Това е абсурдно и глупаво твърдение, което може да направи само човек незапознат елементарно с историята на гейминга...

От там нататък какво да и чета на тази статия?

1 мнения
профил »
asaad каза на 14.12.2013, 14:00 ?. :

hi . iam from iraq .how to download?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Knack

новини:
Конзолата на Sony там стpува 39 890 йени като самостоятелна покупка и 43 980 йени в бъндъл с Eye камеpата.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
God of War III 67
Beyond: Two Souls 42
Assassin's Creed: Rogue 18
Sly Cooper: Thieves in Time 10
Prince of Persia (PS3 и X360) 6
Death Stranding 3
Bully 3
Assassin's Creed Chronicles 3
Mirror’s Edge Catalyst 2
The Legend of Zelda: Phantom Hourglass 2